Willem Drees: actueler dan ooit

Screenshot_34

Hoe zou Drees nu aankijken tegen uitkeringsmigratie, graaiende PvdA-bestuurders, Straatsburgse bemoeizucht en Europese bodemloze putten?

De sociaaldemocraat Willem Drees (1886-1988) werd direct na de oorlog minister van Sociale Zaken en was van 1948 tot 1958 minister-president van Nederland. Het waren de jaren van de dekolonisatie van Indonesië en van de wederopbouw, maar ook van een heroriëntatie van onze internationale betrekkingen (RvE, NAVO, EGKS, EEG).

Troepen
Hoewel niet uitgesproken charismatisch, was Drees in het naoorlogse Nederland mateloos populair. Geen ideologische scherpslijper, maar een pragmatisch politicus die betrouwbaarheid uitstraalde en goed met politici van andere partijen kon samenwerken. Hij ging daarbij soms tot het randje, zoals in de Indonesische kwestie: “De Nederlandse troepen zijn nu eenmaal niet voor niets naar Indië gegaan”, verzuchtte Drees in 1947 in de ministerraad en stemde vervolgens in met de Eerste Politionele Actie, terwijl militair ingrijpen in de opstandige kolonie binnen zijn eigen partij, de PvdA, zeer omstreden was.

Vadertje Drees
Dat Drees populair was, had natuurlijk ook te maken met zijn Noodwet Ouderdomsvoorziening (de voorloper van de AOW), die hem de troetelnaam ‘vadertje Drees’ bezorgde. Drees wordt wel beschouwd als de grondlegger van de – bij veel lezers van deze website impopulaire – Nederlandse verzorgingsstaat. Dat er op sociaal gebied iets moest gebeuren, was toen in het door crisis en oorlog verarmde Nederland onvermijdelijk. Maar dat die verzorgingsstaat in de loop der jaren volledig uit de hand is gelopen, heeft Drees gewild noch voorzien. Meer dan eens liet hij in latere jaren blijken dat dit hem een gruwel was.

Lees verder>>>
(h/t Wachteres)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Willem Drees: actueler dan ooit

 1. Theresa Geissler zegt:

  Niet zo vreemd: Qua levensstijl was de oude Drees inderdaad een sober man, maar zijn Socialisme werd in de jaren ’50 -en, terugblikkend, in de jaren ’60- algemeen betiteld als “roze” in plaats van “rood.” Van radicalisme moest hij niets hebben; het Communisme haatte hij als geen ander.
  Logisch, dat hij de uitkeringstoestanden van dit moment nooit had voorzien: In zijn tijd had hij van deze hele krankzinnige situatie niet eens kunnen drómen.
  En nu ik er zo over nadenk, als hij geweten had -door helderziendheid of zo- van de latere planning van de EU,kon het wel eens best zijn, dat hij daar met klem tegen gewaarschuwd zou hebben. Hij zou dan zeker iets aangevoerd hebben als: “Wij zíen toch hoe dat met de Sovjet-Unie heeft uitgepakt!”
  Natuurlijk was de man niet feilloos. Maar voor Nederland heeft hij genoeg gedaan. Hij gaf de zwakkeren in de samenleving enige zekerheid en dat was in feite al onbetaalbaar! Voor wie ooit het afscheidslied gehoord heeft, dat Wim Kan in 1958 voor hem maakte èn zong(Ik ken trouwens maar een paar regels):
  Dag Drees, bedankt, tot ziens en au revoir
  Voor wat je deed voor ’t land en voor mijn repertoire
  We zullen dikwijls aan je denken, goede Drees
  …………………………………………………………………..
  …………………………………………………………………………
  Jij was geen leeuw maar als ik jouw memoires lees
  Dan heb ik altijd zoiets van ‘je maintiendrees’
  En nu tot slot nog even zonder flauwekul:
  Jij was voor links en rechts…..een reuze knul!
  En dat was, zeker in de betreffende periode, absoluut niet overdreven!

  Like

 2. Monalisa zegt:

  Hij draait zich om in zijn graf.dit was niet zijn doelstelling.
  De Nederlandse verzorgingsstaat. daar hebben wij mu 68 jaar voor onze opa en oma(die nog nooit een cent in die pot hebben opgebracht)en onze vaders en moeders voor gewerkt helaas de jeugd (niet allemaal)denkt er nu anders over, in leveren voor de jeugd ze komen met 30 jaar(voorbeeld) van hun studie en willen met 55 jaar met pensioen helaas dat kan niet, ik heb aan de politiek gevraagd maak een wet 40 dienstjaren en je mag stoppen met werken ,maar dat doen ze niet.
  Dus als pietje met 32 jaar gaat werken dan met 72 jaar stoppen maar dat is niet humaan. Maar ze betalen ook niet mee aan het omslagstelsel van de AOW.
  Iemand van 65 jaar die met 15 jaar ging werken (daar zijn ernu velen van) heeft 50 premie jaren opgebouwd dus ik ben van mening als je met 67 jaar met pensioen gaat en je bent met 30 jaar pas gaan werken dat je maar voor 37 jaar AOW krijg maar hier komt geheid comentaar op

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  De Oude Drees, de enige PvdA persoon, waar ik RESPECT voor had en heb! Hij is inderdaad vertrokken in 1971, omdat hij toen al zag, dat “Nieuw Links”, stond voor potverteren en massa-immigratie. Voor de rest sluit ik mij aan bij de vorige reageerders Theresa Geissler en MonaLisa.

