VS: doelgerichte moord in vreemde landen is al lang bloedige routine

Screenshot_19

De Taliban-leider Hakimullah Meshud werd door een Amerikaanse drone gedood. De Taliban kondigden meer zelfmoordaanslagen aan 

Na de moord door een drone op een leider van de Taliban hebben de rebellen nieuwe zelfmoordaanslagen aangekondigd. De Amerikanen handelen in Pakistan zonder enige rechtsbasis – en dat doen ze al jarenlang. Als er bij de aanvallen burgers zijn gedood, dan is dat een oorlogsmisdaad. Een vervolging is echter onmogelijk: officieel bestaat het Amerikaanse programma van doelgerichte moord helemaal niet.

De Pakistaanse regering heeft de moord op de Taliban-leider Hakimullah Mehsud door een Amerikaanse drone veroordeeld. Minister van Informatie Pervez Rashid sprak zaterdag van een aanval van de Amerikaanse regering op de vredesgesprekken met de radicaalislamitische beweging. De provinciale regering van Khyber Pakhtunkhwa dreigde met een onderbreking van de NAVO-aanvoerroutes naar het naburige Afghanistan. Strijders van de Pakistaanse Taliban kwamen voor zonsopkomst op een geheime plek bijeen om Mehsud te begraven. De huidige nummer twee van de Taliban, Khan Said, werd tot zijn opvolger benoemd. Deze heeft vermoedelijk de grote aanval op een Pakistaanse marinebasis in 2012 georganiseerd.

“De VS hebben geprobeerd met deze drone de vredesgesprekken aan te vallen”, werd Rashid door Pakistaanse media geciteerd. Men zou echter niet toestaan dat deze mislukken. De Taliban had vrijdag verklaard dat de gesprekken nog niet begonnen waren. Volgens onbevestigde meldingen had Meshud deelgenomen aan een ontmoeting met 25 Taliban-leiders, waarbij het ging om de houding tegenover het gespreksaanbod van de regering. De regering in Islamabad heeft herhaaldelijk de aanvallen van de Amerikaanse luchtmacht en de geheime dienst CIA met onbemande vliegtuigen op haar staatsgebied veroordeeld.

Een woordvoerder van de provinciale regering van Khyber Pakhtunkhwa verklaarde dat het provinciale parlement er maandag over zal stemmen of de aanvoerlijken van de NAVO naar Afghanistan afgekapt moeten worden. Een van de belangrijkste aanvoerroutes loopt via de Khyber-pas.

Mehsud werd vrijdag gedood. Uit angst voor meerdere drone-aanvallen werd hij volgens informatie van opstandelingen en leden van de Pakistaanse geheime dienst zaterdagmorgen vroeg in de bescherming van de duisternis begraven. Een woordvoerder van de radicaalislamitische beweging kondigde vergeldingsaanvallen aan: “Iedere druppel van zijn bloed zal veranderen in een zelfmoorddader.

Een medewerker van de geheime dienst zei dat er bij de aanval in Noord-Waziristan aan de grens met Afghanistan in totaal minstens 25 mensen werden gedood. Volgens andere informanten hebben drones vier raketten op een gebouwencomplex in het dorp Danda Darpa Khel afgevuurd. Mehsud had voor zijn dood deelgenomen aan een bijeenkomst met 25 Taliban-leiders. Daarbij was het gegaan om een gespreksaanbod van de regering. De informatie was niet te controleren, omdat journalisten geen toegang hebben tot de desbetreffende gebieden.

Mehsud was een van de meest gezochte mannen in Pakistan. Men zegt dat hij talrijke aanslagen met veel doden op zijn naam heeft staan. De VS hebben een kopgeld van 5 miljoen dollar op hem gezet, omdat hij verwikkeld zou zijn in een aanval op een steunpunt in Afghanistan, waarbij in 2009 zeven medewerkers van de CIA werden gedood. Mehsud had in augustus 2009 de leiding van de Pakistaanse Taliban overgenomen, nadat zijn voorganger en mentor Baitullah Mehsud eveneens bij een drone-aanval werd gedood. Ook diens voorganger was op dezelfde manier om het leven gekomen.

Screenshot_2

De militaire wetenschapper Armin Krishnan zei tegenover de Deutsche Wirtschafts Nachrichten dat deze drone-aanvallen niet gedekt zouden worden door het volkerenrecht:

“De VS zijn de enige resterende wereldmacht en daarom maken de VS aanspraak op privileges voor zichzelf die zij niet aan andere landen wil toestaan. Onlangs heeft de voormalige Minister van Buitenlandse Zaken Hillary clinton volgens de Washington Post verklaard dat Amerika het recht heeft om in de hele wereld naar eigen goeddunken terroristen aan te vallen. Een militaire inzet in een ander land, dat voor deze militaire inzet geen toestemming heeft gegeven, is traditioneel als een oorlogsdaad te beoordelen en zou het Pakistan formeel hebben toegestaan om de oorlog aan Amerika te verklaren, of in ieder geval Amerikaans militair personeel in Pakistan als vijandige soldaten te beschouwen. Natuurlijk trekt Amerika hier aan het langste eind. Pakistan heeft er niets aan een oorlog te beginnen met een overmachtige bondgenoot. We moeten vrezen dat Amerika in de toekomst nog meer riskante en provocatieve antiterreur acties in neutrale landen zou kunnen uitvoeren, die in het ergste geval tot een ongecontroleerde escalatie zouden kunnen leiden.”

Mochten bij zulke aanvallen burgers gedood worden, dan gaat het om een oorlogsmisdaad. Normaal gesproken komt het publiek niets te weten over de werkelijke gevolgen van zulke aanvallen.

