HISTORIE: Vlammenwerpers verbrandden de vloten van de islam

Screenshot_22

“Zeevuur” noemden de Byzantijnen een geheimzinnig wapen waarmee ze de Arabische overmacht te lijf gingen. Zonder het Griekse vuur, ook wel Byzantijns vuur of vloeibaar vuur genaamd, zou Europa vermoedelijk door de moslims veroverd zijn.

Het einde van de hoofdstad van het christendom scheen nabij. Al vele maanden lang belegerde een reusachtig Arabisch leger Constantinopel. Smyrna (Izmir) en de belangrijke vlootbasis Cyzicus aan de Zee van Marmara waren al gevallen. De ondergang van het belangrijkste bolwerk van het christendom in het oosten scheen nog slechts een kwestie van tijd te zijn.

Het moet in 677, in het derde jaar van de belegering, geweest zijn dat de enorme ijzeren ketting , die de oorlogshaven in de Gouden Hoorn lange tijd beschermd had tegen aanvallen vanuit zee, werd neergelaten en de Byzantijnse oorlogsschepen zich weer op zee waagden. In aantal waren ze hopeloos de mindere van de vloot van de kalief. Maar ze hadden iets aan boord, dat de komende strijd desondanks in hun voordeel zou beslissen: het Griekse vuur, een superwapen met een onvoorstelbaar effect.

Binnen enkele seconden stond de Arabische vloot in brand. Zelfs het water bood geen redding, want ook daarop brandde het vuur. Byzantium werd gered. Kalief Muaiwya echter moest enorme schadevergoedingen betalen. Met de nederlaag verminderde ook zijn autoriteit om voor een opvolging te zorgen. Na zijn dood in het jaar 680 verzonk het Arabische wereldrijk in burgeroorlog.

Screenshot_23Het gaat eigenlijk niet om een zeeslag, die de beide historici Arne Karsten en Olaf B. Rader ertoe heeft bewogen een hoofdstuk te wijden aan de verdediging van de Arabische aanval op Constantinopel van 674-678 in hun nieuwe boek “Grote zeeslagen”. Het is de uitvinding waarmee dit gebeurde en die een “keerpunt in de wereldgeschiedenis” vormde. Want het Griekse vuur maakte het wereldhistorische overleven van Byzantium mogelijk, zijn vestiging als zeemacht voor een periode van meer dan 400 jaar. En daarmee zijn veiligstelling als bolwerk tegen andere aanvallen uit het islamitische oosten.

God en de alchemisten

Voor de Byzantijnen was de zaak duidelijk. De onwaarschijnlijke redding uit de Arabische omsingeling kon alleen met hulp van boven gelukt zijn. De geschiedschrijver Theophanes Confessor schreef dat alleen “God en de allerheiligste moeder van God deze hoofdstad en het keizerdom van de christenen beschermen.” Het mag daarom een ironie van de geschiedenis lijken dat de goddelijke familie zich daarbij bediende van de hulp van een kwakzalver uit Syrië, die zich door heidense geschriften liet inspireren.

Callinicus van Heliopolis zou de naam van de architect geweest zijn, die vanuit het islamitisch geworden Heliopolis in het huidige Libanon naar Constantinopel vluchtte. Daar zou hij door de belegering zijn geslopen en zijn uitvinding aan de keizer hebben laten zien, die weldra als “pyr thalassion” (zeevuur) of “pyr hygron” (vloeibaar vuur) bekend werd. De naam Grieks vuur is van latere datum.

Waarschijnlijk was de zaak iets prozaïscher. Al in de late klassieke Oudheid hadden Romeinse admiraals brandbare projectielen gebruikt. Ook was het principe van de drukpomp bekend, die uitgevonden was door een ingenieur met de naam Ktesibios van Alexandrië. Aan Callinicus was destijds vermoedelijk een groep alchemisten en ingenieurs verboden, die in de keizerlijke werkplaatsen in Constantinopel aan middelen knutselden waarmee de vijandige overmacht kon worden bestreden. Ook aan de 4-jarige belegering van de hoofdstad wordt intussen getwijfeld. Vermoedelijk ging het om meerdere Arabische aanvallen in de Bosporus, waarvan de laatste eindigde in een catastrofe.

Dit geniale idee van Callanicus bestond erin een vermoedelijk op aardolie gebaseerd mengsel te voorzien van de mogelijkheden van een drukpomp. Het resultaat werd sifon genoemd. Karsten/Rader: “De sifon op de dromons bestond uit brons en werd waarschijnlijk van onderen aangestoken om het brandmengsel te verhitten. Via een ventiel verbonden met een straalpijp kon het door een extra vlam aangestoken mengsel in de richting van de vijand gesproeid worden.”

