Interview met Nigel Farage

Screenshot_21

Nigel Farage is een van de meest controversiële politici van Groot-Brittannië. De chef van de populistische United Kingdom Independence Party (UKIP) wil de immigratie stoppen en pleit voor de onmiddellijke uittreding van het koninkrijk uit de Europese Unie.

Meneer Farage, uw partij werd lange tijd als politiek irrelevant uitgelachen, de Times noemde u een “pijnlijk figuur die niet voor Groot-Brittannië spreekt”. De kiezers zeggen echter iets anders. Hoe verklaart u het succes van uw partij? Is dat alleen te verklaren met de desillusie over Europa?

Desillusie over de EU, niet over Europa. Een desillusie met een verheven droom, op het altaar waarvan wij allemaal geofferd worden, of we willen of niet. Laten we als voorbeeld de ongebreidelde immigratiepolitiek van de EU nemen. In een typisch stadje in het noordoosten van Groot-Brittannië bedraagt de gemiddelde wachttijd bij een spoedopname in een ziekenhuis acht tot negen uur. Stelt u zich eens voor dat uw kind een hersenschudding heeft! Hetzelfde kind overigens, dat geen plaats op de nabijgelegen openbare school heeft gekregen, maar dat al op 4-jarige leeftijd iedere dag met de bus moet, omdat alle andere scholen al vol zijn met kinderen, die nauwelijks Engels spreken. Nu hebben de Britten wat betreft immigratie een zeer tolerant verleden. Immigratie is een erfenis van het Empire en we hadden per jaar 30.000 tot 50.000 immigranten uit de het voormalige Britse Gemenebest. Nu echter stromen honderdduizenden Oost-Europeanen het land binnen! Gemeenschappen vallen uit elkaar, er ontstaan vijandelijkheden en getto´s. Opdat we elkaar goed begrijpen: UKIP heeft niets tegen Oost-Europeanen. We hebben echter iets tegen de onverantwoordelijke, door de EU opgewekte immigratiepolitiek van de Britse politici.

Groot-Brittannië aan de Britten, is dat de min of meer verborgen boodschap van “Better Off Out”, de slogan van een van uw eerste, mislukte campagnes?

Absoluut niet. Ik verzet me ertegen UKIP als rechts-radicale partij te laten bestempelen. Ik wil alleen maar een immigratieprocedure zoals in Australië: bepaalde beroepen zijn gewenst, andere niet. Men moet dit land iets bieden om toegang te verkrijgen en van onze verworvenheden te profiteren. En men moet Brit willen worden, met huid en haar.

Screenshot_6

In het licht van de gebeurtenissen in Woolwich, waar een jonge soldaat openlijk op straat door twee moslims werd afgeslacht, krijgen uw uitspraken een heel onaangename bijsmaak

Ik zeg wat ik denk. Meer nog: ik zeg wat steeds meer en meer Britten denken. Moeten polygamie en de uitoefening van de sharia hier de norm worden? Nee!

U wilt niet dat UKIP rechts-radicaal genoemd wordt en noemt uw leden vrije denkers. Tijdens een bezoek in Schotland werd u echter onlangs voor “nazi” uitgescholden en een van uw kandidaten eiste abortus van alle foetussen met het Down syndroom. Is dat uw opvatting van het vrije denken?

Niemand, die daarvoor lid was van de British National Party (BNP) is welkom in onze gelederen. Dat zal niet veranderen. In Schotland heb ik de lelijke tronie van de Schotse onafhankelijkheidsbeweging gezien. Ze scholden me uit voor nazi en schreeuwden in dezelfde ademtocht: Donder op naar Engeland! Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Helemaal niet. Het commentaar betreffende de abortussen was schokkend. Ik voer mijn partij weliswaar aan, maar ik ben uiteraard niet verantwoordelijk voor ieder micromanagement.

U distantieert zich verbaal van de als fascistisch geclassificeerde BNP, waarvan tot het jaar 2010 alleen blanken lid konden worden. Wat is de houding van UKIP tegenover andere rechts van het midden staande Europese partijen, zoals het Front National in Frankrijk?

Toen Marine Le Pen aan het hoofd van het Front National gekozen werd, zei ze: “Ik zou willen dat onze partij meer zou lijken op de UKIP.” Desondanks komt voor mij een samenwerking niet in aanmerking, omdat leden zoals Bruno Gollnisch de Holocaust ontkennen. Antisemitisme en hatelijk racisme zijn deel van het Front National. Daarmee wil ik mij niet associëren.

Screenshot_1

En in Duitsland, is daar een partij die dichtbij u zou staan?

