Ondanks reddingsmarathon: de schulden van Griekenland exploderen

Screenshot_17

Terwijl er gediscussieerd wordt over nog een reddingspakket voor Griekenland, exploderen de schulden in Athene. Intussen bedragen deze al meer dan 300 miljard euro en zijn daarmee nog hoger dan voor de eerste bailout. Je vraagt je af: Wie werd hier eigenlijk gered?

Griekenland is het beste voorbeeld voor de mislukte EU-politiek in crisistijden. Een economisch te gronde gericht land, dat steeds meer geld nodig heeft en ondanks de hoge werkloosheid gedwongen wordt nog meer mensen uit de openbare dient te ontslaan. Dat alles maakt deel uit van het bailout-programma, dat volgens het IMF zelfs werd vastgesteld op basis van verkeerde economische veronderstellingen. Maar de bailout is al de tweede in zijn soort en zoals Schäuble nu opmerkte zal het ook niet de laatste zijn. Nee, de schulden van het land zijn na de gedeeltelijke schuldkwijtschelding nu zelfs hoger dan voor het eerste bailout-prgramma. Griekenland is al lang het perpetuum mobile van de staatsschulden geworden.

In het eerste halfjaar van dit jaar zijn de schulden van Griekenland nogmaals geëxplodeerd. Deze bedragen op dit moment 321 miljard euro (180% van het BNP), bericht de Griekse krant To Vima. Dat zijn meer schulden dan voor het uitbreken van de crisis in 2009 – en dat, hoewel er al sprake was van 50% kwijtschelding van de schulden. Vooral in de eerste zes maanden van dit jaar is de schuldenberg versneld toegenomen. De schuldenberg van 321 miljard euro komt overeen met een stijging van 18 miljard in vergelijking met juni vorig jaar – met alleen al 16 miljard in de eerste zes maanden van dit jaar.

En eind september zullen er nogmaals 12.500 werknemers in de openbare dienst in de zogenaamde reservedienst terechtkomen, bericht Keeptalkinggreece.com. Ze krijgen dan 70% van hun inkomen. Wordt er voor hen de komende acht maanden geen nieuw werk gevonden, dan worden ze ontslagen.

Sinds 2010 heeft Griekenland van de trojka al 240 miljard euro hulpkredieten gekregen. Het IMF schatte vorige week het financieringsgat voor 2014 tot 2015 op 11 miljard euro. De Griekse minister van Financiën rekent op ongeveer 10 miljard met het oog op nog meer financiële hulp (hier).

Maar behalve de hulpkredieten, waarvan de gedeeltelijke uitbetaling regelmatig op basis van niet vervulde verplichtingen werd uitgesteld, kwam er de afgelopen jaren op nog een andere manier geld Griekenland binnen. In 2011 en 2012 zouden vliegtuigen rechtstreeks bankbiljetten naar Griekenland hebben gevolgen met een totale waarde van 10 miljard euro, bericht de Britse Daily Mail. Volgens het bericht gebeurde dit, nadat de trojka de betaling van een gedeelte van het hulpkrediet had uitgesteld. Maar om ervoor te zorgen dat de Griekse banken niet zouden instorten, werd het benodigde geld ingevlogen. In Cyprus paste men ook zo´n methode toe. De vliegtuigen landden in Athene en Larnaca met het geld.

Over de omstandigheden van de eerste actie in 2011 geeft een hoge ambtenaar informatie, die zich bezighield met de Griekse bailout:

“We hebben het over juni 2011, de Grieken haalden iedere dag bijna twee miljard euro van de banken. De Grieken moesten militaire vliegtuigen naar Italië sturen om bankbiljetten te krijgen.”

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/27/trotz-rettungs-marathon-griechenlands-schulden-explodieren/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ECB, EU, euro, Eurocrisis, Griekenland, IMF. Bookmark de permalink .

26 reacties op Ondanks reddingsmarathon: de schulden van Griekenland exploderen

 1. Pieter Nokkio zegt:

  Wenn den Euro scheitert, scheitert Europa.
  Beroemd citaat van DDR-dame Merkel.
  Na und? Ist doch schon lange so, dass Europa gescheitert ist.
  Hebben wir doch scheit an, einfach hilfen wir die arme Banken ins Süden.
  Das sind ja doch unsere Brüder! Dank Europa, nie wieder Krieg!
  Wunderbar, die Formule! Jeder treht da mit offenen Augen in…

  Like

 2. bobzelf zegt:

  Zolang er niemand in brussel en bij de ECB naar binnenloopt , en een bom naar binnen flikkert , gaat U als nederlander betalen voor griekenland , en niet tot 2015 , nee ,de rest van uw leven .!
  Zolang mensen die dit zelf veroorzaakt hebben Draghi , Monti bij Goldman sachs , zittende
  de griekse papieren vervalsen , en nu hoog in de top bij de SS afdeling brussel dan wel SS ECB , blijven zitten , dan gelooft u nu toch niet dat dit een ongelukje is !
  Om met NIgel te spreken , die aan Adolfa merkel vroeg waarom ze greece niet terug liet gaan naar de Drachme ,en een hoop schulden zou kwijtschelden.
  HET ANTWOORD WAS : DAT DAT HET BEGIN VAN HET EINDE ZOU ZIJN !!!
  NOU OP DAT EINDE ZITTEN WIJ !!!! DUS EIGENLIJK WEL TE WACHTEN !!
  maar voorlopig kopen we gewoon onze eigen schulden terug , whahahahaha , die economische groei van de laatste jaren was dus gewoon een grote luchtbel !!

