Driewerf hoera voor Polen

Screenshot_7

(Door: Bruce Bawer)

Niet vaak ben ik het eens met Thomas L. Friedman, maar ik heb nu een New York Times column herontdekt, die hij tien jaar geleden schreef en waarvan ik me op dat moment herinnerde, dat die z’n geld waard was. “Polen”, zo verklaarde hij, “is het tegengif voor het Europees anti-Amerikanisme”. Erop wijzend dat hij veel van de voorgaande twee jaren als het doelwit van anti – Amerikanisme in West-Europa en het Midden-Oosten had doorgebracht, was hij drie dagen op bezoek in Polen en kreeg twee jaar anti-Amerikaanse blauwe plekken weg gemasseerd. Tot zijn verbazing “vertellen de Polen eigenlijk ze dat ze van Amerika houden – zonder er bij te fluisteren.”

Als iemand die het grootste deel van de afgelopen vijftien jaar wonend en reizend in West-Europa heeft doorgebracht, heb ik meer anti–Amerikanisme ervaren dan ik zou willen onthouden. Maar vorige week, net als Friedman in 2003, heb ik een paar dagen in Polen doorgebracht en vond dat ze, yep, eigenlijk doen als in Amerika .

Een 2007 “Heritage Foundation”-rapport bevestigde dit feit: “Polen heeft wereldwijd de leidende rol van Amerika gesteund …. Waar Amerika het goed  doet in de wereld, loopt Polen niet ver achter.” Het is geen toeval dat Polen, samen met de VS, Groot-Brittannië en Australië, één van de vier vooraanstaande leden was van de “coalition of the willing” in Irak .

Een Amerikaanse vriend van mij, Paul, verhuisde in 2001 naar Polen. “Ik was er geschokt over hoe pro-Amerikaans de mensen in Polen waren”, zegt hij. Hij woonde ook in Nederland en Ierland en dat is niet te vergelijken. In 2002 woonde hij een herdenking bij van de eerste verjaardag van 9/11 op het Amerikaanse consulaat in Krakau. Hij wist niet wat hij moest verwachten. Wat hij vond, was een straat overspoeld met Polen met wapperende Amerikaanse vlaggen. Hij was tot tranen toe geroerd.

Hoe kun je de liefde van de Polen voor Amerika verklaren? Nou, kijk naar de geschiedenis. Polen – wier land, door de eeuwen heen, herhaaldelijk is binnengevallen en opgedeeld door machtige, tirannieke en imperialistische, ambitieuze buren – hebben geleerd om nooit de vrijheid voor lief te nemen. (Denk aan de rollen die Kosciuszko en Pulaski  in onze revolutie speelden.). Terwijl de kinderen van West-Europa het zich onder de paraplu van de Amerikaanse bescherming in hun “nanny states” konden veroorloven om zich superieur te voelen in hun sublieme vredelievendheid, superieur aan de oorlogszuchtige Amerikanen, hebben de volwassenen van Polen al lang begrepen hoe belangrijk het is dat het machtigste land op aarde ook een baken is – en een waarborg – van vrijheid.

Maar het pro-Amerikanisme is slechts een onderdeel van wat Polen bijzonder maakt. Op een manier die ik als volgt zou willen samenvatten: Het is een Europees land dat een stap doet in de goede richting – op een heleboel manieren.

Om in Warschau rond te lopen is de stad zoals het brengen van een bezoek aan het Europese verleden – het is juist een vorm van Europa die veel vakantie vierende Amerikanen verwachten te gaan tegenkomen wanneer ze, hop, op het vliegtuig op JFK (vliegveld) stappen. Aan de ene kant is de oude stad mooi, charmant, pittoresk, de geplaveide straatjes met prachtig onderhouden huizen uit de 16e en 17e eeuw – precies van het soort dat een toerist wil zien. Ondertussen zijn andere delen van de stad, die immers decennia doorbrachten onder het Sovjet- juk, voorspelbaar somber – vol lelijke, grijze, massieve en perfect identieke appartementsgebouwen die duidelijk overblijfselen zijn van de communistische tijd, met kapotte huurkazernes waar je in de binnenplaats loopt en ontdekt je dat deze wordt doorkruist met netwerken van de enorme stalen balken zonder welke, blijkbaar, de hele zaak in elkaar zou donderen.

Een ding dat je echter niet ziet, is vrouwen die rondlopen in hijab. Geen. Overal. Voor iedereen die bekend is met Europese steden vandaag de dag is het een opvallend verschil. Het doet je beseffen hoe gewend je bent geraakt aan het idee van een geïslamiseerd Europa. Ja, er bevindt zich een aantal moslims in Polen – ongeveer dertigduizend op een totale bevolking van 38 miljoen, ofwel minder dan een tiende van een procent. Velen van hen zijn Tataren, die al eeuwenlang deel van de Poolse samenleving uitmaakten. In elk geval is het percentage oneindig klein vergeleken met dat in West-Europa .

