De keuze tussen leger en rollator

Screenshot_21

In de jaren vóór 1940 was ik nog een kleine jongen die ademloos luisterde naar de discussies van de vrienden en vriendinnen van mijn ouders. Die waren voor mij allemaal ooms en tantes. Ze waren ontwikkeld en politiek links georiënteerd. Ze hadden de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog op afstand meegemaakt en die waren nog steeds een geliefd onderwerp van gesprek.

Ik begreep niet alles, maar één zaak was duidelijk: oorlogen werden volgens de ooms en tantes veroorzaakt door het militarisme . De padvinderij bijvoorbeeld was daarom taboe want de uniformpjes waren gebaseerd op de Britse legerkleding. Een windbuks was verderfelijk, want dat viel onder oorlogsspeelgoed. Alle soldaten, en zeker de beroepsmilitairen, waren volgens de ooms en tantes professionele moordenaars. Deze filosofie vond overal brede ingang en culmineerde ten slotte in de beruchte oproep aan onze overheid: Geen man en geen cent voor de krijgsmacht.

Gebroken geweer

Die beweging werd ondersteund door een symbool, namelijk een geweer dat door een paar sterke handen in tweeën werd gebroken. Het heette in de volksmond Het gebroken geweertje Sommige mensen droegen dat als speldje op hun kleding. Wel, dat hebben we geweten. Op 10 mei 1940 viel de Wehrmacht van Hitler Nederland aan. Nederland, met een totaal verouderde bewapening, onvoldoende munitie en een inferieure militaire training, werd onder de voet gelopen. Meer dan 2000 Nederlandse dienstplichtige soldaten sneuvelden, van wie ruim 400 op de Grebbeberg.

In die meidagen, die het begin vormden van vijf lange oorlogsjaren waarin onder meer ruim 80% van onze Joodse medeburgers werd vermoord, sloeg binnen enkele uren de mening van de linkse ooms en tantes 180 graden om. Iedereen leefde mee met onze jongens die zo dapper vochten . Over antimilitarisme werd niet meer gesproken. Nog jarenlang heeft onze defensie geprofiteerd van die positieve stemming. Vooral in de jaren dat wij dachten dat het grootste gevaar uit de communistische Sovjet-Unie kwam.

Vermoord

Aan het einde van die zogenaamde Koude Oorlog hadden wij een krijgsmacht van ruim 100.000 man en we besteedden er 2,7% van ons bruto nationaal product aan. Tot voor kort hadden we zelfs nog 445 Leopard 2tanks, de beste tanks ter wereld, en daarnaast 88 YPR-pantserwagens en voortreffelijke Lockheed Orion patrouillevliegtuigen met zeer hooggeschoold personeel. De ooms en tantes hebben dat alles niet meer meegemaakt. Ze zijn vrijwel allen door de Duitsers vermoord.

Thans zijn we weer terug bij af. Vele Nederlanders spreken wederom schamper over onze defensie. De dienstplicht is al jaren geleden afgeschaft of, zoals het officieel heet, ’opgeschort’. Vele kazernes zijn afgebroken. We hebben een beroepsleger en we verpatsen op grote schaal ons kostbare militaire materieel. De perfecte Lockheed Orion patrouillevliegtuigen zijn voor een habbekrats verkocht aan landen als Portugal, Spanje en Griekenland, die met tientallen miljoenen van ons belastinggeld via de EU overeind worden gehouden. Bijna alle 445 Leopard 2-tanks zijn tweedehands verkocht aan Duitsland, terwijl er bij ons nog plusminus 100 staan te verroesten. Alle pantserwagens zijn vervangen door goedkoop maar inferieur materieel.

En wederom hoor ik, net als vóór 1940, vele mensen zeggen: Waar hebben wij als klein landje eigenlijk een krijgsmacht voor nodig? Er komt toch nooit meer een oorlog? Daar zorgt toch de EU voor? Wij spelen toch geen enkele rol meer op het wereldtoneel?

Dat is een grote vergissing. Nederland is wel degelijk een belangrijke economische factor. Alleen al de Rotterdamse haven is de vierde van de wereld en de grootste van Europa. De Nederlandse koopvaardij is anderhalf maal groter dan de Britse! Tweemaal groter dan de Duitse en vijfmaal groter dan de Franse!!

