EU wijst wet ter bescherming van klokkenluiders af

Screenshot_21

Cecilia Malmström, Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken, is niet geïnteresseerd in een Europese klokkenluiderwetgeving. Per slot van rekening zouden er al nationale wetten bestaan. Deze zouden volgens haar toereikend zijn. 

De EU  heeft een Europese, uniforme bescherming van klokkenluiders van de hand gewezen. Terwijl de politici hun best doen om met Edward Snowden op de foto te komen, leven klokkenluiders in enkele EU-landen in een rechtsvrije ruimte.

De Europese Commissie is niet geïnteresseerd in het beschermen van klokkenluiders. Verleden week werd een desbetreffende interpellatie afgewezen. Leden van het Europees Parlement stelden een criminaliteitsrapport voor, dat voorziet in een Europese wet ter bescherming van informanten. Deze zou in de Europese mensenrechtenconventie verankerd moeten worden.

Maar terwijl de Europese Unie stofzuigers (hier) en wc-brillen (hier) reguleert, vechten klokkenluiders in enkele landen vanuit een verloren en gevaarlijke positie (jongste voorbeeld uit Duitsland hier).

4 tot 5% van het BNP van de Europese Unie sijpelt weg in corruptie, aldus de inschatting van de conservatieve Italiaanse Europarlementariër Salvatore Iacolino, die het rapport coördineerde (meer hier). De strijd tegen corruptie is zonder klokkenluiders moeilijk te winnen (hier).

Cecilia Malmström, Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken, deelde de Europarlementariërs nu mee dat de Europese Commissie niet van plan zou zijn zo´n wet in te voeren. Bepalingen ter bescherming van informanten zouden al op nationaal niveau geregeld zijn. Nieuwe rechtsvoorschriften ter definitie van corruptie zouden niet noodzakelijk zijn, wordt zij door EUObserver geciteerd.

Die regelingen verschillen sterk in de individuele lidstaten. SPD, Groenen en Die Linke hebben verleden jaar in Duitsland voorgesteld om een betere klokkenluiderwet te maken. Dit werd door de CDU-CSU-FDP regering strikt afgewezen.

In Duitsland heerst een zogenaamde “plicht van trouw” tegenover de werkgever. Iemand, die overtredingen opmerkt die “op het eerste gezicht geen delicten zijn”, moet zijn werkgever wijzen op het foutieve gedrag, voordat hij naar de politie of de media stapt. Pas wanneer de werkgever niet of onvoldoende reageert, kan de officier van justitie geïnformeerd worden, staat er in het Duitse arbeidsrecht.

In Europa bezit Groot-Brittannië de meest omvangrijke wetten voor tipgevers. Sinds 1998 worden bijna alle werknemers in de privésector en de publieke sector tegen strafvervolging beschermd.

In Roemenië en Slovenië worden klokkenluiders alleen beschermd als ze in de publieke sector werken.

Hongarije heeft weliswaar een klokkenluiderwetgeving, maar geen autoriteit die deze in de praktijk omzet.

Frankrijk heeft onlangs een wet aangenomen om tipgevers betreffende de onderwerpen openbare gezondheid en veiligheid te beschermen.

In Nederland en Ierland liggen wetsontwerpen in de betreffende parlementen. Denemarken en Giekenland hebben eveneens wetsontwerpen aangekondigd.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/11/01/eu-lehnt-gesetz-zum-schutz-von-whistle-blowern-ab/

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Criminaliteit, democratie, dictatuur, Elite, Europese Commissie, EUSSR, Hypocrisie, Justitie, Mensenrechten, nieuw fascisme, politici, Privacy, Rotzakken. Bookmark de permalink .

12 reacties op EU wijst wet ter bescherming van klokkenluiders af

 1. Theresa Geissler zegt:

  Het zal Cecilia Malmström eens een keer niet zijn!
  Afzetten en opknopen, dat wijf; dat lijkt mij de beste remedie!

  Like

 2. Luchtpint zegt:

  Pro forma klokkenluiders wetgeving op nationaal niveau invoeren haalt even goed niets uit. Hoe komt het dat het altijd de klokkenluiders ZELF zijn die het meeste last krijgen met justitie achteraf en dat de instanties zelf buiten schot blijven ? Omdat de zgn democraten vinden dat ze moeten bekritiseerd kunnen worden zonder gevolg ??? Omdat ze echt democratisch zouden zijn of wat ?

  Doe me niet lachen. Die wetgevingen zijn gewoon pro forma doorgevoerd om de zogenaamde kloof met de sceptische burger te dichten onder de redenering “als we doen alsof we de gewone man een stem geven tegen mistoestanden in de politiek e.d., dan gaan de mensen wel ophouden met zeuren.”

  Dat was de redenering die erachter stak. Tot uiteindelijk er ook mensen waren die de nodige moed toonden om die wetgeving echt te gaan gebruiken, natuurlijk. Dat hadden ze uiteraard niet verwacht, dat mensen echt tegen corrupte praktijken zouden gaan protesteren.

  Al die wetten dienden enkel als een imago-schoonmaakoperatie. De vorm telt, en niet de inhoud. Zo eenvoudig is dat: wanneer je dat soort dingen aanklaagt, dan haal je je nog meer onheil op de hals. Zo corrupt is de “democratie” vandaag.

  Bah !

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @ Luchtpint: 21.22. uur. Democratie in Nederigland, whoehahahahaha! Dat is een grote grap, er is geen sprake van democratie, maar een elite-particratie! daarom haten deze elite ook Wilders en de PVV. Hieruit blijkt weer het verstandige beleid van Geert Wilders, om geen partij te vormen!

   Like

   • Republikein zegt:

    Zeer juist vriend, het klopt voor geen meter, wij zien dat, worden andere mensen bevlogen door onze vaderlandsliefde?
    Tom, we leven in een vijandige wereld!

    Like

 3. Henk der Niederländer zegt:

  Met in het achterhoofd dat er een Europees justitieapparaat moet komen zal het voor klokkenluiders wel iets moeilijker worden om bescherming te genieten als er onomstotelijk bewijs geleverd word dat een of meer EU parlementariers zo corrupt zijn als de neten.
  Ze waren al zo geschrokken toen er gefilmd werd dat ze alleen naar Brussel kwamen om hun handtekening te zetten en weer vertrokken alleen om hun dagvergoeding te kunnen innen.
  Tja en dat kan Malström niet verdragen natuurlijk en ook de rst van dat corrupte zooitje niet

  Like

 4. luckybee zegt:

  Helemaal mee eens.Ik ga geloof ik zelfs uit mijnkerk kerk uittdreden als ze ook Pro multie cultie blijven.en zo iets als de Protestanten kerk wil worden. Dus weg van de leer van Jezus Christus.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Hamvraag: wanneer komen alle WELDENKENDE Europeanen in verzet tegen dit zoveelste voorbeeld van bestuursFASCISME, nota bene op onze kosten?

  Like

 6. Jan zegt:

  Natuurlijk is men tegen een dergelijke want; dat zou immers inhouden dat de gehele kliek levenslang achter slot en grendel gaat wegens diefstal, oplichting, fraude, valsheid in geschrifte, geestelijke en psychische terreur, intimidatie, glashard liegen en het verspreiden van leugens.

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Vanzelf sprekend wijs de EU een wet af die klokkenluiders moet beschermen, stel dat een EU ambtenaartje uit de school zou klappen. Die shit willen ze niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s