Op dit moment is er niemand in Duitsland met wie we zouden kunnen samenwerken. Ik observeer echter de Alternative für Deutschland (AfD) met veel belangstelling, want zij schijnt een goede intellectuele basis te hebben. Nu moet ze alleen nog haar ideeën in een taal omzetten, die de man in de straat kan begrijpen. Dat was het echte talent van Margaret Thatcher: ze kon de grootste ideeën zo uitdrukken, dat iedereen ze begreep.

Wat maakt van u zo´n overtuigde tegenstander van de Europese Unie?

Toen ik in 1999 Europarlementariër werd, dacht ik dat we een relatie met de EU zouden kunnen hebben. Hoewel we om veel redenen niet in de winkel passen – we spelen cricket en rijden aan de andere kant van de weg. Alle gekheid op een stokje: het nationalisme en het fanatisme in Brussel hebben me geschokt – met voorop Martin Schulz. De EU leidt complete generaties Europeanen als een rattenvanger van Hameln naar de volledige hopeloosheid.

Als Europarlementariër in Brussel had u het toch in de hand om mee te werken aan veranderingen. U geeft er echter de voorkeur aan om geen lid van een commissie of delegatie te zijn en maakt ook geen aanstalten uw ideeën kracht bij te zetten.

Dat hoef ik helemaal niet. De EU doet het vuile werk voor mij. Angela Merkel is volgens mij de meest vaardige persoon op het Europese politieke toneel (Farage noemt de bondskanselier niet “politician”, maar gebruikte het respectvollere “statesman”). Desondanks zei ze tegen mij: “Griekenland mag de euro niet verlaten. Als de Grieken gaan, gaan er ook anderen – en dat zou het einde van de Europese droom betekenen.” Niet de UKIP zal de euro ten val brengen, maar geweld in de straten van Europa zal dat doen. Een ironie van het lot: precies datgene dat de oprichting van de EU moest verhinderen, zal haar einde zijn. Maar dat overkomt de EU immers niet voor het eerst, laten we alleen maar eens aan het Duitse probleem denken.

Screenshot_5

Welk “Duitse probleem”?

Aan de oprichting van de EU lag immers het idee ten grondslag om eenzelfde scenario, zoals dat tot de Tweede Wereldoorlog had geleid, in Europa te verhinderen. Maar door de crisis in de eurozone is Duitsland – misschien met tegenzin – opnieuw de meest invloedrijkste natie van de EU geworden. Politiek is dat een machtige positie, waarmee Merkel heel voorzichtig omgaat. Maar het is een macht waarnaar de Duitsers niet verlangd hebben. Waarom niet, is duidelijk: de kosten zullen niet te dragen zijn. Als de eurozone implodeert, moet Duitsland voor biljoenen garant staan.

Laten we aannemen dat Groot-Brittannië in het door u geëiste referendum tegen de EU beslist en u de volgende verkiezingen wint, wordt Nigel Farage dan minister-president of deel van een coalitie?

Ik ben veelmeer bij vergissing politicus geworden en heb geen ambities naar de leiding van het land. Wat betreft een mogelijke coalitie: Labour? Zolang Ed Miliband de Britten als te dom beschouwt om in een referendum te beslissen: nee. De conservatieven? Zolang deze door David Cameron geleid worden: nee. Ik geloof hem niet, ik vertrouw hem niet, ik wil niets met hem en zijn halfslachtige ideeën en maatregelen te maken hebben. De liberaal-democraten? Laat me niet lachen! Nee!

Screenshot_2

Bestaat dat? Iemand die zich inlaat met de intriges van de politiek zonder deze te willen winnen? Zelfs wanneer UKIP behalve het anti-Europese idee een regeringsprogramma kon laten zien, wat ze immers niet heeft.

Ik wil een partij aanvoeren van vrij denkende leden en ben liever voorzitter van eerlijke excentriekelingen dan van een bende grijze, leugenachtige mensen. In vergelijking met Cameron en Clegg, die in wezen sociaaldemocraten zijn, zeg ik de waarheid. De EU te verlaten zal niet al onze problemen oplossen. Maar daardoor hebben we wel de mogelijkheid om autonoom naar een oplossing voor deze problemen te zoeken. Willen wij zoals Ierland of IJsland zijn? Ierland heeft aan de leiband van de EU gouden jaren beleefd, die hen nu om de oren vliegen. Deze geïmporteerde welvaart was alleen maar een illusie en het kattengejammer in Dublin is vreselijk. Kijk dan eens naar IJsland. Enkele jaren geleden stond het land economisch en politiek aan de rand van de afgrond. Dat is fundamenteel veranderd. Reykjavik heeft zojuist een handelsakkoord met China gesloten – iets, wat de EU gewoon niet lukt. De 19e eeuw was Brits, de 20e eeuw Amerikaans en de 21e eeuw is Chinees – daarvan sluit de EU zichzelf uit. Moet Groot-Brittannië daar onder lijden?

