De christenen in Syrië trekken ten strijde

Screenshot_1

In Syrië krijgen de ´islamisten´ steeds meer macht. Christenen worden vervolgd – en bewapenen zich. Een lid van de Sotoro, de christelijke veiligheidstroepen, met een kruis op de arm en een wapen in de hand voor een politiebureau bij Qamischli

Met kruis en AK-47 (“kalasjnikov”): In Syrië proberen “rebellen” christenen te dwingen zich tot de islam te bekeren. De “islamisten” krijgen steeds meer macht en een oeroude christelijke gemeenschap bewapent zich.

Elias draagt een groot, houten kruis om de nek. Enkele van zijn kameraden hebben het symbool van het christendom op hun bovenarm laten tatoeëren. Met een uniform aan en een kalasjnikov in de hand zouden de jonge Syriërs kunnen behoren tot een krijgshaftige christelijke militie uit de kruistochten. Niets is echter minder waar.

“Wij verdedigen ons”, zegt Elias, de 17-jarige boerenzoon, die in de Syrische burgeroorlog aan de kant van de Sotoro, de christelijke veiligheidstroepen in de provincie Hasaka in het noordoosten van Syrië, vecht. Hier wonen bijna 200.000 christenen. “We hebben onze eigen cultuur en taal en zijn over heel Syrië verspreid”, verzekert Elias.

Ze spreken Aramees, de taal van Jezus, en kunnen terugkijken op een 3000 jaar oude geschiedenis. Deze geschiedenis willen Elias en zijn kameraden verder schrijven en daarom hebben ze zich bewapend. “We worden bedreigd door ´islamisten´, die ons willen uitroeien”, zegt hij en pakt zijn kalasjnikov nog steviger vast.

Screenshot_5

Elias uit het christelijke cultuurcentrum zegt: “Wij zijn bang.”

Een gebied dat rijk is aan oliebronnen en gasvelden

Sinds zes maanden proberen extremistische rebellengroeperingen zoals Achrar al-Scham of de beide loten van Al Qaida, het Al-Nusra Front en de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), dit gebied binnen te dringen, waarin behalve christenen overwegend Koerden leven. De regio waar hard om wordt gevochten, strekt zich uit langs de Syrisch-Turkse grens tot aan Irak. Hij is rijk aan oliebronnen en gasvelden. Hier wordt 60% van de Syrische aardolie gewonnen. Daarom willen de “islamisten” dit gebied veroveren, waarvan ze de bewoners sowieso als “ongelovigen” beschouwen, die ze zonder straf kunnen doden.

“Onze mensen hebben om bescherming gevraagd”, vertelt Eshow Gourige, president van de Syrisch-christelijke Eenheidspartij (SUP), een van de belangrijkste politieke vertegenwoordigingen van de christenen. “De ´islamisten´ zijn een groot gevaar voor ons. We moesten ons wel bewapenen, we hadden geen andere keuze”, verzekert Gourige en nipt aan zijn glas thee. “We willen ons niet laten verdrijven.”

Tot nu toe beperkte de taak van de Sotoro zich tot de bescherming van de christelijke wijken. Ze onderhoudt checkpoints en neemt de taken van de politie over. “sinds enkele maanden werken we samen met de Koerden”, zegt de 49-jarige president en steekt een sigaret aan. De christelijke strijders worden in opleidingskampen van de YPG getraind, de Koerdische volksverdedigingseenheden.

Christenen oefenen samen met Koerden

“De Sotoro kan weldra samen met de Koerden aan het front vechten.” De YPG staat erom bekend goed militaire georganiseerd, zeer goed getraind en bewapend te zijn. Tot nu toe konden ze alle aanvallen van de ´islamisten´ afslaan. “De afgelopen twee jaar werden er meer dan 150 leden van onze gemeenschap ontvoerd”, zegt Gourige. “Alleen daarom moesten we actief worden.”

