“EU wil geen mensenlevens redden”

Screenshot_14

“We moeten vooral ontmoedigen dat mensen op die gammele bootjes stappen”, zei minister-president Mark Rutte na afloop van het overleg. „We moeten voorkomen dat mensen hun leven op het spel zetten. Zij moeten in hun eigen land een veilig leven hebben.”

Dat is wat er op de internet versie van de Telegraaf  te lezen viel. In de papieren editie van zaterdag 26 oktober 2013 stond op pagina T6  rechts in de hoek naast een  grote afbeelding van de “Nuchtere boerinnen sieren kalender” het volgende bericht, dat je dus bijna zou overslaan:

Nederlands vliegtuig gaat zee afzoeken

Speuren naar bootvluchteling

Zo, zou je denken, is er eentje zoek die belangrijk zou kunnen zijn? Niks van dat alles, lees maar verder:

BRUSSEL, zaterdag.

Nederland stuurt een patrouillevliegtuig naar Kreta om de Middellandse Zee af te zoeken naar krakkemikkige bootjes volgepakt met vluchtelingen die mogelijk in levensgevaar zijn. Het wordt vanaf begin december op het Griekse eiland gestationeerd. Het gaat om een Dornier, een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht.

Premier Rutte heeft dat gisteren in Brussel aan zijn EU-collega’s toegezegd. Die besloten gisteren de smokkel van mensen naar Europa harder aan te gaan pakken.

Terwijl de Europese regeringsleiders in de Belgische hoofdstad vergaderden, werden diezelfde nacht door de Italiaanse kustwacht voor de kust van Libië weer 800 mensen net op tijd van gammele bootjes gered. Hier kwam het niet tot een drama zoals onlangs bij het eilandje Lampedusa, waarbij bijna 400 vluchtelingen omkwamen.

Volgens Rutte betalen vluchtelingen wel tot 4000 dollar per persoon voor de overtocht. Zo strijken de mensensmokkelaars al gauw een half miljoen per bootje op. Maar de strijd gaat niet alleen op zee worden gevoerd.

Preventie

“We moeten vooral ontmoedigen dat de mensen in die gammele bootjes stappen”, zei Rutte na afloop van het overleg. “We moeten voorkomen dat mensen hun leven op het spel zetten. Zij moeten in hun eigen land een veilige haven hebben”. Het gaat dan ook niet alleen om het bestrijden van mensensmokkel en –handel, maar ook om ontwikkelingshulp, stelden de EU leiders. Als de economische situatie ter plekke verbetert, zullen minder mensen hun toevlucht zoeken in Europa.

Rutte benadrukte dat Nederland niet bereid is meer asielzoekers op te vangen. “Nederland heeft al een buitenproportionele instroom ten opzichte van andere Europese landen”. Extra opvang in bijvoorbeeld Nederland is volgens de premier niet de oplossing. De oplossing zou echt moeten zijn dat we de grenzen bewaken, dat we mensen terugsturen, dat we zorgen dat mensen überhaupt niet de reis ondernemen.

De regeringsleiders onderstreepten de noodzaak van intensievere samenwerking met de landen van herkomst. Ze wachten nu op voorstellen van een Europese werkgroep.

Door:
Tiny

Bron:
http://www.telegraaf.nl/buitenland/22004170/___EU_redt_geen_mensen___.html

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op “EU wil geen mensenlevens redden”

 1. dutchess43 zegt:

  Wat is er mis met de bootjes terugsturen zogauw ze de europese territoriale wateren binnenkomen?

  Like

 2. Petrossa zegt:

  tot nu toe sinds 1970 al $3.000.000.000.000 in dat continent gestort. Met dit als resultaat. Wat wil je daar nu in vredesnaan nog aan toeveogen dat opeens het probleem oplost? Zou het wellicht eens zo kunnen zijn dat als je ze van honger had laten sterven er nu niet veel meer onder de armoedegrens leven en/of verdrinken?

