De langzame dood van de democratie in Europa

Screenshot_19

De FDP gecrasht, de Groenen gesnoeid, de SPD een schaduw van voorbije tijden: de reden voor de erosie van de partijen is de sluipende verplaatsing van alle politieke beslissingen naar Brussel. 90% van alle wetten in Duitsland wordt niet door het Duitse parlement geïnitieerd, maar door de EU. We beleven een verandering van volksheerschappij naar een feodaal systeem van functionarissen. De gevolgen zijn fataal: de burgers kunnen zelf niet meer hun lot bepalen. In Europa sterft de democratie.

De Duitse parlementsverkiezingen hebben op spookachtige wijze ontbindingsverschijnselen bij de partijen aan het licht gebracht. Tegelijkertijd meerdere partijen weten in één klap niet meer waarom ze bestaan.  

De oorzaken liggen niet in de verkeerde personen, zoals de politieke amusementsindustrie graag beweert.

De oorzaak ligt in een dramatische verschuiving van de politieke macht naar instellingen, wier bevelen de politiek moet uitvoeren.

Dat brengt de democratie in een ernstige crisis.

Al in het jaar 2005 was uit een interpellatie van de CSU-afgevaardigde Johannes Singhammer gebleken, dat het Duitse parlement in feite alleen nog maar een uitvoerend orgaan is. Het moet over wetten beslissen, die door Brussel worden aangereikt.

Van de 23.167 wetten en verordeningen, die in de periode van 1998 tot 2004 besloten en daarmee in Duitsland geldend recht werden, waren bijna 19.000 uit Brussel afkomstig. Dat deelde de minister van Justitie mee aan de afgevaardigde Singhammer. Het Duitse parlement daarentegen heeft maar 4250 voorstellen aangenomen. Het aantal door de EU bepaalde wetten is sindsdien verder gestegen – van 84% naar op dit moment meer dan 90%.

In de afgelopen 15 jaar is daarmee een sluipende machtsberoving van het Duitse parlement waar te nemen – van die instelling, die eigenlijk de wil van de Duitse burgers zou moeten vertegenwoordigen.

Screenshot_20

De Britse Europarlementariër Daniel Hannan analyseerde al voor de parlementsverkiezingen in Duitsland van 2005 in een bijdrage voor “Die Welt”:

“Geen van de topkandidaten had het in de verkiezingsstrijd over het thema Europa – behalve over de omweg van de omstreden toetreding van Turkije. Toch was de EU alomtegenwoordig. Ze was er als Banquos geest uit Shakespeares ´Macbeth´: onzichtbaar voor de meeste kiezers schudde ze haar bloeige lokken tegen de partijleiders, die immers heel goed weten dat hun programma´s zich moeten bewegen binnen de coördinaten die de Europese jurisdictie aangeeft. Daarom zou geen enkele politicus eerlijk kunnen beloven (de gemeenschappelijke landbouwpolitiek spreekt hiertegen) of arbeidsmarktrestricties op te heffen (de sociale charta spreekt hiertegen), of de grenzen beter te beschermen (Schengen spreekt daartegen), of zelfs een radicaal andere economische politiek te maken (daartegen spreken de euro en het stabiliteitspact).”

Het probleem zijn niet alleen de niet gekozen functionarissen in Brussel.

Het probleem is gelegen in de omstandigheid, dat het voor alle politici in principe heel aangenaam is dat ze voor zichzelf geen eigen mening meer hoeven vormen. Bij de noodwetten betreffende ESM en euroredding moet Angela Merkel zich de beschuldiging laten welgevallen dat zij in een staccato van noodwetten centrale veranderingen voor de economische situatie van de Duitsers door het Duitse parlement had gejaagd.

Uit een peiling van de Deutsche Mittelstands Nachrichten over de ESM-beslissing bleek dat veel afgevaardigden geen idee hadden waarover ze stemden. Enkele parlementariërs verwisselden zelfs de ESM-stemming met de stemming over de Griekenland-kredieten. Bij een andere peiling van de DMN over de Duitse soevereiniteit haalden veel afgevaardigden hun mening bij de fractieleiding.

Dat komt behoorlijk eigenaardig over op de kritische waarnemer.

Maar de afgevaardigden schijnen het probleem helemaal niet te begrijpen. Nu al meer dan 15 jaar zijn ze verworden tot een stemmachine, tot een soort duur notariaat, wiens taak er niet uit bestaat de wil van de burgers, die de parlementariërs vertegenwoordigen, in wetten te gieten.