Screenshot_6

Eshow Gourige, president van de Syrisch-christelijke Eenheidspartij (SUP), een van de belangrijkste politieke vertegenwoordigingen van de christenen, zegt: “We moesten ons bewapenen, we hadden geen andere keuze.”

Nog geen vijf minuten van het cultuurcentrum in Katanije verwijderd, een plaats die bijna tien kilometer verwijderd ligt van de 180.000 inwoners tellende districtshoofdstad Qamischli, woont Joseph (naam veranderd door de redactie). Hij werd net door zijn ontvoerders vrijgelaten. Nu zit hij in de woonkamer van zijn huis tussen familieleden en vrienden. Ze zijn langsgekomen om hem te feliciteren met zijn herwonnen vrijheid. De familievader heeft nog een met bloed doorlopen oog, schrammen op de armen en grote blauwe plekken op de rug. “Daar hebben ze me met een accu geslagen”, klaagt de 53-jarige. Hij bevond zich acht dagen lang in handen van ISIL, die bekendstaat om zijn wreedheid.

Joseph was naar een begrafenis van een bevriende islamitische familie het platteland opgereden. Op de terugweg kwam hij in een wegblokkade van de ISIL terecht. “Mijn islamitische begeleiders overkwam niets. Alleen mij, de christen, hebben ze meegenomen.” Hij werd naar een van de bases van ISIL gebracht en in een kamer opgesloten waarvan de muren met bloed besmeurd waren. De ´islamisten´ bonden hem met een ketting aan een tafel vast en deden hem een blinddoek voor.

Folteringen door ´islamisten´

“Eerst dreigden ze om mijn hoofd af te snijden. Daarna wilden ze dat ik me tot de islam bekeerde. Toen ik dat meerdere malen afwees, sloegen ze me.” Uiteindelijk kwam hij voor een shariarechtbank terecht, die hem vrijsprak. Heel waarschijnlijk moest er losgeld betaald worden. Maar daar wordt in het huis van Joseph niet over gepraat. Naast hem zitten zijn stralende echtgenote en zijn beide kinderen. Er wordt koffie, thee en limonade ingeschonken en er gaan eigen gebakken koekjes rond. Er wordt alweer uitbundig gelachen.

Ontvoeringen van christenen behoren in de Syrische burgeroorlog tot de orde van de dag. “Het is voor de rebellengroeperingen een probaat middel om ons gehate christenen te terroriseren”, analyseerde al meer dan een jaar geleden Geregorios Yohanna Ibrahim, de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Aleppo. “Daarmee kunnen ze tegelijk veel geld verdienen.”

De bisschop bemiddelde vaak zelf bij ontvoeringen en zamelde in de gemeenschap losgeld in. “als we niet betalen, wordt het slachtoffer vermoord”, zei Ibrahim. Maar wie zamelt nu geld voor hen in? Want Ibrahim werd inmiddels zelf, samen met zijn Grieks-orthodoxe ambtsgenoot Bulos Jasidschi, zelf ontvoerd. Sinds april ontbreekt van hen elk spoor.

Syrische christenen leven in angst

“Wij christenen zijn bang”, geeft Gabriel toe, die werkt in het christelijk cultuurcentrum in Qamischli. Hij zorgt voor de internetaansluiting en neemt organisatorische taken op zich. “Het zijn niet alleen ontvoeringen. ´Islamisten´  onthoofden priesters, vernietigen kerken en verdrijven christenen.” Gabriel zegt maar één woord: “Maalula.”

Screenshot_2

Ook de 17-jarige Gabriel vecht voor de Sotoro

Alle bezoekers van het centrum knikken. Begin september drongen radicaalislamitische “rebellen” in dit voor het christendom zo belangrijke stadje ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Damascus binnen. Daar bevinden zich de oudste kloosters en kerken van Syrië. De inwoners van Maalula spreken Aramees. Die oude taal, die meer dan vijf eeuwen lang de Lingua franca van het Midden-Oosten was en waarin Jezus Christus gepredikt heeft.

