Antisemiet schrijft voor de VARA

Screenshot_55

Volgens Edel marionetten van de Joden

Ingekorte versie van twee artikelen door Ratna Pelle: Peter Edel en Joop.nl en Het complot van Peter Edel en Joop op Israel-Palestijnen.blogspot.nl, 8 september 2013.

Onlangs kwam ik weer eens een stukje tegen van Peter Edel op Joop.nl. De eerste keer dat ik zijn naam daar zag staan, was ik verbaasd. Peter Edel, toch niet die van De Schaduw van de Ster, dat antisemitische boek? Joop is toch een nette linkse anti-Israël website, die zich verre houdt van dat soort ideeën en figuren?

Ik had het fout, en toen ik dat – voorzichtig – in een reactie schreef, werd die geweigerd, omdat het, zo liet eindredacteur en baas Francisco van Jole weten, toch wel ver ging om Edel van antisemitisme te beschuldigen (terwijl ik en alleen sprak van het ‘dubieuze boek van Edel’). Enig googelen leert dat meer mensen zich hebben verbaasd over het feit dat Joop een antisemiet als vaste auteur heeft en dat ook ter linkerzijde op forse kritiek kan rekenen.

In de Monitor Racisme & Extremisme, Negende rapportage, redactie Peter R. Rodrigues en Jaap van Donselaar, Amsterdam University Press, 2010, luidt het oordeel over Edels boek ‘De schaduw van de ster’ als volgt:

“Parallellen tussen zionisme en nazisme duiken voortdurend op in De schaduw van de ster(2002), een antizionistisch pamflet van Peter Edel dat de grens naar antisemitisme overschrijdt in een mix van oude en jongere antisemitische mythen en samenzweringstheorieën.

Wat Edel in grote lijnen doet, is het antisemitisme van alle tijden, tot en met dat van Hitler en de nazi’s, voorstellen als een door (samenzwerende) Joden zelf in het leven geroepen en voor eigen gewin versterkt fenomeen. Dat is zijn onwrikbare, uiterst vijandige drogbeeld, waar hij zijn glibberige teksten omheen boetseert als schijnbaar redelijke en verzachtende dekmantel. De truc is dat Edel zich voordoet als een tegenstander van antisemitisme, maar tegelijk in schrille kleuren Joden als uitzonderlijk boosaardige manipulators van de wereldgeschiedenis afschildert – in die zin is hij een crypto-antisemiet.”

Misschien dat deze of gene Joop ook nog eens kan aanspreken op het feit dat men een antisemiet als vaste auteur heeft, op een site die wordt gefinancierd door de VARA en dus indirect ook door haar abonnees [LN: en de belastingbetalers!]. Hieronder nog een kritiek, uit radicaal-linkse hoek en dus niet van sympathisanten van Israël die felle en onredelijke kritiek op Israël nog weleens antisemitisch willen noemen. Ronald Eissens schreef in ‘Gebladerte’ anno 2001:

“Kortom, de slachtoffers hebben niet alleen zelf de holocaust grotendeels op hun geweten, het eigenlijke doel (!) van degenen die de nazi’s financierden, volgens Edel het Angelsaksische establishment en joodse bankiers, was de vernietiging van het Duitse volk.

Edel geeft Hitler, die altijd beweerde dat ‘de internationale jood’ Duitsland kapot wilden maken, dus gelijk.
Door de Duitsers te willen vernietigen hebben de Joden zichzelf vernietigd. Hiermee is de cirkelredenering rond en schaart Edel zich in de gelederen van revisionisten.”

Opvallend is dus dat de radicaal linkse media waar Edel voor schreef wel fundamentele kritiek op hem toelieten, maar dat het op het oog veel gematigdere Joop geen enkele discussie en weerwoord duldt. Jole bepaalt daar met enkele andere redacteuren het beleid en de rest kan slikken. Terwijl er geregeld anti-Israël opiniestukken te lezen zijn, en de ‘nieuwsartikelen’ ook allemaal eenzijdig negatief zijn, is een visie van de andere kant nauwelijks te vinden. Pro-Israël reacties worden streng gecensureerd [dat is ook de ervaring van Likoed Nederland], anti nauwelijks, of men moet nog veel ergere bagger tegenhouden.

