Voor de twee-staten-oplossing moeten 100.000 “kolonisten” wijken

Screenshot_40

Mocht Israël het met de Palestijnen eens worden over een twee-staten-oplossing, dan zouden minstens 100.000 “kolonisten” de “Westbank” moeten verlaten. Dat onderstreepte Gilad Sher, de voormalige stafchef van de Israëlische regering ten tijde van minister-president Barak (1999-2001). Sher sprak tijdens een veiligheidsconferentie in Tel Aviv. Minstens een derde deel van de joodse bevolking in Judea en Samaria (“Westbank”) zou moeten wijken voor een nieuwe Palestijnse staat.

De overige “kolonisten” – in de grootste joodse steden zoals Ma´ale Adumim (foto) en Ariel – kunnen blijven, mits de Palestijnen het eens zijn met een gebiedsruil. De kleine nederzettingen buitenposten, die vaak alleen bestaan uit enkele wooncontainers, zouden gedwongen ontruimd moeten worden. Daarop zou Israël niet voorbereid zijn, zei Sher, die vroeger zelf met de Palestijnen over vrede heeft onderhandeld. Onduidelijk is wat er met joodse enclaves zoals in Hebron moet gebeuren of met nederzettingen, die ver verwijderd van de grenzen van 1968 werden opgericht, zoals Itamar. Het Israëlische publiek heeft het afschrikwekkende voorbeeld van de Gazastrook voor ogen. Sinds de terugtrekking uit het kustgebied aan de Middellandse Zee wordt het door Hamas als raketlanceerbasis gebruikt om het Israëlische zuiden te terroriseren.

Volgens Gilad Sher is er op dit moment geen duurzaam vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen mogelijk. In het gunstigste geval zouden de actuele onderhandelingen tot een overgangsoplossing kunnen leiden. Israël zou echter eerst een “Masterplan” nodig hebben voor het terugtrekken van de kolonisten uit de zogenaamde “Westbank”.

Twijfelachtig is in hoeverre de Palestijnen überhaupt bereid zijn om compromissen te sluiten. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft voor de actuele vredesonderhandelingen verklaard in een toekomstige Palestijnse staat geen enkele joodse kolonist of soldaat te willen zien. De in de Gazastrook regerende Hamas wijst onderhandelingen met Israël strikt af en zet in plaats daarvan in op terreuraanvallen. Abbas eist de deling van Jeruzalem om van het oostelijke deel de hoofdstad van de Palestijnse staat te maken. Een deling van Jeruzalem wordt door de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu strikt afgewezen – hij weet dat hij daarin door de grote meerderheid van het volk wordt gesteund.

Bron:

Israelheute.com

Auteur: Tommy Müller

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Westbank", "Westelijke Jordaanoever", Arabieren, Israël, Jeruzalem, Joden, Moslims. Bookmark de permalink .

10 reacties op Voor de twee-staten-oplossing moeten 100.000 “kolonisten” wijken

 1. henk schroemges zegt:

  Ook Israel is zich er terdege van bewust dat de omringende moslimlanden het nooit eens zullen worden met Israel. Hun uiteindelijke doel is en blijft de totale vernietiging van het Joodse volk daar waar ze nu wonen. Dit wetende blijft de enigste optie voor Israel om zelf vernietigend toe te slaan tegen alle agressors om hen heen. Dan ontploft het hele gebied en kunnen de overige naties t.w. de EU, de VS , Rusland en China niet achterblijven. Hetgeen sorteert in de onafwendbare oplossing: de totale oorlog en vernietiging van alle Islam-aanhangers omdat dit op het moment de enigste vijand is van alle niet moslimlanden.

  Like

 2. Pieter Nokkio zegt:

  Jeruzalem is en blijft de (ongedeelde) hoofdstad van Israël.
  Geef een Palestijn een vinger, en hij neemt de hele hand -om die vervolgens af te hakken.
  Zodra Israël zich terugtrekt uit notabene eigen provincies of delen daarvan, zullen de Arabische bewoners er van steeds meer grond willen om hun ultieme doel: de joodse staat van de kaart vegen, te bereiken. Dat zal gelukkig nooit gebeuren, dat staat de Oprichter van Israël nooit toe.

  Like

 3. jowitteroos zegt:

  In de titel staat Kolonisten niet tussen aanhalingstekens, is dit een bewuste keuze?

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Het is een WAARHEID als een KOE, de Palestijnen, opgehitst door de moslimextremisten van Hamas, Hezbollah en meer van dat schorum, zouden niets liever willen dan Israëls vernietiging.
  Met deze bevolkingsgroep-de Palestijnen- zal nooit vrede mogelijk zijn, net als de muzelmannen haten ze de Joden. Het is water naar de zee dragen, om ook maar een gesprek met deze antisemieten aan te gaan.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Zat ik al te wachten op een aanval van Mobama op Syrië en nou gaat dat weer niet door door de schuld van Putin..
  Als dat gebeurt was, was er een goede kans geweest op een flinke schermutseling in het M.O waar Israël bijna zeker bij betrokken zou zijn geweest.
  Zeer waarschijnlijk dat alle discussies over grond en grenzen weer een tijdje in de kast werden geduwd.
  Nu blijft het maar dooretteren.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Over een tweestaten arangement heeft Gods niets gezegd,dus er kan ook hier van niets komen.Het is een beloofde land van de Joden en van niemand anders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s