Frankrijk: Marine Le Pen brengt gevestigde partijen zware nederlaag toe

Screenshot_19

Het Franse Front National elimineerde bij een kantonverkiezing de linkse tegenstander en behaalde tweemaal zoveel stemmen als de conservatieve UMP. Daarmee zet zich een Europese trend voort: de linkse partijen komen onder druk te staan – omdat veel partijen met heftige eurokritiek punten scoren.

Tussen Marseille en Cannes ligt de kleine Franse plaats Brignoles, dat afgelopen zondag Frans links heeft laten schrikken. Bij een tussentijdse verkiezing in het kanton met 30.000 inwoners kreeg de kandidaat van het Front National, Laurent Lopez, 40,4% van de stemmen.

De kandidate van de UMP, Catherine Delzers, behaalde net de helft hiervan: 20,7%. De regerende socialisten hadden geen eigen kandidaat, maar ondersteunden de kandidaat van de communisten, die 14,6% van de stemmen behaalde. Een andere politicus van het Front National, die als onafhankelijke kandidaat meedeed, behaalde 9,1% van de stemmen. Daarmee heeft in het kanton Brignoles één op de twee kiezers rechts gestemd.

De socialisten zien dit als een “zeer ernstige waarschuwing aan links”, zoals hun partijchef Harlem Desir het uitdrukt. Voor de komende beslissende verkiezingsronde op 13 oktober tussen Lopez (FN) en Delzers (UMP) roepen de socialisten hun kiezers er nu toe op om de UMP te steunen, nadat het de communistische kandidaat helemaal niet gelukt was in de tweede ronde te komen.

De verkiezingsnederlaag van de socialisten past in een Europese trend. Zo hebben de sociaaldemocraten bijvoorbeeld bij de Noorse parlementsverkiezingen op 9 september 2013 4,6% verloren. Hun gewenste coalitie spat uit elkaar, hoewel de sociaaldemocraten de sterkste partij bijven.

De sociaaldemocraten in Oostenrijk (SPÖ) behaalden onlangs bij de parlementsverkiezingen hun slechtste resultaat ooit (26,8%). Weliswaar bleef de SPÖ nipt de sterkste partij. De winnaar van de verkiezingen was behalve de FPÖ het Team Stronach, dat 5,8% van de stemmen haalde. Gezamenlijk komen beide eurokritische partijen op meer dan 30% van de stemmen in Oostenrijk.

Marine Le Pen, die het partijvoorzitterschap van het Front National van haar vader overnam, bekritiseerde in haar campagne voor de Franse presidentsverkiezingen de EU en de euro. Zo noemde ze bijvoorbeeld de gemeenschappelijke munt een “historische fout”. De euro zou zwakke groei, verplaatsing van werk naar lage lonen landen, negatieve handelsbalansen en werkloosheid gebracht hebben. Het zou “met gezond mensenverstand” niet te bevatten zijn waarom de EU alle handelsbarrières afgebouwd zou hebben en ervan afzag haar belangen te verdedigen – zoals bijvoorbeeld voor de VS vanzelfsprekend zou zijn, zoals de FAZ bericht. Marine Le Pen noemt de EU een dictatuur, waarin naamloze oligarchen en technocraten het voor het zeggen hebben.

Bij de presidentschapverkiezingen behaalde ze echter maar 17,9% van de stemmen, wat niet voldoende was voor de tweede ronde. Ze haalde echter meer stemmen dan ooit tevoren een presidentschapkandidaat van het Front National.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/10/08/frankreich-le-pen-fuegt-etablierten-parteien-schwere-niederlage-zu/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

29 reacties op Frankrijk: Marine Le Pen brengt gevestigde partijen zware nederlaag toe