  Like

  • Peter,R de Boer zegt:

   Beste Petrossa,
   Hoeveel van de 3.000.000.000.000€(Gulden) is werkelijk besteed aan humanitaire hulp.Ik denk dat 70% in handen is gevallen van de toen en nu heersende machthebbers en deze hebben eerst hun eigen zakken gevuld toen nog wat wapens aangeschaft en daarna misschien iets aan de bevolking afgestaan.Ik heb al jaren een idee dat op de manier hoe we nu ontwikkelingsgelden omgaan is het storten in een bodemloze put en kan veel beter,Ga in de landen die zogenaamd afhankelijk zijn van gelden uit de zogenaamde rijke landen naar de lokale bevolking met de vraag wat is er nodig voor deze streek met zijn inwoners om te leven en zich als mens te kunnen voelen en zijn.Wanneer zij dan aangeven wij hebben behoefte aan landbouwwerktuigen,Laat dan deze landbouwwerktuigen hier in nederland produceren schenk dat gratis met uiteraard benodigde ondelen en laat technichsie
   mensen meereizen om daar de lokale bevolking te leren hoe een en ander werkt en leidt mensen vandaar op om de reparaties te kunnen uitvoeren.Het mes snijdt aan twee kanten en de dictators staan met lege handen.

   Like

   • bigljohn zegt:

    Beste Petrossa, ik ben het volkomen met u eens. Wie zich net Afrika wil bemoeien, moet ernstig rekening gaan houden met de volgende zaken; Dictaturen, corruptie, stammenoorlogen (al dan niet politiek getint) en Islam. Dit is de typische Afrikaanse cultuur en inborst, die ervoor gezorgd heeft en er altijd voor borg zal staan dat iedere hulp van buitenaf gedoemd is te gaan mislukken.

    Like

   • Rudi zegt:

    @Peter R de Boer 13:24
    Dat is al geprobeerd, Peter, tractors, ploegen, moderne landbouwtechnieken is men in Afrika gaan introduceren. Om de hulpwerkers niet te beschamen, knikken ze instemmend dat het op die manier efficiënter werkt. Zodra die hulpverleners echter hun rug gekeerd hebben, gaan ze gewoon weer verder op hun eigen oude manier; Tractoren e.d. staan in Afrika te roesten.
    Een schoolvriend van me had een oom die landbouwingenieur was en in Afrika werkte. Die vertelde dat soort verhalen. Zelfs de blikopener maakte nooit een doorbraak, liever zit de Afrikaan de hele dag met een blik over de grond te wrijven tot hij het deksel kan induwen.

    Anekdote
    Een westerling in Afrika ziet een man onder een boom liggen. Hij stapt op hem af en vraagt: “Waarom ga je niet werken?”
    “Waarom zou ik dat doen?” vraagt de Afrikaan.
    “Nou, dan kun je geld verdienen”
    “Waarom dan?”
    “Dan kun je sparen.”
    “Waarvoor?”
    “Dan kun je bijvoorbeeld een bedrijf oprichten en andere mensen werk geven en nog meer geld verdienen.”
    “Wat heb ik daar aan?”
    “Nou, dan kun jij gezellig onder een boom liggen.”
    “Onder een boom liggen? Dat doe ik nu toch ook al. Waarom zou ik dan al die moeite doen?”

    Like

   • Petrossa zegt:

    Ik heb iets te lezen voor je, serieus stuk (het betaal promotje kun je wegklikken) Africa’s Forever Wars
    Why the continent’s conflicts never end. http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/02/22/africas_forever_wars

    Like

   • Petrossa zegt:

    het zijn dollars. Opgave van WHO. Ik heb iets te lezen voor je, serieus stuk (het betaal promotje kun je wegklikken) Africa’s Forever Wars
    Why the continent’s conflicts never end. http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/02/22/africas_forever_wars

    Like

 3. jowitteroos zegt:

  …………..katholieke manier van afkopen…………..

