Eerst vervolgd, daarna vergeten: Christenen in Egypte

Screenshot_3

Verwoeste kerk: de kapel van een uitgebrande Fransicanenschool in Beni Suef

Het geweld in Egypte richt zich steeds meer op christenen. Een maand geleden staken radicale islamieten tientallen kerken in brand. Maar de staat doet weinig om de christenen te beschermen.

Verkoolde banken, in as veranderde schrijfschriften, een uitgebrande schoolbus: in de Franciscanenschool van de Opper-Egyptische stad Beni Suef ziet het eruit als na een bomaanval. Toiletten en wastafels zijn kapotgeslagen, gesmolten rotorbladen van ventilatoren hangen aan het plafond.

Zuster Nagaat, helemaal in het wit gekleed, staat in een ruimte met roetzwarte muren naast een kapotgeslagen altaar. Godsdiensten kunnen de christenen hier niet meer houden: de aanvallers namen stoelen, heiligenbeelden, zelfs lichtschakelaars en kabels mee. Ze verbrandden het kruis op het dak van de kerk en hesen in plaats daarvan de vlag van Al Qaida. “De radicale islamieten hebben acht uur lang gewoed”, vertelt zuster Nagaat en pakt het afgehakte hoofd van een Mariabeeld van de vloer.

Toename van de overvallen

Een maand na de zwaarste religieuze onlusten in Egypte sinds de revolutie van 25 januari 2011 staat de christelijke gemeenschap aan de Nijl nog steeds onder shock. Minstens 45 kerken en vele andere christelijke instellingen werden 14 augustus in brand gestoken. Het ergst woedde het geweld in Opper-Egypte, waar het aantal christenen bijzonder groot is. Het kwam tot de aanvallen, nadat het leger in Cairo een zitdemonstratie van de radicale islamieten uit elkaar had geslagen en daarbij een bloedbad had aangericht met honderden doden. De Moslimbroederschap had de christenen er daarvoor van beschuldigd het leger te ondersteunen.

De Egyptische christenen staan al decennia lang bloot aan benadeling in het werk en het dagelijks leven. In de afgelopen maanden is het aantal gewelddadige overvallen duidelijk toegenomen. Volgens zuster Nagaat dient de schuld daarvoor gezocht te worden bij de intussen ten val gebrachte radicaalislamitische regering onder president Mohammed Morsi: “President Hosni Moebarak heeft de haatpredikers achter de tralies gezet. Onder Morsi echter mochten ze in de moskeeën net zoveel ophitsen als ze wilden.” Zo riepen imams in Beni Suef ertoe op om de winkels van Koptische christenen te boycotten.

Politie kan het niet aan

De politie heeft sinds de 14e augustus meer dan 2000 aanhangers van Morsi gearresteerd. De situatie van de christenen is daardoor echter nauwelijks beter geworden. In Dalga, een kleine stad in de Opper-Egyptische provincie Minja, riepen radicale islamieten onlangs een shariastaat uit. 40 christelijke families vluchtten het stadje uit, nadat hun huizen in brand waren gestoken. De christenen die achtergebleven zijn in Dalga, moeten sindsdien jizya aan de radicale islamieten betalen.

Screenshot_2

Amir Samy: “De politie kan zich nauwelijks zelf beschermen”

In Beni Suef zouden bijna iedere avond aanhangers van de Moslimbroederschap door de binnenstad marcheren en dreigen met meer aanvallen, zegt Amir Samy, een arts in het ziekenhuis Sint Theresa. Desondanks zou de politie niet voldaan hebben aan het verzoek om bewaking voor het christelijke ziekenhuis op te stellen. Daarover is Samy niet boos. “De politie kan zich immers nauwelijks zelf beschermen”, geeft hij te denken. Op de dag dat de Franciscanenschool in vlammen opging, staken radicale islamieten ook het centrale politiebureau in brand. Samy behandelde meerdere politieagenten met schotwonden. Voor een van de agenten kwam iedere hulp te laat. Hij was een vriend van de arts, een 22-jarige christen.

