Duitsers zijn vóór Europa, maar tegen de redding van de euro

Screenshot_36

Uit een actuele peiling blijkt dat de Duitsers heel graag zouden willen dat zwakke landen zouden stoppen met de euro, dat er een einde zou worden gemaakt aan de gezamenlijke schuldenverantwoordelijkheid en aan het ongebreidelde drukken van geld. Daarmee denkt de meerderheid van de Duitsers fundamenteel anders dan alle in het Duitse parlement vertegenwoordigde partijen. Dat is een novum in het herenigde Duitsland.

In opdracht van de liberale denktank “Open Europe” vroeg het opinieonderzoeksbureau YouGov eind augustus 1.010 mensen in Duitsland naar hun mening over de Europapolitiek. Reden voor de enquête, aldus een woordvoerder van “Open Europe”, zouden de Duitse parlementsverkiezingen en diens effecten op de Europapolitiek zijn.

De denktank stelt vast, dat de meerderheid van de Duitsers zeer sceptisch tegenover alle modellen van een verdere Europese integratie staat. Bovendien zou de trend van vertrouwensverlies in de politiek zich voortzetten. Dit blijkt uit de resultaten van de peiling.

Daarmee vertegenwoordigt de meerderheid van de Duitsers in deze belangrijke zaak een fundamenteel andere mening dan alle in het Duitse parlement vertegenwoordigde politieke partijen.

Dat zou wel eens een novum in de geschiedenis sinds de hereniging kunnen zijn.

Interessant is, dat het meningsverschil praktisch in alle belangrijke zakelijke kwesties van de Europapolitiek fundamenteel is.

De Duitse kiezers zijn in meerderheid alleen voor het behoud van de euro (55%) als zwakke staten uit de euro vliegen  – het lidmaatschap dus beperkt blijft tot landen met een gelijksoortige economie. Slechts een derde deel (32%) van de ondervraagden is van mening dat een terugkeer naar de Duitse Mark waard zou zijn om na te streven. Eveneens een derde deel (30%) zag de oplossing van de eurocrisis in de ontbinding van de muntunie, terwijl 59% van de ondervraagden tegen zo´n maatregel was.

De Duitse kiezers zijn in meerderheid tegen iedere vorm van financiële ondersteuning van andere lidstaten. De helft van de ondervraagden (52%) is tegen het verschaffen van nog meer kredieten aan crisislanden. Meer dan de helft van de ondervraagden wijst banken reddingsparaplu´s (56%(, eurobonds (64%) of zelfs een fiscale unie (70%) af.

57% is beslist tegen een schuldenkwijtschelding op kosten van de belastingbetaler. Twee derde deel van de ondervraagden eist een referendum over alle verdere transferbetalingen, die onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe regering vallen.

Over de geldpolitiek van de ECB zijn de meeste Duitsers eveneens kritisch. 42% van hen beschouwt het aankoopprogramma voor staatsleningen (OMT) als een illegale vorm van staatsfinanciering. Deze kwestie is op dit moment onderwerp van een proces voor het constitutionele hof in Karlsruhe. In het proces zal vermoedelijk pas eind september een beslissing vallen.

De Duitsers hebben geen definitieve mening m.b.t. de vraag hoe men de euro zou kunnen redden. Bijna de helft (46%) is van mening dat de euro niet tot iedere prijs gered zou moeten worden, terwijl 42% de gemeenschappelijke munt per se wil behouden.

Een meerderheid van 45% is echter van mening dat Europa ook zonder euro zou kunnen functioneren. Slechts 42% volgt de officiële doctrine van de Duitse regering (“als de euro mislukt, dan mislukt Europa”).

Het verschil van mening tussen de Duitse politici en hun kiezers over de Europapolitiek wordt duidelijk bij de laatste vraag. Op de vraag welke partij hun mening betreffende de Europapolitiek het best weerspiegelt, kreeg de CDU/CSU 29% van de stemmen. De SPD kreeg een magere 18%. En het op twee na vaakst gegeven antwoord luidde “Weet niet” (15%), gevolgd door “geen” (11%).

“Van Meer Europa schijnen de Duitsers alleen voorstander te zijn als het om de begrotingscontrole van andere lidstaten gaat”, zegt Nina Schick, politiek analiste van “Open Europe”. “De Duitsers blijven bij alle andere initiatieven van de eurozone, waarover op dit moment wordt gediscussieerd – inclusief schuldenkwijtschelding en bankenunie – in meerderheid tegen. De vraag is of de volgende Duitse kanselier toch nog een verdere Europese integratie bespoedigt en daarmee het risico loopt de tegenstellingen tussen politici en kiezers verder te vergoten”, aldus Schick.

Onlangs nog was uit een onderzoek gebleken, dat de Duitsers zich in de kwestie van de Europapolitiek zich niet meer door hun regering vertegenwoordigd voelen. De politiek zou de explosiviteit van het thema niet herkennen, zei een onderzoekster van de universiteit Hohenheim.

