Christenen in Syrië: bekeren tot de islam of de kop eraf

Screenshot_1

Drie in Maalula gedode christenen worden in Damascus ten grave gedragen

Radicaalislamitische “rebellen” bedreigen het pelgrimsoord Maalula in Syrië. Onder Assad mochten de christenen hun religie vrij uitleven – nu gelden ze als collaborateurs en worden ze verdreven.

“Maalula moet je per se gezien hebben”, zegt Abu Hassan. Hij zit achter het stuur van zijn rammelige witte Peugeot en rijdt met hoge snelheid Damascus uit naar het noordwesten. “Dat is net als de piramides in Egypte of de ruïnestad Petra in Jordanië”, zegt de Syriër trots – [per slot van rekening gaat het bij de beide gevallen om wereldcultuurerfgoed. Minstens zo belangrijk is Maalula voor de identiteit van zijn land.

Nauwelijks ergens anders in Syrië vloeien legendes, sprookjes, geloof en geschiedenis zo onafscheidelijk in elkaar. Bewoond sinds de Steentijd, vormde zich hier een van de eerste christelijke gemeenschappen. Nu is het dorp een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Syrië.

De bijna 60 kilometer vanuit Damascus overbrugt de 56-jarige Abu Hassan, met als hoofdberoep handelaar in schrijfwaren, in iets meer dan een half uur. Als zijn rammelbak de berg oprijdt, begint hij te haperen. De Kalamunbergen halen de laatste reserves uit de auto van het bouwjaar 1981. Maalula ligt op 1500 meter hoogte. De laatste 200 meter moeten te voet worden afgelegd. Twee smalle kloven leiden naar het in de rotsen gebouwde dorp, dat uniek is in de wereld. Hier wordt nog Aramees gesproken, de taal, waarin Jezus Christus heeft gepreekt. Rafik Schami, een van de bekendste Syrische schrijvers en zelf Aramees christen, heeft delen van zijn roman “De duistere kant van de liefde”, een Arabische variant van Romeo en Julia, naar het dorp verplaatst, waaruit de clan van zijn vader afkomstig is.

Maalula is een mystieke, een vreedzame plek. Als Abu Hassan woedend en gefrustreerd is, komt hij hier naartoe, gaat in de kleine kapel van het klooster Mar Sarkis zitten, praat wat met de priester en voelt zich daarna beter. Hoewel hij moslims is, voelt hij zich geborgen bij de christenen in Maalula. “Het is net alsof ze duivel kunnen uitdrijven”, zegt hij en benadrukt de stilte en evenwichtigheid die de plek uitstraalt. “Hier is geen plaats voor het kwaad”, zegt Abu Hassan. Maar nu moet hij vaststellen dat het kwaad in de verwarringen van de Syrische burgeroorlog inmiddels ook zijn klauwen heeft uitgestoken naar Maalula.

“Bevindt Assad zich soms in Maalula?”

Syrische “rebellen”, vooral die van het extremistische soennitische Al-Nusra-Front, vechten al wekenlang verbitterd met regeringstroepen om het bergdorp. Van tijd tot tijd konden de extremisten delen van het dorp innemen, de oorspronkelijk 3000 bewoners vluchtten in scharen. Ze berichten van enorme verwoestingen, beschimpingen en zelfs van gedwongen bekeringen tot de islam onder bedreiging van wapengeweld en dat men hen anders zal onthoofden.

Inmiddels bevindt het dorp zich weer onder controle van de regeringstroepen, maar de bergen behoren aan de “rebellen”. Halverwege zitten 40 nonnen en wezen gevangen tussen de fronten. “De gemeenschap Mar Takla maakt een vreselijke tijd door, omdat zij zich midden in het gevechtsgebied bevindt”, deelt de Grieks-orthodoxe kerk in Damascus mee. “De verzorging is moeilijk en gevaarlijk.”

Marie kon uit Maalula vluchten en bracht zichzelf in Damascus in veiligheid. Toen de Al-Nusra-strijders de stad binnengedrongen waren, hadden ze “Maalula is de wond van Christus!” gebruld en de bewoners “kruisvaarders” genoemd. Een andere bewoner vertelt dat zijn buurman met een wapen bedreigd was en gedwongen werd tot de islam te bekeren. “Nu is hij een van ons”, hadden de radicale islamieten daarna lachend geroepen. Veel van de aanvallers waren buitenlanders geweest, vertelt een bewoner telefonisch aan het persbureau Associated Press. Tunesiërs, Marokkanen, Libiërs en Tsjetsjenen – hij had verschillende dialecten gehoord.

