Wat halen D´66, SGP en CU nu precies binnen?

Screenshot_8

Nu de besprekingen met CU, SGP en D’66 succesvol zijn afgerond, met een de facto gedoogakkoord voor 2014 als resultaat, is het goed te kijken naar de effectiviteit die een stem op een partij heeft. Laten we beginnen met de gedoogpartijen. Wat is hun netto inbreng, hun invloed op de koers van het schip van staat? De contouren van het gesloten akkoord zijn alleen nog maar op hoofdzaken zichtbaar. Er is sprake van “één miljard lastenverlichting en 1,5 miljard structureel”,  en als grootste individuele wijziging geldt zo te zien de 650.000.000 verhoging van het onderwijsbudget, die D’66 binnenhaalde.

Al met al lijken de wijzigingen een bedrag van niet hoger dan 3 miljard Euro te hebben omvatten, dat is minder dan 1,5% van de Rijksbegroting die VVD en PvdA na de verkiezingen opstelden. De koers die VVD en PvdA inzetten is dus nauwelijks gewijzigd. Zelfs als men de eerder gedane kleinere concessies meetelt, komt de invloed die D’66, ChristenUnie en SGP op de begroting hebben niet boven de 2% uit. Elke gedoogpartij mag zich derhalve beroepen op ca. 0,7% invloed op de Rijksbegroting.

Neem bijvoorbeeld het kroonstuk van D’66 in dit akkoord, de 650 miljoen euro voor onderwijs. Er stemden in de Tweede Kamerverkiezingen 750.000 mensen op D’66 (het aantal tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2011, waar D’66 zijn positie in de Eerste Kamer aan te danken had, was grofweg gelijk), dus elke D’66-stem had een netto impact van ca. 800 euro voor onderwijs, plus nog een aantal kleinere ombuiginkjes zoals de snellere invoering van het versoepelde ontslagrecht (iets waar D’66-stemmers kennelijk veel heil van verwachten). Netto begrotings-punch van een D’66-stem in de Eerste/Tweede Kamer:  ca. 1000 euro, voornamelijk uitgedeeld op dossier onderwijs.

Dat klinkt nog niet eens zo gek. Totdat men bedenkt dat iedereen tweemaal mag stemmen (één keer voor de Eerste Kamer, één keer voor de Tweede) en dat daarmee een koek van 235 miljard euro (Rijksbegroting 2013) te verdelen valt. Aangezien er ongeveer 10.000.000. stemmers zijn, betekent dit dat iemand die zowel in de PS-verkiezingen als in de landelijke verkiezingen op partij “X” stemt, een begrotings-punch van € 23.500 zou mogen verwachten als gevolg van zijn stemgedrag op “X”.

Dan komt de D’66-stemmer er met zijn schamele 1.000 euro toch wat beroerd vanaf. Dat is geen punch maar een punchje – ternauwernood een deuk in een pakje boter.

Voor de SGP (met ongeveer 1% van het electoraat) en de CU (3-4%) zien de staten er natuurlijk niet wezenlijk beter uit. Hun belangrijkste wapenfeiten zijn een kazerne hier, een instelling daar, gratis schoolboeken en wat meevallers voor gezinnen. Natuurlijk: de politiek bestaat niet alleen uit materiële zaken. Ook het immateriële is van groot belang.

Wat hebben de partijen daarop gekregen? Een verlichting van bezuinigingen op defensie staat nou niet bekend als een Christelijk stokpaardje, maar telt mogelijk voor de SGP. Geen concessies op abortus- of euthanasiewetgeving. Ook de uitgelezen kans om in het kader van de Arabische Lente wat te betekenen voor Arabische christenen is niet benut. En wat heeft D’66 gekregen? Gekozen burgermeesters? Interessante experimenten zoals (we noemen maar wat) provinciale referenda over infrastructurele projecten? Niets van dat.