De hardloper en zijn zeil

Omdat de onder hoge druk tot verbranding geraakte stoffen een enorm lawaai veroorzaakten, heeft, behalve het vuur, het enorme lawaai vermoedelijk ook als psychologisch wapen gewerkt. De mondingen van de sifons hadden daarom de vorm van muilen van leeuwen of monsters. Op de keizerlijke schepen waren tot drie van deze vlammenwerpers gemonteerd.

Om hiermee een zeemacht te vestigen, was er nog een geschikt schip nodig. Daarover beschikten de Byzantijnen in de vorm van de dromon. Dit geroeide scheepstype trok de consequentie uit de ineenstorting van het Oost-Romeinse rijk in het kader van het Arabierendom. De keizerlijke vloot kon zich al lang geen enorme slagschepen meer veroorloven. In plaats daarvan ontstond er naar het voorbeeld van de lichte liburne uit Romeinse tijden een snel roeischip, dat door honderd man werd aangedreven.

Screenshot_24

Tekening van een dromon

Daar kwam een nieuwe zeilconstructie bij. Dit “Latijnse zeil” maakte het mogelijk om beter aan de wind te zeilen. De naam “dromon” zegt iets over het prestatievermogen van dit snelle oorlogsschip. De naam betekent vertaald immers “hardloper”.

Ontstond er uit de combinatie van Grieks vuur en de dromon al een onoverwinnelijk wapen, een ander aspect zorgde er nog voor dat de islamitische vloten op respectabele afstand bleven. Want nadat onder Muaiwya de laatste ceders van Libanon aan een ambitieus vlootbouwprogramma ten onder waren gegaan, was er in de kernlanden van de kalief nauwelijks nog genoeg hout om krachtige schepen van te bouwen. De historicus Eckehard Eickhoff schat dat minstens net zoveel schepen het slachtoffer werden van gebrekkig materiaal als dat er verbrandden door Grieks vuur.

Stichting van een zee-imperium

Nog één keer, in 717, zou een islamitische vloot van meer dan 2000 schepen de aanval op Contantinopel gewaagd hebben. Met de zegen van Maria en het Griekse vuur aan boord van de schepen ging keizer Leo III. Met zijn vloot het gevecht aan. Er zouden tienduizenden Arabieren verbrand en verdronken zijn. Als gevolg daarvan werden de centra van de islam naar het binnenland, naar Bagdad en Cairo, verplaatst.

Byzantium stichtte een zee-imperium, dat zijn verstrooid liggende bezittingen van Italië tot in de Levant kon verzorgen – totdat in de 11e eeuw een van zijn provincies hem voorbijstreefde: Venetië. De keizerlijke vloot verviel en de samenstelling van het Griekse vuur, dat altijd een staatsgeheim was gebleven, raakte in de vergetelheid.

Screenshot_25

Slag bij Lepanto in 1571

De wereldhistorische rol van het Byzantijnse wonderwapen onderstreept de naam, die in de islamitische wereld ingeburgerd raakte voor de Middellandse Zee: “Zee van de Romeinen”. Zelfs Turkse sultans hadden respect voor de maritieme hegemonie van het Avondland. Slechts enkele decennia lang, tot de Slag bij Lepanto in 1571, zou het hen nog één keer lukken tegenstand te bieden aan de schepen van het Westen.

Bron:
http://www.welt.de/geschichte/article121312131/Flammenwerfer-verbrannten-die-Flotten-des-Islam.html
Auteur: Berthold Seewald

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Historie, Islam. Bookmark de permalink .

19 reacties op HISTORIE: Vlammenwerpers verbrandden de vloten van de islam

 1. nn zegt:

  Helaas zijn de verraders nu midden onder ons! Onze Westerse leiders steunen de moslimbroeders! Het verraad zit heel diep in onze eigen gelederen!

  Like

 2. Republikein zegt:

  Vlammenwerpers zijn goed te gebruiken om insecten te vernietigen!

