“Arabische Lente”: Einde van het christendom in de Oriënt?

Screenshot_19

Palestijnse vlaggen en een model van de Rotskoepel op de Geboortekerk in Bethlehem

De vernedering en bedreiging van christenen in de Arabische wereld heeft een schrikbarende omvang aangenomen. Het “christelijke Europa” en met haar het Vaticaan hebben lange tijd gezwegen. Welke redenen dat heeft en of de oudste christelijke gemeenschappen hetzelfde lot te wachten staat als daarvoor de Joden, omdat de islam geen “ongelovigen” duldt – deze vragen is Ulrich W. Sahm nagegaan.

“Christenen zijn de meest vervolgde minderheid in de wereld!” Dat ging in februari als melding de wereld rond. Onduidelijk bleef volgens welke maatstaf dit superlatief tot stand kwam: zijn christenen de meest vervolgde minderheid afgemeten aan het aantal landen waarin ze vervolgd worden? Of werd het aantal doden en vluchtelingen geteld? De Syrië-deskundige professor Ejal Zisser voorspelde op de wereldtop over de strijd tegen de terreur in het Israëlische Herzlija: “De ´Arabische Lente´ is het einde van het Oriëntaalse christendom.”

Selectieve waarneming

Pas toen er opvallend veel in brand gestoken kerken in Egypte in mediaberichten opdoken, werd er over de vervolging van Koptische christenen bericht. Het lot van de christenen in Irak, in Libië, Soedan of Nigeria werd in het zogenaamde “christelijke Avondland” nauwelijks waargenomen. In de Syrische burgeroorlog werd de vernietiging van christelijke dorpen en oeroude kerken in Damascus, Aleppo en andere steden met duizenden jaren historie slechts in de marge genoemd. Er werd uitvoeriger bericht over “zware gevechten” in het Syrische dorp Maalula, waarvan de bewoners al 3000 jaar lang het Aramees behouden hebben, de moedertaal van Jezus Christus.

 

Screenshot_22

Redenen voor het wegkijken

Voor het opvallende zwijgen van de “christelijke wereld” over de christenvervolging in de islamitische wereld bestaan meerdere redenen. Europa presenteert zichzelf als “christelijke wereldgemeenschap” als het er om gaat het islamitische Turkije uit de EU te houden. Maar als je kijkt naar “christelijke gemeenschappen” die vanwege hun geloof vervolgd worden, hoor je niets van deze “christelijke wereldgemeenschap”. In een wereld, waarin vooral de islam een wetgevende rol in de samenleving en de politiek speelt, heeft dat op de lange termijn fatale gevolgen. Voor officiële vertegenwoordigers van zowel de soennitische als de sjiietische islam was 11 september 2001 een eerste hoogtepunt van de verovering van “Rome”, dus van het christelijke Westen. Deze religieus gemotiveerde, maar politiek en militair bedoelde oorlogsverklaring wordt door het Westen genegeerd. Het past niet meer in zijn concept om als “christelijke gemeenschap” gedefinieerd te worden.

Screenshot_27

Problematisch blijkt bij de christenen van de Oriënt het fenomeen van de trouw van minderheden aan het desbetreffende onderdrukkende regime te zijn. Alleen zo kunnen zij hun fysieke overleven veiligstellen. Dat gold voor de Joden in de Europese Middeleeuwen evenzo als voor christenen en Joden in islamitische landen, waar ze als “dhimmi´s” geduld werden. Voor de joden in de Arabische wereld stortte dit systeem al in de 19e eeuw in elkaar, toen christelijke imperiale machten hun racistisch gedefinieerde antisemitisme eerst naar Damascus en daarna naar Irak en Egypte exporteerden. De stichting van de staat Israël betekende het einde van de 3000 jaar oude joodse gemeenschappen in landen met “Bijbelse” tradities zoals Babylon (Irak), Jemen, Syrië, Egypte en Libië. Maar de “Verlichte” wereld was niet geïnteresseerd in de Joden. Tot op de dag van vandaag is er alleen maar sprake van Arabische vluchtelingen uit Palestina, niet echter van de verdrijving van wezenlijk meer joodse vluchtelingen uit alle Arabische landen. De nabijheid tot de dictator wordt noodlottig zodra het, zoals nu bij de “Arabische Lente”, tot een omwenteling komt en de weerloze minderheden plotseling als collaborateurs van Saddam Hussein, Hosni Moebarak of Baschar al-Assad worden beschouwd.

