Tommy Robinson verlaat de English Defence League: Die is te extreem voor mij

Screenshot_49

Tommy Robinson heeft de English Defence League verlaten, nadat hij heeft toegegeven dat hij geen controle meer heeft over de meer extreme elementen erin. Robinson en mede-oprichter Kevin Carroll verlieten de ultrarechtse straatprotestgroepering, waarmee zij de interventie van de anti-extremistische denktank de ‘Quilliam Foundation’ opvolgden, die de stap aankondigde. Quilliam zei dat het vertrek van Robinson uit de EDL een ‘groot succes’ betekent voor de maatschappelijke relaties in de UK.

In een geschreven verklaring erkende Robinson dat de EDL-protesten ‘niet langer productief’ waren. “Ik erken de gevaren van het ultrarechtse extremisme en de blijvende behoefte om de islamistische ideologie niet met geweld, maar met betere en democratische ideeën tegen te gaan”, zei hij.

‘Quilliam’ zei dat zij hoopte dat het vertrek door de grote aandacht zou helpen de ‘symbiotische relatie’ tussen het ultrarechtse extremisme en het islamisme te beëindigen. De organisatie riep andere EDL-leden op om ‘in de voetstappen van Robinson te treden’.

De voorzitter en medeoprichter Maajid Nawaz zei dat de aankondiging voor Quilliam iets was ‘om trots op te zijn’. “Dit symboliseert niet een verandering, maar een voortzetting voor ons, omdat het opkomen tegen allerlei vormen van extremisme de basis van ons werk is”, zei hij.

“We hebben kunnen aantonen dat Groot-Brittannië eensgezind is tegen het extremisme, ongeacht de politieke standpunten, en we zijn van plan om Tommy en Kevin te blijven steunen in hun streven om het islamisme en het neonazisme tegen te gaan.”

Bron:

http://metro.co.uk/2013/10/08/tommy-robinson-quits-english-defence-league-its-too-extreme-for-me-4138414/

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in English Defence League. Bookmark de permalink .

45 reacties op Tommy Robinson verlaat de English Defence League: Die is te extreem voor mij

 1. Willie zegt:

  Verlaten de ratten t zinkend schip????

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Elk extremisme van welke zijde ook moet geïsoleerd en de kop in gedrukt worden. Goede stap van Tommy Robinson. Zo lang als mogelijk strijden met democratische middelen. Mocht het ooit zover komen dat wel gevochten moet worden (laten we hopen van niet) dan zijn de straat vechters van vandaag in geen velden of wegen meer te bekennen.

  Like

 3. Vederso zegt:

  Hmmm.

  Like

 4. Rudi zegt:

  Ik vind het eerlijk gezegd maar een vreemde reactie: opstappen uit de organisatie die je zelf hebt opgericht omdat die mensen aantrekt die extreemrechts zijn. Door zelf op de schop te gaan zitten toon je je onzekerheid over je organisatie en dier doelstellingen. Productiever ware geweest zich publiekelijk distantiëren van ongure elementen. Zoals Wilders had moeten doen (Ik heb de discussie dienaangaande op deze website gevolgd).
  Frontpage Magazine, Jihad Watch, Atlas Shrugs en deze site zullen ook wel vreemde vogels aantrekken, maar heb je dat niet met elke visvijver?
  Waarmee ik overigens niemand persoonlijk viseer, webmaster.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Je hebt gelijk, Rudi: Deze stap, vertrekken uit iets wat je zelf hebt opgericht, is verkeerd. Een zwaktebod.
   En dat, terwijl ik Tommy Robinson op zichzelf heus erg hoogacht!
   Ik vraag me af, of, en zo ja hoe, we nadien nog van hem zullen horen.
   Wat niet wegneemt, dat die fotoshopper hierna mij absoluut te ver gaat!