 1. bobzelf zegt:

  en zo sluipen we , via alle openstaande deuren , en achteringangen , langzaam , maar met steeds meer mensen en stemmen de catacomben van Brussel binnen !
  Heel snel kan het gaan , tenminste als U helpt nog een paar maanden iedereen wakker te krijgen om volgend jaar bij de EU verkiezingen te gaan stemmen !!!
  Dan kan er eindelijk in Brussel een vuist worden gemaakt , om de ongekozen zakkenvullers tegengas te geven en dat dag in dag uit !!
  Moge die dag nu snel komen !!!
  En laat de pleuris dan maar uitbreken , dan gaan Baroso , von gompie, en SSer hrrrr.Schultz
  dagelijk beledigd worden , en worden alle leugens weer op hun voorhoofd geplakt !!
  Where is your plan B, mr Baroso , ??? there is no plan B !!
  Mooi zo , houwe zo !!!

  Like

  • Jean zegt:

   Bobzelf,
   Die Portugees is nog snel eventjes 30.000.000 euro gaan schenken aan enkele vriendjes in Lampedusa, normaal moesten ze van dat geld een grote boot gekocht hebben die DAGELIJKS van Lampedusa naar Noord Afrika vaart volgeladen met barbaren dan waren het ‘nuttige’ euro’s geweest.

   Like

   • bobzelf zegt:

    Ja, is zag en las het, soms denk ik dan ook dat dit gewoon een grote enge droom is !!!
    En schitterend idee , natuurlijk van zo’n Veerpont , DE ANDERE KANT OP !!!

    Like

  • Jan zegt:

   Yep ..graag zelfs 😉

   Like

 2. Henk.V zegt:

  Graag een vergelijkbare uitkomst in toekomstige Nederlandse verkiezingen!
  Misschien is dat DE manier om tot de aderverkalkte hersens van politiek correct door te dringen.

  Like

 3. realist zegt:

  de klepel zwaait over gans europa naar rechts,wat weldenkende mensen enkel maar kunnen toejuichen,weg met de linkse dictatuur en het linkse fascisme.ik kijk al uit naar het resultaat van libertygb van paul weston en alle andere rechtse patijen in europa

  Like

 4. Jean zegt:

  Er zijn nu eenmaal 2 items die Europa schade berokkenen en die 2 items zijn de kernpunten van onze rechtse partijen nl.
  1- Tegen dat dictatoriaal Europa vanuit Brussel maar voor een samenwerkend Europa ZONDER verraders en dictators.
  2- Tegen die gewelddadige barbaarse smeerlapperij islam in Europa.
  Maar een groot geluk dat we die partijen hebben anders was het nog véél erger gesteld met Europa.
  Als nu zoveel mogelijk Europeanen die verraderspartijen afslachten dan komt het nog goed, zoals het nu aan ’t evolueren is spreken we in 2016 zelfs niet meer over die barbaarse smeerlapperij omdat het tegen die tijd totaal verdreven is uit Europa.
  Europa is van de Europeanen en in de Europese gemeenschap hoort die barbarij NIET THUIS.

  Like

 5. Rudi zegt:

  Met alle respect, maar het Front National zit vol antisemieten. Marine en Jean-Marie Le Pen zijn rabiate antisemieten en dikke maatjes met de al even rabiate antisemitische ‘komiek’ Dieudonné.
  Ik kan me het jolijt voorstellen dat Frans (s)links een opdoffer krijgt, maar over die Le Pen is het laatste woord nog niet geschreven. Bovendien ziet ze op zich geen graten in de islam.
  Ik blijf het een ongure familie vinden en erg vreemd dat Wilders toenadering zoekt tot deze ongein, al is het maar vanwege de anti-eurosentimenten. Wat ik voor Frankrijk alvast erg hypocriet vind, want Frankrijk wordt er dankzij de gulle landbouwsubsidies en de macht die ze ver boven hun stand uitoefenen enkel beter van, wat die geslepen harpij volgens mij ook donders goed weet.

  En als Belg (h)erken ik maar al te goed wanneer een land boven zijn stand en oververtegenwoordigd aan de trog van de macht zit: Van Rompuy, Dehaene, Martens, Verhofstad, Maystadt, Wathelet, Durant enzovoort.

