Amerikaanse schrijver: “De kruistochten waren legitieme zelfverdediging”

Screenshot_29

(Door: Michael Mannheimer)

Tot in de 19e eeuw golden deze gevechten in de Arabische wereld als futiliteit, men had er niet eens een eigen woord voor. Nu echter stileerden  moslims de kruistochten tot het begin van de kolonialistische christelijke onderdrukking. Ironisch genoeg hadden zij dit idee van de Europeanen.

Het boek “God´s Battalions”. Hebzuchtige, barbaarse kruisridders, een tolerante Saladin en een superieure islamitische civilisatie? Over kruistochtmythes, hun wortels en een Amerikaans antiboek.

“Ik bied mijn excuses aan”, stond er op de T-shirts van de protestantse christenen, die in 1999 van Keulen naar Jeruzalem marcheerden – bedoeld werd: voor de kruistochten. Ook Bill Clinton herinnerde na de aanslagen van 9/11 aan de schuld van iedereen die Europese voorouders zou hebben – vanwege de kruistochten. Potsierlijker is alleen nog de oproep van zijn opvolger George W. Bush tot de “kruistocht” tegen de terreur (na de oproep van Bin Laden tot de oorlog “tegen Joden en kruisvaarders”) of de bewering van de mediaviste Karen Armstrong dat de kruistochten “de oorzaak van het Midden-Oostenconflict” zouden zijn.

De kruistochten als smeulende wond in de herinnering van de moslims? Als eerste imperialistische veroveringstocht van het Westen? Dit idee is tegenwoordig gevestigd, in zowel islamitische als westerse landen. Volledig aan de wetenschap voorbij blijven zwart-witte mythes van daders en slachtoffers, van barbaarse en roofzuchtige kruisvaarders versus hoog gecultiveerde moslims in stand. Waar komen ze vandaan? Uit de 19e eeuw.

Screenshot_27

Van Walter Scott tot Ridley Scott

Tot dan toe golden deze gevechten in de Arabische wereld als futiliteit, men had er niet eens een eigen woord voor. Nu echter stileerden moslims de kruistochten tot het begin van kolonialistische christelijke onderdrukking. Ironisch genoeg hadden zij dit idee van de Europeanen. Niet alleen, omdat hun naties destijds hun imperialistische politiek met kruistochtretoriek versierden, minstens zo belangrijk waren de historische romans van een van de meest gelezen schrijvers van de 19e eeuw: “Ivanhoe”-schrijver Sir Walter Scott. De gangbare kruistochtbeelden in het Westen zowel als in de Arabische wereld zijn immens door hem beïnvloed, tot aan de kruistochtfilm “Kingdom of Heaven” uit 2005 van Ridley Scott.

In Scotts kruistochtenromans komen de christenen er slecht vanaf, ze zijn meestal verwoestende proleten, moreel en cultureel veruit de mindere van de islamitische civilisatie. In het boek “De Talisman” verschijnt daarentegen de sultan Saladin als het toonbeeld van redelijkheid en ridderlijkheid. De (in werkelijkheid helemaal niet zo) “tolerante” Saladin werd daarvoor al door de Verlichter Gotthold Ephraim Lessing uitgevonden. De Arabische wereld was de islamitische legerleider echter bijna helemaal vergeten en herinnerde zich pas weer in 1898 aan hem, toen de Duitse keizer en fan van Scott Wilhelm II. naar zijn verlaten graf op bedevaart ging. Pas 20 jaar geleden kreeg Saladin in Damascus een monument, waar hij de christelijke koning Guido onder de voet rijdt.

Screenshot_26

Sterk benadrukt, wat anders graag onder tafel verdwijnt

Wat dat allemaal te maken heeft met het nieuwe boek “God´s Battalions” van Rodney Stark, dat nu in het Duits onder de titel “Gods strijders”bij Haffmans en Tolkemitt is verschenen? Hier liggen de wortels van het eenzijdige historische beeld waartegen de bekende Amerikaanse godsdienstsocioloog schrijft. In de wetenschap trapt hij sowieso bijna met alles open deuren in, temeer daar hij geen historicus is, maar alleen nauwgezet het jongere onderzoek reproduceert.

Sterk benadrukt, want anders graag onder tafel verdwijnt: bijvoorbeeld de twee eeuwen Jihad, die voorafgingen aan de oproep tot de eerste kruistocht door paus Urbanus II. en die de moslims tot in Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en het Byzantijnse Rijk brachten.