   Like

  • maria zegt:

   Als het waar is dat hij “geen controle heeft over extreem-rechtse elementen” vind ik het een moedige beslissing. Maar ik ga ook een beetje twijfelen als ik dit lees:
   Usama Hasan, a one-time mujahideen who fought in Afghanistan in the late 1980s, said Robinson had shown a willingness to modify his views about Britain’s 2.7 million Muslims and their faith. He said: “Tommy is guilty of stirring up anti-Muslim hatred…But I get the impression he does listen and he’s been doing his reading.”
   http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/edl-leader-tommy-robinson-turns-his-back-on-his-own-party-over-dangers-of-farright-extremism-8866177.html

   Feit is wel dat deze man veel onrecht is aangedaan en dat hij zware offers heeft moeten brengen voor zijn overtuiging. Maar het (anti-) islamdebat win je niet met schreeuwende kaalkopjes om je heen. Dat heeft hij goed gezien. Als je hem in actie zag was hij wel boos, maar altijd beleefd en waardig. Ik hoop dat zijn tegenstanders dit niet als een overwinning zien. Maar dat mag ook pas als hij een Arnoud van Doorn wordt.
   Laat het hem zelf maar vertellen:
   https://twitter.com/EDLTrobinson

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Het vervelende is, dat je er donder op kunt zeggen, dat ze dit wèl als een overwinning zien!

    Like

  • Rudi zegt:

   De naam Quilliam deed een belletje rinkelen. dan maar even opgezocht op Wikipedia.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Abdullah_Quilliam

   Op minuut 0:46 hoor ik iemand dit verkondigen: ‘to provide a scriptural theological critique of extremists who function in our midst’
   Over welke kritieken zou hij het hier kunnen hebben? Heeft hij nooit gehoord van ‘taqqiyah’ en ‘abrogatie’? Ik denk dat Wachteres er niet ver naast zit als ze zegt dat het hier om een variant van CAIR gaat.
   Als een soort Klaas Vaak zand in de ogen strooien en net als de rups in Alice in Wonderland rookkringetjes blazen. Daar is het deze lieden om te doen.

   Like

 5. Wachteres zegt:

  Quilliams deugt voor geen meter. Ik vermoed dat zij verwant zijn aan de Amerikaanse CAIR.

  http://www.thejc.com/blogs/martin-bright/quilliams-libyan-connection

  Like

 6. Wachteres zegt:

  Dit zegt Britain First:

  TOMMY ROBINSON BETRAYS THE EDL RANK AND FILE
  Today’s breaking news that Tommy Robinson and Kev Carroll are leaving the English Defence League and taking up new positions with a Muslim ‘anti-hate’ organisation, funded by the government and hard-line Islamic sources in the Middle East, has left the country’s patriotic, counter-jihad movement stunned with disbelief.
  In only a few hours, the English Defence League and all its followers have been betrayed, their hard work over the years thrown on the scrapheap, and this craven act means that the English Defence League is now dead beyond repair.
  Robinson’s new employers, the ‘Quilliam Foundation’, is run by ‘Hizb ut Tahrir’ Muslim extremists, and was founded by Maajid Nawaz, Ed Husain and Rashad Zaman Ali.
  In February and October 2009, Quilliam publicly confronted the Dutch politician Geert Wilders, arguing that, “Geert Wilders is undoubtedly an ill-informed, hate-driven bigot with many unpleasant views but he is not directly inciting violence… We therefore challenge Geert Wilders to an open debate in which we will argue that Islam is compatible with secular democracy and that, contrary to what he apparently believes, Muslims are not a threat to Europe and its values.”
  Quilliam has also defended the right of women to wear the full face veil, known as the niqab or burka.
  The last thing on anyone’s minds when they woke up this morning was that Tommy Robinson, the leader of the EDL, would be working for a Muslim group…but it has happened!
  In January 2009, ‘The Times’ published an article claiming that Quiliam had received almost £1million from the government, and Quilliam openly acknowledges the funding that it receives from the public sector.
  Tommy Robinson and other EDL leaders have transitioned from controversial leaders of a patriotic street resistance movement, to government-funded quango employees, and in theirwake lies the total destruction of the EDL!

  Like

  • maria zegt:

   Oh hemel als dat maar niet waar is! Ik hoop echt dat Tommy niet gehersenspoeld is en alleen het “advies” van Quilliam heeft aangenomen. En dat hij onder de Britse bevolking een nieuwe aanhang krijgt van mensen die zich niet met extreem-rechts willen affiliëren.
   Maar ja tegenstanders van islam krijgen wel heel snel het predicaat extreem-rechts….

   Like

  • louis-portugal zegt:

   Er is maar EEN islam zegt Erdogan en dat is me na het lezen van jouw link en het laatste stuk weer helemaal duidelijk wachteres.
   Quilliam een vorm van Taqiyya.

   Like

 7. rommel zegt:

  Was ook mijn eerste gedachte. Heel vreemd.
  Volgens mij zit er meer achter dan verteld wordt.