In bijna alle belangrijke kwesties denken de politici partijoverstijgend fundamenteel anders dan de burgers.

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2013/09/54450/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EU, euro, Eurocrisis, Europa. Bookmark de permalink .

11 reacties op Duitsers zijn vóór Europa, maar tegen de redding van de euro

 1. Jade zegt:

  Het is niet alleen de euro waar de Duitsers over na moeten denken,
  maar ook de moslim-invasie dankzij de EU is iets om rekening mee
  te houden. Kortom, het roer moet helemaal om.

  Like

 2. Republikein zegt:

  Waanzin. De (GOED) wens is de vader van de goedmens, weg ermee, en negeren, deze onzin werd u aangeboden door Nina Schick, uit de denktenk.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Je kunt voor of tegen zijn, maakt allemaal niet uit. Europa zal vallen hoe dan ook. Het fundament deugt namelijk niet. Dat fundament zou de gezamenlijke Europese bevolking moeten zijn en juist op dit belangrijkste punt heeft de EU alle steken laten vallen. Het Europese volk werd bedrogen, misleid, en aan de bedelstaf gebracht. In de Noordelijke landen nog even niet, maar ook daar zal elke werkende en pensioen trekkende financieel naar de afgrond gedreven worden. Europa staat een massieve geldontwaarding te wachten aan de ene kant en aan de andere kant komen als een tsunami exorbitante prijsverhogingen en lasten verzwaringen op ons af geraasd. De EU heeft steeds meer geld nodig, de nationale begrotingen zullen als een verstikkende deken op onze diensten sector, productie sector, handels sector en bestedingen gaan drukken met als gevolg dat het geheel economisch/maatschappelijk raamwerk op zeker moment zal instorten. Kunnen we ons hierop voorbereiden, denk het niet. Elk land zal straks voor zichzelf de wonden moeten likken en weer opnieuw moeten beginnen. De verzorgingsstaat zoals we die tot nu gewend zijn zal niet meer zijn. De hele instorting heeft echter ook een groot voordeel. We zullen na de Euro en EU crash in een klap verlost zijn van alle mensen die ooit gemeend hebben op alles zomaar recht te hebben en we zullen in een klap ook verlost zijn van alle socialisten die menen het geld te moeten herverdelen. Waarom? Simpel omdat er dan geen geld meer is en dus ook geen gratis geld. Iedereen zal even arm zijn en zal voor zichzelf en zijn naasten moeten knokken om te overleven.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @GuusVelraeds: 22.23. uur, op 4/9. Geheel met je eens Guus! De ellende is begonnen op de “Top van Maastricht”, in 1992. Daar hadden Helmut Kohl, toenmalig Duits Bondskanselier, en Francois Mitterand, het heilloze plan op tafel gelegd, de instelling van de EU. Wat nog erger is, dat alle regeringsleiders er toen mee akkoord gingen, tegen alle logica in. De EEG was prima qua opzet, en heeft perfect gefunctioneerd. Maar de machtsgeilheid kende geen grenzen! Het was nota-bene de oud leider van de Sowjet – Unie, Gorbatsjow, die toen zei: ” Wij zijn gestopt met het heilloze COMMUNISME, en jullie VOEREN het in”. Het gaat niet goedkomen!

   Like

 4. guusvelraeds zegt:

  Toevoeging bij mijn bijdrage: Zelfs na de crash zal de Eurofiel volhouden dat met meer Europa de ondergang vermeden had kunnen worden. Je bent gelovige of je bent het niet.

  Like

 5. Pieter Nokkio zegt:

  Duitsers zijn politieke onbenullen, altijd al geweest. Lopen altijd een leider (v/m) achterna, hoe slecht zij of hij ook is/was. Houd mijn hart vast voor 22/9… Stap verder richting afgrond. En ja, Guusvelraeds heeft groot gelijk, de anti-Euro mensen zoals wij krijgen natuurlijk achteraf de ‘schuld’. Europa is geen culturele eenheid en zal het ook nooit worden, laat staan een politieke. Wat: het is niet eens een democratie, want het volk heeft niets in te brengen tegen de Brusselse/Straatsburgse grootgraaiers/bedriegers.

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  Tsja, waar was nou dat vraagteken voor bedoeld hè? Neem van mij aan lezer dat onze webmaster dat heel goed weet…
  Terug naar de realiteit van alledag…
  http://michael-mannheimer.info/2013/09/04/was-unsere-etablierten-parteien-toll-finden/

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  Heb ’t debat in z’n geheel gezien en inderdaad: geen woord over islam, pensioenen en asielzoekers.. Gemiste kans. Of was het gewoon opzet? Denk zelf het laatste.
  http://michael-mannheimer.info/2013/09/03/zum-rededuell-merkelsteinbrueck-war-da-nicht-noch-was/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s