Burgeroorlog keert terug naar Mozambique

Screenshot_17

Het zuidoosten van Afrika wordt weer instabiel.  De belangrijkste politieke groeperingen van Mozambique staan op het punt een oorlog te ontketenen om de natuurlijke bronnen van het land. Deskundigen vrezen dat de confrontatie tussen de regerende partij FRELIMO en de oppositiepartij RENAMO zou kunnen zorgen voor een nieuwe burgeroorlog en de verbreiding van het islamitische radicalisme in het zuidelijke Afrika.

De wapenstilstand tussen RENAMO en FRELIMO heeft geduurd vanaf 1992. Maar onlangs hebben de oppositiestrijders een politiebureau aangevallen in Miringa in het centrale deel van het land. Waarnemers verbinden de toespitsing van de politieke situatie met een eventuele strijd om de grondstofmarkt van het land. Lange tijd hadden de grootmachten geen interesse in Mozambique getoond. Leonid Fetuni, plaatsvervangend directeur van het Afrika-instituut van de Russische Academie van wetenschappen, zegt hierover het volgende:

Een land, dat vroeger gold als vrij van natuurlijke bronnen, wordt nu door geologen en andere deskundigen massaal onderzocht. Op het vasteland zijn inderdaad grote gasvelden langs praktisch de hele kust ontdekt. Het is gebleken dat Mozambique tamelijk veel mogelijkheden biedt om bodemschatten te winnen.”

Screenshot_24

Behalve gas zijn ook zeldzame grondstoffen van belang voor de coöperaties. Het gaat o.a. om tantalium, waarvan vindplaatsen in Mozambique ontdekt werden. Omdat China de export van zeldzame metalen drastisch had gereduceerd, heerst er een groot wereldwijd gebrek aan deze edelmetalen. Nu zullen de geïnteresseerde landen proberen “een plaats voor zichzelf te reserveren”. Daarbij zullen ze hun invloed uitoefenen op de lokale politieke krachten binnen het land, zegt Leonid Fetuni.

“Bij de geïnteresseerde landen gaat het voor om de VS en de EU enerzijds en China, India en Brazilië anderzijds. Ze proberen uit alle macht om zich toegang te verschaffen tot de natuurlijke bronnen. Afrika is tegenwoordig het enige gebied ter wereld waar men nieuwe rechten kan krijgen op natuurlijke bronnen. Daarom is het tot een strijd gekomen om de herverdeling van de invloedsgebieden.”

Screenshot_25

In dit verband vrezen enkele waarnemers dat het islamitische radicalisme in het zuiden van Afrika sterker kan worden. Said Gafurow, leider van het Instituut voor toegepaste Oriëntalistiek en Afrika-kunde, ziet echter geen reden voor deze vrees:

“Ik beschouw deze dreiging als onbelangrijk, omdat daar niet veel moslims zijn. Ik weet uit eigen ervaring dat de negermoslims in het zuiden van Afrika vreedzaam genoeg zijn om geen islamitisch radicalisme te praktiseren zoals de Moslimbroeders dat bijvoorbeeld doen.”

Deskundigen zijn het er in ieder geval over eens dat de belangstelling voor de natuurlijke bronnen van Mozambique zal toenemen. Dat opnieuw betekent, dat het tot nieuwe twisten en wellicht ook tot een nieuwe bloedige burgeroorlog kan komen.

Bron:
http://german.ruvr.ru/2013_10_24/Burgerkrieg-kehrt-nach-Mosambik-zuruck-2944/
Auteur: Wlad Grinkewitsch

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Graaien, Islamisering. Bookmark de permalink .

16 reacties op Burgeroorlog keert terug naar Mozambique

 1. maria zegt:

  Net als je denkt dat Afrika uit het dal kruipt en veelbelovend wordt, komt die duivelse islam om de hele vooruitgang weer om zeep te helpen…

  Like

 2. Auke zegt:

  Er bestaat geen vreedzame islam. Islam=islam

  Like

 3. bigljohn zegt:

  Mozambique is maar EEN voorbeeld. Maar dit is typisch Afrika. Stammenoorlogen, corruptie, dictators, Islam. Maar ook honderden jaren westerse bemoeienis door missionarissen en andere helpers. Fortuinen die gespendeerde werden aan, wat men noemt, hulp aan de Derde wereld. Fortuinen (ons belastinggeld) die er doorgedraaid zijn en omgezet zijn in onbetaalbare schulden. En jaarlijks vallen hele mensenmassa’s aan Afrikanen Europa binnen, als gelukszoekers, en exploitanten van hun Islam. Ik heb er zo’n beetje mijn buik vol van.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @bigLjohn: 22.06. uur, op 25/10. Daar herken ik mij in John. Ik weet nog uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, dat wij op de lagere school, zilverpapier spaarden voor; “de arme negertjes in Afrika”, en sodeju goed 55 jaar later, en na 100 miljarden euri erin gepompt te hebben zijn; “de arme negertjes, nog even arm”. En nu, dankzij de rode EUSSR en MALMSTRÖM komen ze allemaal naar EUROPA om bij ons pot te verteren. Manmanman wat een wereld! KOTS!