Screenshot_23

Zwijgen van het Vaticaan

Het Vaticaan als de meest prominente woordvoerder van de westerse christenheid is opvallend terughoudend. Daarbij zou je toch juist van kerken solidariteit moeten verwachten wanneer mensen van dezelfde geloofsrichting vervolgd worden. In Irak was de seculiere Saddam Hussein de garantie voor het overleven van de christenen, ini Syrië is dat Baschar al-Assad. Daarom vermeed het Vaticaan tot nu toe iedere kritiek op Assad.

Symptomatische was de wereldwijde gebedsoproep van de paus tegen een Amerikaanse aanval op Syrië. De verontrusting over militair ingrijpen van de Amerikanen klinkt pacifistisch, is echter ongeloofwaardig wanneer militair ingrijpen van bijvoorbeeld Hezbollah uit Libanon genegeerd wordt en volkerenmoord zoals de inzet van wapens voor massavernietiging geen aanleiding zijn voor internationale vredesgebeden of fakkeloptochten.

Screenshot_26

In elk geval bestaat “Kerk in Nood”, een “wereldwijde hulporganisatie van pauselijk recht”. In 2013 werd de documentaire “Christenen in grote nood” gepubliceerd. In korte hoofdstukken wordt de situatie van christenen in China, Myanmar, Egypte, Tanzania, Cuba en andere landen behandeld. Van een miljoen christenen in Irak in 2003 zouden er nu nog maar 300.000 over zijn. Het hoofdstuk “Israël en de Palestijnse gebieden” is doorspekt met feitelijke fouten, hoewel Israël het enige land tussen Marokko en Afghanistan is waar het aantal christenen in absolute cijfers sinds 1948 constant toeneemt.

Symbolische vernedering

Een toonbeeld voor de situatie van de christenen in de Arabische wereld is hier een door de media verzwegen gebeurtenis. Op 23 december 1994, toen PLO-chef Yasser Arafat feestelijk Bethlehem binnentrok, richtte hij zich vanaf het dak van de Geboortekerk tot het aan zijn voeten verzamelde volk. Aan de kerkmuren hingen voor het eerst Palestijnse nationale vlaggen. Op het dak had men een model van de islamitische Rotskoepel gehesen. Meer symbolisch had de nagestreefde heerschappij van de islam over het christendom niet voorgesteld kunnen worden. Journalisten uit de hele wereld stonden op een hoger dak en konden deze belediging van het christendom niet over het hoofd zien. Waarom werd dit schandaal wereldwijd weg gecensureerd? Onopgemerkt bleef ook een “icoon” met de afbeelding van Arafat boven de ingang tot de Geboortekerk, via welke de christenen alleen diep gebukt binnen kunnen komen. Zolang er over zulke symbolische daden een deken van stilzwijgen wordt gelegd, blijven ook moord en verdrijving ongenoemd, voor zover de daders niet de gebruikelijke zondebokken zijn, vooral de Amerikanen en de Israëli´s.

Screenshot_24

Christenen negeren signalen

De wereld en zelfs de christenen in de Oriënt willen het teken aan de wand van de systematische verdrijving van alle Joden uit de Arabische landen niet zien. Intussen zijn Libië, Irak, Saoedi-Arabië en Syrië “Jodenvrij”. In Egypte leven nog tien oude Jodinnen en in Jemen nog maximaal 60 Joden. Nu dreigt voor de oudste christelijke gemeenschappen hetzelfde lot als daarvoor de Joden, omdat de islam geen “ongelovigen” duldt. Zo wordt er nog een grote cultuur uitgeroeid. Hoe had Heinrich Heine dat ook maar weer gezegd? “Wie Boeddhabeelden opblaast en voorstelt de piramides af te breken, omdat zij het symbool zijn van afgoderij, zal uiteindelijk ook mensen verbranden.”

Screenshot_29

Kloosterruïne in Syrië

Bron:
http://www.israelnetz.com/hintergrund/detailansicht/aktuell/arabischer-fruehling-ende-des-christentums-im-orient/
Auteur: Ulrich W. Sahm

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", "Religie van de vrede", antisemitisme, Arabieren, Arabische wereld, Barbarisme, Censuur, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Dhimmitude, Geschiedvervalsing, Historie, Islam, islamofascisme, Jihad, Jodenhaat, Krankzinnigheid, mainstream-media, Mensenrechten, Midden-Oosten, Moslims, Naïviteit, Rotzakken, sharia, Terrorisme, Westen. Bookmark de permalink .

9 reacties op “Arabische Lente”: Einde van het christendom in de Oriënt?