Niets van dit alles hoeft te betekenen dat D’66, SGP en CU het slecht gedaan hebben. Misschien was het VVD-PvdA-akkoord dat zij sloten al vrijwel geheel naar hun wens, hoewel dat alle rumoer en “hard to get” – poses van de afgelopen weken wat merkwaardig doet overkomen. Wél mag worden geconstateerd dat het onderscheidend vermogen van een stem op deze partijen, ten opzichte van een stem op mastodont-partijen als VVD en PvdA, buitengewoon gering is en ongeveer 5% van de slagkracht, de punch, heeft, die men van een stem zou kunnen verwachten. En dat op materieel vlak. Op immaterieel vlak is nog minder onderscheidend vermogen te bespeuren dan op het materiële. De “kroonjuwelen” van D’66, “op voorraad leverbaar”,  kunnen nu wel naar de lommerd en ook SGP- en CU-stemmers zullen zich achter hun hoofd krabben.

Maar goed. In elk geval beter dan de partijen die niet tot de coalitie/ gedoogconstructie behoren, die natuurlijk helemáál geen punch hebben. Toch? Misschien. Maar misschien ligt dat toch wat genuanceerder.

Partijen kunnen door hun standpunten wel andere scherp houden. En daarmee indirect andere partijen scherp houden.

Kijken we naar het CDA, dan valt inderdaad moeilijk in te zien wat hun invloed is, hoewel mogelijk SGP en CU wat minder “gezinsgeld” uit het vuur hadden durven slepen als concurrent CDA hen ze daarin niet kritisch had gevolgd. Hoe dan ook is deze invloed zeer klein, want nog minder dan de “5%-punch” die SGP en CU zelf hebben.

De SP? Mogelijk wat punch op gebied van ouderenzorg en gezondheidszorg. Door het voortdurende hameren daarop houden ze met name de PvdA scherp.

De Partij van de Dieren kan wellicht enig credit claimen voor dierenvriendelijke wetgeving die in stand blijft.

De PVV kan zich daar ook op beroemen en kan bovendien met recht vaststellen dat een partij die daar 10 jaar geleden ook niet aan wilde, de VVD, nu zó zeer de PVV in de nek voelt hijgen dat zij zelfs in coalitie met PvdA en D’66 en CU vast wil houden aan strafbaarheid van illegaal verblijf in Nederland. Hetzelfde geldt voor de verdere bezuinigingen op de PO, die deels in stand blijven, waarop de VVD blijft hameren omdat men de priemende ogen van de PVV in zijn rug voelt.

Het zijn met name de (elk op hun manier) wat extremere partijen, de outsiders, zoals PvdD, PVV en SP die wel wat krediet kunnen claimen voor de invloed die zij zelfs buiten de gedoogcoalitie op het schip van staat uitvoeren. Zelfs als zij niet meedoen.

De SGP, CU en D’66 hebben kortom wel een groot risico genomen door, met name op immaterieel vlak, geen stempel te drukken op regeringsbeleid waar zij vanaf heden wel verantwoordelijk voor zijn. De (nog steeds) geplande Turkse toetreding tot de EU (waar zowel SGP en ook, op papier de CU, op tegen zijn), het afzien van democratische hervormingen zoals de gekozen burgermeester, geen enkele strategische herziening als gevolg van de Arabische Lente, geen noodklok voor door moslims vervolgde christenen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, de medische ethiek, geen nieuwe inzichten in de Europese financiën, geen limiet op nieuwe Europese bail-outs, geen kritisch-doch-constructieve blik op alternatieve energie. Ook alle retoriek over vastgelopen huurmarkt en hypotheekmarkt (D´66) is plots overboord. Want misschien is dat wel het meest blamerend: het buitengewoon fantasie- en visieloze karakter van de bezuinigingen (“efficiency-verbeteringen” op departementen, wat in feite de kaasschaafmethode betekent). Er wordt geen enkele principiële keuze gemaakt. Op dit laatste punt hadden, denk ik, met name old school D’66-stemmers veel meer creativiteit – Van Mierlo-esque flamboyante voorstellen, of scherpe analyses à la Jan Terlouw – verwacht.

Met een punchje van 1000 euro per stem, minder dan 5% van wat verwacht mag worden, plus een “voor akkoord” tekenen voor alle business as usual – inclusief de “vastgelopen huurmarkt” en alle andere opeens vergeten talking points, waar niets verandert, kan deze totale no show op alle religieuze, spirituele en immateriële dossiers van deze drie partijen participatie een gevaar zijn. Want elk van hen is (was?) deels afhankelijk zijn van kiezers die op bovengenoemde dossiers een authentieke, onwereldse, en waar nodig dwarse opstelling waarderen.