Onder het regime van Baschar al-Assad mocht er geen Aramees op school geleerd worden. Hij is er van overtuigd dat president Assad niet lang meer zal heersen. In Qamischli bevinden zich nog slechts in enkele kazernes regeringstroepen. Zij hebben nog steeds de controle over het vliegveld. “Ze zitten vooral in hun kazernes en zijn bijna machteloos”, benadrukt Gabriel. Men zou een regeling getroffen hebben met het Syrische leger om de bevolking en de stad te beschermen. ´s Nachts zijn er echter vaak Schabiha onderweg, de “geesten”, beruchte beulen van het regime, die hun gezichten achter zwarte skimutsen verbergen.

Bijna een half miljoen christenen gevlucht

Tot 450.000 christenen hebben het land al verlaten. Dat is bijna een vierde deel van de totale christelijke bevolking van Syrië. Maar niet alle vluchtelingen kunnen het zich veroorloven om naar het buitenland te vertrekken. Zij zoeken een veilige plaats in Syrië. Een van deze plekken was het Wadi al-Nasara, het Dal van de Christenen. Het ligt in de buurt van de Libanese grens, in de provincie Homs.

Voor de burgeroorlog was dit dal een populair doel van uitstapjes. Nu zoeken daar meer dan 150.000 christenen bescherming in 40 dorpen. Het dal is officieel onder controle van het Syrische regime. “Maar de ´islamisten´  zijn opgerukt en beschieten het gebied”, vertelt Gabriel. “Dagelijks komt het tot gevechten tussen ´rebellen´ en het Nationale Defensiecomité van het regime.”

Het hoofdkwartier van de ´islamisten´  bevindt zich in Krak des Chevaliers, het hoogste punt van de regio. Dat is een legendarische middeleeuwse kruisridderburcht, de best bewaard gebleven in zijn soort, en staat sinds 2006 op de lijst van Wereldcultuurerfgoed van de Unesco. “Wij organiseren hulptransporten naar Wadi al-Nasra”, zegt Gabriel. “Een collega van me was er onlangs nog. We kennen de situatie.”

Oase van de vrede tussen bloed en haat

Een regelmatige bezoekster van het Assyrische cultuurcentrum is Arima Said. Zij leidt de lokale tv-studio van Suroyo-TV, die zich bevindt in de christelijke wijk van Qamischli. Dagelijks worden hier vier uur programma´s geproduceerd, die naar de centrale in Zweden worden gestuurd en via satelliet in de hele wereld worden uitgezonden. “sinds het regime niets meer te zeggen heeft, kunnen wij christenen eindelijk zeggen wat we willen”, zegt de directrice van de tv lachend.

Screenshot_7

De tv-studio van Suroyo-TV bevindt zich in de christelijke wijk van Qamischli. Directrice Arima Said is blij met de toenemende persvrijheid en zegt zelfbewust: “Wij willen de toekomst van Syrië meebepalen.”

Ze geniet van de nieuwe persvrijheid en leidt trots de studioruimtes, die zich bevinden in de kelder van een appartementencomplex. “We willen de toekomst van Syrië meebepalen”, zegt Said zelfbewust. “Wij christenen zijn al enkele duizenden jaren in Mesopotamië en hebben daar recht op.” Ze weet echter maar al te goed dat noch zij noch de Koerden als minderheden uitgenodigd worden voor de geplande vredesonderhandelingen in november in Genève.

Na de door de airconditioning gekoelde lucht in de kelder van Suroyo-TV zijn de warme temperaturen van de herfstnacht in de straten van Qamischli een verademing. Bij de aanblik van de pubs, bars en restaurant in de christelijke wijk, waaruit popmuziek dreunt, kun je bijna de met bijzondere hardheid gevoerde burgeroorlog vergeten. Op de tafels staan bier en wijn. Onder de gasten bevinden zich vrouwen met hoofddoeken. Een oase van de vrede en de tolerantie in een zee van bloed, haat en geweld.