Hoe zou het nieuwe Europa eruit zien, dat de erfenis van de EU overneemt?

We moeten ons bezinnen op de dag van de Raad van Europa. Geen economische unie, maar gewoon economische samenwerking. Het idee van een politieke unie moet uitgebannen worden, want dat maakt van de Europese naties een nieuw Joegoslavië, compleet met vlag en volkslied.

Screenshot_10

Bron:
http://www.cicero.de/weltbuehne/grossbritannien-ich-traue-cameron-nicht-nigel-farage-afd
Interview: Ellen alpsten

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, dictatuur, EUSSR, Groot-Brittannië, Immigratie, UKIP. Bookmark de permalink .

17 reacties op Interview met Nigel Farage

 1. Monalisa zegt:

  Ik heb dit ook aangemeld bij de telegraaf voor wuz, een goed stuk misschien denken die eurovielen die daar zitten er anders over we wachten af

  Like

 2. luckybee zegt:

  Zal hem dan dat wel gaan lukken met de lange geschiedenis van de Dominions politiek van Groot Brittany?waar iedere lid van de staten die in de Dominion zitten Britse staats burgers zijn?

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Die Farage IS ook helemaal niet slecht: Hij toont van tijd tot tijd tevens belangstelling voor de immigratie-politiek. Maar als het op een consequentere aanpak van moslims aankomt, krijgt hij telkens weer last van koudwatervrees, lijkt het wel. Om die reden wil hij ook geen samenwerking met Wilders. Maar ik vraag me af of hij er zelf wel helemaal uit is, wat hij op dit punt eigenlijk wil want dat wordt bij hem niet helemaal duidelijk. Ook in dit interview niet: Hij laat dan wat vallen met betrekking tot immigratie-problematiek, maar als je dan als lezer/toehoorder denkt: Ja, precies, wat ga je er meedoen? komt dat er weer niet helder uit. Paul Weston weet op dit gebied al lang, wat hij wil en hoe hij zijn beleid denkt in te richten! -Ja, ik weet het: Ik word vervelend. Maar ik kan er niets aan doen: Elke keer weer als Nigel Farage hier ter sprake komt zeurt het door mijn hoofd: Niet slecht, maar GB zou nog wel een betere hebben……
  En tot het onomstotelijke tegendeel bewezen is, blijft dat zo, vrees ik.

  Like

  • Rudi zegt:

   @Theresa Geissler 19:40
   Bij het lezen van een aantal van zijn antwoorden had ik precies dezelfde indruk, Theresa.
   Bijvoorbeeld als hem gevraagd wordt naar zijn regeringsprogramma, antwoordt hij omslachtig en rond de pot
   Op lokaal niveau is hij wel doorgebroken. Waarom hij minder duidelijke standpunten inneemt in nationale issues (zoals de islam), is een raadsel. Koudwatervrees? Zou kunnen. Misschien denkt hij meer aan zijn imago van excentriekeling en graag geziene gast in tv-programma’s op de BBC (see no evil, hear no evil, speak no evil about islam) en wil hij die aandacht niet op het spel zetten?
   Ik weet dat ikzelf met hem wegliep in het verleden, maar Paul Weston zou mijn voorkeur genieten, mocht ik Brit zijn.

   Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Zeer irritant: zelfs bij cicero.de kunnen ze het niet laten om het begrip populisme in een
  kwaad daglicht te plaatsen. Wat dat begrip inhoudt staat op wikipedia.

  Like

 5. bobzelf zegt:

  RUGGENGRAAT, HEERLIJK MAN MET RUGGENGRAAT
  SINDS 2004 DAT IK DEZE KANJER VOLG , NOG GEEN MISKLEUN GEMAAKT !!!
  EN HIJ BLIJFT KNOKKEN , OOK VOOR ONS !!!
  GEWELDIG !!!
  ZET DIT EFFE AF TEGEN ONZE KANJERS !!!
  WELKE ???
  jA, GEERT EN VERDER ????

