Onverwacht probleemgeval: Finland komt niet uit de recessie

Screenshot_25

Finland gold tot nu toe als het euro-voorbeeldland. Nu blijkt: de productiviteit is in Finland lager dan in Zuid-Europa. Men kan in de eurozone ook zonder schulden een probleemgeval worden.

Sinds de invoering van de euro zijn in Finland de lonen duidelijk gestegen. Nu waarschuwt het grootste Finse economische instituut dat de hoge lonen de concurrentiepositie van het land zouden bedreigen. Om met Duitsland te kunnen concurreren, zou loonmatiging nodig zijn.

Sinds de invoering van de euro is de economie in Finland sterker gegroeid dan in de eurozone in het geheel, aldus Eurostat. Maar de Finse brutolonen stijgen nog sneller. Het Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking is in Finland gemiddeld met 2,6% jaarlijks gestegen, in de eurozone in zijn geheel echter slechts 2,1%.

De Finse economische kracht per hoofd is nu groter dan in Duitsland. Het Duitse BBP per hoofd is sinds 2002 gemiddeld slechts met jaarlijks 2,3% gestegen.

Finland is een van de weinige landen die nog een krediet ratingstatus AAA heeft. Want de schuld van het land bedroeg in 2012 slechts 53% en daarmee duidelijk onder de waarde voor de eurozone van 91%. De Duitse staatsschulden komen overeen met 82% van het BBP. Maar sinds 2009 boekt Finland tekorten, vorig jaar bedroeg het tekort 1,9%.

Sinds de invoering van de euro in het eerste kwartaal van 2002 zijn de reële loonstuk kosten in Finland met gemiddeld 0,8% gestegen. Dit cijfer geeft de verhouding van de lonen tot het BBP van een land aan. Een plus van 0,8% bij de loonstuk kosten betekent dus dat de brutolonen in Finland sterker gestegen zijn dan de economische kracht van het land.

In de eurozone daarentegen zijn de reële loonstuk kosten sinds de invoering van de euro bijna onveranderd gebleven. In Duitsland zijn ze zelfs met 0,2% per jaar gedaald. De lonen stijgen in Duitsland dus minder dan de economische kracht.

Het grootste Finse economische onderzoeksinstituut ETLA waarschuwt nu dat de naar verhouding hoge loonstuk kosten de concurrentiepositie van Finland zouden bedreigen. Bovendien zou een mogelijke invoering van een CO2-belasting voor de scheepvaart dreigen. Daardoor zou de concurrentiepositie van het land tegenover Duitsland verder afnemen, aldus het instituut. Sinds het eerste kwartaal 2012 zit het land in een recessie.

Het Finse voorbeeld toont aan, dat de globaliserings-tsunami niet stopt voor voormalige toeverlaten. Twintig jaar geleden had Finland met Nokia de meest innovatieve onderneming ter wereld, de firma vecht nu tegen Apple en Samsung en is haar glorie als mobiele telefoon pionier kwijtgeraakt. Zo verging het ook andere Finse firma´s.

De economische gelukzaligheid is ook in het hoge noorden van de eurozone een illusie gebleken, die als een zeepbel in de eurocrisis uit elkaar spat.

De ETLA-studie zou ook een rol kunnen spelen bij de loononderhandelingen de komende weken. Zij zal mogelijk als argument dienen om loonmatiging van de werknemers te eisen.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/17/unerwarteter-krisenfall-finnland-kommt-nicht-aus-der-rezession/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, EUSSR, Finland. Bookmark de permalink .

6 reacties op Onverwacht probleemgeval: Finland komt niet uit de recessie

 1. Northern-european must express solidarity with Finland, not with South-Europe !

  Like

 2. bobzelf zegt:

  Hoppa ,Geert effe bellen en fiets er als een speer langs , DE WARE FINNEN , zullen graag met de PVV en Nigel straks in brussel de Pleuris uit laten breken !!
  tevens hoop ik natuurlijk , op onze belgische vrienden , de anti EU partij in Duitsland , en mijn mooie vriendin Le PEN , OOK LEKKER MEEDOET ! .
  HET IJZER SMEDEN ALS HET HEET IS , GAAN MET DIE BANAAN ,
  OM PLEUREN DIE HAP DAAR IN BRUSSEL !!
  OM MET DE VIEZE MAN TE SPREKEN ,: uit de eu , is een feest ,
  koekie van eigen deeg !!

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Bovendien zou een mogelijke invoering van een CO2-belasting voor de scheepvaart dreigen.

  Belastingen innen voor een propagandistisch probleem en zo economie kapot belasten dat in de reële wereld geen probleem is. Je moet het maar kunnen. Het pseudo-liberaal/Links/Groene EU imperium zal niet eerder stoppen alvorens Europa geheel in het stof ligt.

  Like

 4. Pieter Nokkio zegt:

  …en als het EUSSR-gedrocht dan uiteindelijk in het stof bijt, wat onherroepelijk zal gebeuren over niet eens al te lange tijd zelfs, dan krijgt de nu anti-Europabeweging letterlijk en figuurlijk de schuld van dit falen.
  Dat doemscenario kun je zo al bedenken. Wat mij bij dit alles verbijstert, is dat intellectuele mensen onder wie zelfs mensen met doctortitel, blijven beweren dat een verenigd Europa nodig is ‘om de vrede te waarborgen’. Dit is de grote leugen waar bijna iedereen in trapt.
  Verbazingwekkend, en tegelijk ook weer niet, is dat het gros van de mensheid de media blijft geloven. Hersenspoeling die uiteindelijk fatale gevolgen zal hebben. En dan bedoel ik niet de beginzin van dit stukje, althans voor de komma… Ik zal de dag prijzen dat (de) euro(pa) valt.

  Like

 5. henk schroemges zegt:

  Mensen met een doctorstitel!?
  Ja die kregen zij cadeaux op de voor hen bekende instituten van In-Holland dan wel die moslimschool in Rotterdam.
  Die lieden moeten gewoon hun riedeltje- opgedragen door de linkse zakkenvullers en politiekcorrecte d;himmie lafaards uit Brussel- opzeggen.
  Een ULO-diploma van 60 jaar terug betekent meer algemene ontwikkeling dan die wauwelende buiksprekers.

  Like

 6. Pingback: Vanwege de euro: Finland moet meer schulden maken | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s