In zijn laatste artikel voor Joop.NL legt Peter Edel uit hoe de neocons in de VS met Israël, Erdoğan en Saoedi-Arabië samenspannen tegen Assad. Edel duidt Israël vrij consequent aan met ‘de zionistische staat’, wat nogal doet denken aan ‘de zionistische entiteit’, wat in de Arabische wereld vooral vroeger veel werd gebezigd om te laten zien dat men Israël niet erkende. Als rabiaat antizionist mag dit wellicht niet verbazen, maar het komt toch wat vreemd en ook onvolwassen over om een staat niet bij zijn gewone gangbare naam te noemen.
Zijn artikel is doorspekt met complottheorieën en vage beweringen over ‘geruchten’ die zich ‘opstapelen’ en ‘berichten’ die ‘verschenen’ en verder vooral veel insinuaties. Zo had Bandar een ontmoeting met president Poetin en bood hem goedkope Saoedische olie aan en bescherming tegen de door Saoedi-Arabië gesteunde Tsjetsjeense terroristen tijdens de Olympische spelen. In ruil moest Poetin Assad laten vallen.

Nergens wordt [zoals gebruikelijk bij Edel] een bron vermeld, laat staan een link gegeven. We moeten het allemaal maar aannemen van iemand die tien jaar geleden beweerde dat Hitler mede werd gefinancierd door Joodse bankiers, dat Heydrich en andere nazi-kopstukken Joods bloed hadden, iemand die sprak van de ‘gaskamer mythe’ en beweerde: “In Auschwitz vonden meer gevangenen de dood door dwangarbeid en door slechte levensomstandigheden dan door de gaskamers”.

Als je z’n recente tweets over de zionistische controle van de media en het echte dan wel onechte Joodse volk ziet is het duidelijk dat er een flinterdun laagje op zijn antisemitische ideeën zit.
Z’n vele complotachtige ongefundeerde beweringen zijn daarnaast blijkbaar ook geen enkel probleem voor Joop. Ik zou zeggen: VARA abonnees, kom in actie en eis goede en betrouwbare opiniemakers op Uw Eigen Opinie Pagina.

Joop ontkent bij monde van Van Jole ondertussen in alle toonaarden dat Edel een antisemiet is, of was, en ziet geen enkel probleem in het bieden van een podium aan Edel.

Door:

Likoed Nederland

LIKOED

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Linkse Kerk, Nederland, Rotzakken, Socialisten. Bookmark de permalink .

9 reacties op Antisemiet schrijft voor de VARA

 1. Joop.nl is extreemlinkse website en antifa. Met als hoofdredacteur die zure linkse flippo Fransico van Jole. Ik kijk soms op Joop.nl om te lezen wat de vijand schrijft!

  Like

 2. Maloch zegt:

  Op http://israel-in-de-media.blogspot.nl gaat het verhaal nog wat verder.

  “donderdag 5 september 2013. Het complot van Peter Edel en Joop”
  http://israel-in-de-media.blogspot.nl/2013/09/het-complot-van-peter-edel-en-joop-imo.html

  -sLinkse praat wat je moet vastbinden op het electrische draad.-

  Like

 3. vanhetgoor zegt:

  Ik kom niet meer op Joop.nl want ik erger mij het het feit dat de reacties worden gemodereerd en alleen worden gepubliceerd als deze reacties in de lijn der verwachtingen van de redactie zijn.