Was Saladin tolerant? Genereus ja, tolerant nee. Na zijn overwinning bij Hattin in 1187 liet hij vele kruisridders terechtstellen en hielp daarbij zelf een handje mee.

Was de christelijke verovering van Jeruzalem het toppunt van het geweld, zoals vaak wordt voorgesteld? Voor toenmalige verhoudingen niet en gelijksoortige bloedbaden werden ook door de vijand aangericht. Beide kanten hebben elkaar, zoals men nu zou zeggen, “niets geschonken”.

Werden de kruisvaarders gedreven door hebzucht? Veel individuen zeker, maar voor de meerderheid van de kruisridders was het een materieel onverstandige, ja desastreuze reis. Volgens schattingen moest een gemiddelde kruisridder minstens het vier- of vijfvoudige van zijn jaarinkomen opbrengen om erbij te zijn. Dat de kruistochten vooral economische gemotiveerd waren, werd vermoed door economiehistorici in de jaren-20, maar de these is tot op de dag van vandaag niet bewezen.

Wanneer Stark bij de eerste kruistocht pleit voor “legitieme zelfverdediging” of de vroomheid van veel kruisridders blijkbaar als een rechtvaardiging beschouwt (“Ze geloofden serieus dat ze in Gods bataljons dienden”), wordt het moeilijk hem te volgen. Maar meestal schrijft hij gewoon verstandige dingen, zoals: “Natuurlijk was het een wreed en bloedig tijdperk, maar je wint er niets mee, noch moreel noch historisch, door de conventie van Genève op die tijd toe te passen.” Of mensen en instellingen van nu met 1000 jaar oude daden in verband brengt, want dan wordt het absurd en gevaarlijk. Dan zou men immers ook de Turken van nu ter verantwoording moeten roepen, omdat er zonder de roofzuchtige Seltsjoeken geen bedreiging van Byzantium, dus ook geen oproep tot de kruistochten geweest zou zijn.

Screenshot_28

“God´s Battalions” is o.a. te koop bij bol.com

Bron:

http://michael-mannheimer.info/2013/09/11/us-autor-die-kreuzzuege-waren-notwehr/#more-22301

Auteur: Michael Mannheimer

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Desinformatie, Historie, Islam, Kruistochten. Bookmark de permalink .

15 reacties op Amerikaanse schrijver: “De kruistochten waren legitieme zelfverdediging”

 1. Harry zegt:

  De islam is een buitengewoon schadelijk verschijnsel , het tast de hersenen onherstelbaar aan .
  En wij zijn zo stom dat we ons laten weerhouden om ons maximaal tegen de uitwassen te verzetten .

  Kennelijk kunnen die lui alles maar maken , figuurlijk gezien dan . Letterlijk verzieken ze alles alleen maar wat ze vastpakken .

  Hoorde vandaag nog zo’n debiel voorbeeld . Een turk die hier vroeger gewoond ( en misschien zelfs wel gewerkt ) heeft is teruggegaan naar Turkije . Hij krijgt nog maandelijks zijn uitkering . Nu claimt ie dat ie bij vier vrouwen 37 kinderen heeft , ofdat ze de kinderbijslag maar even wilden overmaken .
  Nu stuitte dat bij de betreffende instantie op enig ongeloof en meneer werd schriftelijk benaderd om zich te verantwoorden . Brief kwam ” onbestelbaar ” retour . Na lang zoeken werd een tweede adres gevonden , de daarheen gestuurde brief onderging dezelfde behandeling .
  Soort detective ingeschakeld . Vond uiteindelijk de man . Hij werd uitgenodigd om in Nederland uitleg te komen geven . KREEG EEN GRATIS OPEN TICKET ! Maar hij kwam .
  Bij aankomst werd ie in een hotel op Schiphol ondergebracht , met uiteraard gratis eten en drinken .
  Een hele vleugel van dat bewuste hotel zit continu vol met dat soort toeristen .
  Met allemaal nog honderd euro zakgeld per dag voor de lopende onkosten .
  Na verhoor werd ie heengezonden , met tienduizenden euro’s kinderbijslag op zak .

  Hoe dwaas kun je wezen ? Het is toch te gek voor woorden ?
  Waarom laten we ons dit allemaal welgevallen ?

