De Tsjechische president Miloš Zeman en de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu
Tsjechië begrijpt het Israëlische verlangen op grond van haar geschiedenis beter dan andere Europese landen. Dat heeft de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu maandag tijdens een ontmoeting met de Tsjechische president Miloš Zeman in Jeruzalem benadrukt.
Netanyahu zei dat Israël en Tsjechië dezelfde ervaringen zouden hebben opgedaan: net als Israël op dit moment zou het toenmalige Tsjecho-Slowakije een “omsingelde democratie” geweest zijn en gegolden hebben als een hindernis voor vrede in Europa. Aan Tsjecho-Slowakije zou verzocht zijn concessies te doen, die haar soevereiniteit en de vrede in Europa bedreigd zouden hebben.
De geschiedenis als leermeester
Met deze opmerking doelde Netanyahu vermoedelijk op het “Verdrag van München” uit 1938, waarbij Groot-Brittannië en Frankrijk ermee instemden het overwegend Duitstalige Sudetenland in Tsjecho-Slowakije bij het “Duitse Rijk” te voegen. Deze instemming vond plaats zonder deelname van Tsjecho-Slowaakse vertegenwoordigers en gold bij Tsjecho-Slowakije als het “Verraad van München”.
Op grond van deze historie begrijpen de Tsjechen, aldus Netanyahu, “in hun hoofd en in hun hart” het dilemma van Israël en de weerzin tegen voorlopige oplossingen inzake Iran. “Als we vrede zoeken, dan is dat iets wat het Tsjechische volk onmiddellijk begrijpt. We hebben geen betere vrienden in Europa dan het Tsjechische volk”, bekende Netanyahu volgens een mededeling van zijn bureau.
Strijd tegen “woestenij”
Netanyahu voegde er aan toe, dat hij geen tegenstander is van de aanstaande onderhandelingen met Iran. Deze zouden echter wel resultaat moeten opleveren. De centrale vraag, aldus Netanyahu, is, waarom Iran staat op verrijkingsinstallaties en installaties voor zwaar water. Deze elementen zijn, zo meende hij, niet nodig voor een vreedzaam gebruik van kernenergie. Voor Netanyahu zou het een positief resultaat van de onderhandelingen zijn wanneer Iran hiervan zou afzien.
Zeman benadrukte dat hij de noodzaak begreep van een joodse staat, die onafhankelijk en democratisch is. “Ik sta hier als een politicus die Israël altijd ondersteund heeft, of het nu populair was of niet.” Zoals Israël tegen de woestenij in het land vecht, moet het ook tegen de “woestenij in het menselijke denken” vechten, die bij enkele buren van Israël aanwezig zou zijn.
Tsjechische ambassade in Jeruzalem?
Vorige week al vestigde Zeman de aandacht op zich met het voorstel om de Tsjechische ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. In Tsjechië vinden volgende maand nieuwe verkiezingen plaats en Zeman zou aan de nieuwe minister-president willen voorstellen om de ambassade naar Jeruzalem over te plaatsen.
Daarmee riep hij het verzet op van de Palestijnse chef-onderhandelaar Saeb Erekat. Volgens het dagblad “Jerusalem Post” zou Erekat in een protestbrief naar Praag geschreven hebben dat zo´n voorstel het vredesproces zou ondermijnen.
Bron:
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
Heel goed. Bijna een reden om naar Tsjechië te emigreren ipv in dit links fascistische land te blijven wonen. Hoera voor Israël!
LikeLike
Reblogged this on oogenhand and commented:
Dit schuift het Overton-raam een flink eind op.
LikeLike
Deze Tsjechische president verdient in mijn ogen meer respect, als het hele vuile VERRADERSZOOITJE van de EUSSR bij elkaar. Deze man heeft karakter, net als de minister-president Klaus die het VERDOMD te buigen voor de RODEN in Brussel!
LikeLike
Netanyahu moet niet vergeten dat de Tsechen niemand hebben zo als Job Cohen, en al zijn cornuiten in Amsterdam dat ons het liefst zo aan de islam verraadt.
LikeLike
Chapeau Tsjechië !!
LikeLike
net terug uit praag. heerlijk zon land dat nog een eigen identiteit heeft.
daarnaast halve liter 1.50, lunch 4 euro en diner een 10tje. 🙂
LikeLike
Zojuist gelezen dat de gemiddelde Tjech ook kotsmisselijk is van het halal voedsel dat verkocht wordt in de supermarkten. Ook dit gaat dus p.o. verdwijnen. Mijn volgende vakantie wordt Tjechie.
LikeLike