Door:
Gerard Luxemburg
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Nederland, politici. Bookmark de permalink .

44 reacties op Wat halen D´66, SGP en CU nu precies binnen?

 1. bobzelf zegt:

  jA JA, DE LANDVERRADERS ZIJN ONDER ONS !!
  MAAKT NIET UIT ,ZELFS VOOR EEN GROTE PATAT MET DUBBEL MAYONAISE WAS RASKLOOTZAK , DE VEILINGSMEESTER PECHTHOLD OOK TE LIJMEN GEWEEST !
  MOGE HIJ BRANDEN IN DE HEL !!!
  IK HEB NOG EEN JERRYCANNETJE STAAN HOOR !!!

  Like

  • koddebeier zegt:

   Het is de smeerlap der smeerlappen ! Een walgelijke gesjeesde veilingmeester.
   Wanneer zouden we is eindelijk verlost zijn van de rotkop !!

   Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @bobzelf: 18.23. uur. Helemaal in lijn met jou Bob. Als er een HOERENPARTIJ is, dan is het wel de demonen 66 club, van het miezerige kereltje Peggold. Deze vent, verkoop zelfs zijn moeder, als hij er beter van zou worden. Ik had het al 14 dagen zien aankomen, dat deze volslagen verraderlijke vent, zou gaan meedoen in het slopersteam RUTTE/ASSCHER/DIJSSELBLOEM! Maar het is ongelooflijk, dat de SGP zich hiervoor leent, niet te geloven!

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Beste Tom, het is feitelijk niet mijn bedoeling om wie dan ook zijn illusies te ontnemen, maar…..Je bent er nu al een paar maal zelf tegenaan gelopen, dus: Wat verwacht jij toch precies van de SGP?
    Het zijn verschrikkelijk zelfingenomen luitjes, omdat ze zichzelf als de enige ‘Bijbelvaste’ partij beschouwen.
    Maar juist daardoor hebben ze wel eens de neiging, te vergeten, dat ze ook maar gewoon mènsen zijn, net als alle anderen.
    Hoogmoed, mijn beste! En hoogmoed, dat zul jij zéker weten, is óók één van de zeven hoofdzonden. Bovendien maakt het blind, zéér blind.
    En ik kan het niet aanzien, dat iemand als jij, die volgens mij zéker de inslag van een wàre christen in zich heeft, zich door de mentaliteit van zo’n orthodoxe splinter om de tuin laat leiden.
    Daarom maak ik je er maar even onomwonden op attent. Hopelijk neem je me dat niet kwalijk……

    Like

   • Leo zegt:

    Zaken doen met ECHTE gereformeerden( al dan niet bijbelvast ) is als lopen in de motregen, je merkt er in t begin niets van maar ineens ben je ZEIKNAT.
    Zal in politieke zaken toch zeker ook wel zo zijn,………… let maar op.

    Like

   • Frans Brassens zegt:

    Niet ongelooflijk Tom, die dienstbaarheid van de SGP. Je weet toch dat ‘échte christenen’ nogal simplistisch redeneren dat god de overheid boven ze aanstelt, dat ze die dienen te volgen en dat dat een bijbelse opdracht is?
    Door de domheid van mensen, in dit geval christenmensen, ‘denkt’ men daardoor dat élke overheid dan maar gediend moet worden omdat god die nu eenmaal boven je gesteld heeft… ‘en daar zal hij dan wel een reden voor gehad hebben’.
    Door zo’n geestesinstelling waren er in ’40-’45 zo bovenmatig veel collaborateurs onder de -met name ‘zwáre’- christenen. Kijk er bijvoorbeeld de geschiedenis van het toenmalige eiland Tholen maar eens op na.