Militaire missies dienen de economie. Zo kreeg Nederland in 2008 een plaats in de zogenoemde G20-organisatie van de machtigste economieën in de wereld dankzij ons militair optreden in onder meer Uruzgan. Ieder land met grote handelsbelangen heeft als een soort uithangbord een krachtige krijgsmacht. Daarop worden ze internationaal beoordeeld. Dat weten reusachtige landen als China en India donders goed. Maar wij bezuinigen net als de kortzichtige ooms en tantes uit 1939 op die belangrijke factor. Het morele dieptepunt werd bereikt toen op de Landmachtdagen van 2012 in Oirschot de krijgsmacht een demonstratie wilde geven van de mogelijkheden van de Leopard 2-tank, bijgenaamd de koning van het slagveld.

Van pure armoede moesten we er eentje voor een dag huren bij de Duitsers, want zelf hadden we niets meer. Ook gaven wij een demonstratie met het befaamde Orion patrouillevliegtuig, het beste dat wij ooit hebben bezeten. Maar daartoe moesten we een van onze vroegere Orions voor enkele dagen terughuren van Portugal, aan welk land we alles verpatst hadden. Ons leger bestaat als multi-inzetbare flexibele krijgsmacht nog slechts op papier. Het gebroken geweertje van voor de Tweede Wereldoorlog heeft uiteindelijk gewonnen.

Die situatie is te vergelijken met het massaal dumpen van alle vaccins die wij diep gekoeld bewaren tegen allerlei infectieziekten. En dat dan met het argument dat we sinds de middeleeuwen toch geen grote dodelijke epidemieën meer gehad hebben: geen pest, cholera, tyfus, pokken of difterie. Tegen de tijd dat die ziekten weer terugkomen, zien we wel weer verder. Iedere medische autoriteit die dit zou beweren, kan zijn verdere carrière wel vergeten.

Vertrouwen

Zeer ernstig is dat het defensiepersoneel, van hoog tot laag, het vertrouwen in de politiek begint te verliezen. Daarmee verdwijnt de klassieke onvoorwaardelijke en onmisbare loyaliteit van onze militairen ten opzichte van de overheid. Dit effect wordt nog versterkt door het feit dat de krijgsmacht, dus landmacht, luchtmacht en marine, thans onder bevel staat van een vrouwelijke minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze heeft geen enkele militaire ervaring of opleiding gehad en moet thans op basis van een nooit afgemaakte studie rechten, een kantoorcursus bij Instituut Schoevers te Utrecht en een onduidelijke opleiding bij de European Academy of Secretary een totaal leeggehaald ministerie gaan leiden, terwijl Defensie altijd een typisch mannelijk bedrijf was.

De mentaliteit aldaar wordt nergens zo duidelijk beschreven als door de directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies, Rob de Wijk: Als het gaat om de keuze tussen een rollator en defensie, dan legt defensie het altijd af…

Door:

Prof. Dr. Bob Smalhout

(De Telegraaf, 14 september 2013)

Bron:

http://www.osl-stavast.nl/?p=5513

(h/t jowitteroos)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op De keuze tussen leger en rollator

 1. paulus655 zegt:

  Ik ben van na de oorlog, maar ben het 100 % met de professor eens.

  Like

 2. Republikein zegt:

  Stuk geschiedenisles waar linksen nog mee moeten af rekenen Behoudens de aangehaalde vredesmissies niets in te brengen.Vredesmissies naar bv Afghanistan zijn m.i. zinloos.Wat betreft de minister van Defensie: Stokpaardjes berijden en elkaar wat gunnen is bonton! Sinds de chef gepromoveerd werd tot manager is delegeren een hot item. Ze hoeven nergens verstand van te hebben. Landgenoten, ga rustig slapen, er overkomt u niets!!!

  Like

 3. Albert zegt:

  Goed stuk professor en helder, die 180 gr draaiers zijn niet nadenkende mensen helaas, en daar zullen wij ook nu weer de dupe van zijn.

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Ik had het al gelezen in de Telegraaf van afgelopen zaterdag. Heel helder en duidelijk betoog van Bob Smalhout.

  Like

 5. Harrie Custers zegt:

  Kijk, hier ben ik een keer een andere mening toegedaan. Een leger dient de macht(hebbers). Nooit het volk. Het volk betaalt wel altijd de rekening. Zonodig dus met hun levens.

  Machthebbers weten dat een gezamenlijke vijand (want ander geloof, andere idealen, slecht) het gewone volk bindt en controleerbaar maakt.

  Zolang wij machthebbers hebben, verkies ik dat de machthebbers zelf hun strijd – hun zucht naar macht en gewin – uitvechten. Dus Rutte tegen Merkel of zo. En het geschil mag natuurlijk ook via een schaakspel o.i.d. worden beslecht. Daar doe ik niet moeilijk over. De verliezer treedt af en draagt zijn macht over. Voor het volk maakt het niet uit door wie zij geplukt worden. Wordt het te gortig dan burgerlijke ongehoorzaamheid, stiptheidsacties enz.