  Het is dus nogal een eenzijdige opinie die men uitstraalt. Kennelijk kan met het niet aan dat er mensen zijn die over onderwerpen kunnen nadenken en over dat onderwerp ook iets zinnigs kunnen schrijven. Omdat men de andere mening niet toelaat voldoet men niet aan de algemene vormen van beleefdheid dat men iedereen zijn mening laat uitspreken.

  Het is anders als men zou stellen dat alleen de eigen mening onderschreven mag worden en dat er geen plaats is voor mensen die de kortzichtige hersenscheten die men daar produceert onder uit haalt. Aks een mening geen stand houdt bij een klein beetje kritiek dan zal het wel niet zo heel erg jofel zitten daar bij Joop! Met andere woorden; Joop.nl is de aandacht niet waard.

  Like

  • Marijke zegt:

   @vanhetgoor. Dat is bij veel reguliere kranten ook zo heb ik helaas moeten constateren. Ik kies mijn woorden altijd heel zorgvuldig, zodat het niet kwetsend of in strijd is met de huisregels, als ik op een artikel reageer, maar als het de redactie niet bevalt dan wordt het niet geplaatst. Schokkend dat in Nederland censuur wordt toegepast.

   Like

 4. Pieter Helenius zegt:

  Sorry hoor, maar wie “de Joop” als gematigd ziet, is gewoon niet serieus meer te nemen. Het is de meeste gore verzameling van links extremistische Gutmenschen.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Pieter Helenius: 21.58. uur. En dat ben ik volledig met U eens. En deze “rode agitprop”‘ moeten we ook nog betalen ook. Zum Kotzen. De “linkse kerk”, krijgt alles voor elkaar!

   Like

 5. Fubar zegt:

  Voor de rest geen kritiek op je artikel, mooi gefileerd, maar er zijn wel bronnen voor:

  “Zo had Bandar een ontmoeting met president Poetin en bood hem goedkope Saoedische olie aan en bescherming tegen de door Saoedi-Arabië gesteunde Tsjetsjeense terroristen tijdens de Olympische spelen. In ruil moest Poetin Assad laten vallen.”

  Vorige week had ik er nog eentje opgeslagen en ik heb het meerder malen langs zien komen afgelopen week:
  http://fukislam.blogspot.nl/2013/08/russian-president-saudi-spy-chief.html
  Hoe betrouwbaar die bronnen zijn kan ik niet beoordelen.

  Like

 6. manna zegt:

  goed. misschien een mooie instap voor mijn volgende vraag maar toen ik gister zoeken op google naar een generaal die bij een concentratiekamp zei dat ze alles moesten opnemen omdat anders 1 of andere van *jole 🙂 zou zeggen dat het niet is gebeurd, gaf google me een link naar http://www.stopzionism.com/. hoewel uit de artikelen blijkt dat de editor joden tot op het bot toe haat en de Palestijnse zaak verafgood, moet ik helaas toegeven dat veel artikelen die op deze site staan mijn vraagtekens aangaande de holocaust, in zijn hoedanige omvang, weer hebben doen aanwakkeren.

  begrijp me goed: ik heb het grootste respect voor Israël, haar bestaansrecht en ben naar Auschwitz geweest waar ik de gruwelen heb gezien waartoe me mens in staat is. maar ik wil graag van de editors van de ejbron site een reactie zien over het bestaan van deze site maar nog belangrijker de inhoud die het toont.

  in feite een directe vraag/verzoek aan martien: duik erin. als iemand dit verhaal kan debuggen ben jij het. voor mijn gemoedsrust maar ook voor de velen die net als ik twijfelen aan de ‘absolute’ omvang die telkens weer herhaald wordt.

  sorry voor mijn vraag, maar het blijft aan me knagen.

  Like

 7. Jean zegt:

  Als we die zwarte moslim uit dat witte huis zien in gezelschap van die baardapen met vodden om hun lijf die ziet men geen enkel verschil, dezelfde schijnheiligheid en dezelfde onbetrouwbaarheid.
  Levensgevaarlijke creaturen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s