“BILLA” in Tsjechië verbant halal-producten uit het assortiment

Screenshot_47

BILLA: “Precies naar m´n zin”

De levensmiddelenketen “Billa” stopt in Tsjechië met de verkoop van halal-producten. Dat meldt vandaag de online versie van het in Praag verschijnende dagblad “Mladá Fronta Dnes”. De reden voor deze stap zouden massale protesten van klanten zijn, die vooral op Facebook zouden zijn geuit.

“Vanwege de ontevredenheid van onze fans op Facebook halen we al onze halal-producten uit het assortiment van de enkele filialen waar ze aangeboden werden. Producten met de naam ´halal´ worden op 07-10 uit de handel genomen”, kondigt de levensmiddelenketen op haar Facebook-pagina aan.

De beslissing van Billa zorgt op het Facebook-profiel van de winkelketen voor deels heftige reacties. Veel gebruikers bedanken de supermarktketen, maar lang niet iedereen begroet de beslissing.

Zo schrijft bijvoorbeeld gebruiker Luk Van Maar: “Het terugtrekken van het halal-assortiment is een betreurenswaardige stap. Het is treurig dat uw onderneming bereid is om, uit angst voor omzetverlies, toe te geven aan het kleingeestige xenofobe Tsjechische karakter. Deze mate aan kruiperigheid, denk ik, hebt u niet nodig.”

Halal-producten richten zich voornamelijk op islamitische klanten, die zich bij het inkopen doen laten leiden door de strenge spijsvoorschriften van de koran. “Halal” worden alle dingen genoemd, die volgens islamitisch recht toegestaan of toelaatbaar zijn. Omstreden en aanleiding voor hartstochtelijke discussies is vooral het traditionele onverdoofd slachten, dat door veel mensen als wreed wordt beschouwd.

Screenshot_46

Bron:

http://www.prag-aktuell.cz/nachrichten/billa-tschechien-verbannt-halal-produkte-dem-sortiment-06102013-2851

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering, Tsjechië. Bookmark de permalink .

26 reacties op “BILLA” in Tsjechië verbant halal-producten uit het assortiment

 1. Rudi zegt:

  Geachte heer Luk Van Laar: wat een flauwekul!
  Tsjechen hebben bv. niet de minste moeite met het label ‘kosjer’, laat daar geen twijfel over bestaan. Ik weet dat ze erg trots zijn op hun joodse buurten en legendes als ‘De Golem’; Niks ‘kleingeestige xenofobe Tsjechische karakter’, meneer Van Laar.
  Wel mensen die trots zijn op hun cultuur, taal en eigenheid en wie kan het ze kwalijk nemen na zoveel jaar onder Duitse en dan weer Russische overheersing. Ik herinner me nog goed hoe trots ze reageren als je een mondje Tsjechisch probeert te spreken in het toerismebureau.

  Tsjechië is Tsjechië en als dat u als buitenlander niet bevalt, dan duvelt u maar op! En gelijk hebben ze, de Tsjechen. Tsjechen zijn, net als de Polen (zie het artikel daaromtrent van enkele dagen geleden) Europeanen die vrijheid niet voor lief nemen en buitenlandse totalitaire ideologieën (u weet wat ik bedoel) met argusogen bekijken.

  Ik wist overigens niet dat er leden van dat kruipende vergif woonden in Tsjechië.

  Like

 2. albert zegt:

  Toe te juichen, in dit land boycotten hoogvliet aldi en jumbo producten uit Israël.

  Like

 3. Rudi zegt:

  Verschoning, webmaster, ik had zijn naam niet goed: Luk Van Maar. Aan de hoofdletter v merk ik dat het een Vlaming is. Vreemde naam, daarom de verwarring waarschijnlijk met Van Laar.

  Like

 4. Fred zegt:

  Prima besluit.
  We zitten niet te wachten op religieus voedsel.
  Ook in Nederland niet.

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Nou, uitstekend toch! Natuurlijk, er zijn overal wel goedmensen te vinden die daartegen lopen te mekkeren.
  Wie zou eigenlijk die Facebook-reageerder Luk van Maar zijn? Aan de naam te horen lijkt het wel een in Tsjechië wonende Nederlander of Vlaming.

  Like

 6. manna zegt:

  er is hoop. en die komt uit oosteuropa.

