Noorwegen in de greep van de monetaire crisis

Screenshot_28

Kort voor de parlementsverkiezingen in september kan de Noorse minister-president Jens Stoltenberg alleen maar slechte economische cijfers laten zien

De economische groei van Noorwegen vertraagt. De groei blijft ver achter bij de verwachtingen, de consumptie daalt. De Noren vechten tegen de sterke Noorse Kroon. Waarnemers vrezen dat het land afglijdt in een langere crisis.

Scandinavië kon zich de afgelopen jaren goed loskoppelen van de gevolgen van de eurocrisis. Maar sinds begin 2013 wordt het ook moeilijk voor de Scandinavische landen. En uitgerekend het als veilige haven geldende Noorwegen is nu in een afkoeling gegleden – de economie van het land heeft niet genoeg vaart gekregen.

In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de Noorse economie met slechts 0,2% tegenover het kwartaal daarvoor en bleef daarmee duidelijk achter bij de verwachtingen van 0,7%. In totaal rekent de grootste bank van het land, de DNB ASA, dit jaar zonder de offshore inkomsten zelfs op een groei van 2%. In 2012 kon nog een plus van 3,4% worden behaald.

Tot 2016 zou het groeicijfer met 2,1% zich niet herstellen, citeert Bloomberg de bank. De DNB rekent op een grotere groei voor Duitsland, Zweden en de VS. De Noorse minister van Financiën Sigbjørn Johnsen denkt ook dat de groei in 2013 achterblijft bij de verwachtingen.

De munt van het land zorgt eveneens voor problemen. De Noorse Kroon daalde bijvoorbeeld tegenover de Zweedse Kroon naar de laagste stand sinds maart 2004. Dit jaar is de Noorse munt al 8% in waarde gedaald tegenover de Zweedse munt en 9,5% tegenover de euro. De consumentenprijzen stegen in juli in vergelijking met dezelfde maand een jaar daarvoor met 3%, aldus het Bureau voor de Statistiek in Noorwegen.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen voor de slechte ontwikkeling in Noorwegen is vooral de afnemende binnenlandse consumptie. Gestegen huizenprijzen en de hoge privéschulden worden door de DNB als oorzaak aangegeven. De onroerend goed markt stagneert, de schulden van de private huishoudingen liggen inmiddels bij 200% van het beschikbare inkomen, aldus de DNB. Bovendien hebben de nationale banken de hypotheekrentes verhoogd om te voldoen aan de strengere cijfers van hun eigen kapitaal.

Geen goede voorwaarden voor de huidige regering als het gaat om de parlementsverkiezingen op 9 september. Uit de nieuwste peilingen blijkt dat de conservatieve oppositie zou uitkomen op 97 zetels – de socialistische regeringspartij zou slechts 70 zetels krijgen.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/25/waehrungs-krise-erfasst-norwegen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Noorwegen, Wereldcrisis. Bookmark de permalink .

26 reacties op Noorwegen in de greep van de monetaire crisis

 1. Noorwegen is geen lid van de EU. Wie weet wat voor mysterieuze krachten bezig zijn het land kapot te maken en het zo te dwingen om wel lid te worden.

  Like

 2. Gelukkig zal Jens Stoltenberg waarschijnlijk de aanstaande verkiezingen verliezen, ten voordele van Høyre en Fremskrittspartiet (FrP) (zie evtl de engelse Wiki). FrP-voorzitster Siv Jensen werd onlangs geciteerd met omvattende plannen voor een drastische herstructurering van het geheel immigratiebeleid. Zie bv

  ‘FrP discuteert drastische maatregels tegen immigratie / We zijn bezig alle stenen om te draaien’

  http://www.nettavisen.no/politikk/article3665950.ece

  Like

  • Cathja zegt:

   Massa-immigratie zou best eens één van de redenen kunnen zijn dat het de Noren nu minder goed gaat. Als er daar net zoveel personen hun hand ophouden als bij ons, dan verklaart dit voor een deel misschien de verslechterde omstandigheden. Maar het zal wel niet gezegd mogen worden dat de instroom van gelukszoekers hier wellicht iets mee te maken heeft. De Noren zijn misschien net zo ‘correct’ als de Zweden.

   Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @Cathja: 19.52. uur. Ik weet wel zeker dat massa-immigratie een van de grote oorzaken is, tezamen met het binnenhalen van massa onaangepaste moslims Cathja! Het was geloof ik de econoom Friedman die gezegd schijnt te hebben: ” Massa-immigratie en het in stand houden van de sociale verzorgingsstaat is een onmogelijkheid”. Maar de RODEN/ Socialisten willen het niet waar hebben.

    Like

 3. Oliebolie zegt:

  Neuskeutelkanonnen in stelling.

  Like

 4. Helena zegt:

  Wie gelooft er nog in de aanpak van het huidige kabinet ten aanzien van de economische crisis.
  Peiling van de Hond.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21836509/___Aanpak_kabinet_faalt___.html

  Like

 5. tjonge zegt:

  vind het niet zo raar als de hele wereld in crisis is dat noorwegen er ook last van gaat krijgen ?

  of is dit artikel bedoeld als een pro-eu artikel ?

  Like

 6. Michael Shabbatsvierder zegt:

  Til alle Nordmenn , kanskje mindre neser opp neste 17e mai ?
  Trodde dere virkelig at denne krises skulle gåt forbi dere ,…..glem det !?

  Like

 7. JiepMK zegt:

  In de vetgedrukte alinea staat dat de Noren vechten tegen de sterke NOK, waar er later in het artikel correct de waardedaling wordt vermeld. Overigens valt het nog wel mee met de schommelingen als we iets verder terug gaan in de tijd, wat aangeeft dat er geen monetair probleem is, maar andere oorzaken ten grondslag liggen aan de dalende koopkracht.
  http://finance.yahoo.com/q/bc?s=EURNOK=X&t=5y&l=on&z=l&q=l&c=

  Like

 8. luckybee zegt:

  Hoe moeilijker het wordt voor Moslim naar de EU te reizen , des te beter voor onze toekomst en de generaties na ons.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Zijn jullie nog wakker? Niet aan de BBQ met bier en bratwurst..??? Nog niet bezopen?
  Nee?
  Trek dan je portemonnee maar vast, want hier is één van de redenen van de “bezuinigingsplannen” van Rutte II na prinsjesdag…
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/21837057/___Eurocrisis_niet_voorbij___.html

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Aanvulling van 21:02, eerder geparkeerd op de draad RECHTER.

  Want waarom is bezuinigen* op overheidsuitgaven niet hetzelfde als lastenverzwaringen..???
  (zie fotobijschrift-Wiegel)
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21834159/__Beslag_gelegd_op_huizen_Hans_Wiegel__.html

  *Bezuinigen = minder geld uitgeven. Bezuinigen is dus niet: de burger meer geld vragen, lees: z’n lasten verzwaren.DAT bezuinigen noemen is je reinste propaganda. Waarom geilen regeringen op propaganda? Nou, dat zit zo. Ze moeten elkaar aanvullen. Wie zei dat ook alweer?
  http://tinyurl.com/6v4z43c
  (wat hij daarna zegt dient u in dit verband te negeren)

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Aanvulling van 21:06
  Van mij mag dat hele Haagse zooitje morgen op de klippen lopen. Hoeven jullie ook niet voor de KATZ’NKUT naar de Koekamp..!!~!
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3498129/2013/08/25/Peiling-De-Hond-weinig-steun-voor-bezuinigingen.dhtml

  Like

 12. Cathja zegt:

  @ Michael Shabbatsvierder 20:30

  Duidelijk! Ik was trouwens niet op de hoogte van het feit dat de Noren zo op ons neerkijken.
  Dus voor hen zouden ook wel eens minder rooskleurige tijden aan kunnen breken!
  Dit had ik niet verwacht.

  Like

 13. Roni Thome zegt:

  Geen slechte ontwikkeling hoor!.
  Misschien gaan de ogen van deze noordelijke zombies eindelijk open en ze zouden de linkse viezeriken van Jens Stoltenberg and multiculturele matties van de Noorse media in de asbak of de fjorden (kunnen ze zelf kiezen) en beginnen eindelijk hun mooie land van al dat derde wereld vuil schoon te maken. Wat zegt een Nederlandse huisvrouw? OPGERUIMD STAAT NETJES.

  Like

 14. henk schroemges zegt:

  Rest ook hiervoor maar 1 vraag: Hoeveel van die zielige en vredelievende cultuurverrijkers heeft ook Noorwegen inmiddels? Zoek hoofdzakelijk daar maar de oorzaak van alles.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s