Inderdaad, terwijl bijna ieder land in West-Europa de laatste decennia een desastreus, zelfdestructief immigratiebeleid nastreeft, verwelkomt Polen, sinds het terugwinnen van zijn vrijheid de juiste soort immigranten om de juiste redenen. Paul herinnert zich dat toen hij voor het eerst verhuisde naar Krakau. Toen waren er relatief weinig buitenlanders. “Nu is er een Braziliaanse gemeenschap hier – en een Japanse, en een Chinese”, zegt hij. Inderdaad, sommige steden in Polen zijn nu net zo internationaal als een West-Europese hoofdstad.

Het feit is dat nadat het IJzeren Gordijn viel, Polen het kapitalisme en de privatisering zonder aarzelen omarmde. Zijn economie is sindsdien sterk geweest. In de afgelopen tien jaar heeft het een middenklasse ontwikkeld en heeft het zijn sterke industriële basis aangevuld met een robuust groeiende dienstensector. Polen heeft nu – sinds 2010 – de snelst groeiende economie van de EU, heeft eigenlijk een economie die groter is dan die van Nederland geweest is – en het is de enige EU-lidstaat die niet in een recessie als gevolg van de wereldwijde financiële crisis viel.

“Er liggen hier veel kansen en ze maken het je gemakkelijk om hier zaken te doen, gemakkelijk om dingen te beginnen,” zegt Paul. Overal in Warschau zijn grote bouwprojecten aan de gang. Bedrijven als Google, IBM, Fujitsu en Motorola hebben grote centra opgericht in Krakau. Er is zelfs sprake van Krakaus European Silicon Valley en het is niet alleen een utopie: Poolse jongeren hebben vandaag de dag de neiging om goed opgeleid, ambitieus en hardwerkend te zijn, vloeiend Engels, Duits, Russisch en Tsjechisch te spreken en soms zelfs Spaans en Italiaans.

Niet alle Polen, zeker weten, zijn in Polen gebleven. Velen profiteren van de EU- en EER arbeids- en immigratiewetten en zijn verhuisd naar West-Europa. De afgelopen jaren zijn de Polen bijvoorbeeld de grootste groep emigranten naar Noorwegen geweest. De Polen hebben zelf ook bewezen de juiste soort immigranten te zijn: mensen die niet verhuizen om in de bijstand te gaan, maar om hard te werken , gehoorzamend aan de wet en bijdragend aan de economie . Drie keer hoera voor Polen!

Bron:

http://frontpagemag.com/2013/bruce-bawer/three-cheers-for-poland/

Auteur: Bruce Bawer

Vertaald uit het Engels door:

vederso

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Polen, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

10 reacties op Driewerf hoera voor Polen

 1. Tom Hendrix. zegt:

  Inderdaad drie keer hoera voor de Polen. Nooit vergeten, dat het de Poolse koning Jan Sobieski was, die de ottomaanse, islamistische aanval op Wenen heeft verhindert!

  Like

 2. oogenhand zegt:

  Al vóór de komst van het Christendom hadden de Polen een krachtig geloof in een Drie-ene God; Triglav, bestaande uit Svarog, Perun, en Veles. Aangezien het politiek-correcte denken zijn basis heeft in het Unitarisme, een groep die het afwijzen van de Drie-eenheid compenseert met het overdrijven van andere aspecten van het Christendom, en daarin lijkt op de Quakers en de Jehovah’s Getuigen, is Polen hiertegen heel sterk beveiligd.
  Calvijn, de Abdul-Wahhab van het Christendom, heeft bijvoorbeeld Servet laten verbranden omdat deze de Drie-eenheid ontkende. We hoeven de invloed van Calvijn op Nederland niet uit te leggen.
  Niets jaagt de Antifa zozeer uit elkaar als het krachtig verklaren: “Twee vlaggen? Drie Personen!”

  Like

 3. Zo heb ik het nooit “bekeken”! Polen worden hier meestal onder hetzelfde hoedje geplaatst als andere Oost-blokkers die “stelen, zakkenrollen en skimmen ” op visitekaartje hebben staan! Ze worden ook gezien als “baantjes-inpikkers”, omdat ze voor een schijntje willen werken, waardoor de ondernemers meer winst kunnen genereren. Maar inderdaad maken ze in tegenstelling tot andere gelukzoekers geen gebruik van onze “bijstand-strooipot”!

  Like

 4. treintrien zegt:

  @ realpredictor
  Onzin:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/20843687/__Meer_Polen_met_uitkering__.html
  http://www.bnr.nl/nieuws/561892-1202/polen-met-uitkering-beter-in-de-gaten-houden

  etcetera…
  Gratis geld is voor iedereen verleidelijk. Ook voor Polen. ’t Zijn net echte mensen.