  Of is het zo dat wij onuitgesproken toch een voorkeur hebben voor welvaart over de rug van velen en door vernietiging en roof van eigendom, lijf en leden?

  Like

  • Republikein zegt:

   Komen we weer op NWO, illuminatie of Bilderberg, serpentianen ook goed.
   De planeet heeft genoeg[nog wel] in huis om elke mond te voeden, zal wel met geld te maken hebben dan!

   Like

 6. Helena zegt:

  Dit maak ik van heel nabij mee, die frustratie van “de mannen” (en vrouwen natuurlijk)
  En die tuthola met haar pijplippen (niet mijn woorden) moet nodig opkrassen.

  Like

 7. fcal zegt:

  “In die meidagen, die het begin vormden van vijf lange oorlogsjaren waarin onder meer ruim 80% van onze Joodse medeburgers werd vermoord, sloeg binnen enkele uren de mening van de linkse ooms en tantes 180 graden om. Iedereen leefde mee met onze jongens die zo dapper vochten . Over antimilitarisme werd niet meer gesproken. Nog jarenlang heeft onze defensie geprofiteerd van die positieve stemming. Vooral in de jaren dat wij dachten dat het grootste gevaar uit de communistische Sovjet-Unie kwam.”

  Nou, nou, over de Joodse medeburgers uit WO2 wil ik het niet hebben, deze mensonterende veelal gedwongen abominatie . is duidelijk genoeg. Maar tot Duitsland in juni 1941 het Sowjet-rijk aanviel was de linkse goegemeente volop aan de zijde van de Nazi’s in hun strijd tegen het kapitalistische individualisme van het ‘burgerdom’. Daarna pas veranderde hun houding en voor de vorige misvatting werd nooit rekenschap afgelegd.

  Like

 8. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Gebroken geweertje? De Antifa breekt alleen andermans geweertjes…

  Like

 9. Pingback: WERELDOORLOG: WAAROM NEDERLAND ALS EERSTE ZAL CAPITULEREN! | eunmask

 10. koddebeier zegt:

  Goed stuk Professor !! Wederom wordt de krijgsmacht uitgehold, met dank aan links en alle achterlijke gutmenschen.

  Like

 11. luckybee zegt:

  Ik heb in de tweede wereld oorlog de bezetting van de Jappen meegemaakt, en weet dus heel vroeg wat onvrijheid betekent.

  Like

 12. dwz zegt:

  Dat het een vrouwelijke minister van devensie is zou niets af hoeven te doen aan haar kwaliteiten.Echter wel in dit geval.
  Waarbij haar glamour uitstraling iedere kritiek bij voorbaat in de kiem smoort.Een uitstekende maar ook domme strategie van de VVD .

  Like

 13. Ben het wel eens met de prof. dat de krijgsmacht inmiddels dermate miniscuul is dat alleen het opheffen van de krijgsmacht daar nog wat aan af kan doen, de niet-belichte kant is dat als Nederland in 1940 een groter beter bewapend en getraind leger zou hebben gehad we nog steeds onder de voet gelopen zouden zijn simpelweg omdat de Duitsers van alle ingrediënten meer en beter hadden.
  Laten we niet vergeten dat de enige reden dat Duitsland de oorlog niet heeft gewonnen ligt in het feit dat ze op teveel fronten tegelijk wilden vechten, als ze in plaats daarvan wat rustiger aan hadden gedaan was er geen tegenstander sterk genoeg geweest.
  Ben ik het dan eens met alle “bezuinigingen” op defensie?
  Nee zeker niet, maar we zullen wel moeten erkennen dat een conventionele oorlog met een slagveld verleden tijd is, tanks hebben geen enkele zin meer in Europa.
  In plaats daarvan zou men moeten inzetten op modernere wapens als raketten en drones.
  Een eventuele nieuwe oorlog wordt gevoerd vanachter computers en niet vanachter de loop van een geweer.

  Like

 14. LOUIS-PORTUGAL zegt:

  Meneer Bob een goed stuk maar.
  Ik was van lichting 62-1.
  We hadden toen een nederlands leger en een Nato afdeling uin Apeedoorn en elk bijna 75.000 mensen.
  Gelukkig na mij begon de VVDM.(ergens eind 63 of begin 64)
  Vereniging voor dienstplichtige militairen.
  Een van de eerste dingen die ze bereikten was dat de militairen niet meer hun haren hoefden af te knippen en je zag dus soldaten rondlopen met haarnetjes.
  Het is daarna nooit meer goedgekomen.

  Like

 15. Pierre zegt:

  Wat je ook schrijft. Nederlanders zijn dom en naief.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s