Bron:
http://www.welt.de/politik/ausland/article121122500/Die-Christen-in-Syrien-ziehen-in-die-Schlacht.html
Auteur: Peter Steinbach

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", christenhaat, Christenvervolging, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Krankzinnigheid, Moslims, Rotzakken, sharia, Syrië, Terrorisme. Bookmark de permalink .

21 reacties op De christenen in Syrië trekken ten strijde

 1. Tom Hendrix. zegt:

  En waar zijn nu de VERENIGDE NAZIES? En waar zijn nu de Kamervragen, van CDA,CU en SGP? En waar zijn nu de EUROFIELEN van BRUSSEL om het moslimgeweld te veroordelen?

  Like

  • peterselie1 zegt:

   Hi Tom “En waar zijn nu de VERENIGDE NAZIES” die willen niet gestoord worden met zo een futiele kwestie zij hebben de laatste tijd hun handen vol aan hun perfide werk om het plezier van de kleintjes de grond in te boren. Het slavernij verleden speelt hun op als een zure oprisping na een overdadige maaltijd in de hoop op herstelbetalingen.

   M.v.g.

   Like

  • bigljohn zegt:

   Tom, tegenwoordig maken die grote lichamen en andere linkse schoften zich alleen maar druk over Zwarte Piet. Dat schijn veel belangrijker te zijn, ons de zwarte piet toespelen, en zelf wegkruipen voor de realiteit van die wereldwijde Moslim misdadigers !

   Like

   • Tom Hendrix. zegt:

    @ Peterselie 1 om: 12.35. uur, en @ bigLjohn: 13.28. uur. Bedankt voor de reacties. Maar net als jullie walg ik ervan, dat niet 1 christelijk kamerlid, hier vragen over stelt. En laat ze me niet LULLEN, dat ze recht op vakantie hebben! Ze worden verdomme door ONS betaald om hier wat mee te doen!

    Like

 2. Theodoor zegt:

  Nederland moet voor 100% achter deze moedige en strijdbare mensen staan. Ze verdienen steun en hele goede wapens om het moordende tuig van zich af te houden.
  Wie weet wordt er een hulprekening geopend, giro 777 (lachen) en kunnen de kerken in Nederland eindelijk iets goeds doen.

  Like

  • Th.M. van Baarle zegt:

   Theodoor
   Je hebt gelijk. Ik ben atheïst maar zou best een gift op een rekening voor de christenen in Syrië willen storten. Misschien kunnen we de christelijke organisaties in Nederland bombarderen met mailtjes om ze aan te zetten tot actie. Deze mensen moeten zich toch adequaat kunnen verdedigen.

   Like

 3. Leo zegt:

  Goed voorbeeld doet goed volgen

  Like

  • Josh Bensen zegt:

   @Leo , ben het helemaal met je eens Leo, Het probleem is echter dat men in NL , GEEN wapens mag bezitten. Laat staan vuurwapens. (Behalve leden van schietsportverenigingen) . Maar ik durf te wedden dat de gemiddelde Mossel in NL wel degelijk ’n wapen/vuurwapen in huis heeft. Hoe wil je dan dat de NL-ers zich gaan bewapenen ? Ook maar buurtwachten oprichten die geweld niet schuwen , wanneer mensen zich “onwillig” gedragen in die buurten ? Ik kan me trouwens NIET voorstellen dat de politie of overheid in welke hoedanigheid dan ook , NIET durft op te treden tegen deze lui die zo nodig hun buurt willen “schermen” tegen de amoraal van de autochtone NL-er. Ten 1e , zijn deze buurtwachten NIET rechtsgeldig of wettelijk . Ten 2e, NL heeft ’n GRONDWET die iedereen VRIJHEID van wat dan ook garandeerd (zolang ’t binnen de redelijkheid , geldende normen , wet en regelgeving blijft) , en ik vraag me dus af , gebaseerd op WAT , nemen deze mensen het recht dus in eigen handen ? Ten 3e, NL heeft ’n Christelijk – Joodse achtergrond van oorsprong…Hoe kunnen deze mossels dan iets eisen of claimen ivm “hun” geloof ? Heb begrepen dat men ook wil proberen om Kerstbomen en Paasversieringen te weren daar ’t de mossels zou storen ? En ook honden weren uit de binnensteden wanneer men op 2 or 3 hoog woont enz enz. En dat deze mossels zich gediscrimineerd voelen vanwege dit alles. Spijt me wel, maar ik ben zelf gelovig Christen , als NL als multiculti land door wil gaan kun je NIET het ene geloof verbieden zich te uiten in de aanloop naar en tijdens zo’n feest. En het andere geloof volop toestemming geven en eisen inwilligen . Zeker niet , wanneer mossels ZELF geitjes en/of schapies slachten op 2 of 3 hoog en dat ’t bloed bij de onderburen langs de muur loopt. Keiharde discriminatie dus van de NL-er door de NL-se wetgeving. Ik zeg , er uit met die gasten . Sta volkomen achter de NL die zich willen “organizeren” om dit te bereiken.