  Like

 7. guusvelraeds zegt:

  Kijk dat is nu een volk naar mijn hart. Weg met al die halal rotzooi uit alle schappen in alle supermarkten waarin mensen hun inkopen doen van allerlei geloofsuitingen. Als moslims zo nodig halal willen eten doen ze dat maar in eigen beheer, heb ik geen moeite mee. Weinig mensen begrijpen nog maar dat halal voeding presenteren in niet islamitische winkels implementatie van de sharia is in nog te veroveren gebied en het planten van de islamitische vlag. De volgende stap is dat niet moslims tijdens de ramadan opgedragen krijgen niet meer in het openbaar te eten. Bij het bestrijden van islamisering moet je nooit halve maatregelen nemen. Meteen vanaf het begin resoluut NEE op alles wat de islam herkenbaar maakt in het straatbeeld. De straat en alle publieke ruimten zijn van ons allemaal.

  Like

 8. Ad zegt:

  Heel goed, dat moest in andere landen ook gebeuren. Ik zie het in Nederland, jammer genoeg, nog niet zo gauw gebeuren.

  Like

 9. Jade zegt:

  Die Tsjechen snappen tenminste hoe het moet…
  Waarvoor hulde!!! Nu hier nog even invoeren.

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Prima actie van het Tsjechische BILLA. Hoe meer verzet tegen islamitische overheersing in de EU, hoe beter! Trouwens, alles wat met het fenomeen halal te maken heeft is een onderdeel van het Project wat tot doel heeft het Westen zo snel mogelijk de islam door de strot te persen.
  http://tinyurl.com/ku892r8
  Project-info:http://tinyurl.com/q2a9xbu
  Idem: http://tinyurl.com/ov43avh

  Like

 11. louis-portugal zegt:

  Tsjechië heeft een ex-president die zeer €urokritisch is en nu stoppen met dat halalgedoe.
  Het wordt telkens.interessanter.

  Like

 12. Tienus Plotseling zegt:

  Volgend jaar dan maar op vakantie naar Tjechië?

  Like

 13. Henk der Niederländer zegt:

  Dan zal het niet lang duren voordat de Bulgaarse Billa’s gaan volgen.
  Daar zijn ze namelijk niet zo erg gediend van alles wat met Islam te maken heeft na decennialng door de Turken te zijn onderdrukt.
  En vergis je niet In Bulgarije zijn ze dat nog steeds niet vergeten.
  Ik weet niet of Maarten hier de site soms bezoekt (bij Frik reageerde hij regelmatig) maar dan zal hij dat wel beamen.

  Like

 14. Joost Visser zegt:

  Kan ook hier in Nederland. Het probleem. Ik zie niet dat de gemiddelde Nederlander, mits die bestaat, met zijn gezicht op facebook, dergelijke opmerkingen naar AH schrijft (hebben die een facebookpagina?). Het is te openlijk.

  Like

 15. luckybee zegt:

  Billa naar Nederland halen.

  Like

 16. koddebeier zegt:

  Nou, nou, dat zullen de groot grutters van Nederland nooit doen, voor geld verraden die zelfs hun eigen familie.
  Bravo !! Billa…

  Like

 17. Tom Hendrix. zegt:

  Respect voor de Tsjechen! Ze hebben groot gelijk, NIET TE BUKKEN voor de EUSSR en de Islam! Ga zo door Tsjechië, U bent ons voorbeeld!

  Like

 18. henk schroemges zegt:

  Hulde aan die oostbloklanden. Kennelijk momenteel de enigsten die niet wensen te buigen dan wel onderdanig zijn aan de Brusselse kliek. Brussel ligt continue op zijn knietjes voor alles wat riekt naar Islam. Onze NL bestuurders hebben hun broekje al vol alleen als je begint over verbieden van e.o.a. Islamprodukt. Stelltetje “Hosenschijsers”