“Ze beweerden tegen Assad te vechten – maar bevindt Assad zich soms in Maalula?”, vraagt een andere bewoonster verwijtend aan een verslaggeefster van Russia Today. Zij heeft toevlucht gevonden bij christelijke familieleden in het christelijke deel van Damascus, in Bab Tuma. “Hun strijd richt zich niet tegen Assad. Ze willen een islamitisch emiraat in het hele Nabije en Midden-Oosten oprichten.” Maalula is strategisch belangrijk, zeggen de radicaalislamitische “rebellen”. Velen beschouwen dat als een belangrijke reden om dit christelijke pelgrimsoord religieus te “zuiveren”, de “ongelovigen” uit te roeien.

Screenshot_2

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in een vuurgevecht in Maalula

Exodus van de christenen

Al eeuwenlang, vermoedelijk sinds het begin van de christelijke tijdrekening, is Maalula christelijk-Aramees. Tot op de dag van vandaag wordt daar een vrouwelijke apostel vereerd, de leerling van Paulus, Thekla. De beide kloosters, die hun stempel op het dorp drukken en het beroemd hebben gemaakt, werden vanaf de 4e eeuw na Chr. gebouwd. Sarkis, Sergius of ook wel Serge, afhankelijk van de taal, was een Romeinse soldaat, die vanwege zijn christelijk geloof vervolgd, vermoord en daarom tot martelaar verklaard werd. In het begin boden de grotten van de onbegroeide Kalamunbergen een schuilplaats aan religieus vervolgden. In de loop der tijd werden van de grotten huizen gemaakt en werden er twee kloosters gebouwd. Mar Sarkis is een van de oudste kloosters ter wereld. Pater Michel is de nog enige overgebleven abt in Maalula. Hij wil hier zo lang mogelijk blijven, hoewel zijn monnikenbroeders in Frankrijk en Griekenland hem adviseren Syrië te verlaten. Van tijd tot tijd, zegt men, duikt hij in Damascus onder en probeert medische verzorging voor zijn gemeenschap te regelen.

Exodus van de christenen: eerst uit Irak, nu uit Syrië. In scharen verlaten ze de regio. Weldra zullen er geen Assyriërs, Arameeërs, Chaldeeën, Armeniërs, Kopten en Grieks-orthodoxen in het stamland van de christenen meer zijn. De verscheidenheid van de christelijke confessies zal dan voorgoed verdwenen zijn. Terwijl het aantal christenen sinds de invasie van de Amerikanen en de Britten in Irak tien jaar geleden gehalveerd is en nu nog slechts 2% van de bijna 30 miljoen Irakezen christenen zijn,dreigt in Syrië hetzelfde scenario.

Toen het land in 1945 onafhankelijk werd, was rond 20% van de Syriërs christelijk, bij het uitbreken van de burgeroorlog twee en een half jaar geleden werden ze nog op bijna 6% van de ongeveer 22 miljoen Syriërs geschat. Met de toenemende invloed van de radicale islamieten is hun aantal nogmaals drastisch gedaald. Volgens schattingen bevinden zich onder de ruim twee miljoen Syriërs die tot nu toe naar het buitenland vluchtten ongeveer 100.000 leden van de verschillende christelijke confessies.

De meeste Syrische christenen gelden als aanhangers van het regime van Baschar al-Assad, hoewel het Vrije Syrische Leger van de opstandelingen ook over een christelijk bataljon beschikt. Maar hoe meer de Jihadisten terrein winnen in Syrië, des te meer worden de christenen bedreigd. In een islamitische Godstaat, zoals de radicalen deze propageren, leven christenen gevaarlijk.

“Voor ons is geen plaats meer in Syrië”

Drie eeuwen lang woonde de familie van Abu Dschahia in het zuiden van Syrië. Ze overleefde twee wereldoorlogen en ontelbare regionale conflicten in haar geboortestad Ain al-Dschuseh in de buurt van Homs. Maar toen kwamen de Jihadisten – en de christelijke Syriërs restte alleen nog de vlucht. “Radicaalislamitische strijders kwamen bij ons huis en zeiden dat we twee mogelijkheden hadden: tot de islam bekeren of vertrekken”, zegt Abu Dschahia, die intussen in het Jordaanse vluchtelingenkamp Saatari woont. “In Syrië is geen plaats meer voor ons”, zegt hij. Hij is bang. Hij wil zijn familienaam niet noemen.

De meeste christenen hadden eerst geprobeerd om zich niet met de burgeroorlog te bemoeien. In de seculiere staat onder Baschar al-Assad konden ze vrij hun religie uitoefenen – echter net als andere maatschappelijke groeperingen onder controle van de geheime dient. Daarom worden ze door de radicale oppositie nu als “collaborateurs” beschouwd. Toen het regime media-effectief de “herovering” van Maalula verkondigde, waren de weinige zich daar nog bevinden bewoners weliswaar opgelucht, maar hun toekomst ziet er desondanks somber uit: een leven onder voortdurende bescherming van een autocratische staatsmacht.