    Like

   • Tistochwat zegt:

    Dat zeggen Jehovah’s Getuigen ook en er staat inderdaad in de Bijbel dat men de ‘autoriteiten’ moet gehoorzamen en dat God die tolereert totdat hij zelf het bestuur over de aarde weer op zich neemt, maar ik vind dat er grenzen zijn.
    Hiermee ga ik tegen de Bijbel in maar ik kan het niet opbrengen om een stel roofzuchtige graaiers die alleen maar liegen en bedriegen, te gehoorzamen!
    Er staat ook in de Bijbel dat God ‘een leugentong haat’ en dat je moet haten wat God haat.
    Dus…

    Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @Theresa Geissler: 19.49. uur, op 12/10. Beste Theresa ik neem je niets kwalijk. Maar het is goed dat ik nu zelf met de neus op de feiten wordt gedrukt. Van de partij van “spek en bonen’, te weten D66, had ik niet anders verwacht, maar dat de twee andere partijen zich daarvoor lenen, te weten de CU en de SGP, heeft mij versteld doen staan. Er blijft voor mij nog maar een optie open en dat is de PVV.

    Like

 2. Th.M. van Baarle zegt:

  Dit doorwrochte stuk toont glashelder aan dat we als kiezer en als Nederlandse staatsburger op infame wijze belazerd zijn door een stel nitwitten, die met voorbijzien van de belangen van hun eigen kiezers gebogen hebben voor de ongeloofwaardige regeringscoalitie van PvdA en VVD.
  De vazallen van Brussel leveren hun eigen bevolking uit aan een stel bureaucraten. Barosso strooit met tientallen miljoenen op Lampadussa daarmee het signaal afgevend dat er nog meer Afrikanen mogen komen. De faciliteiten worden er voor klaar gemaakt.
  Herman van Rompuy geniet al enigszins van de naderende gouden handdruk van € 500.000
  U heeft toch ook nog de beelden voor ogen van de Europarlementariërs die schichtig voor de camera’s wegduiken omdat ze stiekum de presentielijst komen tekenen om vervolgens gauw naar het vliegveld te gaan en naar huis. Centjes binnen, wegwezen.
  Voor dit onzininstituut, dat een steeds hoger oplopende immigratie toejuicht, mogen wij kromliggen en straks ook nog moeten gehoorzamen aan sharia-rechtbanken.
  Steeds meer stemmen hoor ik dat dit onheil het langs democratische weg niet meer te keren is.
  Welke middelen blijven ons dan?

  Like

 3. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  Negeer de comprador-bourgeoisie, en stoot meteen door naar de imperialisten.

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Heb net naar eenvandaag zitten kijken. B.v.Ojik was eerder uit het overleg gestapt en zei iets heel opmerkelijks. De drie onderhandelaars A.Slob, A.Pechtold en C.v.d Staaij hebben NIET voor alles getekend. Dat betekent dat er helemaal niks zeker is.
  Vergeet niet, dat Brussel vasthoudt aan die zes miljard.
  De heren zijn dus gewoon met getallen aan het schuiven geweest.
  Afvalstoffenheffing, autolasten en belasting op drinkwater(hoe krijgen ze
  het verzonnen) gaan omhoog. En Rutte maar zeiken over banen en een draagvlak.
  Feit: politiek Den Haag gaat niet over banen, daar gaan ze over de collectieve sector..!!!
  Luister maar naar een specialist die op 6 mei 2002 door veelgranenKNUPPEL Volkert v.d.Graaf werd neergeknald!
  http://tinyurl.com/n55d5zr

  Like

  • Tistochwat zegt:

   Inderdaad, dat schandalige besluit m.b.t. het drinkwater is -behalve ongelofelijk- zeer angstaanjagend. Ik word steeds banger.
   Onze eerste levensbehoeften dreigen straks onbetaalbaar te worden.
   Te beginnen met drinkwater en daarna?

   Iemand vertelde me trouwens eens dat er op ‘gewoon’ kanariezaad het lage btw tarief wordt geheven en op ‘zangzaad’ (ook gewoon voer) het hoge btw tarief.
   Zangzaad zou namelijk een luxe artikel zijn.
   Je reinste flauwekul; je kanarie gaat echt niet beter zingen door ‘zangzaad’!

   Like

 5. Thijs zegt:

  Dit verradelijke gedrag van deze drie partijen laat ons even heel duidelijk zien hoe bang de gevestigde orde is voor een monsterzege voor de PVV als er verkiezingen zouden komen.
  Zij staat niet voor niets als zes maanden als grootste partij te boek op peil.nl.
  Alles wordt dus uit de kast gehaald om het kabinet te handhaven, ongeacht of het land ermee kapot wordt gemaakt. Ze weten immers dat het geheugen van de kiezer niet best functioneert.
  En @bob, schreeuw niet zo.

