Kroatië stoot de EU voor het hoofd door oorlogsmisdadigers niet te berechten

Screenshot_22

EU-commissaris van Justitie Viviane Reding heeft van Kroatië nog steeds geen antwoord op haar brief gekregen. Nu wil de EU de geldkraan naar de Kroaten dichtdraaien.

Voor de EU-toetreding had Kroatië verklaard de strijd aan te gaan met de oorlogsmisdadigers uit de Joegoslavië-oorlog. Nu maakt Zagreb geen aanstalten om zich aan zijn woord te houden. Brussel is verontwaardigd en dreigt het nieuwe lid met sancties.

Op 1 juli werd Kroatië de 28e lidstaat van de EU. Slechts drie dagen voor de toetreding nam het Kroatische parlement beslissende wetswijzigingen aan: volgens deze wijzigingen vallen misdaden, die voor 2002 werden gepleegd, niet onder het Europese arrestatiebevel.

Het conflict met de EU escaleerde, nadat de Duitse regering een Europees arrestatiebevel voor Josip Perkovic uitvaardigde, bericht de website EUObserver Perkovic was in de communistische Joegoslavische periode chef van de Kroatische geheime politie. Zijn uitlevering houdt verband met de moord op een Kroatische overloper in Duitsland.

Ook voor misdaden tijdens de Joegoslavische burgeroorlog in het begin van de jaren-90 hebben de Kroatische parlementariërs uitgezonderd van Europese strafvervolging via een Europees arrestatiebevel. Zo´n Europees arrestatiebevel verlangt van de lidstaten om verdachten te arresteren en uit te leveren als andere EU-lidstaten dit eisen.

In een brief aan de Kroatische minister van Justitie Orsat Milijenic van 29 juli stelde EU-commissaris voor Justitie Viviane Reding het standpunt van de Europese Commissie voor: de wetswijzigingen zouden duidelijk tegenstrijdig zijn aan EU-recht.

Op 26 augustus – bijna een maand later – heeft de Europese Commissie nog steeds geen antwoord op de brief van Reding gekregen. Het gedrag van Kroatië zou een “vertrouwensbreuk” vormen m.b.t een thema, dat “de kern van de juridische samenwerking betreft”, zei de woordvoerster van de Europese Commissie, Mina Andreeva.

Kroatië zou het Europees arrestatiebevel volledig moeten invoeren, aldus Andreeva. De Kroaten zouden het thema tijdens de toetredingsonderhandelingen niet hebben aangesproken. De komende week zal Reding meer stappen van de EU aankondigen, waaronder mogelijke maatregelen tegen Kroatië.

Ook Reding zelf had al gewezen op mogelijke strafmaatregelen tegen Kroatië onder artikel 39 van het Kroatische toetredingsverdrag, die in werking treden bij “serieuze gebreken” bij het invoeren van EU-recht. Mogelijkheden zijn het opschorten van EU-gelden uit het cohesiefonds of gelden om het justitiesysteem te reorganiseren.

Volgens het Verdrag van Lissabon uit het jaar 2002 gelden voor het Europees arrestatiebevel eerst niet dezelfde regels als voor normaal EU-recht. Pas vanaf 2015 zal de Europese Commissie de macht hebben om vanwege verdragsschending officieel op te treden tegen Kroatië.

Begin juni stemde Duitsland als laatste lidstaat en ondanks grote bedenkingen voor het opnemen van Kroatië in de EU. Vooral vanwege de hoge graad aan corruptie stonden velen sceptisch tegenover de EU-toetreding van het land (hier).

Screenshot_21

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/28/eu-brueskiert-kroatien-liefert-kriegsverbrecher-nicht-aus/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europese Commissie, EUSSR, Kroatië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kroatië stoot de EU voor het hoofd door oorlogsmisdadigers niet te berechten

 1. luckybee zegt:

  Kroaten zijn Katholieken, waar de RKK heerst heerst ook de Mafia.Willen we ze ook bij ons hebben?Is Italie niet al genoeg?Of Spanje en Portugal?

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Niet generaliseren , Luckybee! De Mafia heeft zich het Rooms-Katholicisme wederrechtelijk toegeëigend en dat heeft zich er daar te weinig tegen verweerd, dat is waar. Maar het Rooms-Katholicisme ken óók genoeg “Bruder Martins!” -Zie mijn comment van 16 Augustus Jl. op het onderwerp “Religie, machtshonger en machtsmisbruik.”

   Like

  • Republikein zegt:

   Beter een paardenkop in je bed vinden dan een kamelenkop.

   Like

 2. Jean zegt:

  Die misdadigers zijn dat die op de foto?
  O dat wisten we al jaren…., jammer dat die nog steeds niet berecht zijn geworden, misschien krijgen ze korting zoals die mevrouw met dat zeverlapje heeft uitgesproken “omdat hun smoelen herkenbaar zijn is hun privacy geschonden!!!”.
  M.i. heeft krapuul geen rechten op privacy.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s