  Like

 19. Sil Sil zegt:

  Ik wil graag reageren, omdat ik het allemaal heel grappig vind
  Waarom ik het grappig vind is al het volgende: in Tsjechie zijn bijna geen wonende moslims, in achterstallige woongebieden zijn Zigeuners te vinden, en in de grotere steden/dorpen zijn veel Vietnamezen, welke ook nog steeds niet hun eigen voedselketens bezitten, wel zijn de Vietnamezen te vinden als eigenaren in winkels en vooral op markten, en alleen op de markten verkopen zij goedkope kleding uit eigen land.. Dat Billa vrij vertaald ”wit” dit doet kan ik dus wel begrijpen. Ook wil ik graag Rudi informeren, dat Tsjechie voor de Duitse overheersing nog onder het Oostenrijks regiem heeft moeten leven.. net als zij ook heel wijs ook geen Euro hebben willen aannemen.. Zij willen gewoon niet meer onderdrukt worden.
  De song tekst; vandaag uit Praag een kattenbel.. zij kijken wijs eerst de kat uit de boom, en ook moet ik mijn eigen mening vermelden, dat als ik hier in Nederland mijn boodschappen doe, dat ik veel mensen (moslims) weer een gratis zak voedsel op zie halen… In tsjechie, zijn niet zomaar uitkeringen aan te vragen.. In elk dorp of zowaar op elke hoek van de grote steden staat een kerk, het geloof daar is nog veel in gebruik, hier in Nederland gaan nog weinigen van ons naar de kerk, waardoor deze ongebruikte huizen omgebouwd mogen worden naar ontoepasselijke moskeén..
  Nederland is te ver heen in zijn onderdanigheid helaas..

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   @Sil Sil

   Quote: “Dat Billa vrij vertaald ´wit´ dit doet kan ik wel begrijpen”

   ONZIN!!! “Billa” betekent absoluut niet “wit”!!!! In het Tsjechisch wordt “wit” geschreven als “bílá”!!! De winkelketen BILLA is afkomstig uit Oostenrijk en de naam is een afkorting uit het Duits: BIlligLAden!!!! = BILLA = goedkope winkel!

   Quote 2: “In elk dorp of zowaar op elke hoek van de grote steden staat een kerk, het geloof daar is nog veel in gebruik”.

   ONZIN!!! Ook in Tsjechië is het geloof, welk geloof dan ook, hard op weg terug naar een te bagatelliseren grootte.

   Webmaster

   Like

 20. vanhetgoor zegt:

  Dus met facebook moeten we Albert Heijn op de knieën krijgen, niet op de knieën richting Mekka maar gewoon met het boete kleed aan schuld bekennen en beloven die rotstreken niet langer uit te halen. Dus iedereen moet middels facebook met Albert Heijn (of de supermarkt van zijn keuze) communiceren om zodoende dat mensonterende gedrag uit te bannen!

  Zelf maakt het mij niet meer uit ik koop inmiddels niet meer bij AH, niet vanwege de prijzen maar vanwege het feit dat AH hoofddoeken verstrekt aan werknemers die de maatschappij willen verzieken in werktijd.

  Like

 21. Jantje zegt:

  Als deze ondernemer bepaalt dat hij geen halal in zijn winkel wil, dan is dat zijn goed ondernemersrecht.
  Trouwens, misschien is hij wel een goed Christen.
  Er staat immers in de bijbel dat je geen voedsel geweid aan afgoden mag gebruiken, zie 1 Kor 10,14-11,1 heidense offermaaltijden.

  Like

 22. Halal certificering is veel omvattender dan men dènkt zelfs maar! Lees, hoor en huiver…
  Heb de MOED èn het GEDULD deze YOU TUBE VOLLEDIG UIT te zitten en ZELF te BEKIJKEN en BELUISTEREN, het duidt VOLLEDIG aan HOE WIJ AL GEDOMINEERD WORDEN DOOR DE MOSLIM SHARIA WETGEVING, het is OM WANHOPIG VAN TE WORDEN! WIJ WORDEN OP ALLERLEI MANIEREN NU AL GEDWONGEN CONTINUE TE BETÀLEN AAN DE MOSLIMS, DOE JE DAT NIET DAN WORD JE GEBOYCOT DOOR HEN!

  Published on 30 Aug 2013
  Please note this is not about halal food. Q Society’s spokesman Andrew Horwood points out: “Halal food itself is not of concern. Nearly all our food is naturally permissible to Muslims and observant Muslims can make food of unknown origin halal by proclaiming ‘bismillah’ over the food before eating.*

  What is of concern are the recently invented certification schemes, designed to permeate the supply chain from feeding trough to super market shelves and restaurant kitchens; including many non-food goods and services.