  Like

 5. treintrien zegt:

  En nog eens want ik drukte te snel op verzenden:
  Die pool die onder de prijs werkt (en dus de loonontwikkeling in nl onder druk zet, zodat ook jíj straks niet meer je hypotheek kan betalen, of je kinderen) heeft ook de neiging om mijn leefomgeving te verzieken.
  Je zou het gedrag van die lui eens moeten zien. Ik woon er tussenin. Letterlijk. Tegenover ons, naast ons en een paar deuren verderop ook nog zo een polenpension. Dat is heel fijn. NOT!!
  Eerst zaten er Britten. Dat konden we wel hebben. Het hele weekend stomdronken en doordeweeks weinig last. Criminaliteit en parkeeroverlast minimaal.
  En toen kwamen die rotpolen. En dan druk ik me zachtjes uit. Elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, lawaai, af en aan rijden. Ik heb er al eens een van de trap geschupt, midden in de nacht. Toen dachten we nog dat de deur wel open kon blijven. Zó veilig was ons buurtje, vóór de polen.
  Er werd er een van het dak gehaald, vond het leuk om dakpannen naar beneden te gooien. Een moordverdachte werd daar opgepakt. Toen vonden ze dertig mensen in een pand bedoeld voor zeven. ’t Is een tijdje een soort illegaal bordeel geweest, of iets wat daar érg op lijkt.
  Over de dronken autorijders hoef ik het niet te hebben denk ik? Lijkt me té obvious.

  Moet ik nóg doorgaan? Moedeloos word ik er van. Ik ben zo ver dat ik zeg: geen één mafkees er meer in. Geen brit, geen duitser, geen pool, witrus, oekrainer, chinees, irakees, liebier en welke – aan dan ook inclusief antilliaan.

  Pardon my French, maar Nederland is toch verdomme gewoon voor de Nederlanders? Oók oiropa ken me rug op!

  Like

 6. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Hier ook kritiek op Polen. Dit is geen Stormfront.

  Like

 7. treintrien zegt:

  Eh, que?
  Wat bedoel je daarmee oogenhand?
  Gaat het om mijn comment?

  Ik ben géén racist en ook geen stormfronter.
  Ik voel me nu diep beledigd als dit comment over mij gaat.

  Ik reageer op gedrag, niet op afkomst.
  En het gedrag van 99% van de poolse ‘verrijking’ is in mijn steekproef zo mogelijk nóg beroerder als van onze marokkaantjes. En jullie weten dat mijn steekproeven bestaan uit een paar duizend mensen per dag. Dan heb je een vrij aardig beeld van onze bevolking, dacht ik.
  En zoals gezegd woon ik er midden tussenin. Tussen die ‘fijne hardwerkende jongens’ .
  Ik zie elke dag hoe met die polen dezelfde fouten worden gemaakt als met de turken en marokkanen toen.

  Je gaat toch niet zeggen dat omdat die Sobieski een paar honderd jaar geleden iets goeds heeft gedaan, ik geen kritiek mag hebben op de polski tokkies van nu?
  Want dan is ook elke duitser van nu nog steeds verantwoordelijk voor de eerste en tweede wereldoorlog, moet ik me toch nog maar heel schuldig gaan voelen over de slavernij van vierhonderd jaar terug. En hoe ver terug moet ik me dan nog schuldig voelen? De moord op Bonefatius, in het jaar kruik?
  Als dat zo is volgens jou, dan snap ik jou echt niet.

  Ik ga nu proberen of ik dit ook op je eigen blog gecomment krijg.
  Voor het geval je het hier mist. Want dit vind ik een merkwaardige stelling.

  Like

 8. Garfield zegt:

  Groeten uit Duitsland hier door mij een Pool, tegen de islamisering van onze geliefde en vrij Europa, voor onze kinderen!

  Like

 9. Jan zegt:

  Polen, Tsjechen en Slowaken eisen geld, “anders oorlog”

  Poles demand millions from Britain to pay their benefits: Eastern European governments want cash for returning migrants

  Poland, the Czech Republic and Slovakia have demanded that Britain funds their jobless citizens because they once worked and paid national insurance in the UK. Czech labour minister Michaela Marksova-Tominova (bottom right) said Britain owed her country £3million in unemployment benefits under European Union rules but Iain Duncan Smith (bottom left) has refused to pay because the migrants had not worked in the UK long enough to claim. An EU agreement means that citizens of one country who work in another are entitled to out-of-work benefits if they have paid national insurance for a certain period. In the UK the threshold is two years, but in other European countries it is as low as six months.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2771512/Poles-demand-millions-Britain-pay-benefits-Eastern-European-governments-want-cash-returning-migrants.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s