  Like

 8. Helena zegt:

  Ik kon het eerst echt niet geloven, dacht dat de site gekaapt was door de slinksen, maar het is echt zo. Snap er echt helemaal nik van.
  http://www.britainfirst.org/news/the-betrayal-of-the-english-defence-league-a-statement-from-chairman-paul-golding/

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Nu nog wachten dat hij converteert.
   Een nieuwe v.Doorn die dan straks als paradepaardje door Mekka mag lopen.
   Dat had ik niet kunnen dromen.

   Like

 9. dgneree zegt:

  Wat is hier in godsnaam aan de hand?
  Ik denk dat ze bedreigd zijn en een oplossing kregen aangeboden als ze de EDL inruilden voor Q… Qu weet ik veel….
  Is er in NL ook zo’n organisatie?

  Like

 10. Marc Bouwman zegt:

  Robinson zal uitleg moeten geven.

  Like

 11. Wans Horst zegt:

  Toppie dit, Robinson leek mij een sympathieke gozer en het beste lijkt het mij dat hij zich en zijn imago niet laat verworden tot een neonazi, maar á la Wilders de politiek in gaat om zo van binnenuit e.e.a. te veranderen.

  Like

 12. vanhetgoor zegt:

  Tommy Robinson is een sterke persoonlijkheid en ik weet niet wat hier achter steekt. Het lijkt me vreemd dat hij de EDL aan zijn lot heeft overgelaten omdat hij niet sterk genoeg zou zijn om op te treden tegen de fascisten. Misschien gaat hij nu voor het grote geld, misschien infiltreert hij. De toekomst zal het uitwijzen.

  Like

 13. Henk der Niederländer zegt:

  Ben het met Rommel eens.
  Eerst even afwachten wat er werkelijk speelt en dan verder kijken wat nou werkelijk aan de hand is.
  Het lijkt mij in ieder geval sterk dat Tommy eerst zijn leven en familie laat bedreigen en dan een ommekeer maakt.

  Like

 14. koddebeier zegt:

  Ik ben bang dat het zaakje stinkt !!! Geld wat stom is maakt recht wat krom is…………
  De man valt me zwaar tegen..

  Like

 15. Joop klepzeiker zegt:

  lees dit en vooral de comments
  Tommy Robinson, Kevin Carroll, Pamela Geller, Robert Spencer Breaking with EDL

  http://atlasshrugs2000.typepad.com/atlas_shrugs/2013/10/exclusive-tommy-robinson-kevin-carroll-pamela-geller-robert-spencer-breaking-with-edl.html

  Like

  • Ik heb beide links van je gelezen Joop klepzeiker en ik geloof NIET dat Tommy Robinson nu overstapt of gaat overstappen naar de islam… ik geloof in wat hij zelf er allemaal over zegt! Tot het tegendeel bewezen is blijf ik de overtuiging hebben dat hij eerlijk en oprecht is zoals hij altijd al was vanaf het begin! Hij wil tegen de islam blijven vechten wat ik er uit op kan maken en tegen èlke vorm van extremisme….

   Daar heb ik wel wat moeite mee eerlijk gezegd, want islam ìs één en àl extremisme en taquiaah is voor hen nèt zo ‘gewoon’ als voor ‘ons’ ademhalen is… en zij liegen alsof het gedrukt staat, tegen hun eigen soortgenoten, tegen iedereen en zéker tegen niet-moslims…. en ik hoop maar dat dàt uiteindelijk Tommy niet gaat opbreken want helemaal ‘kosher’ voelt het nu ook weer niet aan… een ex-jihadist???? CAIR???? en Robert Spencer en Pamela Geller zijn het met hem eens en begrijpen zijn stap, nou als er iig lui zijn die tégen die islammers zijn, dan zijn ZIJ het toch wel… dus nogmaals voorlopig GELOOF ik NIET dat Tommy Robinson ‘overgelopen’ zou zijn of ‘ingepakt’ zou zijn door de moslims… en dàt blijft zo tot hijzèlf het verteld dat het WEL zo zou zijn.

   Ik weet niet of ìk het wel 4!! jaar zo zou hebben uitgehouden zoals hij heeft gedaan, hij is een held in mijn ogen en als het werkelijk waar is dat hij nu op een àndere manier het extremisme gaat aanpakken (en zelfs met die term heb ik moeite want nogmaals islam IS extremisme voor mij!) dan wil ik dat eerst zelf zien voordat ik hem ‘veroordeel’.