  According to meat industry groups and research, two thirds of chicken and lamb meat and over half the beef sold in Australia now comes from Halal-certified suppliers. Most dairy products as well as other food and many non-food items are certified to sharia standards, but not always labelled.

  Islamic organizations have estimated the value of the global halal certification market at USD 2.3 trillion in 2013, growing by 20% per year. No other religious group has imposed a similar tax-like scheme on the general public.

  Investigative researchers in France, Canada and the USA have found links between halal certifying organisations and shop fronts for terrorist groups like Hamas and the Muslim Brotherhood. Similar research in Australia is yet to be undertaken.

  Grand Mufti Dr Mustafa Ceric has suggested at an international conference in 2010, that Islam can conquer the world through the Halal (certification) movement.

  We politely but firmly object. Q Society has three simple and fair policy proposals:

  1. Apply the ‘User Pays’ principle
  If observant Muslims insist on special rituals and halal certification for their food, then Islamic community organisations should provide these services and cover the fees and extra expenses for the suppliers. Religion is always a contentious issue and should never be imposed onto others.

  2. Insist on clear labelling
  All products and services from halal-certified suppliers should be clearly labelled by one standard symbol. This way the consumer can recognise when meat, meat-based products or other products and services come from halal-certified sources. Then consumers can make an informed decision

  3. No more discrimination
  In most Australian abattoirs Muslim males only are employed as slaughterers. Non-Muslims and women are not halal. This is discrimination on religious and gender grounds. We understand that halal-slaughtered meat is important to observant Muslims. We propose if abattoirs require exemption from our non-discrimination laws, that they be owned and operated by a religious organisation. This is similar to religious schools, for which Australia allows certain exemptions from non-discrimination laws.

  * Nowhere in Islamic scripture does it say Muslims should eat only halal-certified food. Most observant Muslims know perfectly well that nearly all our food is by default halal:

  Koran Sura 2:173 (Al-Baqarah) reads: “He hath forbidden you only carrion, and blood, and swine flesh, and that which hath been immolated to any other than God. But he who is driven by necessity, neither craving nor transgressing, it is no sin for him. Lo! God is Forgiving, Merciful.”

  Koran Sura 5.5 (Al Ma’idah) prescribes: “The food of the People of the Book (that is Jewish and Christian people) is lawful unto you and yours is lawful unto them.”

  And from the hadith narrated by Aisha (Bukhari Volume 3, Book 34, Number 273) Muslims know: “Some people said, “O Allah’s Apostle! Meat is brought to us by some people and we are not sure whether the name of Allah has been mentioned on it or not.” Allah’s Apostle said, “Mention the name of Allah and eat it.”

  Action Points:
  Watch our halal certification information video. Share it with your family and connections.
  Read, download and distribute our Q on: Halal Food and Halal Certification paper and our petition form from our website qsociety dot org dot au

  Pick up a stack of our “Why Swallow This?” fliers at the next Q meeting and do an hour of letter boxing each week in your neighbourhood.

  Talk and write to your local state and federal MP and Senators. Ask them to consider our three policy proposals

  When shopping ask for non-halal certified options. You are not a bad person if you do not want to support Islamic organisations with your shopping dollar.

  Like

 23. Jan zegt:

  Voedingsdjihadist Ahmed Ait Moha, werkzaam bij Motivaction: “Supermarkten moeten zich meer op moslims richten, nu is er te weinig en daarom gaan zij elders kopen.”

  Supermarkten lopen miljoenen euro’s aan omzet mis door zich niet genoeg te richten op allochtone klanten. Volgens Ahmed Ait Moha, senior researcher bij onderzoeksbureau Motivaction, kunnen supermarkten een enorme inhaalslag maken, meldt dagblad Sp!ts.

  Volgens Ait Moha bieden supermarkten een veel te beperkt assortiment, waardoor allochtone Nederlanders een groot gedeelte van de boodschappen niet in deze winkels kunnen vinden.
  Hierdoor gaan ze voor deze producten naar andere winkels, zegt Ait Moha. En dat is zonde, meent hij.
  http://nieuws.thepostonline.nl/2014/06/26/supers-moeten-zich-meer-op-allochtonen-richten/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s