De taak van alle parlementen in de nationale staten bestaat er uit dat zij hun volkeren de wil van belangengroeperingen opdringen, die buiten de democratie staan. Ze zijn lokale uitvoeringsorganen van een globaal handelende elite, die niemand kent, niemand controleert en op waarop niemand kan stemmen.

De voormalige Duitse president Roman Herzog is in een krantenbijdrage met de titel “Europa berooft ons en onze vertegenwoordigers van de macht” tot de nuchtere conclusie gekomen: “De institutionele structuren van de EU lijden op zorgwekkende wijze onder een democratietekort en een feitelijke opheffing van de machtenscheiding.”

Screenshot_21

Het tekort aan democratie heeft ook ernstige gevolgen voor diegenen, die als vertegenwoordigers van de burgers in de nationale landen eigenlijk verantwoordelijk zijn voor de wetgeving: de politieke partijen.

Daarom zijn de verschijnselen van verval van de partijen na de Duitse parlementsverkiezingen ook geen toeval en veel meer dan seizoensgebonden momentopnames: waarom weet de FDP niet meer waarom ze liberaal dient te zijn? Waarom vergeten de Groenen dat zij eigenlijk zouden moeten staan voor basisdemocratie, burgerrechten en milieubescherming? Waarom houdt de SPD zich niet bezig met de problemen van de arbeiders, maar alleen nog maar met interne verdelingsgevechten?

De partijen hebben het opgegeven. Ze zijn programmatisch in de interne emigratie gegaan. Ze vormen niet meer, ze functioneren nog slechts in een systeem dat eigenlijk geen partijen nodig heeft: een functionarisstaat, waarin de ambtsdragers functioneren.

Het grote verzet tegen de politieke “klasse” in grote delen van de bevolking komt, omdat de partijen de burgers niet meer vertegenwoordigen, maar heel andere krachten.

Het centralisme in Brussel is een bundeling van lobbyisten, vertegenwoordigers van de industrie, gladjanussen, manipulators en spindoctors. Deze obscure krachten vervolgen uitsluitend economische of particuliere belangen. Ze hebben hun spionnen, influisteraars en mannetjes achter de schermen ook in de nationale landen in stelling gebracht.

De partijen resten belachelijke symboolhandelingen: het Brioni-kostuum en de sigaar als tekens van macht bij Gerhard Schröder, de Guido-mobiel, de Veggi-Day, de middelvinger.

Met zulke krachtpatserij moet het echte probleem van de democratie in Europa verdoezeld worden: dat de partijen zelf niets meer in te brengen hebben, dat ze goed betaalde ontvangers van aalmoezen zijn, toneelspelers, kaders.

Dit verval van de democratie in het midden van de samenleving heeft onvermijdelijk geleid tot datgene wat we nu in Griekenland kunnen waarnemen: een renaissance van de extremen. Rechts- en links-extremen winnen in een adembenemend tempo aan terrein. Ze profiteren van de kiezers, omdat ze hen beloven datgene te verwoesten wat op de burgers eigenlijk zou moeten overkomen als waard om verdedigd te worden: de democratie.

Het succes van de radicalen komt ook, omdat de gevestigde partijen een niet-aanvalsverdrag hebben gesloten: ze weten allemaal dat ze sowieso niets kunnen veranderen. Daarom verschansen ze zich voor de wereld in een ondoordringbare harmonie. Ook na de Duitse parlementsverkiezingen hebben veel politici gezegd dat het eigenlijk goed zou zijn dat de partijen door en door uitwisselbaar zijn.

Ze kwamen daarmee in tijden van welvaart overeen met de tijdgeest.

Screenshot_22

Daniel Hannan:

“Ze kunnen nu wel denken: dat is toch eigenlijk een goede zaak. Consensus is beter dan meningsverschil. En het is volledig in orde dat alle politici het eindelijk eens over een punt eens zijn. Maar opgelet: het idee, dat partijgekibbel slecht voor het land zou zijn, behoort sinds de dagen van Napoleon tot de argumenten van alle dictaturen.”

En deze dictators slaan dán toe als het slecht gaat met de volkeren.

De globale schuldencrisis is de ideale voedingsbodem voor het succes van dictaturen. De controle over de belangrijkste economische beslissingen door een kleine kliek, door een financiële oligarchie, waarvan de woordvoerders ondemocratische instellingen zoals het IMF, de ECB of gewoon de EU-bureaucraten zijn, is niets anders dan een elegante vorm van de dictatuur.

Elegant daarom, omdat de volkeren niet merken hoe zij onverbiddelijk uitgebreid  en uiteindelijk onteigend en rechteloos worden gemaakt.

