Economische crisis: Ieren verlaten massaal hun vaderland

Screenshot_9

De gevolgen van de financiële crisis: iedere 6 minuten verlaat er een Ier zijn vaderland. Vooral jonge Ieren keren hun vaderland de rug toe. Anders dan de Grieken spreken de Ieren Engels als moedertaal. Daarom kunnen ze emigreren naar de VS, Australië of Canada. Voor Europa is dat een brevet van onvermogen.

Steeds meer Ieren verlaten hun vaderland. Het land bevindt zich in de recessie. Vooral de hoge werkloosheid onder jongeren drijft de Ieren naar het buitenland.

Sinds het begin van de financiële crisis in het jaar 2008 zijn er 397.500 Ieren geëmigreerd, bericht de Financial Times. Dat betekent dat er iedere zes minuten een Ier zijn vaderland heeft verlaten. De meeste van hen zijn vertrokken naar Groot-Brittannië, Australië en Canada. Ze zijn op zoek naar werk. In dezelfde periode zijn er 277.400 mensen naar Ierland geïmmigreerd, zodat de netto-emigratie bij 120.100 personen ligt.

Vanaf het begin van het millennium tot de uitbraak van de financiële crisis had Ierland nog een van de hoogste immigratiecijfers van de EU. Destijds waren er nog ruimschoots goed betaalde banen. Maar daarna veranderde dit.

Meer dan een derde deel van de emigranten zijn jongeren. Want bijna een derde deel van de 15- tot 24-jarigen is op dit moment werkloos in Ierland. En wie werk heeft, krijgt nu duidelijk minder loon. Niamh Hourigan, professor in de sociologie aan het University College Cork, zegt:

“Emigratie is een reflex van het Ierse volk in tijden van crisis. (…) Men hoopt, dat veel van deze jonge mensen met nieuwe vaardigheden kunnen terugkeren zodra de economische situatie weer wat beter wordt.”

Ierland is in het eerste kwartaal teruggevallen in de recessie. Maar er zijn ook bemoedigende signalen. Zo zijn de officiële werkloosheidscijfers in de loop van het jaar licht gedaald. Het werkloosheidscijfer ligt op dit moment bij 13,7%. Een jaar geleden bedroeg dit nog 14,8%. Het aantal werkenden steeg binnen een jaar met 33.800 personen naar circa 1,9 miljoen. Maar de emigratiegolf duurt voort.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/31/wirtschafts-krise-iren-verlassen-massenweise-ihre-heimat/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, EUSSR, Ierland. Bookmark de permalink .

7 reacties op Economische crisis: Ieren verlaten massaal hun vaderland

 1. Joost Visser zegt:

  Wie zijn de immgranten? Dat is een belangrijke vraag in het kader van demografische verandering van de populatie.

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Wat die emigratie-omvang betreft: Niets nieuws onder de zon. In de 19de Eeuw emigreerden de Ieren al massaal, meestal naar de Verenigde Staten. Voornaamste reden: Dezelfde als nu, de ronduit belabberde economische situatie. Ierse kinderen stierven daar af en toe letterlijk van de honger. En Engeland heeft daar, in de koloniale periode, natuurlijk geen al te fraaie rol gespeeld.In zoverre valt de rol van de IRA in Noord-Ierland te billijken. Jammer echter, dat het verzet daar té veel geënt is op Katholicisme van het primitiefste soort en dat het zich té gemakkelijk om relatief onbelangrijke redenen tegen ‘eigen volk’ keert.Dat maakt het voor een buitenstaander wel eens moeilijk om ondubbelzinnig stelling te nemen vóór de Noord-Ierse Zaak. Voor mezelf formuleer ik het van tijd tot tijd wel eens als volgt:
  Eigenaardig volk, de Ieren. Een vat vol tegenstrijdigheden.Aan de ene kant die fantastische volksmuziek, die een oerkracht uitstraalt, welke zijn weerga niet kent, aan de andere kant dat àllerbekrompenste soort Katholicisme, dat de scheiding van Kerk en Staat in de praktijk jaren heeft weten tegen te houden en dat zo onnoemelijk veel leed heeft veroorzaakt!
  Dat soort tegenstellingen is nauwelijks te bevatten.
  Pas de laatste 20 jaar lijken de Ieren wat dat laatste betreft een beetje tot bezinning te komen. Het is wat dat betreft te hopen, dat de klok daar nóít meer wordt teruggedraaid. Want het wàs erg!

  Like

 3. John zegt:

  …zodra de economische situatie weer wat beter wordt.

  Hoe vaak horen we dat nog, dat “Zodra het weer aantrekt”? Ieder jaar weer: “Volgend jaar zal het beter gaan”.
  Het zal niet aantrekken. Nooit meer, zolang we ons om de tuin laten leiden door corrupte ‘leiders’.

  Like

 4. Helena zegt:

  Nou naar Engeland hoeven de Ieren ook niet te gaan.
  Laatst hadden we hier toch nog zo’n artikel over een verkrachter die daar was vrijgesproken omdat hij als verdediging had aangevoerd dat hij vanwege zijn geloof dacht dat het geoorloofd was om seks met een kind van 13 te hebben. Nu hebben ze daar weer zo’n geval. Een immigrant uit Iran heeft in de paar maanden sinds hij in Engeland verblijft talloze vrouwen betast en heeft er in ieder geval 4 aangerand. Zij excuus, hij dacht dat dat in Engeland de manier was waarop je met vrouwen communiceerde. Nou, ik ben benieuwd naar de uitspraak.
  http://www.britainfirst.org/news/iranian-asylum-seeker-claims-he-thought-groping-women-was-normal-way-to-speak-to-them/

  Like

 5. luckybee zegt:

  Oh Danny Boy wordt in Ierland weer erg populair zo te zien.Het is niet dood te krijgen.Mischien als Ierland ophoudt Katholiek te zijn?

  Like

 6. Pingback: Links Portugal verovert de macht terug op de ‘EU-Graai-Nazi’s’. |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s