  Like

 4. Tiny zegt:

  Denk wel niet dat ze de bootjes terugsturen als ze door dat patrouille vliegtuig worden ontdekt op zee. Die waarschuwen de schepen en dan wordt er weer een reddingsactie op touw gezet.
  Want denk even na, ze mogen zeker niet vliegen in het nationale luchtruim langs de kust om te kijken of ze aanstalten maken in de bootjes te stappen of net gestapt zijn. En dan nog, verwacht iemand hulp uit de betreffende landen van politie, grensbewaking of militair? Die zijn blij ze kwijt te zijn.
  Het is weer een bedrieglijke actie, sneaky hoor.

  Like

 5. luckybee zegt:

  Zijn ze dan niet gelukkig bij hun 72 maagdjes? met wie ze verenigd worden, in Mohammed’s Hemelse Bordeel?

  Like

 6. vanhetgoor zegt:

  Er moet iets veranderen. Veel van die jongens willen werken en geld verdienen, eerst moeten zij in Afrika aan de slag om geld voor de reis bij elkaar te krijgen, de reis kost zeker tweeduizend Euro per persoon. Ik zag eens een documentaire van als ik mij niet vergis van Channel 4 waarin een zwarte journalist uit Engeland de gehele reis maakt. Met alle stopplaatsen, met alle gevaren en alles gefilmd met de verborgen camera.

  Die jongens willen geld verdienen, die jongens willen een goede tweedehands auto die hier heel erg goedkoop is. En die jongens willen terug, thuis kunnen zij de mooie meneer uithangen met die auto, geld gebruiken voor de bouw van een huis. Met een goede basis kunnen zij heel erg goed vooruit geholpen worden. De meesten komen met de gedachte om terug te gaan zodra zijn voldoende geld bij elkaar hebben gespaard. De meesten zullen niet denken aan diefstal als inkomstenbron, bijna iedereen weet dat de sociale voorzieningen er niet zijn voor illegalen, dus dat is niet de drijfveer.

  Wat er moet veranderen is eenvoudig. Alle Afrikaanse jongens die een half jaartje willen komen werken die moeten een zes maanden visum krijgen. Dan betalen zij in dat half jaar gewoon belasting, en dan krijgen ze gewoon rechtvaardig betaald. Na dat half jaar gaan ze weer terug met de retourticket die men heeft moeten kopen voordat men naar Europa vertrok, dan zijn er geen kosten voor uitzetting, niet voor opsporing en geen problemen met illegale arbeid.

  De meeste Afrikanen hebben een goed ontwikkeld gevoel voor normen en waarden. Ook in Afrika wordt arbeid gewaardeerd, een man die een huis en een auto heeft die wordt gerespecteerd, iemand die drinkt of rookt of snuift wordt gezien voor wat hij werkelijk is, een paria!

  Het zou goed zijn om jonge Afrikanen een kans te geven. Maar er zijn problemen met goedkope arbeid in Europa, namelijk het werkt niet. China blijft toch goedkoper. En op dit moment willen de Polen niet dat zij concurrentie krijgen door Afrikanen.

  Een andere oplossing zou zijn is om wat bijvoorbeeld Albert Heijn doet, namelijk vee telen in Afrika en dat dáár in vleesverwerkende fabrieken laten verwerken en vervolgens hier te verkopen. Rozen laten kweken in Afrika, zalm kweken en misschien zijn er nog wel meer voorbeelden. Als er IN Afrika voldoende werk is dan hoeven die jongens niet met gevaar voor hun leven naar Europa te komen.

  Like

  • peterselie1 zegt:

   “Alle Afrikaanse jongens die een half jaartje willen komen werken die moeten een zes maanden visum krijgen. Dan betalen zij in dat half jaar gewoon belasting, en dan krijgen ze gewoon rechtvaardig betaald. Na dat half jaar gaan ze weer terug met de retourticket die men heeft moeten kopen voordat men naar Europa vertrok, dan zijn er geen kosten voor uitzetting, niet voor opsporing en geen problemen met illegale arbeid.”