De meesten kijken naar Europa

Abu Mohammed al-Hamad, een commandant van het oppositionele Vrien Syrische Leger in Aleppo, wil het vertrouwen winnen van de christelijke gemeenschap in zijn verantwoordelijkheidsgebied. “Wij garanderen onze christelijke medeburgers steeds opnieuw dat wij vechten voor een vrij Syrië en niet voor een islamitische Godstaat”, zegt hij. “Maar iedere keer als Jihadisten verantwoordelijk gemaakt worden voor een aanval of een ontvoering, is het vertrouwen van de christenen in de revolutie en in ons weer verdwenen.”

De meeste christelijke Syriërs in ballingschap kijken naar Europa, omdat ze de hoop verloren hebben naar hun thuisland terug te kunnen keren. De 52-jarige juwelier George uit Damascus zegt: “Extremisme heeft Irak vernietigd, Libanon, Egypte en nu Syrië.” Hij staat in de rij voor de Zweedse ambassade, waar hij een asielaanvraag wil indienen. “Voor ons christenen is er nog maar één weg: die naar het Westen.”

De Armeens-katholieke bisschop van Aleppo, Boutros Marayati, heeft zich sceptisch uitgelaten over de toekomst van de christenen in Syrië. Ook na een wapenstilstand zullen veel christenen het land verlaten, zei hij tegenover Fides, de persdienst van het Vaticaan. Er is geen hoop meer dat het land tot een vreedzaam samenleven van de religies zoals vroeger terug zal keren. Noch van de oppositionele groepen noch van de Jihadisten of van anderen komen signalen om “de christenen aan te moedigen” om te blijven, aldus de aartsbisschop. De aanval op Maalula door islamitische extremisten heeft “symbolische waarde”.

Screenshot_3

Het duizenden jaren oude Maalula. Hier een blik op het klooster Mar Sarkis

Bron:
http://www.welt.de/politik/ausland/article120910961/Zum-Islam-konvertieren-oder-den-Kopf-verlieren.html
Auteurs: Dietrich Alexander & Birgit Svensson

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", christenhaat, Christenvervolging, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Moslims, Rotzakken, Syrië, Terrorisme. Bookmark de permalink .

24 reacties op Christenen in Syrië: bekeren tot de islam of de kop eraf

 1. De Paus en de christenheid in het westen zwijgen in alle talen?!

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Jack Terrible: 23.54. uur, op 19/10. Ja Jack, en dat bevreemd mij ten zeerste. Maar ook weer niet, als een Paus de koran kust. En hier zitten we inmiddels ook met veel moslims, die het liefst de sharia in Nederland wensen in te voeren.

   Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Leg je daar aar bij neer, Jack: Ze kijken weg en/of ze zwijgen in alle talen omdat ze op déze vormen van geweld geen weerwoord hebben.
   Nèt hebben ze zichzelf met moeite ingeprent, dat ze over moslims (en trouwens óók over Joden) geen lelijke dingen eer mag zeggen -want dat deden ze vroeger dus en dat was oh zo verkeerd- dat je moslims moet begrijpen en tegemoet komen, dan zou het al-le-maal in orde komen en nu gebeuren deze dingen. En nu weten ze het niet meer, that’s it.
   Zie die Paus maar als een gedresseerde circusbeer van over de 70, die zich met moeite nieuwe kunstjes heeft aangeleerd ten behoeve van de ‘nieuwe tijd’ zoals hij dacht….. Hij kan nu niet wéér omswitchen; dat is gewoon te veel gevraagd.
   En datzelfde geldt voor het grootste deel van alle gelovigen. Vergeet het maar rustig, dat je díe nu nog in beweging krijgt: Ze weten het ècht niet meer.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    ‘eer mag’ (4de regel van boven) moet natuurlijk zijn: ‘meer mogen’.

    Like

   • @Theresa en Tom: Het enige wat de paus en de christenheid in het westen doen is bidden voor de wereldvrede. Ze zullen de islam niet veroordelen want dan krijg je nog meer ellende, denken ze. Daarom houden ze angstvallig hun mond. Ten koste van … Schijtlijsters! Absolute wereldvrede krijg je pas als alle barbaren naar hun 72 maagden zijn vertrokken. Dan zeg ik het toch netjes!

    Like

  • Latraviata zegt:

   De VN ook, die hebben het te druk met ‘het onderzoek’ naar de Nederlandse ‘Zwarte Piet’. Je moet als organisatie natuurlijk prioriteiten stellen.

