Duitsland, dat andere land

Screenshot_27

(Door: vederso)

Door G. te bezoeken heb ik Duitsland een beetje leren kennen. En natuurlijk door m’n werk. Ik was ooit van mening dat ik er goed thuis was, maar K. beweerde dat je een land pas echt goed kunt ervaren door er te gaan wonen. De taal goed leren spreken is daarbij natuurlijk een voorwaarde. Dat laatste is wel ongeveer gelukt. Alleen H.M., die kort voor z’n pensioen stond, wist waar hij het over had. Vaak ook heb ik diep onbegrip ten aanzien van het land ontmoet. Het is volgens mij werkelijk een ander land met een andere pers, politiek en een ander levensgevoel. Toen legde ik N. uit dat ik me steeds een ander persoon voelde, afhankelijk van de taal die ik sprak. Zo ben ik iemand anders als ik Duits moet spreken. N. begreep meteen wat ik bedoelde en heeft dezelfde ervaring in haar accentloos Engels.

Lang geleden zat ik aan de keukentafel in Am S. en discussieerde met moeder W. over de zin van het leven in begin jaren-70.. Nu begrijp ik achteraf dat zij ook een product was van haar tijd en daaruit leefde. Hoewel ook zij zich aanpaste, kon je toch merken dat ze in Silezië (nu Polen) was geboren en later ook een vluchteling werd. Zulke mensen worden ook wel “Vertriebenen” genoemd; vluchteling en het is toch anders.

Die oorlog speelde in het begin een grote rol en ik kende feilloos het verschil tussen goed en kwaad en ontdekte later steeds meer dat er een groot grijs gebied is. Zo raakte ik zeer geïnteresseerd in de verhalen van mensen uit de voormalige DDR. Het land dat de Bondsrepubliek Duitsland heet, zal in korte tijd ook wel snel gaan veranderen, zeker na de verkiezingen van 22 september 2013. Soms dacht ik dat het land en de mensen toch heel erg leken op Nederland en werd vervolgens verrast door het feit dat het toch totaal anders is. De oorlog is bij mij steeds minder een rol gaan spelen en ik ben de dagelijkse discipline en inzet van Duitsers echt gaan waarderen. Als iemand nu lachend vertelt dat hij de fiets van opa komt ophalen, drinkt hij verder maar z’n koffie alleen. Hij doet z’n best maar, dit soort verhalen kunnen me niet meer boeien.

Omgekeerd krijgen wij het ook wel eens om de oren. Zo lieten leuke mensen mij ooit het Olympisch Stadion in München zien. Waarbij ze zeiden: “Hier is het gebeurd”. Ondanks dat ik toen en nog steeds een voetbalfan ben, had ik niet meteen door wat ze bedoelden. En elke overwinning van een Nederlands voetbalelftal ervaar ik als een “Overwinning”. Maar er is weinig anders dat ik zou kunnen bedenken met betrekking tot Duitsland waar ik me druk over zou moeten maken. Zelfs niet over de steile communiste Sahra Wagenknecht of het verkiezingsresultaat van bijvoorbeeld de FDP.

Door:

Vederso

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Nederland. Bookmark de permalink .

26 reacties op Duitsland, dat andere land

 1. Wachteres zegt:

  De Duitsers zijn anders, Vederso. Daar kom je achter als je er een flink aantal jaren woont.

  Duitsers zijn groepsmensen, ze grijpen elke gelegenheid aan om met elkaar iets te vieren. Als je bij de groep hoort, hebben ze ook heel veel voor je over. Nederlanders zijn veel meer individualistisch.

  Ook zijn ze veel traditioneler dan hun Nederlandse buren. Dat is, vermoed ik, ook de reden dat ze weer voor Agela gekozen hebben i.p.v. voor Alternative für Deutschland’.

  “In zo’ n belangrijke periode moeten we maar niet gaan experimenteren” zei Angela en de Duitsers gaven haar gelijk. “We hebben het nu goed, laten we het maar zo houden”.

  Duitsers zijn stom verbaasd als ze Nederlanders in het verkeer de regels op hun eigen manier zien toepassen. “Regels zijn er toch niet voor niets”, is hun reactie.

  Wat de Duitsers aan Nederlanders bewonderen is dat ze zo ‘locker’ zijn, dat wel weer.

  Wat de Tweede Wereldoorlog betreft is hun een groot schuldcomplex aangepraat, dat is een van de redenen waarom ze angst hebben om de islam te bekritiseren.

  Wat mij erg verbaasde is dat de Duitsers, zeker hier in de buurt, angst hebben voor hun regering, Ze durven niet een mening verkondigen die niet politiek correct is, Stel je voor dat de regering er achter komt dat ze als individu een eigen mening hebben, die niet strookt met de opvattingen van ‘degenen die boven hen gesteld zijn’.