  Like

  • bobzelf zegt:

   schreeuw niet zo ????
   PUNT 1 MAAKT U DAT UIT ???

   PUNT 2 ALS U ZO GOED ALS NIEUW BENT , OP DEZE SITE , IS ZO’N OPMERKING DUS GEWOON ONGEPAST !!!!!!

   PUNT 3 U komt waarschijnlijk net van de NRC site , daar zit het vol met deze figuren ! ,DE HELE DAG KIJKEN OF POEPEN NIET MET 7 P’S WORDT GESCHREVEN , NIET REAGEREN OP MIJN REACTIE , MAAR GAAN ZITTEN ZEIKEN OVER HOOFDLETTERS , ROT EEN UURTJE OP , ZWABBER !!!

   Ik heb al 3 x uitgebreid uitgelegd , dat ik op een chinese computer zit te timmeren, met een Ukrains/ russisch клавиатура б ещуыуь ьсл б dus toetsenbord
   Dus ik sta iedere keer weer versteld , waar mensen zoals u zich mee bemoeien !
   Dus als ik klaar ben en het tracht te veranderen , dan worden letters groot of niet , of de eerste letter blijFT wel klein of hangen !!
   dus ALS HET GOED LEESBAAR IS , BEN IK AL TEVREDEN !!!
   zo dit was de 4e keer , мгшдалм влалапдещо
   BEGREPEN ???

   Like

   • bobzelf zegt:

    Dank hr. Bron ,
    meestal kreeg ik toch nog 50 plusjes en ook 45 minnetjes , was wel leuk !
    BIJ zo’n poepen met 7 P’s antwoord !! bij zo’n zeikwijf !!
    maar toen ik op een opmerking reageerde van zo’n mevrouw van stand die zei :
    WAAR ZIJN TOCH AL DIE ZAKENLIEDEN EN KANJERS VAN VROEGER ZOALS DHR. FRITS PHILIPS DIE NEDERLAND OP DE KAART GEZET HEBBEN !!!
    antwoordde :
    Die zijn net als vroeger GELIJK VOOR DE DUITSERS GAAN WERKEN KREEG IK 165 PLUSJES IN 10 MINUTEN !!!
    WHAHAHAHA , EN EEN BAN !!!
    WHAHAHAHAH, NOU GAAF OF NIET !!!

    Like

   • Tistochwat zegt:

    Ik vind dat u knap werk levert op zo’n lastig toetsenbord, heer bobzelf.
    Het lijkt me een wonderbaarlijk ding, dat apparaat van u! http://home.wanadoo.nl/dewilde-deligny/rofl.gif

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    Je kunt ook te ver gaan, Tistochwat…..HaHaHaHaHaHa!!! 😆

    Like

   • bobzelf zegt:

    en dan heb je mijn vriendin nog niet gezien , whahahahaha

    Like

   • Thijs zegt:

    Zeg @Bob,
    Mbt punt 1. Nee, ik ben niet degene die dat heeft bepaald. Het hoort nu eenmaal bij beschaafd gedrag om niet alles in kapitalen te schrijven. Hier, ik zal u een handje helpen, want zo te zien bent u niet erg handig:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Nettiquette

    Mbt punt 2. Nee, ik ben niet bepaald nieuw op deze site. Ik heb de begindagen van het onvolprezen vertaalwerk van E.J.Bron meegemaakt en hij staat vanaf dat begin in mijn favorieten. Dat ik nauwelijks reageer doet daar niets aan af. Overigens, als ik hier ‘nieuw’ zou zijn, bent u dan wel degene die bepaalt of mijn opmerking ongepast was?