   Beste vanhetgoor u weet in uw achterhoofd toch ook wel dat dit niet gaat werken, uw bovenstaande artikel getuigt een queeste van gerechtigheid en compassie voor diegenen die het zwaar te verduren heeft in voornamelijk de derde wereldlanden. Nu is het wel zo wat u ongetwijfeld al weet, dat arbeiders uit de zogenaamde MOE-Landen hier in ons eigen land ook de autochtone arbeiders verdringen en in de WW doen te belanden, een grote groep keert ook weer huiswaarts en er blijf een gedeelte die zich hier vestigt en ook zijn er al die leven van een uitkering. Mijns inziens werkt er geen een programma meer, Nederland met name is doorgeschoten in zijn tolerantie voor alle gelukzoekers die hier onder de mom van werken zijn gekomen. Ons sociale stelsel is aan alle kanten fraude gevoelig, iedereen heeft de laatste tijd dat voor zich zelf kunnen constateren, de trap keert men van boven af.

   M.v.g.

   Like

 7. Rudi zegt:

  @vanhetgoor
  “De meesten zullen niet denken aan diefstal als inkomstenbron, bijna iedereen weet dat de sociale voorzieningen er niet zijn voor illegalen, dus dat is niet de drijfveer.”

  Ik wil ze nochtans de kost niet geven die daarvoor komen. Als je bekijkt dat de minkukels die ons belastinggeld beheren maar wat scheutig zijn met sociale voorzieningen voor iedereen met een droevig verhaal. Want dàt weten ze ginder donders goed. En wat ze ook weten is dat als je hier een kind hebt bij een vrouw je sowieso mag blijven.

  “Alle Afrikaanse jongens die een half jaartje willen komen werken die moeten een zes maanden visum krijgen. (…) Na dat half jaar gaan ze weer terug met de retourticket (…)”

  Ik weet niet of je het gemerkt hebt, vanhetgoor, maar dat systeem heeft niet zo goed gewerkt met islamitische ‘gastarbeiders’. Waarom zou het wel werken met Afrikanen? Omdat de regering nu wel beter weet? Dat geloof je toch zelf niet, hoop ik?

  “Als er IN Afrika voldoende werk is dan hoeven die jongens niet met gevaar voor hun leven naar Europa te komen.”

  Waarom zouden ze werken als het geld hier in Europa door de overheid wordt uitgedeeld? Kort door de bocht, ik weet het. Afrikanen doen doorgaans goed hun best om hun draai te vinden. Al is het folders bussen, de straat vegen, boekhouder zijn, noem maar op. Begrijp me niet verkeerd, vanhetgoor, ik heb schrijnende dingen gehoord: een Afrikaanse (uit Kameroen en een mooie meid) die van opleiding boekhoudster is, getrouwd met een Vlaming en op het uitzendbureau WAAR HAAR SCHOONOUDERS NOTA BENE BIJ ZITTEN te horen krijgt: “Een Afrikaanse is goed voor een job als schoonmaakster.’

  “Een andere oplossing zou zijn is om wat bijvoorbeeld Albert Heijn doet, namelijk vee telen in Afrika en dat dáár in vleesverwerkende fabrieken laten verwerken en vervolgens hier te verkopen. Rozen laten kweken in Afrika, zalm kweken en misschien zijn er nog wel meer voorbeelden.”

  Twee problemen met dat voorstel: één: de Nederlandse (of Vlaamse) rozen- of veeteler moet opeens concurreren met voor een habbekrats geproduceerde producten uit Afrika en twee: Afrikaanse veetelers en vissers moeten hun hele opbrengst afstaan voor de uitvoer, waardoor ze zelf maar moeten zien waarmee ze hun gezin voeden.