  Like

  • Republikein zegt:

   Macht der gewoonte! We doen het al 30 jaar, dus waarom zou dat ineens moeten veranderen? Ik blijf wel werken tot mn 80ste. Het is zwaar klote, maar dat wisten we al!

   Like

   • Leo zegt:

    WIJ werkende NL ers zijn politieke slaven.
    Dwangarbeiders van de met geld smijtende politieke ” Elite ” ?? !!
    Een zieligheidsveklaring zullen wij nooit krijgen om ook onze hand op te houden

    Like

  • Driek zegt:

   @Harry. Wij moeten ons dit allemaal laten welgevallen omdat die naïeve domme Hollander steeds. maar. weer. op de foute partijen stemt. Iedere nieuwe dag brengt weer nieuwe Islam-ergenis.

   Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Harry: 21.57. uur, op 19/9. “Waarom laten wij ons dit allemaal welgevallen?”. Tja, Harry dat hebben we te danken aan 40 jaar regeren door: PvdA,CDA,VVD en D66. En zolang we nog, kiezers hebben die zo stom zijn op deze kliek te stemmen, verandert er NIKS! Veel kiezers geloven de RODE SHIT, die dag op dag verspreid worden door: het NON JOURNAAL, en de totaal LINKSE OMROEPEN EN PERS! Dat is de oorzaak. En wat nog erger is, ik vertrouw de STEMMENTELLERS niet meer. MARX RUTTE belde SAMZWAM al op, ruim voor de officiële telling achter de rug was, om te feliciteren. Ik bedoel maar.

   Like

  • Daiyu-ninja zegt:

   Harry zegt:
   19 september 2013 om 21:57

   Nu claimt ie dat ie bij vier vrouwen 37 kinderen heeft , ofdat ze de kinderbijslag maar even wilden overmaken .
   Nu stuitte dat bij de betreffende instantie op enig ongeloof en meneer werd schriftelijk benaderd om zich te verantwoorden . Brief kwam ” onbestelbaar ” retour ……………………

   Er had een controleur naar Turkije moeten gaan om de hele familie te onderwerpen aan een DNA test. Dit allemaal natuurlijk op de kosten van pappa.

   Like

 2. lucky9 zegt:

  Dit boek is een absolute “eye-opener”. Zeker aanbevolen!

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Ik heb al eens ergens gesteld, dat je Walter Scott, zeker in deze tijd, niet serieus hoeft te nemen, en daar kom ik vooralsnog niet van terug. Dat hij kennelijk een geromantiseerd beeld had van de volkeren ‘in den vreemde’ m.a. w. de Islamieten, hoeft geen verbazing te wekken: Hij was een kind van zijn tijd, een Romanticus, zogezegd. Hij bestond het immers ook al om Richard “Leeuwenhart,” feitelijk de beroerdste koning die Engeland ooit heeft gekend, als nobel en rechtvaardig af te schilderen en te suggereren dat hij zijn broer Jan na zijn terugkeer gestraft heeft voor ‘zijn misdaden tegen het volk'(Niets is minder waar). Mogelijk fantaseerde hij ècht -hij wist er immers op de keper beschouwd niets van af- over de nobele, geciviliseerde Islam; de rol die hij de -westerse- vrouw in zijn historische romans toebedeelt is namelijk ook al volledig passief: Deemoedig, afwachtend en vooral ‘dapper in haar lijden.’ Qua waarheidsgehalte klopt er al niets van zijn historische romans en in deze tijd mag je ze bovendien nog ronduit seksistisch noemen. Wil men de achtergrond van de Kruistochten en de tijd waarin ze plaatsvonden zo reëel mogelijk beoordelen, grijp dan anno 2013, naar mijn bescheiden mening, vooral NIET naar Walter Scott. (Liefst trouwens nergens meer voor.)

  Like

 4. Joannes den Hollander zegt:

  Als het aan mij lag hadden we de Kruistochten veertig jaar geleden al in ere hersteld.
  Te laat is het echter nog niet.
  Wellicht lukt het binnenkort onder hert kabinet Wilders 1.

  Like

 5. maria zegt:

  Gezien de lichtgeraaktheid van moslims inzake “kritiek” oftewel het niet instemmen met de islam, is het zeer begrijpelijk dat zij alles aanwenden om hun gewelddadige agenda te rechtvaardigen. Zelfs als het er met de haren moet worden bijgesleept. Is de huidige jihad ook niet het gevolg van “aanvallen op islam”? (Waar? wanneer? En zo ja, wie is er begonnen?) Maar gelukkig voor hen zijn er genoeg nuttige idioten die de geschiedenis in hun voordeel willen vervalsen. Van “het ligt niet aan de islam” -roepers tot minister Kerry, die staat te liegen dat het gedrukt staat om de jihad te steunen..