  Like

  • Rudi zegt:

   Verschoning, mijn zin ‘al is het maar vanwege de anti-eurosentimenten’ kan verkeerd geïnterpreteerd worden en moet zijn: ‘al is het enkel vanwege de anti-eurosentimenten’ (die Wilders en Le Pen binden).

   Like

   • Jan zegt:

    Al ziet FN nu nog niet belang ervan in :het weet dat dat altijd nog kan: anti-islamisering ook speerpunt maken ..Daarin loopt PVV… omdat Nederland gelukkig ’n klein land is waar dit ook sneller kan ..voor op de rest van Europese lidstaten ..het is EN anti-EU en anti-Islam..Zowel Wilders als Marin le Pen zijn slim genoeg om op juiste momenten te komen met hun punten dus ook FN gaat ertoe over als de tijd in Frankrijk er rijp voor is ..Kennelijk nog niet ..

    Like

 6. Dr. Kwast zegt:

  @ Bobzelf
  Die zakken zijn in de paar jaar waarin ze ongekozen uitmaken hoe de Europese regeringen naar hun pijpen dienen te dansen rijkelijk gevuld. Hopelijk is er een manier om die zakken weer leeg te maken ten goede voor de staatsburger, vooral voor dat ze handig met de noorderzon verdwijnen.

  Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Alle respect voor diegenen, die hun bedenkingen hebben bij èrg rechtse partijen, maar vooralsnog ben ík erg blij met het succes van het FN.
  Wat Rudi suggereert, dat Marine Le Pen op zich geen bezwaren koestert tegen de Islam, daarvan heb ik eigenlijk niets gemerkt: In ieder geval heeft ze zich wel uitgesproken tegen die biddende moslimmassa’s op straat op vrijdagmiddag, reden, dat haar momenteel een proces boven het hoofd hangt.
  Bovendien, mocht ze die bezwaren ècht niet hebben, dan zou ze op dezelfde lijn zitten als Nigel Farage in GB, die om die reden juist geen samenwerking met Wilders wenst. En dat wenst Marine wèl.
  En Jean-Marie……Jean-Marie dementéért. Hoeveel invloed zal HIJ nou nog hebben?
  Sommigen schijnen hier te denken, dat de dochter levenslang pappie’s kleine meid blijft. Maar dat kàn immers niet eens bij een allang volwassen vrouw met een Pa met Alzheimer!
  Laten we nou eerst eens de verdere ontwikkelingen blijven volgen!

  Like

 8. V.K. zegt:

  -Nou, het wachten is nu op die ene Franse socialist welke om electorale redenen, gesteund door andere Mediterane landen gaat eisen dat Merkel haar herstelbeltalingen moet opschroeven, ja, je moet je electoraat natuurlijk wel tevreden houden.

  -Dat socialistische Fransen en andere medetiraniers in tegenstelling tot Duitsers wel bereid zijn om te vechten voor hun pensioen, dat is me wel duidelijk, net zoals het me het duidelijk is hoe ze dit moeten financieren.

  Like

 9. Tom Hendrix. zegt:

  Het blad keert zich. Voor mij is iedere nederlaag bij verkiezingen, ten aanzien van LINKS zeer welkom.

  Like

 10. luckybee zegt:

  Aan de partij van Marine le Pen hangt een vrezelijk luchtje, die heet Marrechal Petain en zijn met de duitsers collaborerende partij, en regering.