  Mijn voorstel is dat die Afrikaanse landen vrijer moeten worden, het kapitalisme invoeren (lokaal produceren en consumeren en de surplus aan elkaar verkopen, de Afrikaanse markt is groot genoeg) en leren hun eigen broek op te houden. De moderniteit omarmen in plaats van ze af te wijzen als een schending van hun traditionele levensstijl. Niet beschaamd zijn om bv aan Israël te vragen hoe dat land er in slaagt om in een onherbergzaam gebied zijn voedselproductie op peil te houden (én uit te voeren!) d.m;v. hoogtechnologische irrigatiesystemen die met weinig water een maximale opbrengst genereren.

  De Afrikaanse landen zouden ook gezamenlijk een vuist moeten maken jegens Chinese en Europese import in plaats van elkaar uit te moorden.
  Ik zag ooit een reportage over de penibele situatie van kippenkwekers in Afrika. De voedingsmarkt wordt overrompeld door Aziatische en overgesubsidieerde producten uit Europa (tot wortels en blikken tomatenpuree toe). Een landbouwingenieur uit Kameroen, verbonden aan het Ministerie van Landbouw in dat land, verwoordde het als volgt : “Geef ons tijd om aan de concurrentie het hoofd te bieden!”

  Er is ondernemerszin zat in Afrika, maar de zakkenvullende machthebbers aan een kant, Europese en Aziatische concerns aan een andere kant en de slavenhalers uit de zandbak aan nog een andere kant en de VN beslissen erover dat ‘het Westen’ met zijn Zwarte Piet een grote probleem is, dan het invoeren van het kapitalisme.

  Like

 8. vanhetgoor zegt:

  @Rudi
  De slavenhalers uit de zandbak hebben Afrika jaren, nee eeuwenlang gedraineerd. Veel van het potentieel is steeds weer eeuw na eeuw weggevoerd. Het gevolg is dat de natuurlijke ontwikkelingen werden geblokkeerd. Wat de reden is waarom de scheiding tussen arm en extreem rijk zo groot is weet ik niet. In een documentaire over rijkdom in Afrika heb ik de meest walgelijke voorbeelden gezien. Hoe het komt, die extreme verschillen, weet ik niet. Dat het structureel is weet ik wel. Mogelijk komt het doordat de natuurlijke rijkdommen vrijwel direct na het winnen naar het buitenland worden verkocht, zonder dat daar bewerkingen op worden toegepast, er is dus geen plaatselijke arbeid nodig. De Chinezen maken het helemaal bont om zelfs de vrachtwagens, de pre-fab dorpen, de wegenbouwmachines èn heb bedienend personeel uit China te laten komen. In het geval van export naar China is er dus werkelijk geen enkele Afrikaan meer nodig die er aan kan werken of er geld aan kan verdienen, behalve de rijke bovenlaag, de familie van de president, of de president zelf die alle grondstoffen maar eventjes genaast heeft.

  Wat China doet is kolonialisme versie twee punt nul!

  Ik denk dat Afrika er uit kan komen door die jongens in Europa te laten werken, iets te laten leren en vervolgens deze jongens weer in Afrika aan het werk te zetten. Nog beter zou zijn om te zorgen dat de grondstoffen door Afrikanen in Afrika worden voorbewerkt voordat zij worden geëxporteerd naar andere werelddelen. Maar dat zal er wel niet in zitten, daar is te veel geld mee gemoeid, zowel in Afrika aan de top als ook in China. Blijft er op korte termijn alleen over om al die jongens in Afrika een goede start te geven door hen ideeën te laten opdoen in Europa en door hen hun eerste geld te laten verdienen in Europa.

  Like

  • Rudi zegt:

   @vanhetgoor
   “Wat China doet is kolonialisme versie twee punt nul!”
   Dat ben ik volledig met je eens.

   Wat je laatste alinea betreft, bewaar ik enige reserve: het lijkt een goed plan, op voorwaarde dat zoiets als ‘the green card’ in het leven zou worden geroepen, maar dan voor zes maanden, bijvoorbeeld, en niet zomaar al die jongens binnenlaten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s