   Like

 4. Republikein zegt:

  Kijk, deze dame.http://www.flickr.com/photos/pvdanl/8210229439/
  Mw Ploumen is al druk in de weer om hier vaart achter te zetten, want geld stinkt niet, zeker niet voor roden!
  http://www.rodeondernemers.nl/

  Like

 5. luckybee zegt:

  Dit is een heel ANDERE TOPIC MAAR BELANGRIJK GENOEG OM HET TE VERTELLEN.
  Het gaat om de geprobeerde redding van Pasundan. In de hoogte punt van de revolutie, hebben de Sundanesen de treintraject tussen Cibatu en Tasikmalaya gedemonteerd.zo dat geen enkele trein meer lopen kan.Was dat om de Jihad strijders uit Oost en Midden Java te hinderen Bandung te befreiden? of om wat anders?Ieder dag komen uit het Oosten treinvolle ladingen mat allemaal Javaanse strijders uit Oost en Midden Java, Hizbullah strijders en Mashumi, en dat is voor een sundanees eng. Door de traject te demonteren kunnen deze treinen niet meer reiden.En Bandung word toch geen Lautan Api.Was Bandung toch door de sundanesen geredt en niet alleen door de Knil?Hoe wel als je de sundanese soldaten horen vertellen , over Allahuakbar jedor gorelleng ,Hebben voor al de bren gun rijke buite bij de Javanen gemaakt, die menen sakti te zijn en een kogel ze niet deren konden.De front lag toen ongeveer ten westen van Cicalenka en ten oosten van Cicadas.Ik was toen ca 10 Jaar.

  Like

  • Republikein zegt:

   Ik vind dat behoorlijk sakit, maar misschien wil van het Goor hier op reageren!

   Like

   • Republikein zegt:

    Vergeet ook niet dat het knil ook niet mals was!

    Like

   • luckybee zegt:

    Nog Sakieter zijn de RKK, De Anglicaanse kerk en de Lutherse kerk(Herformdekerk) dat ons dwingt tegen de leer van Jezus Christus te handelen en een Colloniale macht geworden is. Het wordt niet in Den Haag beslist maar in Wenen bij de Wenercongres.Leer je geschiedenis republikein.

    Like

  • luckybee zegt:

   Aangezien ook de Sundanesen moslim zijn geworden, ben ik toch overtuigd dat het de Heer was die Bandung gered heeft.

   Like

 6. Tiny zegt:

  @ Republikein zegt:
  26 oktober 2013 om 01:34
  Vergeet ook niet dat het knil ook niet mals was!

  Je meent het, was je er bij dan? Heb je het aan den lijve moeten ondervinden?

  Like

 7. luckybee zegt:

  Vergeet niet wat de Mashumi en Hizbullah in Surabaya hebben geleverd , ze hebben alles wat met blanda te maken heeft, indo of totok levend gebamburuncingd. Ik heb je gezegd ik was toen in Malangbong toen het gebeurde.Eerst nu heb ik begrepen wat het betekent.Toen ze de spoorweg onderbroken hebben.Geen Javaanse versterkingen meer voor Bandung.

  Like

 8. luckybee zegt:

  Daar om heb ik eigenlijk een hekel aan de blanke Indo’s die de islam nooit aan eigene leif hebben gevoeld.En hier zeggen dat met de islam wel te praten valt.Vergeet niet dat de soldaten van Nasution meestal Sumatranen waren voor al van Padang en Riouw.Er zijn bijna geen Javanen.bij.

  Like

  • luckybee zegt:

   En natuurlijk zijn eigenvolk de Battakkers die rond om de Toba meer leefden.Ze worden voortdurend door de Acehers aangevallen, dat door Javanen worden ondersteund.Of Nasution het nog leuk vind?in een Indonesia Raya te moeten leven?

   Like

 9. luckybee zegt:

  Zijn de meeste blanke indo’s uit Bandung wel waard om gered te worden? zo als het bleek te zijn, hebben ze allemaal de Heer verraden, en zitten ze met arabieren te flickvlooien.

  Like

 10. luckybee zegt:

  Ook de ondergang van Pajajaran was zo begonnen, ze hebben de Arabieren vriendlijk als gast in hun hof begroet,tot dat ze plotseling iedereen hebben gedoodt en Pajajaran tot op de fundamenten vernietigd op de kleine huwelijks gezelschap na in Karang Kamulian.Ik ben bang dat het ook in Holland gaat gebeuren dank zei de vriendelijk heid van onze blanke Indo’s tegen over de Arabieren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s