  Like

 6. luckybee zegt:

  De Kruistochten gebeurd na dat Karel Martel de Arabieren van hun laatste Khalief Abd El Rachman al Ghafiqi, heeft verlost, in de slacht bij Poitiers (Tours)Toen ze Frankrijk probeerden te veroveren.Is dat de reden waar om Saladin alleen sultan is en geen Khalief was geworden?Waren toen de mongolen de baas aldaar of hebben ze de macht al aan de Turkmenen door gegeven?

  Like

 7. Martien Pennings zegt:

  Ik heb me in 2010 al bezig gehouden met het boek van Stark en schreef toen: http://bit.ly/AsTQMc:

  Rodney Stark, “God’s Battalions: The Case for the Crusades” (2009), is een baanbrekend boek dat een paradigmawisseling zou kunnen inleiden en een hele reeks zelfbeschuldigende lectuur over dat onderwerp overbodig kan maken. Stark maakt namelijk duidelijk dat de Kruisvaarders gedreven werden door woede en verontwaardiging over de terreur die de islam pleegde vanaf de 7e eeuw, toen de Mohammedanen in een oceaan van bloed het grootste deel van de toen bekende wereld onderwierpen.

  In 732 n. Chr. stonden de hormoongedreven hordes van Mohammed niet alleen tot in Afghanistan, maar ook tot in Zuid-Frankrijk. Bij Poitiers werden ze door Karel Martel, God zij dank, verslagen. Toen paus Urbanus II in 1095 in een weiland in het Franse Clermont opriep tot de eerste Kruistocht, hadden die islamitische hordes al vier eeuwen lang bloedige en slavenhalende raids uitgevoerd, de onderbuik van Europa in. Eeuwenlang hadden ze vreedzame pelgrims die “het land van Jezus”, Palestina, wilden bezoeken geterroriseerd en tot slaven gemaakt, hadden ze heiligdommen vernield, gemoord en verkracht. Ze hadden, ik herinner er nog maar even aan, precies gedaan wat de islamitische “heilige boeken” voorschrijven. De Kruistochten hebben de Kruisvaarders hun persoonlijke fortuinen en de toenmalige West-Europese economieën schatten gekost. De Kruisvaarders zelf betaalden niet alleen met hun geld en goederen, maar bovendien met gruwelijke ontberingen, angst, gevaar en vaak met hun leven. Wie de voorgeschiedenis van de Kruistochten uitgebreid wil lezen en geen zin heeft in een oceaan aan voetnoten, moet Paul Fregosi ter hand nemen: “Jihad” (1998). Wie in zéér kort en zeer krachtig bestek iets wil weten van 1000 jaar (tot 1683 toen de Turken de laatste keer voor Wenen stonden) van de bloedige en slavenhalende raids de onderbuik van Europa in, kan terecht bij “De Kracht van de Rede” van Oriana Fallaci (2005) op de pagina’s 43-60, die zich trouwens grotendeels op Fregosi baseert zonder hem te noemen.

  Like

 8. Maloch zegt:

  Op hun tocht deden ze vele gebieden aan maar na het Heilige Land/Yerusalem was er toch eigenlijk niks meer (verder) waarvoor zij ten strijde trokken?
  Die tochten hadden een voorafgesteld doel; het Heilige Land/specifiek Yerusalem.
  Zij die opdracht gaven zijn volgens mij pas echt interessant.
  Als het om verdediging ging werden de Knights toch ook wel naar “van Afghanistan tot Zuid-Frankrijk” gezonden?
  M.i.z. had die Urb-Anus II iets voor ogen. Een speciale plek op aarde.
  De drang om het te bezitten was een bittere pil voor de Baäl-aanhangers die daar steeds meer terrein wonnen.
  Maar niet alleen zij. Iedereen moest eraan geloven. Ook de Joden. Ook zij werden massaal afgeslacht.
  Gezien de opdrachtgever voor die tochten, komen zij voor mij in een heel ander daglicht te staan dan als ‘zelfverdediging’.

  Like

 9. Jan zegt:

  Hoe de kruistochten Europa én Amerika redden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s