   Like

   • Leo zegt:

    @ josh: Om een lang verhaal drastisch in te korten, insteek-houdelijk enkele antwoorden op je vragen en zienswijzen mijnerzijds.

    Dat men in Nederland geen (vuur)wapens mag bezitten mag prijzenswaardig zijn daar onze ouders en groot- ouders middels volksvertegenwoordigig binnen de parlementaire democratie hebben vast gelegd dat in een saamhorige en beschaafde samenlevingsvorm, mede door hen geschapen, dit bezit totaal niet nodig dus onzinnig is.(was) En daarom uit veiligheid voor en IEDER dit bij wet te verbieden.

    maaaaar….. tijden zijn veranderd.
    De politieke ontwikkeling is niet met de tijd meegegaan. (en blijft achter zo IS gebleken! en bewezen !)

    Dan de Grondwet:
    De klassieke grondrechten, artikel 1 t/m 12 zijn het terrein van de BURGER daar heeft de overheid NIETS te zoeken , ook niet bij formele wet.

    2 artikelen Uit het E.V.R.M. ( Europees Verdrag van de Rechten van de Mens)
    Door de Ned. regering ondertekend.
    Alles wat opgetekend staat in een internationaal verdrag, staat boven de nationale wetgeving.

    1) Het is de ULTIME taak van de overheid en haar organen om de burgers te
    beschermen tegen MISDADIGERS.

    2) De Grondwet heeft tot TAAK de burgers te BESCHERMEN TEGEN de OVERHEID en haar organen.

    Zeg het maar….. wordt punt 1 in NL uitgevoerd krachtens het E.V.R.M. ???
    punt 2 – kan je jezelf, als burger, gerechtelijk, beroepen op de
    Grondwet met een geschil met de NL overheid ??
    Het antwoord op beiden is NEEN !!

    Grondwet? voor mij: Ppppfffffffftt dikke L 3 bier

    “Hoe kunnen wij ons bewapenen”???
    Wij hoeven ons niet te bewapen we zouden ons dan verlagen tot het zelfde tuig wat ons belaagd .
    In het Boek der Boeken staat: Wie vrede wil bereide zich ten strijde voor.
    Beter is het dat een ieder zich gaat bekwamen in de Schietsport ! dat kan bij elke schietsportvereniging met gebruikmaking van verenigingswapens zonder in het bezit te zijn van wapens en verguningen. kennis is macht.

    In zwitserland doet 65% van de bevolking, zowel mannen als vrouwen en jeugd aan schietsport. Dat daar niks mee is bewijst dat zwitserland al meer dan 300 jaar vrede kent.

    Mochten de “rapen eens gaar zijn” dan zullen we de wapens met bijbehoren die de agressor meebrengt moeten afnemen en ons dan geschoold, DAARMEE moeten verdedigen.
    ( hoef je niets aan te schaffen , alleen maar van de straat te rapen)
    Geduld blijkt dan een schone zaak te zijn.
    In zulke tijden gelden toch alleen maar de WETTEN van de gelijkgerechtigheid.