  Like

 11. Trucker zegt:

  @ Rudi 9 oktober 2013 om 20:42

  Deze PURE LULKOEK noopt me om nog eens in de pen te kruipen…op Heer Bron’s blog zit er nog zo’n PIEPELTJE bezig die LULKOEK schrijft over Le Pen weet 123 niet wie en zoek het niet op.
  Doe maar lekker (“…als PELG …) verder met te kwaken over zaken waar je ergens eens iets over gelezen hebt en dusdanig meent de waarheid in pacht te hebben.
  Marine is geen antismiet en verder KWAAKT PELG Rudi volgende CRAP “…Bovendien ziet ze op zich geen graten in de islam…”.
  Dit schrijven PELG Rudi betekend dat je van het Front National geen éne mallemoer weet, of misschien ben je ook zo’n GOZERTJE die vlug eens wikipedia gaat raadplegen voor “feiten” en op basis daarvan een reactie schrijft.
  Wil je het standpunt van meisje Marine weten stuur je haar gewoon een mailtje, en ze zal je een vriendelijk mail terugsturen zonder voorgekauwde volzinnen of standaard formuleringen maar, net als bij onze voorzitter mijnheer Annemans reply’s een persoonlijk antwoord.
  Goed lezen PELG Rudi: ik ben Vlaming betekend dus dat ik ZERO affiniteit heb met pelgie en aansluitend PIEPELTJES die zich Pelg heten, ik antwoord op deze vuilspuiterij enkel omdat je op deze wijze BEWUST (je heet jezelf “leraar” dacht ik eens gelezen te hebben, nou laat ik mij zeggen had ik kinderen deed je tegen hun je klep niet open) argeloze lezers of reageerders die de Franse taal niet machtig zijn zand in de ogen strooit.
  Goed heb mijn gedacht gepend over éne die BULLSHIT kwaakt.

  Like

  • Rudi zegt:

   Geachte Trucker
   Nergens maar dan ook nergens beweer ik de waarheid in pacht te hebben, maar “bullshit kwaken” doe ik niet, als ik ergens geen verstand van heb, ben ik de eerste om me te onthouden van commentaar.
   Ik strooi niemand zand in de ogen en als ik ongelijk heb, geef ik dat ook toe. Ik ben inderdaad leraar geweest.

   Dat de Le Pens dikke maatjes zijn met de antisemitische ‘komiek’ Dieudonné heb ik overigens niet van Wikipedia. Dat Marine Le Pen “geen graten ziet in de islam” heb ik van een filmpje dat ik ooit op deze site heb gezien, waarin ze vertelde dat ze zich niet kon vinden in Wilders’ anti-islamstandpunten.

   Dat u geen affiniteit heeft met België of mensen die zich Belg noemen, is voor mij geen beletsel om uw standpunten te respecteren.
   Met vriendelijke groeten.
   Rudi

   Like

   • Trucker zegt:

    Tja omdat u op mijn weinig vriendelijke comment antwoord…
    als u op basis van één filmpje een partijvoorzitster evalueert hoop dat u het in uw vorig leven beter heb gedaan.
    Alain Delon die je bezwaarlijk een antisemiet kan heten is ook (zeer) goed bevriend met Jean-Marie Le Pen maar wat zegt dat over iemand :de vriendschappen die je koestert verplichten een mens niet om alles te delen of dezelfde standpunten in te nemen.
    Zo ervaarde ik het (met de nadruk op verleden want heb alles lange tijd reeds beeindigd hoef geen zorgen meer van anderen rond mij) vroeger ook, ik deelde niet in alles dezelfde mening (en maar goed ook uniformiteit is de dood) maar kon toch hetgene die mentale afstand schepte opzijzetten.
    Om niet als een volkomen onbehouwen kerel over te komen: wordt “boos” als ik iets lees dat ik weet dat het gelogen is en ik weet nooit de bedoelingen van een reageerder, het www is het medium om info en geruchten of valse waarheden te verspreiden.
    In reacties op uw comment las ik mensen die twijfelden, over rechts valt niet te twijfelen en zekert niet over Marine Le Pen en haar aversie voor de islam(ieten) moet u geen seconde aan twijfelen.
    Ja dat ik Vlaming ben is iets waar ik trots op ben heet mezelf NOOIT Pelg maar zand erover en sans rancunne.