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Héé stelletje mislukte saté-vreters: allah bestaat niet.
  http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1727131/2013/10/22/Vanaf-nu-steniging-bij-overspel-in-Brunei-door-invoering-sharia.dhtml
  Oops! Foutje. Saté is gemaakt van varkensvlees, mogen allahschreeuwers niet hebben, schijnt onrein te zijn, beweren ze al 1400 jaar. Stakkers.
  Ze zijn zelf allemaal onrein. Waarom dan, zult u zich afvragen. Nou, dat zit zo.
  Op basis van de citaten van Khomeini zijn ongestelde vrouwen onrein. Zwangere vrouwen
  ook. Ergo: als een allahschreeuwer geboren wordt istie automatisch onrein.
  Zie ook het testament van M.Atta, één van de zelfmoordpiloten van 9/11.
  Zeg ‘s: saté van geitenvlees, is dat ook goed?

  Like

  • delamontagne zegt:

   Dan is ,t maar goed dat de vorige konnegin bij het staatbezoek in 2012 aan die griezel van de foto, toen nog aan een glaasje “Pommerol” kon nippen bij ,t “vorkje-wegprikken-banquet”.
   Dit van wege ,t geselen bij alcoholgebruik. Maar dat is natuurlijk alleen van toepassing bij de lagere echelons.

   Like

 2. Cathja zegt:

  Gisteren las ik ergens een bericht dat Poetin heeft gezegd dat er wereldwijd aandacht moet komen voor de vervolgde christenen. Elk land zou dit op de agenda moeten zetten, maar wat je ziet is juist een overdreven aandacht voor alles wat met de islam te maken heeft.

  Waarom? Is er zoveel eer te behalen als je ‘goede vrienden’ bent met de islamvolgelingen, of zit er iets anders achter?

  Het maakt mij in feite niet uit wie het heeft aangekaart dat we veel meer aandacht voor vervolgde christenen moeten hebben (wel opmerkelijk dat juist Poetin dit heeft), áls deze aandacht er maar komt. Als we de islam wereldwijd niet indammen, zal voor iedere niet-moslim vroeg of laat de hel op aarde aanbreken!

  Wie dit niet gelooft, is niet van deze wereld!

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  Prima artikel. Maar het stilzwijgen van de christelijke kerken en partijen in Europa is ooverdovend. Het is zelfs niet te geloven, dat de vorige paus de koran heeft gekust. Onbegrijpelijk! Zelfs de Kamervragen van de CU en de SGP mis ik nu.

  Like

 4. koddebeier zegt:

  In de Oriënt vindt een Christelijke holocaust plaats die zich langzaam maar zeker naar het Westen verplaatst.

  Like

 5. Rudi zegt:

  Schitterend artikel.
  Twee zinnen waar ik echter over struikelde:
  “Voor de Joden in de Arabische wereld stortte dit systeem al in de 19e eeuw in elkaar, toen christelijke imperiale machten hun racistisch gedefinieerde antisemitisme eerst naar Damascus en daarna naar Irak en Egypte exporteerden. De stichting van de staat Israël betekende het einde van de 3000 jaar oude joodse gemeenschappen in landen met “Bijbelse” tradities zoals Babylon (Irak), Jemen, Syrië, Egypte en Libië.”

  Hier wordt voorbijgegaan aan het in de islam intrinsieke antisemitisme. Lang voor de onafhankelijkheid van Israël waren er pogroms tegen Joden (en christenen) in de islamitische wereld. Bovendien laat de tweede zin Iran buiten beschouwing, waar sinds Bijbelse tijden joden wonen (Perzië wordt in het OT even vaak genoemd als Israël) en bij grondwet een beschermde minderheid zijn met vertegenwoordigers in het parlement. Zij mogen het land echter niet verlaten, net als de Joden van Jemen, overigens.
  In de 19e eeuw was er al een volksverhuizing van vooral Oost-Europese Joden op gang naar Israël (de stichting van Tel Aviv dateert uit deze periode), mét toestemming van het Ottomaanse bestuur dat ‘Palestina’ toch maar zag als een ‘waardeloze negorij’. Van door westerse mogendheden geïmporteerd antisemitisme kan volgens mij daarom geen sprake zijn.

  De eerste zin impliceert ook dat enkel de westerse mens in staat is tot racisme en imperialisme. Daarenboven hadden wij in de 19e eeuw al een tijdje de Verlichting achter de kiezen en werd er driftig werk gemaakt van de secularisering van de samenleving. De Europese imperiale machten ‘christelijk’ noemen, lijkt me daarom ietwat kort door de bocht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s