De vergeten vluchtelingen

Screenshot_4

De onlangs gehouden Wereldvluchtelingendag was gewijd aan de bijna 60 miljoen mensen, die voor conflicten of vervolging moesten vluchten. Een bepaalde groep van hen is echter zwaar ondervertegenwoordigd.

Schattingen gaan er van uit dat sinds de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948 tot in de vroege jaren-70 van de vorige eeuw een miljoen Joden uit islamitische landen gevlucht zijn of met geweld werden verdreven. Daar hebben ze tegen hun wil roerend en onroerend goed achtergelaten. Meer dan 250.000 van hen vestigden zich tussen 1948 en 1951 in Israël, dat zijn 56% van alle toenmalige joodse immigranten. Tot 1972 werden er 600.000 van zulke vluchtelingen geteld.

Deze aantallen zijn grotendeels onbekend, omdat de joodse vluchtelingen van 1948 in de landen waar ze naartoe vluchtten, het staatsburgerschap kregen. Veel islamitische landen hebben echter geweigerd om Palestijnse vluchtelingen te integreren. Deze leven sindsdien als tweederangs burgers om het demografische evenwicht en/of een politiek probleem voor Israël in stand te houden.

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag dit jaar sprak het Israëlische lid van de Knesset, Shimon Ohayon. Zijn familie was in 1956 uit Marokko gevlucht. “In 1947 vaardigde het politieke comité van de Arabische Liga een wet uit om de bankrekeningen van de Joden te bevriezen, ze te interneren en hun vermogens af te pakken”, zei Ohayon. “Er werden nog veel andere discriminerende maatregelen door de Arabische naties genomen. Bij volgende bijeenkomsten werd de uitwijzing van de Joden uit lidstaten van de Arabische Liga geëist.” Ohayon riep de Arabische Liga ertoe op de verantwoordelijkheid voor “etnische zuiveringen van bijna een miljoen Joden op zich te nemen en hen schadeloosstelling toe te staan.”

Bron:

Israelheute.com

Auteur: Noah Beck

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabieren, Arabische wereld, Historie, Joden. Bookmark de permalink .

2 reacties op De vergeten vluchtelingen

 1. nieuwenhuis zegt:

  Ik kan geen vluchteling meer zien. En het woord alleen al.
  Wil er ook niets meer over horen, zien of lezen. Kotsmisselijk wordt je er van!
  Weg ermee!!!!!!!!!!!

  WIJ zijn momenteel “vluchteling “in eigen land!

  Like

 2. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Komt bepaalde mensen erg slecht uit…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s