   Like

 2. bigljohn zegt:

  Christenen, joden en moslims. Een onmogelijke situatie. Die smerige moslim wordt steeds actiever in de wereld, aangaande het uitmoorden van christenen en joden. Het is zo gelegen; Vandaag of morgen worden ze alhier ook zo actief, en gaat onze kop eraf. Theo van Gogh was heus niet de eerste en de laatste. Verzet tegen de islam betekent heel simpel; Kop eraf. Wij zijn zo zot om de moslim in Europa alle ruimte te geven, en tekenen in feite zo ons eigen doodvonnis. Moskeeën, plaatsen van haatpreken tegen ons mensen, schieten als onkruid de grond uit. Dit alles blijft natuurlijk niet mooi staan. Ik houd mijn hart vast. Hoe lang hebben we nog te gaan…..

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Kop eraf als je je niet bekeert tot dat verzonnen islamitische hersenspinsel?
  Zitten er binnen de christelijke wereld alleen maar watjes?
  Moeten we alles(van die idioten) pikken of hoe zit dat?

  Like

 4. Jean zegt:

  Wanneer doen wij het omgekeerde hier???
  Ik ben er echt klaar voor want ik wordt kotsmisselijk van die achterlijke gewelddadige barbaarse rotzooi die ons opgedrongen wordt door die EU misdadigers.

  Een leuke anekdote:
  We gaan in de tuin van vanRAMPay in Brusselallahbath een mooie Berenklauw planten, uiteraard zal vanRAMPay dadelijk de deur uit gestormd komen en zeggen dat zoiets niet kan waarop wij hem dan antwoorden, “vanRAMPay dat is toch een mooie plant, ze kan wel steken en dodelijk zijn maar ze is toch zo lief en mooi en wij vinden dat mooi om te zien van achter ons raam”. vanRAMPay zal dan antwoorden, “ik heb daar toch niet om gevraagd en dat is tegen mijn wil!”.
  Waarop wij dan zullen antwoorden: “Kijk vanRAMPay, wij hebben ook niet gevraagd om die vreemdelingen die hier rondlopen tegen onze wil, die ook kunnen steken en die ook dodelijk zijn voor ons, dus wordt het kiezen of delen, of je krijgt je zin maar dan wij ook of de plant blijft staan met alle gevolgen voor de vanRAMPays”.

  Ik ben nu al benieuwd naar het smoelwerk van E.T., ik bedoel vanRAMPay, één zaak weet ik nu al, het smoelwerk zal niet fraai zijn maar dat is het al jaaaaaaaren. ☺☺☺☺☺

  Like

  • Rudi zegt:

   @Jean
   Recht in de roos, Jean.

   Like

  • Rudi zegt:

   Maar gemakkelijker zou misschien zijn: een troep konijnen of mollen loslaten in zijn tuin. “Dat is goed voor de diversiteit, meneer, past u zich maar aan aan de nieuwe realiteit.”
   Dan kun je pas lachen.

   Like

  • @Jean; Door een berenklauw zonder handschoenen vast te pakken krijg je uitslag en verschrikkelijke jeuk. Dan moet je jezelf laten behandelen door een dokter. Ik weet dat heel veel handen jeuken om Van Rompuy wat aan te doen wegens zijn ‘helderziendheid’!

   Like

 5. Lucie zegt:

  Aan alle moslims…………

  Jullie bekeren je allemaal tot het christendom,anders gaat je kop eraf!!!!!

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Aan één kant geen slechte, want dat is tenslotte de taal, die ze verstààn.
   Maar ik ben bang, dat de moslims, hoewel op sommige andere punten zo stompzinnig, op dít punt sluw genoeg zijn om door te hebben, dat christenen dààr toch niet toe over gaan.
   Bekijk het zo: Koppensnellen in naam van bekering is een heilige zaak en daar doen de Allah-lozen niet aan, weten zij.

   Like

  • Tistochwat zegt:

   Of hun ballen eraf; dan sterft de zooi vanzelf uit.

   Like

 6. monique zegt:

  Het ware geloof van liefde laat zich zien. Een Moslim is niet het ware geloof dat zie je hier dus aan want een christen is een bedreiging voor hen. Zij erkennen Jezus niet als zoon van God. De paus is niks christelijks aan hij doet aan oproepen van de duivel(freemason) is zelfs gefilmd op You tube staat er genoeg over. De kop die je ziet op cnn bij de aanslag in de wolken is moloch en die roept hij op met zogenaamd hoogwaardigheidsbekleders. Openbaring boek zal tot het eind uitkomen het gaat starten bij dit en de fema kampen zijn al klaar met doodskisten en al uitgerust.

  Like

 7. Pingback: De christenen in Syrië trekken ten strijde | E.J. Bron

 8. Pingback: Christenen in Syrie moeten kiezen: zichzelf bewapenen of vermoord worden door de moslims. | tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl

 9. Jan zegt:

  Tijd om korANUSSEN te verbranden. (Overigens, Mo was een hoerenkloper)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s