Vanwege de euro: Finland moet meer schulden maken

Screenshot_3

De Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen (tweede van links) moet toegeven dat nu ook haar land de schuldengrens van 60% van het BNP zal overschrijden

De economie van Finland lijdt onder de recessie van de eurozone. Voor het eerst zal het schuldencijfer volgend jaar de 60% grens uit het Verdrag van Maastricht overschrijden. Daarmee valt een van de laatste bolwerken van stabiliteit in het eurogebied.

Maandag zei Finland dat het voor het eerst in 2014 de eisen van Maastricht niet zou halen. Volgens deze eisen zijn de landen verplicht hun schuldencijfer onder de 60% te houden. Finland was het laatste land van de eurozone dat zich nog hield aan de gezamenlijke overeenkomsten.

Volgend jaar zal het schuldencijfer van Finland 60,7% bereiken en in het jaar 2015 zelfs 62%, citeert France24 de Finse regering. Vanwege zijn begrotingsdiscipline gold Finland tot nu toe als model voor de andere EU-landen, waarvan de schuldencijfers allemaal boven de Maastricht-grens van 60% liggen.

Ook “de komende jaren” zou de Finse begroting vanwege de zwakke economie in de rode cijfers blijven, aldus de regering. De technologie-, papier-, staal- en metaalindustrie van de van de export afhankelijke land lijden onder de eurocrisis. Ook de Finse producent van mobiele telefoons, Nokia bevindt zich in de crisis en werd onlangs voor 5,4 miljard euro door Microsoft gekocht.

De economie van het land zou dit jaar met 0,5% krimpen. Dit is de tweede achtereenvolgende achteruitgang van de Finse economie. Voor volgend jaar verwacht de regering een groei van 1,2%.

Finland gold tot nu toe ook in economische opzicht als het euro-voorbeeldland. Maar de productiviteit in Finland ligt lager dan die in Zuid-Europa, aldus een Finse studie. Men kan in het eurogebied blijkbaar ook met naar verhouding geringe schulden een crisisgeval worden (meer hier).

In augustus had de Finse veelpartijencoalitie een pakket maatregelen aangekondigd om de openbare uitgaven te verminderen. Er wordt bezuinigd bij de lokale autoriteiten en de sociale programma´s. Ook de pensioengerechtigde leeftijd moet worden verhoogd. Ondanks de toenemende schulden behoudt Finland eerst nog de kredietkwalificering AAA bij de drie grote ratingkantoren.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09/17/wegen-euro-finnland-muss-mehr-schulden-machen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR, Finland. Bookmark de permalink .

6 reacties op Vanwege de euro: Finland moet meer schulden maken

 1. bobzelf zegt:

  OCH , SIMPEL toch met dijsselbloen in de buurt , gaat alles naar de kloten !!!
  ouwe koeienstront verkoper, !!!!

  Like

 2. Jean zegt:

  En zo gaat héél Europa onder leiding van E.T. totaal de vernieling in en nog blijft die schijnheilige overtuigd van zijn gelijk alhoewel nu intussen héél Europa weet dat het een stuk onbenul is.

  Like

 3. Oliebolie zegt:

  Jutta Urpilainen, dikke tetten, YES !!

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Hahahahahaha! En die achterlijke – de TROL Barosso en de TROL van Rampuy- maar roepen dat de EU zoveel zegeningen heeft gebracht. Deze personen zijn zowel crimineel als zwaar gestoord, en dienen z.s.m. in een zwaar beveiligd KRANKZINNIGENGESTICHT opgenomen te worden! En dan het liefst de sleutels van hun kamers daaro weggooien!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s