  Like

  • Jean zegt:

   Republikein,
   Insecten??? Insecten zijn nuttig maar parasieten niet, parasieten brengen ellende en miserie en al hetgeen van die noordkust van Afrika afgezakt komt valt onder de parasieten.
   Wij hebben nu geen vlammenwerpers nodig, liefst geen barbaarse toestanden want dan zakken we zelf tot het niveau van die achterlijke gewelddadige barbaren, hetgeen wij moeten doen én de politiekers verplichten te doen is de geldkraan dichtdraaien zodat géén enkele allochtoon nog ergens in heel Europa één eurocent in het handje krijgt.
   NIEMAND kan ons verplichten allochtonen financieel te onderhouden, hebben ze geen inkomen of geen geld voor zelfonderhoud dan in een ‘gesloten’ instelling onderbrengen tot eerstvolgende boot of vlucht vertrekt naar land van herkomst desnoods charteren.
   Doen we dit niet “heel snel” dan zal ons dat zuur opbreken en zeker zware gevolgen hebben voor onze kinderen en kleinkinderen.
   Door voor de juiste partij te stemmen kan dit proces zeer snel gestart worden, in Frankrijk gaan steeds meer ogen open, daar zien we Napoleonnetje zo zenuwachtig springen als een parasiet, hij ziet het lucratieve baantje zo onder zijn neus wegglijden, maar ja dat bekomt men als men zich inlaat met allochtonen. Eigen schuld dikke bult.
   Weet dat het grootste vergif voor- én vernietiging van Europa samenhokt in die EU misdaadorganisatie een bende die nu ‘met alle middelen’ tracht ons monddood te maken want ze voelen nattigheid, het percentage ANTI EU bende wordt gestaag groter, gelukkig maar.

   Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Kanjers, die Byzantijnen! Karel de Grote had ook veel bewondering voor hun cultuur, evenals trouwens zijn moeder, Bertrada (oftewel “Bertha metten groeten voeten” -met de grote voeten, zoals ze naar ‘Dietse’ overlevering genoemd werd.) Tijdens de Karolingische renaissance bemerkte men hier en daar reeds die Byzantijnse invloeden. Jammer dat door allerlei omstandigheden die cultuur weer teniet gegaan is.
  En ook jammer, dat wij op dit moment hun voorbeeld niet kunnen volgen: Te laat voor een vlammenwerper, want we hebben het ongedierte hier al binnen gelaten. Hartelijk dank, Goedmensen èn Straatsburg ’75!

  Like

 4. sprx zegt:

  ook bij de toekomstige ontruiming van de moslimwijken zal de vlammenwerper nuttig blijken.

  Like

 5. Wat vreemd, de islam ontstond toch pas na 677 ?

  Like

  • Ekster zegt:

   Nee hoor, de profeet Mohammed (moge hij branden in de hel) is al in 632 gestorven. Daarna is de opmars van deze bloeddorstige doodscultus pas goed van start gegaan. Vele miljoenen zijn tot op heden het slachtoffer geworden en daar zal het niet bij blijven..

   Like

   • louis-portugal zegt:

    tijl de koran is later geschreven maar zoals Ekster al schrijft is mo er mee begonnen en vermoordde ongeveer 900 joden in Kybhar waarvan de meesten met zijn eigen handen.
    Ekster er zijn mensen die beweren dat het er ongeveer 270 miljoen zijn.

    Like

 6. dutchess43 zegt:

  En nu veroveren ze langzaam het Avondland alsnog, maar in wrakke bootjes….. en worden door geen Grieks Vuur tegengehouden.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @ dutchess; 07.01. uur. Het is nog erger, dat er schepen worden gestuurd door de EUSSR, die ze oppikken en naar het Europese vasteland brengen. En dat met de zegen van de LEIPDOOS MALMSTRÖM die ons nog meer wenst te verrijken met deze mensen. Een echt humane oplossing is, breng ze terug naar Afrika, en laat ze daar hun eigen land opbouwen. Ze komen toch echt om bij ons te parasiteren.

   Like

  • Integendeel, er worden vliegtuigen en marineschepen op uitgestuurd om ze te redden,
   Omgekeerde wereld.

   Like

 7. Martha N zegt:

  Grieks of Byzantijns vuur… De kennis van het maken is helaas verloren gegaan.
  Ja, zonder dat, zouden wij hier niet op deze blog schrijven en zag de wereld van de westerse vrouwen er heel anders uit.
  Het duurde lang, maar ze halen de schade wel rap in nu, de moslims dan.
  Het vuur houdt ze niet meer tegen, wij geven ze zelfs de wapens om ons te bestrijden in handen.

  Like

 8. luckybee zegt:

  Don Juan heeft zijn taak subliem gedaan. Hartelijk bedank.

  Like

 9. oogenhand zegt:

  En het leukste is dat de verbrandde moslim nú eeuwig branden!!!

  Immers, de islam vernietigt zichzelf in Syrië en Egypte. Ander leuk weetje. Volgens de islam is abortus na verkrachting toegestaan. Maar op grond van 33:59 is het onmogelijk dat vrouwen met hoofddoek verkracht worden. Als het toch gebeurt, is de islam weerlegd. Dit betekent weer eeuwig vuur voor de moslim.

  Like

 10. Wat is daar nu gebeurd, hoe komt dat voor mij naam?????

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s