We beleven een dictatuur van de kleine lettertjes: de volkeren van Europa kunnen de dictators niet stoppen, omdat het onrecht via de achterdeur komt. In honderd pagina´s tellende documenten, in technocratische taal, met steeds nieuwe obstakels en een carrousel van rechtsverkrachting.

Voorop het toneel spelen, zoals poppen, de partijen de rollen waarvoor ze betaald werden.

In werkelijkheid echter beleven we de dood van de democratie in Europa.

Een klasse sterft uit: in de plaats van de volksheerschappij komt het feodalisme van de functionarissen.

De geschiedenis herhaalt zich.

Maar ook de lessen uit de geschiedenis herhalen zich: de opheffing van de machtenscheiding wordt normaal gesproken altijd gevolgd door puur geweld.

In Griekenland, het moederland van de democratie, maken we mee hoe het concept eindigt.

Er zullen enkele profiteurs, maar heel veel verliezers zijn.

De geschiedenis herhaalt zich.

Screenshot_23

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09/29/der-langsame-tod-der-demokratie-in-europa/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, dictatuur, Elite, EUSSR. Bookmark de permalink .

13 reacties op De langzame dood van de democratie in Europa

 1. Republikein zegt:

  Hear! Hear! Vrijkaartjes voor 5 euro, plaats in hemel en maagd van 72!
  http://www.republiekallochtonie.nl/steun-republiek-allochtonie

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Met het verdrag van Lissabon werd de halsslagader van de democratie in Europa doorboort. Op dit moment bevind zich de oude Europese democratie waarin de stem van het volk doorklinkt in de beslissingen van politieke partijen zowel van links als naar rechts reeds in de letale fase van stuiptrekkingen. Nog even en de Europese nationale staten zijn qua volks-democratische aansturing dood. Wie gaat voor elke natie de leeglopende halsslagader stelpen? Dit in ons achterhoofd hebbende weten we ook waarom figuren als Pechtold en aanverwanten elke strohalm aangrijpen om een opkomende omwentelende tegenkracht de pas af te snijden. Figuren als Pechtold hebben hun keuze gemaakt en gaan vol voor het nieuw feodaal systeem dat hun rijkelijk zal belonen met leenheerschap en nieuw adellijke titels die ingevoerd zullen worden zodra de federatie Europa onderverdeeld gaat worden in gouwen. Zodra dit een feit is zal op basis van de dan ingetreden algemene welvaartsdaling onder het mom van goeddoen de volledige Europese heropvoeding ter hand genomen worden van alle door armoede geraakte onderdanen in de jonge leeftijdscategorieën. Het nieuwe Groot Europese Rijk zal middels totale controle, ontheemding strategieën en pseudo sociaal beleid zorg dragen dat elk verzet tegen het centraal bestuur in Brussel in de kiem gesmoord zal zijn.

  http://resolver.kb.nl/resolve?urn=urn:gvn:NIOD01:AC0281&size=large

  Like

 3. oogenhand zegt:

  “een globaal handelende elite”

  Het zou voor Saoedi-Arabië vrij eenvoudig zijn een basisinkomen voor Senegal in te voeren. Iedere inwoner, of althans iedere islamitische inwoner, krijgt €100,- per maand.

  Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  Helemaal eens met de inhoud van het artikel, derhalve mijn betoog gisteren- want wat in Duitsland loos is, is ook bij ons loos- dat we deze schijndemocratie in Den Haag en het Koningshuis wel kunnen afschaffen. Dit artikel is het bewijs van mijn stelling! Terecht noemt @guusvelraeds ook in zijn reactie de positie van een figuur als Pechthold, deze man is bij uitstek een adept van het GROOT EUROPESE VIERDE RIJK, en hij is daardoor een NSB er, en niet Geert Wilders, die juist knokt TEGEN de EUSSR. Ach ja, de OPPERFÜHRER von ROMPUY, kan net zo goed Rutte benoemen als RIJKSCOMMISSARIS van een door de EU bezet Nederland!

