Stilstand in de smokkeltunnels: arbeiders uit Gaza gefrustreerd

Screenshot_4

Stilstand in de smokkeltunnels: arbeiders uit Gaza gefrustreerd

Er zijn nog maar weinig tunnelarbeiders. Ze liggen op veldbedden of leunen tegen de muur en roken: de smokkeltunnels langs de Egyptische grens met de Gazastrook zijn op dit moment bijna leeg. In de zomer was het Egyptische leger ermee begonnen de meeste tunnels te vernietigen. De Egyptenaren vrezen dat door de onderaardse verbindingen Hamas-terroristen onopgemerkt naar de Sinaï komen om de bevriende Moslimbroederschap in de strijd tegen het Egyptische leger te ondersteunen. Het logische gevolg: grote spanningen tussen de Hamas-regering in Gaza en de nieuwe Egyptische regering in Caïro.

De tunnels dienen al jarenlang als illegale verzorgingsroutes voor de mensen in de Gazastrook, waar ongeveer 1,7 miljoen “Palestijnen” leven. Nadat de radicaalislamitische Hamas de macht naar zich toe trok in de Gazastrook, werden de tunnels bijzonder belangrijk. Vanwege voortdurende raketaanvallen uit de Gazastrook op de Israëlische stad Sderot sloot Israël begin 2008 de grensovergangen. Egyptes toenmalige president, Moebarak, sloot zich bij deze blokkade aan. De afgelopen jaren is Israël ermee begonnen deze blokkade stapsgewijs te versoepelen. Sinds kort mogen er ook weer staal en beton officieel worden ingevoerd. De invoer van bepaalde goederen, die voor oorlogsdoeleinden gebruikt zouden kunnen worden, blijft verboden. Iedere week passeert een groot aantal vrachtwagens de Israëlische grens  met de Gazastrook, volgeladen met voedingsmiddelen en brandstof. Deze hulptransporten staan onder controle van het Israëlische leger.

Veel mensen verdienden aan de tunnels: Egyptenaren, die hun grondstukken voor de ingangen beschikbaar stelden; politieagenten en soldaten, die smeergeld kregen om de tunnels over het hoofd te zien, de georganiseerde smokkelaarbendes, die zelfs complete voertuigen ondergronds naar de Gazastrook brachten; en niet in de laatste plaats Hamas, die tol hief op de smokkelwaar. De complete “smokkelindustrie” werd nu stilgelegd.

Enkele pogingen van de smokkelaars om nieuwe tunnels te bouwen, werden door de Egyptische veiligheidstroepen voorkomen. “Voor ons is er geen alternatief, we moeten in deze tunnels werken”, legt een van de arbeiders uit. “Ze zijn de enige manier om goederen naar Gaza te transporteren.” “Egypte behandelt ons als een vijand”, zegt een andere arbeider geërgerd. Als vader van negen kinderen zou hij geld moeten verdienen om zijn gezin te eten kunnen geven. Op grond van de tunnelblokkade zou hij op dit moment echter helemaal niets verdienen.

Bron:

Israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", Egypte, Gazastrook, Hamas, Israël. Bookmark de permalink .

9 reacties op Stilstand in de smokkeltunnels: arbeiders uit Gaza gefrustreerd

 1. Jan zegt:

  Och, och, och. Vreselijk is dat, nou worden deze verschoppelingen vervolgd door hun eigen geloofsbroeders. Huizen werden ook al vernield. Ik stuur dadelijk een email naar Lilian (Ploumen) en vraag of zij actie wil ondernemen, noodhulp, giro 666 enz. en zondag demonstreren op de Dam!
  http://www.reuters.com/article/2013/09/03/us-palestinians-egypt-gaza-idUSBRE9820FE20130903

  Like

 2. Petrossa zegt:

  Weet zeker dat er binnenkort hulpschepen uit Turkije enz komen vol met hulpgoederen /sarc

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Vanaf Israëlische zijde is er nooit een blokkade geweest voor voedsel, kleding en medicijnen. Ook heeft er altijd medische hulp bestaan in de vorm dat inwoners van Gaza in Israëlische ziekenhuizen geholpen werden als hier noodzaak voor was. Continu hebben de anti Israël groeperingen bij hoog en laag willen volhouden dat Israël genocidaal bezig zou zijn met haar blokkade, ondanks dat deze enkel gericht was op het buiten houden van materiaal dat gebruikt kon worden voor aanslagen en oorlogsvoering. In 2010 kwam het VN rapport uit van de commissie Palmer over de blokkade en de Gaza Flotilla van 2010. De belangrijkste conclusie: de Gaza-blokkade die door Israël in stand werd en wordt gehouden, is 100% legaal. Ondanks dat Israël nu niet bepaald de lieveling van de klas is binnen de V.N. organisatie. Opvallend in dit hele verhaal is en blijft natuurlijk dat het van de zijde van de Israël haters ( van Agt, Palestina Comité en het overige zooitje) nog altijd oorverdovend stil blijft sinds Egypte besloten heeft de grens met Gaza hermetisch af te grendelen. Niks geen geluiden over schendingen van mensenrechten en ook geen geluiden over Gaza is een open gevangenis. De vileine hypocrieten.

  http://www.cidi.nl/vn-rapport-gaza-blokkade-legaal/

  Like

 4. maria zegt:

  Kom er maar in Gretta, Anja en Dries! ………….. Hallo?? Gretta, Anja en Dries, de palestijnen worden benadeeld, verhongerd en ingesloten!!! Oooh het zijn NIET de Israëlis! Nou laat dan maar zitten, welterusten!

  Like

 5. William McCoy zegt:

  Alle dingen die je nodig hebt kun je via Israel invoeren voeding medicijnen kleding etc zolang ze niet gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden. En dat is nu juist wat ze door die tunnels willen smokelen Jihad strijders Raketen ammunition en kunstmest het kruit voor E.D s e.d
  Egypte wil voornamelijk de jihadis stoppen en dat lukt ze aardig

  Like

 6. Republikein zegt:

  Als vader van negen kinderen zou hij geld moeten verdienen om zijn gezin te eten kunnen geven.
  9×9= 99 maanden gewerkt! Doorgaan!

  Like

 7. luckybee zegt:

  Mischien heeft God een stokje hier in gestoken?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s