  Like

  • peterselie1 zegt:

   Hi Tom, Drees was zo geïrriteerd door de vernieuwers van de partij ideologie, dat hij zijn lidmaatschap ook in 1971 aan de wilgen heeft gehangen. Het 10 over rood:

   Tien over rood zijn: tien kenmerkende punten van ons program:
   1. De PvdA neemt niet deel aan een regering, tenzij vaststaat dat de ontwikkelingshulp in 1970 2% van het nationale inkomen bedraagt.
   2. Iedere gekozen volksvertegenwoordiger dient de plicht te worden opgelegd tot openbare verantwoording, die kan worden afgedwongen.
   3. Het parlement dient in staat te worden gesteld ongelimiteerd openbare hearings te houden van elkeen die naar het oordeel van het parlement nuttige informatie kan verstrekken.
   4. Elk verkiezingsprogram van de PvdA dient een minimum te bevatten, zonder de uitvoering waarvan de PvdA niet aan coalitiekabinetten zal deelnemen.
   5. Onvoorwaardelijke erkenning van de DDR en van de Vietcong is noodzakelijk. De PvdA dient het initiatief te nemen tot een Europese veiligheidsconferentie met de landen van het Warschau-pact.
   6. Nederland behoort uit de NATO te treden, wanneer Spanje lid van de NAVO wordt of wanneer Portugal bij de herziening van het verdrag als lid wordt gehandhaafd.
   7. Het is wenselijk dat Nederland een republiek wordt zodra de regering van koningin Juliana eindigt.
   8. De belasting op erfenissen en schenkingen moet progressief oplopen en boven de honderdduizend gulden negenennegentig procent bedragen.
   9. De PvdA dient een inkomenspolitiek te ontwerpen, door middel waarvan het verschil tussen de hoge en lage inkomens wezenlijk kleiner wordt.
   10. De werknemers in de bedrijven moeten directe invloed krijgen op het bestuur van hun ondernemingen.

   Like

 4. Monalisa zegt:

  Theresa Geissler een goed stuk Niet zo vreemd: Qua levensstijl was de oude Drees inderdaad een sober man,maar zo leefden onze ouders ook en die opvoeding hebben wij ook zo gehad (met anderenwoorden eerst sparen en dan pas kopen) maar dat gebeurt nu niet.

  Like

 5. Martha N zegt:

  Dit was absoluut niet zijn bedoeling, het was in opzet goed wat hij heeft gedaan!
  Vele mensen die door de oorlog alles hadden verloren en te oud waren opnieuw te beginnen, het toch probeerden, want waar anders moet je van leven..? Kregen op die manier een steun in de rug!
  Mijn vader was 56 toen ik werd geboren, hij had zijn conservenfabriek verloren en begon met zijn tweede vrouw mijn moeder (1e overleden in de oorlog) een nieuw leven op te bouwen… Je moest iets verzinnen want er was niets om op terug te vallen. Hij kreeg een beroerte, mijn moeder moest alles alleen doen.
  Toen kwam Willem Drees met zijn uitkering, mijn vader weigerde, was te trots, mijn moeder heeft doorgezet… Het was een geweldige ondersteuning voor velen!

  Willem Drees was een geweldige vent, maar met deze ontwikkeling zou hij het NOOIT eens zijn geweest. Echter in zijn tijd was er geen toeloop van allerlei opvreters, hij kon de ontwikkeling van volksverhuizing niet voorzien.
  Het was de bedoeling dat Nederlanders geholpen werden.
  Gaten in de wet, maakten het mogelijk dat ieder die in Nederland binnen valt, met zijn gat in de boter zit.
  Deze boterpot is bijna leeg…

  Like

 6. luckybee zegt:

  Willem Drees heeft de PvdA verlaten om dat hij niet eens ben met hun plannen de dictatuur van het Proletariaat in Nederland op te richten.Eerlijk zamen delen hoort ook hier bij,heeft nergens gefunctioneerd, alleen voor de Nomenclatura was deze systeem een paradijs.

  Like

 7. Anneke zegt:

  Onder het gezag van Joop den Uijl ging de PvdA stapsgewijs kapseizen! Rond 1973 gingen de ankers los! Wat was de gem. Nederlander verblind en stokdoof! Nu vier decennia later zitten wij met de duistere onoplosbare gevolgen. Diepe wonden niet alleen in Nederland, het politieke WANBELEID eist nu wereldwijd de ONBETAALBARE tol!!!!!!! Deze wereld is aan het eind van zijn latijn!!!!!!! De wijsheren blijken grote dwazen te zijn en zijn de speelpoppen van de smeerkezen achter de schermen!!!!!!! Fraude, corruptie zijn uit hun voegen gegroeid, meer en meer duisternis
  is er dit jaar (2013) aan het licht gekomen!!!!!!! Deze fase is nog een zoetje, er staan veel zuurdere tijden voor de deur, van deze wereld!!!!!!! Het ergste moet nog komen…….

  Like

 8. Monalisa zegt:

  Martha N een mooi stukje waarheid en dat mag niet overal verteld worden meer die boterpot is schoon leeg en met schrapen komt er niks meer uit.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/willem-drees-actueler-dan-ooit
  Hij zou zich in z’n graf omdraaien over de mentaliteit van de huidige pvda.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s