  Like

 5. Jan zegt:

  Horst Seehofer, mp (CSU) van Beieren, vertelt waarom kiezen zinloos is

  Like

 6. Jan zegt:

  EU-ambtenaren geven zichzelf hogere bijstandsuitkering zodat zij de eindjes aan elkaar kunnen blijven knopen

  De verhoging van 1,7% geldt vanaf juli 2011 omdat destijds tegen verhoging was gestemd en dat vond menigeen onterecht, de korting wordt nu dus gecompenseerd.
  De Raad van Europa had destijds vrijwillig afgezien van een verhoging van de bijstandsuitkering voor EU medewerkers. Daarmee was de EU-Commissie het niet eens. Die stapte naar het Europese gerechtshof waar een zetbaas van de Europese Commissie zit die hen gelijk gaf. “De Raad van Europa moet zich niets verbeelden”, aldus een woordvoerder van de Commissie. “Denken zij soms dat wij in een Mazda moeten rondrijden i.p.v. een Mercedes of Audi? Bij onze functie hoort een representatieve auto en die dient betaald te worden door de burgers waarvoor wij hard werken en ons het vuur uit de sloffen lopen, iedere dag weer.”

  Einspruch der EU-Staaten nichtig: EU-Beamte bekommen mehr Geld trotz Krise
  http://www.focus.de/politik/ausland/eu/einspruch-der-eu-staaten-nichtig-eu-beamte-bekommen-mehr-geld-trotz-krise_aid_1100700.html

  Like

 7. oogenhand zegt:

  Toch is het niet verstandig Europa op te splitsen in kleine, weerloze staatjes. We moeten de “Euro”-craten inhalen door Esperanto te verspreiden.

  Like

 8. Paardestaart zegt:

  Hm – volgens mij moeten we ze naar Siberië sturen. Mèt onze academisch gedupeerden, en de voltallige pers. Dit verhaal had het hoernaille natuurlijk onvermoeibaar aan de kaak moeten stellen. In plaats daarvan heeft het de EU-sceptics meewarig voor gek versleten en verdacht gemaakt.
  Ons parlement en onze regering hadden op hun achterste benen moeten staan om ons grondgebied en onze souvereiniteit te verdedigen; onze intelligentia had zeepkisten moeten beklimmen om het arme volk te waarschuwen – in plaats daarvan hebben ze hun eigen mensen voorgelogen en om de tuin geleid.
  Dat ze hun werk niet deden, niet luisterden en ons voorlogen bewijst hun enorme schuld: ze verzuimden hun plicht niet omdat ze zich vergisten, maar omdat een zelfbenoemde bovenbouw in stilte besloten heeft de europese volkeren in de ketenen te slaan, wijl men meent dat degenen in wier naam zij ons land besturen geen handelingsbekwaamheid verdienen.
  Onze bobo’s zijn onbeschaafde, arrogante proleten en parvenu’s die tesamen en in vereniging bedrog en hoogverraad gepleegd hebben in de grootste staatsgreep uit de geschiedenis.
  Mocht hun verdediging luiden dat ze het weer ‘ns nicht gewusst hebben kunnen we ze ook beter bij springvloed en windkracht 12 de Noordzee injagen, want tegen zoveel hardleerse stupiditeit is geen kruid gewassen.

  Like

 9. Tom Hendrix. zegt:

  @Paardestaart: 19.27. uur, op 30/9. Eens. En wat helemaal om te janken is, het feit dat onze staatsschuld uitgegroeid is boven de 420 miljard Euro, en dat RUTTE en de JAGER hebben getekend voor garanties, ten behoeve van de communisten van de EUSSR, tot meer dan 200 miljard euro. We hadden al met ons allen een staatsschuld- van boreling tot grijsaard van plm. 30.000 euro, en daar komt deze zgn. garantie er ook nog bij. En men blijft maar doorgaan met de verdoemde EUSSR en de EURO. Als lemmingen storten we op deze manier de afgrond in!

  Like

  • oogenhand zegt:

   Oplossing: voer een nieuwe ideologie in die de interne vergrijzingsproblematiek van China aanpakt. Onderdeel van deze ideologie is dat China honderden miljarden aan ons moet uitbetalen.
   Dat de Arabische olielanden op die manier leeggezogen moeten worden, heb ik hier al veel te vaak betoogd.

   Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   O ja, nu is Hr. Dijsselbloem bezig met het paaien van D66,CDA,GL,CU en SGP. Ik zie het scenario al voor me, gaan deze klutskoppen een KUNDUZ 2 – FAALAKKOORD sluiten, gaan we gewoon wat sneller de afgrond in. Maar wat boeit dat deze NITWITS en LUTSERS van politici, als de pleuris losbreekt rennen deze “helden”, het hardste weg, met “kereltje Peggold”, voorop. Mark my words! 1672 was een rampjaar,maar vanaf de invoering van het GEDROCHT EU en de EURO, hebben we al flink wat rampjaren achter de kiezen, en het wordt alleen maar erger!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s