Tsjechen willen geen rood-rode Renaissance

Screenshot_7

Er kwam niets terecht van de door de Europese media van tevoren aangekondigde “ruk naar links” in de Tsjechische binnenlandse politiek tijdens de parlementsverkiezingen op 25 en 26 oktober 2013. Terwijl de Duitse en Oostenrijkse staatszenders al dagen- en wekenlang een overwinning voorspelden voor de socialisten en communisten in Praag, beslisten de mondige burgers in Tsjechië weer eens anders.

De sociaaldemocraten onder Bohuslav Sobotka behaalden een magere 20,5% van de stemmen en hun potentiële coalitiepartner, de communistische KSČM, kon eveneens maar 14,9% van de stemmen behalen. Daarmee zijn de linkse partijen mijlenver verwijderd van een meerderheid in het Praagse parlement. Ook het plan van de linkse staatspresident Miloš Zeman om zijn huidige presidentiële kabinet onder Jiří Rusnok samen met de sociaaldemocraten en communisten voort te zetten, is daarmee mislukt.

Bij de burgerlijke en conservatieve partijen ontstond een nieuw partijenlandschap

De machtsverdeling bij de burgerlijke en conservatieve partijen in Tsjechië is volledig veranderd. De huidige burgerlijke regeringspartij ODS van de over een corruptieschandaal gestruikelde ex-minister-president Petr Nečas, behaalde slechts 7,7% van de stemmen, de conservatief-liberale TOP09 van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Karl Schwarzenberg kon 12% van de stemmen behalen en met 6,8% heeft de kleine christendemocratische partij KDU-ČSL iets gewonnen.

De grote winnaars van de verkiezingen zijn de nieuwe populistische partij ANO, opgericht door de grote ondernemer Andrej Babiš,  en de rechts-radicale anti-Roma partij Úsvit. ANO behaalde vanuit het niets 18,9% en Úsvit kwam op 6,9%.

Screenshot_8

Screenshot_9

Bron:
http://www.unzensuriert.at/content/0014275-Tschechen-wollen-keine-rot-rote-Renaissance

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Tsjechië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Tsjechen willen geen rood-rode Renaissance

 1. Jean zegt:

  Als ze de uitslag “niet” kunnen manipuleren naar links dan zal de EU misdaadorganisatie ze er niet bij willen!!! Hi hi ha ha.
  Mensen stem massaal rechts en laten we dan die EU misdadigers voor een internationale rechtbank slepen, een rechtbank waarin geen vriendjes zitten van de EU misdadigers.

  Like

 2. luckybee zegt:

  60 Jaren communisme lijk me genoeg om er van te balen.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Als ik aan Tsjechië denk moet ik ook altijd aan de Tsjechische student geschiedenis Jan Palach denken. Jan Palach kwam als een van de eerste in Europa in opstand tegen de monstrueuze socialistische/communistische terreur. Door zich zelf in brand te steken verzette Jan Palach zich tegen het neerslaan van de Praagse lente (1969) onder Alexander Dubcek door de communisten. Na Palach stak ook Jan Zajíc zich in brand op het Wenceslasplein. Hij overleed op 25 februari 1969. Uiteindelijk staken in totaal tien personen zichzelf in brand uit protest tegen het stalinisme. Palach is, als eerste van hen, het bekendst geworden. Decennia lang hebben de socialisten geprobeerd elke herinnering aan de nationalist en beschermer van het vrije woord en democratie Jan Palach uit te wissen. Het werd tenslotte Vaclav Havel in 1989 (na de val van het communisme) die Jan Palach alle eer gaf die hem toekwam.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s