    Mbt punt 3. Nee, ook hier doet u een onjuiste aanname. Ik heb nogal een hekel aan NRC. Mijn reactie gaf toch een aardige hint in die richting, maar dat is u kennelijk ontgaan in uw aanval van withete woede. Ik kan me daar overigens best iets bij voorstellen, dus ik voel me niet persoonlijk aangevallen. Ik zie dit soort onbeheerste aanvallen wel vaker bij mensen die geen ene iota snappen van ICT en dan los gaan op iedereen behalve zichzelf. Misschien heeft u er iets aan om te weten dat Windows al sinds Windows 3.1 de mogelijkheid biedt om de invoertaal en toetsenbordindeling aan te passen en dat een nieuw toetsenbord tegenwoordig maar drie tientjes kost?

    Maar nu even wat serieuzer. Ik ging niet in op wat u schreef (maar wel op de hoofdletters), omdat uw reactie al schreeuwerig is zonder al die onnodige hoofdletters en uitroeptekens. Wat heeft het immers voor zin om op te roepen tot geweld? Het is niet alleen ongepast, het is bijna altijd ook onwaarachtig; in werkelijkheid zou u hoogstwaarschijnlijk niet in staat zijn om Alexander Pechtold in brand te steken en u zou dat ook niet willen.

    Like

  • bobzelf zegt:

   begrijp nog steeds niet waar u zich mee bemoeid !
   en niet handig met de computer , nee, ik heb mijn hele leven dag en nacht
   gewerkt , dus heb geen interesse in dat perfecte gedoe !
   Daarom kon ik op mijn 52e stoppen met werken !!
   DUS ALS IK MET HOOFDLETTERS WIL SCHRIJVEN DOE IK DAT !!
   EN KRUIP NU MAAR WEER ONDER DIE BETER WEET TEGEL VAN JE !!
   Ben bezig om nog iets te redden van mijn eens mooie landje !
   Dus als ik zeikverhalen aan wil horen van een of andere ouwehoer , dan bel ik mijn ex wel effe !!

   Like

 6. dgneree zegt:

  Maak maakt het nog uit op wie je stemt? Alles wordt voortdurend in achterkamertjes bedisseld. Het is nog erger dan 10 jaar geleden. De 1e kamer is een verlengstuk van de partijen geworden en de regering heeft overal lak aan. Deze politieke kaste verliest op alle fronten. Rara hoe komt het dan dat dezelfde kliek iedere keer weer alles naar zich toe trekt?
  Vreemd, dat na de laatste Bilderbergconferentie er opeens een volstrekt belachelijke winst kwam voor VVD en PvdA en dat Pechtold zich opeens opmerkelijk gedeisd hield….
  Tot nu dus. Zonder iets te doen is hij het kabinet ingerommeld.

  Like

 7. dgneree zegt:

  schaamteloos leugenachtig, met de PO als spindoctors. Tweedehands autodealers zijn er heiligen bij vergeleken.

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  @Tijs, 19:23
  Wat dat laatste betreft: hij zal z’n capslock vastgelijmd hebben denk ik.

  Like

 9. Rick zegt:

  Het artikel probeert een analyse te maken van het eventuele landsbelang en/of de voordelen van de politieke partijen. Maar dat station zijn “we” toch allang gepasseerd!? Het gaat toch louter om de grote ego’s en verdere carrière van de betrokkenen op strikt persoonlijke titel. Wat nu landsbelang of burgers…Pluche plakken en zakken vullen; DAT telt.

  Like

 10. Rick zegt:

  Nog even een “humoristisch” na brandertje. De tweede kamer wil heel graag onze mening horen over de EU en Europa: cie.eu@tweedekamer.nl
  http://m.europa-nu.nl/9353000/1/j9vviozkr8e2qxs/vjdscqoxtyvc?ctx=vh6ukzb3nnt0
  Hondsbrutaal gedrag zijn wij inmiddels wel gewend van de regenten; dit valt echter binnen de categorie “den Burger ongegeneerd op zijn kop schijten” !!

  Like

 11. bigljohn zegt:

  Die onderkruiper van een Pechtold, dat stuk ongedierte, heeft er voor gezorgd dat dit rot kabinet alweer verder kan regeren, lees Nederland kapotmaken. Ik beklaag die stad waar hij straks burgemeester van gaat worden. Ik zou niet graag inwoner van die stad zijn !

  Like

 12. luckybee zegt:

  Ze halen helemaal niets uit, de Islamisten blijven naar ons toestromen.Takkeya heeft geholpen.
  Dit heeft Jezus Christus hier over gezegd.
  Matheus 7 de Smalle weg vers 13-23.Hij wil van deze christelijke verraders niets weten hij wil ze niet eens kennen.De duivel kan ze komen ophalen.