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Het gaat hardstikke goed in Griekenland.
  Zoiets zegt Schauble.
  De schuld is inmiddels hoger dan voor de kwijtschelding van ongeveer 100 miljard.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Louis-Portugal: 21.57. uur, op 27/8. En reken er maar op Louis, dat het “circus EUSSR”‘ nog harder gaat draaien na de Bondsdagverkiezingen op 22 september a.s. En of het nou de STASI muts MERKEL wordt CDU, of Peer Steinbruck SPD, maakt niet uit. Ze zijn beiden compleet EUROFIEL, net als de FDP. We gaan naar de kloten, als de burgers in heel Europa dit toestaan, het smijten van miljarden naar het GEBOEFTE in BRUSSEL van de EUSSR! Trouwens wij hangen dankzij de vollidioot RUTTE voor 500 miljard Euro, dankzij zijn handtekening onder het wurgverdrag de ESM!

   Like

 4. rakkertje zegt:

  Draai die geldkraan dicht want de gewone Griekse burgers worden er toch niet beter van !
  De ellende blijft daar voortduren. Alleen die met hunne dikke nek die het daar voor het zeggen hebben, die vuile politieke machthebbers die blijven hun zakken vullen.

  Like

 5. Tom Hendrix. zegt:

  O nu begrijp ik waarom de schoften Cameron en Hollande oorlog willen met Syrië. Zo kunnen deze EU marionetten afleiden van de ellende die de EUSSR in Europa aanricht. Wel allemaal heel toevallig toch!

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  Wordt het niet eens tijd dat de problemen in eigen land opgelost worden? Hoe dan, denkt u?
  Nou, dat kan vrij simpel… http://tinyurl.com/lu2egz3

  Like

 7. Napoleon Planta zegt:

  “de schulden van Griekenland exploderen”

  Da’s leuk. Kunnen de Grieken hun schulden misschien meenemen naar Syrië, dan ?

  😀

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  @exsmurf: 100X ..???
  Heb op AP nog nooit een verstandig comment van je gezien. Ben jij soms de nieuwe laarsmans/fulco..???

  Like

 9. Ex-Smurf zegt:

  Nee, Gerrit dat klopt. Ex-Smurf heeft nooit op AP iets gezegd. Wel BertG.
  Ben je nog regelmatig op in gegaan of iets wat een gesprek moet wezen, net als bij Pieter.
  Dus zo onzinnig zal je het niet gevonden hebben.
  Zullen we er nou maar over ophouden weer. Laten we ’t gezellig houden hier.

  En je mag me noemen zo als je wilt. Elke naam is goed. Het is jouw dag vandaag.
  (nee, je reactie staat er nu nog niet maar even bij me activiteiten gekeken op wordpress.
  Ik heb ‘m dus al gelezen en reageer maar even terug dan)

  Like

 10. Jean zegt:

  Wie werd er feitelijk gered? In elk geval niet de Griekse burgers maar wel een bende misdadigers die zich verschuilen in die misdaadorganisatie Bilderberg én uiteraard de misdadigers van dat EU gedrocht.
  Opruimen die misdaad.

  Like

 11. Helena zegt:

  Wie plast er het verst?

  Like

 12. Mittrokin zegt:

  @Ex-Smurf: volgens mij ben jij een onruststoker want wat is er tegen als anderen de lezer voorzien van berichten die ons door de politiek correcte media worden onthouden?

  Like

 13. Pingback: Thrive – Wat is er nodig om te overleven? | Lang Leve Europa!

 14. Pingback: Einde aan de pijn: basisinkomen voor iedereen? | Lang Leve Europa!

 15. Pingback: BOINNK!!! | een basisinkomen voor iedereen, is dat een oplossing?

 16. Pingback: Modern Plofkip Bankieren – hervorming benodigd, maar verboden | Lang Leve Europa!

 17. Jan zegt:

  Nederland speelt weer voor Sinterklaas:

  Dijsselbloem: nieuwe steun Grieken ‘niet onwaarschijnlijk’
  Een derde hulppakket voor Griekenland zodra het tweede pakket eind dit jaar is afgelopen, ‘is niet onwaarschijnlijk’. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat vandaag tegen RTL Z.
  Het tweede hulppakket voor Griekenland is nog niet afgerond. Hier zijn volgens Dijsselbloem nog knopen te ontwarren
  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3590161/2014/02/04/Dijsselbloem-nieuwe-steun-Grieken-niet-onwaarschijnlijk.dhtml

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jan: 17.36. uur. En dankzij onze huidige SINTERKLAAS van socialistische huize ” Marx Rutte, gaat er gewis weer een kruiwagen van ONS BELASTINGGELD naar de RODEN in Brussel. Stik toch vuile EUSSR! We gaan de afgrond in!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s