  NOU NOEM ER EENS 1 DAN ?
  RUTTE, PECHTHOLD , ZWAMZWAM , DE HEREN VAN HET GELOOF ???
  DENK DAT JEZUS ZE VANDAAG NOG IN DE FIK ZOU STEKEN !!!
  FARIZEEERS , GELDWISSELAARS EN ZAKKENVULLERS !! EN LANDVERRADERS !!!

  EN DE BURGER ??

  DIE KAN DOODVALLEN , !!!!

  Like

  • Henkes zegt:

   bobzelf,
   WILT U AUB NIET ZO SCHREEUWEN!
   Ik ben niet doof.

   Like

   • bobzelf zegt:

    Beste hr. Henkes , Ik heb u nog NOOIT ? op deze site gezien !!!

    en ga het ook NIET VOOR DE 5E KEER UITLEGGEN !! ( nou nog 1x dan )
    DUS VLIEG LEKKER TERUG NAAR JE D’66 SITE !!!
    DAN wel ga lekker op de nrc ZITTEN ZEIKEN !!

    NOGMAALS ,ALS IK NAAR EEN ZEIKVERHAAL VAN EEN ONBEKENDE WIL LUISTEREN dan bel ik mijn ex wel effe !!!

    Reageer op mijn onzin , en zet een discussie op , maar ga mij niet de les zitten lezen ,
    over een chinese computer met een Ukrain/Russisch toetsenbord !!

    DUS GA LEKKER BIJ DE NRC , ZITTEN WACHTEN TOT IEMAND WEER POEPEN MET 7 P’S SCHRIJFT ,EN ZEIK HEM AF !!!!
    gA EERST MAAR EENS PVV stemmen !!

    zo afzagen , net boven de enkels , noemen wij dit in A.B.rotterdams !!

    Like

  • Henkes zegt:

   Bobzelf,
   Ik kan wel bedenken dat de A voor asociaal staat maar waar staat dan de B voor?
   Of u poepen met 2 of meer p’s schrijft zal mij worst wezen.

   Like

 6. Jade zegt:

  Potverkoffie, mijn dag kan niet meer stuk…
  Frankrijk wil eruit, Engeland wil eruit.
  Hopelijk zijn we binnenkort verlost van die ellendige EU.

  Like

 7. Jack zegt:

  Deze krant moet eens ophouden met het woord populisme te pas en te onpas te gebruiken voor ukip en PVV.
  Onderzoek de definitie van populisme en kijk dan naar de gevestigde partijen zoals de PvdA en andere landverraders

  Like

 8. peterselie1 zegt:

  Natuurlijk wil een ieder minder EU of zelfs er uit, welnu dit zal nooit een Nederlands initiatief worden laat dat duidelijk zijn alleen de PVV en de SGP in mindere mate zijn voor uittreding, de rest kust graag de voeten van de huidige EU leiders. Tsja wanneer landen als GB en Frankrijk het voor elkaar krijgen om uit de EU te treden, dan is er misschien alle reden voor euforie. Maar de gigantische schulden zullen moeten betaald worden dat hebben wij allemaal aan den lijve kunnen onder vinden dat onze portemonnees niet zo royaal gevuld is als voor de economische en banken crisis. Dat betekend dat wij garant staan voor 40 miljard door de ondertekening van het EMS verdrag, 800.000 koophuizen die onder water staan een hypotheek schuld van ruim 650 miljard. Daarbij komt een schuld om weer van de Euro naar de gulden, weet niet hoeveel dit de burgers gaat kosten maar zou zeker weer in de miljarden gaan lopen, als gevolg dat de economie die nu heel erg breekbaar is en net een klein beetje op krabbelt misschien helemaal in elkaar stort, dat er een Cyprus scenario op touw wordt gezet die misschien het grootste gedeelte van uw spaargeld door de banken wordt afgeboekt naar de lege schatkist zo dat men berooid en berooft total verslagen achterblijft. De Europeanen zijn de pineut met of zonder de Euro of EU.

  Like

 9. Tom Hendrix. zegt:

  Peterselie1: 23.16. uur, op 21/10. U zegt “de Europeanen zijn de pineut, met of zonder de Euro of EU”. Daar denk ik ook aan. Kijk, ze hadden nooit aan dat GEDROCHT EU, deze HOER van BABYLON, moeten beginnen. In de negentiger jaren van de vorige eeuw, is daar ook herhaaldelijk voor gewaarschuwd. Met name door economen als Klamer en Fortuyn in Nederland, en in het buitenland door een econoom als Hayek. Maar de politici WISTEN HET WEER BETER! Maar hoe gaan we het nu oplossen, ik ben voor uittreding, laat dat duidelijk zijn. Maar de manier waarop?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s