  Ergens ben ik gaan begrijpen hoe Hitler hier zo gemakkelijk aan de macht is gekomen.

  Like

 2. Tom Hendrix. zegt:

  @Wachteres: 17.46. uur. U zegt: “Ergens ben ik gaan begrijpen hoe Hitler zo gemakkelijk aan de macht is gekomen”, en dat heeft U goed verwoord. Voor de Duitse burgers, is discipline, een vaststaand gegeven, waardoor ze ook veel goede zaken hebben gerealiseerd. De crux zit hem daarin, dat ze veel meer aan “groepsdenken”, zijn overgeleverd, en weinig op hebben met nogal eigenzinnige andere opvattingen. Daar zit de verklaring voor het feit, dat ze moeite hebben met andere inzichten, die voornamelijk dan door eenlingen worden verkondigt.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Nou, ik toch nog wel. Of, me druk maken…,….Het is erg jammer, vind ik, dat veel Duitsers nog steeds zo’n mega- weg-met-ons trauma hebben en niet eenns met goed fatsoen op Die Freiheit of de AfD durven te stemmen. En dan maar weer die graue DDR-Maus Bondskanselier laten worden, die de neiging heeft om hun hele cultuur te verkwanselen. Dat ze kennelijk niet weten wat ze daartegen moeten doen vind ik wel bitter, ja. Duitsland is een prachtig land met een rijke cultuur, dat beter verdiend heeft. En, natuurlijk: Het komt ook door die verdomde EU, dat alles vervaagt: Die Merkel is een uitgelezen produkt van de EU.
  We moeten er gewoon allemaal uit, voordat we helemaal verworden tot een eenheidsworst!

  Like

 4. Martha N zegt:

  Ja Wachteres, wij wonen al vele jaren nu in Duitsland en dat is heel plezierig. Geeft een heerlijk vrij gevoel.
  Wij hebben Nederland de rug toegekeerd, maar dan als land en mogelijkheden. Ik (wij) blijven vechten voor Nederland, ik neem het al die heren/dames politici kwalijk dat zij ons het wonen in eigen land onmogelijk hebben gemaakt. Ik ben en blijf een Nederlandse!

  De mensen hier zijn vriendelijk, we kennen hier burenhulp, wij voor hen, zij voor ons!

  De ruimte ons ontnomen in Nederland, door alles vol te stampen en mensen te proppen in kleine hokjes, hebben wij hier gevonden, we leven vrij en blij. Dit uiteraard wanneer je jezelf niet in een grote stad in een flat begraaft.

  Ik haal je woorden aan: Duitsers zijn stom verbaasd als ze Nederlanders in het verkeer de regels op hun eigen manier zien toepassen. “Regels zijn er toch niet voor niets”, is hun reactie

  M: Mag ik hierop zeggen, dat ze GROOT gelijk hebben! Door het locker toepassen van de regels zijn er veel dodelijke ongelukken in Nederland, om over de lockere regels door justitie maar te zwijgen.

  Quote
  Wat de Tweede Wereldoorlog betreft is hun een groot schuldcomplex aangepraat, dat is een van de redenen waarom ze angst hebben om de islam te bekritiseren:

  M: Door de tweede Wereldoorlog en de behandeling van de Joden, is ze niet een schuldcomplex aangepraat, maar hebben ze dit gekregen. Om deze reden is men zeer voorzichtig bij het z.g discrimineren en dit heeft zich verspreid in andere landen. Ieder is o zo bang om beschuldigd te worden van discriminatie… Daarom zitten al de westerse landen nu zo vol, ieder moet erbij en erin anders discrimineer je.
  De aanzet is voortgekomen uit de Jodenhaat van Hitler.
  Het is dan ook een zeer grote vreugde voor vele Politici, om Wilders steeds opnieuw van discriminatie te beschuldigen en dit hoef ik jou niet te vertellen, terwijl hij alleen zegt: Ons land is vol..! Niet nog meer buitenlanders, geen moslims meer erbij etc…

  Trouwens uit NIETS is mij gebleken dat de Duitsers hier “angst” hebben voor hun regering, zal wel plaatselijk zijn.

  Succes met je vele goede werk.

  Like

  • Monalisa zegt:

   Martha N we wonen luik hier, maar dat cvz gedoe daar word ik beroert van, Marta maar het heeft niks te maken met je artikel dit staat er los van maar je schrijft een mooi waar verhaal het is alleen jammer dat je Nederlander blijft.

   Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  @Vederso: Leuk informatief stuk schrijfwerk! Herken ik veel in en niet alleen omdat ik een paar keer in de voormalige DDR geweest ben.Ik waardeer Duitsers zeer en dan in het bijzonder de Duitsers die ik persoonlijk ken en na de wende van 9-11-1989 hier naartoe kwamen om te werken en hier zijn gebleven. En dan heb ik het nog niet eens over het unieke Duitse gevoel voor humor gehad…

  Maar wat me tegenstaat aan Duitsland zijn z’n verdammte hundesteuer, kirchensteuer und GEZ annex rundfunkgebühren… ZUM KOTZEN..!!
  Want als ze dat daar niet hadden, was ik allang uit NL verdwenen.

  Like

  • Martha N zegt:

   Hundesteuer JA,

   Kirchenstuer ben je zelf bij. Je bent niet verplicht om Kerks te zijn, probeerden ze ons ook, maar wij hebben aangegeven NIET kerks te zijn, probleem opgelost.
   Wil je toch naar de kerk, ga je ergens anders, de toegang is je niet verboden. 🙂

   Like

 6. Wachteres zegt:

  @ Martha N. Ik wist niet dat je ook in Duitsland woont.

  Jij schrijft goede stukjes, ik vertaal meestal alleen maar. 😉

  Like

 7. Republikein zegt:

  Duitsland zit in de wachtstoel, tot de luiken worden ontsloten.
  http://www.encyclo.nl/begrip/Merkel

  Like

 8. Tiny zegt:

  Prima verhaal en ook waar, ook in de reacties herken ik veel. Duitsers zijn inderdaad anders. Maar je kunt ze niet één op één met een Nederlander vergelijken. Dat gaat in NL. ook niet. Een Fries is heel anders dan een Limburger. Nog graverender is het verschil tussen de Bundesländer, Heb in al die jaren die hier al heb gewoond, zo goed als alle uithoeken van dit land leren kennen. Niet door vakantie, maar ik er vanwege mijn werk hier en daar en overal tijdelijk gedelegeerd was en er dus gewoond heb.
  Nee bang voor hun regering(en) zijn ze niet bepaald. Maar tegenwoordig houden ze zich meestal terug in hun uitingen, Ook Duitsers en juist Duitsers wensen niet graag in de nazi hoek weggezet te worden, omdat ze het eens niet zo eens zijn met alweer een nieuw asielzoekers centrum naast de huisdeur.

  Hier in het grensgebied komen natuurlijk veel Nederlanders langs voor boodschappen e.d. Je pikt ze er zo uit. Het begint al met de verkeersregels, inderdaad, niet stoppen voor een zebrapad, geen richting aangeven, maar op 100 km/h wegen met een gangetje van knap over de 70 sukkelen. 🙂 Maar ook de nieuwkomers uit NL die al met een D kenteken rijden doen dat de eerste tijd nog. O ja, en zondags gras maaien is hier uit den bozen 🙂 🙂 Overigens is dat ook wettelijk verboden. Maar de buren proberen ze dan dat heel vriendelijk aan hun verstand te peuteren. Is soms best wel hilarisch.

  In ieder geval is de omgang met elkaar heel prettig. Maar ik neem maar een muts vol slaap, want ik begin van weeromstuit er Duitse woorden tussen te schrijven. Grinn…..!

  Like

  • Martha N zegt:

   Tiny ook al in Duitsland..?

   Ja grasmaaien is verboden, lekker rustig hoor.

   En wat betreft 70 rijden… mooi niet, op zijn minst 80 waar het kan…

   Like

  • Monalisa zegt:

   Tiny je verhaal klopt als een zwerende vinger een mooi weekend.

   Like

  • Wachteres zegt:

   Tiny, je verhaal over het verkeersgedrag van de Nederlanders klopt helemaal.

   Ik schaam me soms dat ik Nederlandse ben, als ik hun verkeersgedag en hun gedrag in de winkels zie..

   Wat dat betreft kunnen ze nog heel wat van de Duitsers leren…

   Like

   • Tiny zegt:

    Wachteres, hetzelfde gedrag als wanneer ze op een all in vakaandaan kom :)ntie reis of op de camping zitten. Van hallo hier ben ik, grote mond en onbeleefd gedrag. En dan zeg ik het nog netjes. Ik kom ze noodgedrongen met regelmaat tegen in de supermarkt en als ze me wat vragen, antwoord ik in het Duits, horen ze toch niet waar ik vandaan kom oorspronkelijk. 🙂

    Like

   • Monalisa zegt:

    Tiny en Wachteres dan zijn heel veel Nederlanders die voor hun eigen mensen schamen, ik ook maar aan mij horen ze waar ik vandaan kom (Adam) hoe ik ook mij best doe in het Duits.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s