Armin Krishnan:

“De Conventies van Genève beschermen burgers in militaire conflicten en ook Amerika is daaraan gebonden. Zijdelingse schade, dus ook burgerverliezen, die naar verhouding zijn, worden door het oorlogsrecht echter uitdrukkelijk toegestaan. Zolang er een militaire noodzaak voor de militaire actie was en er voorzorgsmaatregelen werden genomen om verlies van burgers laag te houden, is het binnen oorlogsgebieden toegestaan om schade aan burgers toe te brengen.

Het juridische probleem bestaat er vooral in dat drone-aanvallen, die af en toe aanzienlijke schade onder burgers aanrichten en veel burgers doden, in neutrale landen zoals Pakistan, Jemen of Somalië plaatsvinden. In Pakistan zou tot een derde deel van de dodelijke slachtoffers van de drone-aanvallen onschuldige burgers kunnen zijn. Veel op het volkerenrecht gespecialiseerde juristen, o.a. van de Stanford University, beschouwen deze drone-aanvallen in neutrale landen, waarbij burgers sterven, als mogelijke oorlogsmisdaad.

In dit geval zou president Obama, die formeel toestemming geeft voor de aanvallen, als oorlogsmisdadiger voor de rechtbank in Den Haag gesleept kunnen worden. Dat zal natuurlijk nooit gebeuren. Er bestaat echter een serie civiele aanklachten tegen de CIA en de Amerikaanse regering, ook door de familieleden van gedode burgers. Deze aanklachten werden tot nu toe allemaal afgewezen, omdat het gaat om belangen van nationale veiligheid, die een bijzondere bescherming genieten.

“Juridisch bestaat het drone-programma van de CIA niet en de regering hoeft geen informatie m.b.t. het drone-programma of bepaalde drone-aanvallen aan rechtbanken door te geven. Zonder deze informatie zijn aanklachten zinloos, omdat het aankomt op de juridische analyse van de exacte omstandigheden als het er om gaat te beslissen of een bepaalde aanval volgens het volkerenrecht was toegestaan of dat deze een oorlogsmisdaad was. Daarmee kan men zeggen dat de drone-slachtoffers en hun familieleden geen rechten hebben zolang hier niet iets fundamenteel aan verandert.”

De Amerikanen vlogen sinds 2004 bijna 400 aanvallen met op afstand bestuurbare onbemande vliegtoestellen in Pakistan. Volgens een Britse vereniging voor onderzoeksjournalistiek kwamen daarbij tot 3.600 mensen om het leven, waaronder, gebaseerd op lokale mediaberichten, tussen 416 en 948 burgers. De Pakistaanse regering keurt de aanvallen officieel af, ook vanwege de vele burgerslachtoffers. De Amerikaanse president Barack Obama had in het voorjaar na heftige kritiek beloofd de acties te beperken.

Screenshot_3

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/11/02/usa-gezielte-toetung-in-fremden-staaten-ist-laengst-blutige-routine/

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Mensenrechten, NAVO, Obama, Pakistan, Taliban, Terrorisme, VS. Bookmark de permalink .

5 reacties op VS: doelgerichte moord in vreemde landen is al lang bloedige routine

 1. luckybee zegt:

  Heeft dan het volkerrecht de rechten van de Talibaan slachtoffers veroordeeld? dan hebben ze ook geen rechten om de Talibaan te verdedigen.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Die al qaida-moslims worden op hun eigen manier bestreden nl. door deze drone-aanvallen.
  Op een andere manier is het bijna onmogelijk omdat die lui, die ook proberen om zonder aanziens des persoons zoveel mogelijk onschuldigen op te blazen, door allerlei landen gefaciliteerd worden.
  Gelukkig zijn er die drones.

  Like

 3. De drone is het antwoord op terroristische aanvallen op onschuldige mensen om angst en ontwrichting te zaaien. De Drone is ook een terrorist die de terroristen leiders vermoordt als ze zich verbergen tussen onschuldige bewoners. Daarmee is de ‘collateral damage’ verklaard die zoveel tegenstand bij de Pakistaanse en Afghaanse regering oproept en het USA drone beleid wil verbieden. Karzai en Pakistan moeten zich realiseren dat onder hun bevolking de terroristen zich kunnen verbergen en zo is de bevolking medeplichtig en ook slachtoffer.

  Like

 4. Harry zegt:

  Het meest belachelijke dat ik dit hele jaar gelezen heb is een uitspraak van zo’n lorrenkop ” dat de recente drone aanval een ” aanval op de vrede ” zou zijn .

  Al tientallen jaren voeren ze een geniepige oorlog door overal ter wereld steeds een beperkt aantal mensen te vermoorden . Als er een van hén afgeknald wordt schreeuwen ze moord en brand , komen er tienduizenden de straat op om te ” demonstreren ” waarbij weer ettelijke doden het gevolg zal zijn .
  Als ze dat zelf veroorzaken , dan geeft dat weer niet , kennelijk .

  We zullen wel nooit gaan begrijpen wat er in zo’n door de islam geïnfecteerd brein omgaat .
  Zoiets als schizofrenie , BSE en hondsdolheid in een gevaarlijke mix .
  Maar dan nog erger .
  Want al die andere aandoeningen leiden nooit tot een vergelijkbare moordzucht .

  Like

 5. Rapido zegt:

  Als de presidenten van de USA beweren in het openbaar, dat de Islam een respectabele godsdienst is, waarom moet je dan de meest fanatieken onder hen dan bestrijden?
  Er zit een steek los in de hersens van de mensen die dit allemaal aanhoren?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s