   Like

 16. Willie zegt:

  Geen extremiteiten zei ie ???? Wel, extreme dingen zoals islam ,bestrijdt je met extreme toestanden, of je t lust of niet . Vuur met vuur bestrijden dus ,alle andere dingen zijn lapwerk
  Denk eens na allemaal hier : Speelt de tegenstander t fair ?? Niet??? Wel dan gebruik je maar dezelfde DIRTY TRICS ,anders kan je t wel schudden

  Like

 17. friki zegt:

  Wie weet hoeveel geld ze hem geboden hebben, daar gaan meer mensen voor door de knieen, wat vreselijk is dit. Maar afwachten wat hier echt achter zit.

  Like

 18. Helena zegt:

  De nieuwe EDL leider.

  Like

 19. Vederso zegt:

  Tommy Robinson verlaat (eindelijk) de EDL. Waar is dit mee vergelijkbaar? Een Johan Cruijff die bij Feyenoord gaat voetballen of een Geert Wilders die de overstap maakt naar de partij van Job Cohen en gaat theedrinken? Het valt niet te vergelijken of het moet zijn met de film “The Godfather”; “I have an offer they can’t refuse”. Gates of Vienna heeft oog voor de eventuele persoonlijke motieven die een rol kunnen hebben gespeeld. Het spreekt van de “stick and carrot” en over de politieke implicaties die sommige figuren wel goed uitkomen. Bijvoorbeeld of velen de stap naar het BNP zullen maken. De rol van Robinson en Carrol lijkt uitgespeeld. Hun overstap is ongeloofwaardig.
  Het enige wat Robinson had kunnen doen was zich van de beweging terugtrekken. Maar niet dit, niet naar de Quilliam Foundation gaan. Alles blijft bijna bij het oude. Er vindt nog steeds een toenemende islamisering en een teloorgang van onze cultuur plaats. De verhalen die Robinson nu ophangt (o.a. te zien bij Vlad Tepes en de Daily Mail) zijn uiterst dun. Een acteur die nog in zijn nieuwe rol moet groeien. Het komt een beetje ongelegen in het licht van de aanstaande verkiezingen die Cameron zit te overwegen. Na alle grootspraak heeft Robinson ook de “spine of a jellyfish” (Peter Hitchens over Cameron in een interview bij Sappho.dk) en natuurlijk zit de BBC er nu bovenop – wat hebben ze zich zorgen gemaakt lijkt het wel. Voor hen is Robinson een soort “Verloren Zoon” die terugkeert bij het ware geloof.
  Maar Geert gaat Europa redden. Tenminste als de tijd daar is en anders “keert de wal het schip”. Deze uitspraak heb ik niet van mezelf maar is van de marxist en socioloog Jörgen Sandemose en lijkt nog steeds waar. Voor Robinson en Carroll is er nu even rust en ik gun het hen. Op wereldschaal is er (bijna) niets veranderd.

  Like

  • Wachteres zegt:

   @ Vederso

   Het lijkt er inderdaad op dat Tommy en Kevin een nieuwe politieke groepering gaan vormen.

   Waarom hij zich tijdens zijn ‘afscheid’ van de EDL dan door ‘Quilliam Foundation’ liet begeleiden is en blijft een raadsel voor mij.

   Ik hoop van ganser harte dat hij niet met hen in zee gaat. Daar was en ben ik bang voor.

   Als hij via hen een goed betaald baantje krijgt, en daarmee bedoel ik dat hij met hen een partij gaat oprichten, zal het moeilijker worden om er weer uit te gaan.

   Tommy, alsjeblieft, bezint eer je begint!!!!!

   En laat je niet indoctrineren door [ex -???] moslimfundamentalisten.

   Like

 20. Jan zegt:

  Wat is hij toch een zak:
  Former EDL leader Tommy Robinson vows to help police track down ‘racists’ within the organisation and says he’s sorry for scaring British Muslims

  Mr Robinson said that his past inflammatory statements had often been fuelled by alcohol and the adrenaline rush of ‘leading the biggest street protest movement in Europe.’
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2455642/Former-EDL-leader-Tommy-Robinson-help-police-track-racists.html

  Like

 21. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  44 reacties, dus het lezen de moeite waard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s