  Like

 13. leefbarbaar zegt:

  Ik heb begrepen dat de christelijken hebben binnengehaald dat de kinderbijslag gespaard blijft. Dat is fijn voor ze, maar iedereen weet toch wie er profiteert van de fokpremie. Terecht en onterecht? Ik zou er niet trots op zijn, wie in 010 over straat loopt ziet dan 9 van 10 buggy’s geduwd worden door een moslima en is het behouden van de kinderbijslag een ticket naar de hel / afgrond.

  Like

 14. Martha N zegt:

  Waarop stem je tegenwoordig..?
  Op een Christenpartij, met normen en waarden,..?
  Vergeet het maar, U stemt dan op de PvdA of VVD…
  Wie zijn stem uitbrengt weet NIET waar deze uiteindelijk terechtkomt.
  De ouderen stemmen op een oplichter ?
  Als oudere zou je beter moeten weten..

  Voortaan!???
  Laten we het gewoon bij 1 partij houden:
  De Partij die VOOR Nederland en Nederlanders is, de Partij die TEGEN geldverspilling is en VOOR U als Nederlanders is, de partij die achter EIGEN CULTUUR staat !

  Dat is NIET de PvdA, NIET de VVD,
  De Dierenpartij is ook geen keus, is zelfs niet voor dieren (genoeg geld op te bank, maar dat zou er NIET moeten zijn omdat het bestemd is voor dieren), met peentjes op je buik lopen is ook geen oplossing).

  Wie kun je dan nog WEL vertrouwen..?

  Op dit moment is de enige die zijn leven waagt voor U, de vaderlandslievende Nederlander…
  De persoon, die ook maar een mens is en die leeft onder enorme spanning, een gevangene van zijn eigen Vaderlandsliefde…

  U weet zijn naam…

  De rest van de z.g. leiders verkoopt nog liever zijn/haar eigen waarden/geloof of zijn familie dan trouw te zijn aan ZIJN/HAAR woord tijdens een verkiezingscampagne..!

  Like

 15. G.Deckzeijl zegt:

  Hele volksstammen die te belazerd zijn verder te kijken dan hun neus lang is en niks doorhebben, zijn er als blinde paarden ingestonken. Stakkers. Ik weet nu al hoe de volgende verkiezingsuitslag eruit ziet.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21969732/__Winst_VVD__PvdA_en_D66__.html

  Like

  • Rick zegt:

   Dáár zakken je sokken toch van af 😦
   Stom geboren; nóóit wat bijgeleerd!!
   Zie het volgende rampscenario alweer gloren aan de horizon…”men” gaat bij de eerstkomende verkiezingen wéér “strategisch” stemmen.

   Like

  • Tistochwat zegt:

   In dat artikel staat o.a.:
   “De PVV zou met 33 zetels de grootste partij van Nederland worden.”

   WAAROM KRIJGT WILDERS NOU VERDORIE NIET EEN KEER DE KANS OM TE LATEN ZIEN HOE HET WÉL MOET?

   Je broek zakt er toch meters van af???!!

   Samsom vindt het allemaal prachtig en vooal zijn macht over die rubberen trekpop Rutte geeft hem natuurlijk een geweldig gevoel.
   Die trekpop doet nl. ALLES om maar minister-presidentje te mogen blijven spelen.
   Hij voert zonder enig bezwaar het hele rooie wensenlijstje uit ALS hij maar mag blijven! Zou Rutje nou écht zelf niet inzien hoe vreselijk hij (ruggengraatloos) voor paal staat?
   Het is niet voor niets dat Sammie zo kwaadaardig staat te grijnzen, met die blik vol minachting richting het ‘klootjesvolk’!
   En dan het Demonen ’66 kereltje dat o.a. mij een nazi heeft genoemd; de valse oogopslag van die vent!
   De ‘heren’ zullen er alles maar dan ook ALLES voor doen om het kabinet niet te laten vallen want stel je toch eens voor dat de PVV het voor het zeggen krijgt?

   (Ach ja, ik blijf hopen en dromen hè?)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s