    Like

   • Rudi zegt:

    @Trucker
    U kent het gedachtegoed van Marine Le Pen beter dan ik en dat waardeer ik. Als mijn conclusies voorbarig waren verontschuldig ik mij daarvoor.
    En laat hier geen twijfel over bestaan: ook ik ben Vlaming (uit Limburg), ik zie ook waar het in België fout loopt: in de door en door gecompromitteerde media, de corrupte politiek en het logge, incompetente ambtenarenapparaat, de beeldvorming (ooit aan den lijve ondervonden) en in het onderwijs. Het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang is een schande en Gerolf Annemans vind ik een capabel en welbespraakt politicus.
    Mag ik u citeren? “…de vriendschappen die je koestert verplichten een mens niet om alles te delen of dezelfde standpunten in te nemen.”
    Daar heeft u gelijk, zeker als ik om me heen kijk, want in mijn kennissenkring en familie zitten nogal wat Israël- en Jodenhaters die dan weer geen graten zien in de islam, sorry dat ik die uitdrukking blijf gebruiken.
    U wijst mij terecht en daar heb ik respect voor.

    Zoals u zegt, zand erover en sans rancune.

    Like

 12. Trucker zegt:

  @ luckybee 10 oktober 2013 om 10:15

  Hey KLOOTZAKJE wil je je lulkoek eens met feiten staven.
  DERDE keer dat ik lees dat je GORE LEUGENS schrijft op HEER Bron’s blog schrijf eens naar zijn dochter, zal ik ke kloterige briefje vertalen.
  Als je van iets niets afweet dan kan je beter (ogen dicht Heer Bron) Je KLEP houden ipv regelrechte leugens te propageren.
  Ben jij zo’n linksde TRUT misschien die hier achterbaks stookt tegen een man die tegen die nooit NOOIT achter de naz’s gestaan heeft.
  Weet je wat ik denk SMEERLAPJE dat je geilt op islamietejes.
  Wil je het echt persoonlijk stuur een prive berichtje naar Heer Bron en ik regel wel iets om mano a mano te zeggen wat ik denk.

  Like

  • luckybee zegt:

   Hey onbenul van een Trucker, Wat weet jij van de islam?Ik heb de islam van de pieken aan geleerd, de Koraan gelezen en heb het leren lezen, dat was lang geleden en ben het langzamerhand weer vergeten.Maar geen nood, je kan de vertalingen er van, overal krijgen.Al mijn bijdragen worden uit de Koraan en a Hadith befestigd, en de leer van Jezus Christsus haal ik uit de Staten bijbel,getitteld en alle boodschappen genummereerd.Zo dat je vinden kan waar en wanneer het door Jezus Christus wordt gepredikt.Behalve vloeken en schelden heb ik van jouw niets gelezen of gehoord, ben je mischien toch een moslim?Dat jouw nabi Muhammed wil verdedigen?Deze zgn Rasul Allah?

   Like

 13. Ben. zegt:

  @ Rudi,
  Wie zit er tegenover A. Hitler??.
  Juist een moslim, en wat zijn moslims?. En wat was Hitler?. Een nationaal socialist!. Maar moet zeggen uw denkfout is algemeen aanvaardt in nl.

  Like

  • Rudi zegt:

   @Ben
   Kunt u mij vertellen welke denkfout ik maak in mijn comment? Dat er tegenover Hitler een moslim zit, zie ik inderdaad. Waar beweer ik iets anders? En wat Hitler was, weet ik ook. En dat Hitler grote bewondering koesterde voor de islam, dat die bewondering wederzijds is en dat ‘Mein Kampf’ een bestseller is in de islamwereld weet ik ook. En nee, niet van Wikipedia, maar van sites als deze.
   Met vriendelijke groeten.
   Rudi

   Like

 14. Pingback: Frankrijk: Front National duidelijke winnaar regionale verkiezing | E.J. Bron

 15. Pingback: Frankrijk discussieert over euro-uittreding: “Zal Brussel tanks sturen?” | E.J. Bron

 16. Pingback: Europese verkiezingen: Beweeglijke socialisten willen aantreden als eurosceptici | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s