Oude haat ten volle genoten

Hoewel het leger bijna twee jaar geleden christelijke demonstranten in Cairo had gedood, richten veel Kopten hun hoop nu op het leger. Minister van Defensie Abdel Fattah al-Sisi had de christenen vorige maan beloofd dat het leger de opbouw van de verwoeste kerken uit eigen zak zou betalen. Sindsdien is er echter weinig gebeurd. “niemand van de regering heeft zelfs ook maar naar de schade gekeken”, zegt Sarif Nasser, een kapper uit Diabija. Het kleine dorp ten zuiden van Beni Suef werd ooit opgericht door christenen. Nu is er van de plaatselijke kerk slechts een ruïne over. – en de priester is gevlucht.

“De haat tegen ons christenen was er altijd al. Maar pas sinds Morsi genieten de radicale islamieten er ten volle van”, zegt Nasser. Hij zou veel van de aanvallers hebben kunnen identificeren als aanhangers van de Moslimbroederschap. Bij anderen zou het om betaalde leden van knokploegen gegaan zijn. De politie zou enkelen van hen gearresteerd hebben, maar de volgende dag zouden ze echter zijn ontsnapt toen een groep radicale islamieten het politiebureau in brand stak.

Haperend onderzoek

In Beni Suef schiet het onderzoek naar de misdaden niet echt op. De school heeft aan de autoriteiten weliswaar een cd met foto´s en een video van de aanvallen overhandigd, die de buren hebben opgenomen. Daarop zijn tientallen plunderaars te zien. Enkele lachen vrolijk naar de camera´s.

Ondanks het bewijsmateriaal zou de politie maar weinig arrestaties hebben verricht, zeggen de plaatselijke christenen. Franciscanenzuster Nagaat is eveneens teleurgesteld over de ontbrekende hulp van de bevolking. Zij vindt dat erg moeilijk te begrijpen, omdat twee derde deel van haar in totaal 600 leerlingen islamitisch is. Enkele moslims uit de buurt zouden weliswaar hun spijt over de brand hebben betuigd, maar niemand zou willen helpen bij de wederopbouw, zegt Nagaat.

Screenshot_4

Een christelijke boerenfamilie uit Diabija in de puinhopen van hun huis

Bron:

http://www.dw.de/erst-verfolgt-dann-vergessen-christen-in-%C3%A4gypten/a-17087828

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", christenhaat, Christenvervolging, Egypte, Moslimbroederschap, Terrorisme. Bookmark de permalink .

14 reacties op Eerst vervolgd, daarna vergeten: Christenen in Egypte

 1. Joop Klepzeiker zegt:

  Breaking news heavy shooting in the states diverse shooters 2 shooters dead 4 people dead etc etc

  live

  http://live.foxnews.com/#/2554225322001

  Like

 2. Tom Hendrix. zegt:

  Hallo CU,CDA en niet vergeten de SGP, waar blijven de Kamervragen aan minister Timmerfrans?
  Om te janken, en de LINKSEN hoor je ook niet een woord van afkeuring zeggen. Maar, stel dat in Nederland een Moskee-haathut- in de fik wordt gestoken, dan is het land te klein. Dan komen de RODEN en GROENEN gelijk in actie, omdat het hun lievelingsbevolkingsgroep is, maar de christenen, ach wat kan hun dat schelen! Over huichelaars gesproken!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Tom Hendrix, 17.49u. Inderdaad, Tom: Die Kamervragen. Waarom STELLEN ze die niet?!
   Maar datzelfde kun je evenzeer vragen met betrekking tot dat Syrië-tuig, je weet wel, met onder meer die schandpaal-praktijken van ze! Ik kan niet uitleggen waarom, maar ik vind dat nog erger dan iemand eenvoudigweg vermóórden! Ik zei het al: Alle steun aan dat uitschot zou nu onmiddellijk moeten worden gestopt. En wat doen die leipo’s in Den Haag? Stoppen? Kun je denken!
   Het is absurd, onbegrijpelijk, verbijsterend! Met zo’n houding verdient het hele Kabinet het, eigenlijk, te worden gelyncht! -Grote woorden, ik weet het, maar toch meen ik het!
   Ik kan er nou eenmaal niet tegen, als er zoiets als een schandpaal aan te pas komt!

   Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @Theresa Geissler: 18.37. uur. Klopt Theresa, Syrië is ook een grote ellende voor de christenen, als ze door de zgn. rebellen gepakt worden. Ook daar hoor je de christelijke partijen, en de linksen niet over. Wat is dat toch? Ik kan het niet begrijpen Theresa, en ik ben hevig teleurgesteld ten aanzien van deze zaken in de SGP. Deze club laat het ook lopen! Schande!

    Like

 3. Jade zegt:

  Bij de meeste artikelen hier op de site vind ik de link:
  “Vind ik leuk” *Like “Wees de eerste die dit leuk vindt”
  tamelijk ongepast…Zie ook dit artikel.

  Like

 4. JiepMK zegt:

  Die woestijnvolken bekeren zich in die landen tot het gristendom om zielig te kunnen doen, ze vinden het heerlijk om zichzelf de slachtofferrol aan te meten. Vooral als er een kans bestaat dat gristenen in bijvoorbeeld Nederland ze dan willen opnemen in Europa zoals de meeste reaguurders op deze site.
  Een genante situatie die duidelijk maakt dat de Nederlandse identiteit niet meer te redden is vanwege de laffe aard van met name de gristenen in dit land.

  Like

 5. JiepMK zegt:

  Moet je die primitieve viezerikken nou zien rondlopen in een jurk en kijk, ook de gristenvrouwtjes zijn daar ingepakt. Nemen jullie ze wel op in je eigen huis, je eigen kerk, laten jullie je eigen dochters met die woestijnbewoners trouwen? Betalen jullie zelf meer belasting en leveren jullie zelf wat banen in? Ik doe het namelijk niet.

  Like

 6. Q zegt:

  Amir Samy: “De politie kan zich nauwelijks zelf beschermen”

  Ach,
  is dat nieuws ?

  Volgens mij dateren youtube filmpjes waarin een motoragent met pistool handboeien en traangas op zijn heup fijn een potje begint te grienen nadat hij door een kansenjongere vol op zijn muil is gemept

  en nieuwsberichten dat een hele horde 12 tot 14 jarigen het pistool van een agent probeerde af te pakken

  al uit het eerste decennium van deze eeuw.

  Vrij zeker is het wachten op de Neder-arabische lente. Nu is het al regel dat als de hermandad met minstens 3 man op patrouille gaat in de kansenwijken dat de hele politieregio op standby gaat want je weet maar nooit. Als uit de statistieken blijkt dat er in de kansenbuurten net zoveel gesurveilleerd word als in andere buurten dan rijden ze er met een auto even snel doorheen.

  Amsterdam ?
  Gouda ?
  Ede ?
  Culemborg ?

  De autoriteiten zijn bang voor volksoproer.
  Dat hebben de islamieten dan toch maar mooi geregeld volgens voorschrift van hun profeet (luizen en platjes in zijn baard en schaamhaar en dat hij maar achterlangs genomen mag worden door een kameel)

  Like

 7. luckybee zegt:

  Als de Egyptische Christenen eindelijk hun zamen werking mat de Katholieken los laten en de leer van Jezus Christus vol navolgen,dan is het mogelijk dat Jezus Christus ze dan ook beschermen en verdedigen.

  Like

 8. Jan zegt:

  Morsi-aanhang steekst huizen van Christenen in brand en smijt meisje van 15 van de derde etage

  Muslim residents of a village in southern Minya province attacked Christian homes, burning 10 houses and wounding 15 Christians, including a 15 year-old girl thrown from the third floor of a building
  http://tundratabloids.com/2013/11/egyptian-muslim-mobs-attack-christian-homes-toss-15-yr-old-out-of-3rd-story-window.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s