    Op deze wijze is bijna geheel Parijs gezuiverd van de Duitse bezetter, mede omdat de Fransen en de IFF leden OM KONDEN GAAN MET WAPENS! (Wie vrede wil enz.)

    “Sta volkomen achter NL die zich willen organiseren om dit te bereiken”

    Om het bovenstaande niet te hoeven vrezen is er maar 1 manier om ons land
    te vrijwaren van dood, verderf, onderdrukking, verdriet ,ellende en onze verworven vrijheid niet af te laten nemen. Om culturele waarden te verdedigen zullen wij NEDERLANDERS ons moeten VERENIGEN in het Stemhokje. ( Zolang het nog kan )
    stem dan niet op een poppetje, een geil bekkie een paar dikke tieten of een in je handen gedrukte Judas roos, maar stem op INHOUD ! Stem op jezelf,
    Stem Op en VOOR Nederland en het behoud van ONS !!

    Like

 4. Gelovig OUD-MARINIER zegt:

  Mischien ook een idee….: Er zijn misschien ook wel NL-se Christenen die daar willen gaan vechten en deze mensen helpen…gewoon om die Islamieterige lui te dwarsbomen…. ” . Is maar ’n idee hoor.

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Dat van die Sharia-rechtbank viel me nóg mee. Het kan wel geholpen hebben, dat hij net van de begrafenis bij een ‘bevriende islamitische familie’ kwam. Dàt èn heel misschien een rechter die in zijn achterhoofd besefte, dat je ook weer niet iedereen de kop kan afhakken, louter omdat ze Christen zijn en nergens anders om. Zoiets. Volgens mij wel Russische roulette met die lui: Je zult ze de kost geven, die daar hun hand niet voor omdraaien. Hoe dan ook, dat Losgeld zal inderdaad wel geëist èn betaald zijn: Rechtvaardigheid is geen vanzelfsprekendheid bij die lui en dus een prijzige zaak.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Moeten de Syrische Christenen de leer van Christus 100 % volgen, of is het genoeg dat ze tegen de Islam verzetten om door Jezus Christus geholpen te worden?Net als eens bij ons de Geuzen?

  Like

 7. Seculiere zegt:

  Voor de Christenen hier; deze verhaal zal de moeite waard zijn voor jullie.

  Like

 8. Pingback: Christenen in Syrie moeten kiezen: zichzelf bewapenen of vermoord worden door de moslims. | tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl

 9. Syrier zegt:

  History repeats itself
  Meer 100 jaar geleden geschreven door Khalil Gibran

  Dead are my people by Khalil Gibran

  My people died on the cross.
  They died while their hands stretched toward the East and West,
  while the remnants of their eyes stared at the blackness of the firmament.
  They died silently, for humanity had closed its ears to their cry.
  They died because they did not befriend their enemy.
  They died because they loved their neighbours.
  They died because they placed trust in all humanity.
  They died because they did not oppress the oppressors.
  They died because they were the crushed flowers,
  and not the crushing feet.

  They died because they were peace makers.
  They perished from hunger in a land rich with milk and honey.
  They died because monsters of hell arose and destroyed all that their fields grew,
  and devoured the last provisions in their bins.
  They died because the vipers and sons of vipers spat out poison into the space where the Holy Cedars and the roses and the jasmine breathe their fragrance.

  My people and your people,
  my Syrian Brothers, are dead.
  What can be done for those who are dying?
  Our lamentations will not satisfy their hunger,
  and our tears will not quench their thirst;
  what can we do to save them between the iron paws of hunger?

  My brother, the kindness which compels you to give a part of your life to any human who is in the shadow of losing his life is the only virtue which makes you worthy of the light of day and the peace of the night.

  Remember, my brother, that the coin which you drop into the withered hand stretching toward you is the only golden chain that binds your rich heart to the loving heart of God.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s