Kosten voor nieuwe hoofdvestiging van de ECB in Frankfurt exploderen

Screenshot_1

Terwijl de ECB van de zuidelijke landen bezuinigingen eist, exploderen de kosten bij het eigen hoofdkwartier in Frankfurt tot vermoedelijk 1,15 miljard euro

De nieuwe hoofdvestiging van de ECB in Frankfurt zal 350 miljoen euro meer kosten dan gepland. Ook zal de wolkenkrabber te klein zijn. De extra 1000 medewerkers, die verantwoordelijk zullen zijn voor het bankentoezicht in de eurozone, hebben nu nog een gebouw nodig.

De kosten voor de nieuwe wolkenkrabber van de ECB in Frankfurt liggen 350 miljoen euro hoger dan gepland. Bovendien zal de 185 meter hoge toren direct al te klein zijn als hij eind 2014 geopend wordt.

De nieuwe hoofdvestiging van de ECB zal de belastingbetaler 1,5 miljard euro kosten, bericht de Wall Street Journal. Oorspronkelijk was er voor de bouw een bedrag van 850 miljoen euro gepland. Bovendien rekende men er voor een periode van tien jaar niet op dat de ECB in november 2014 het bankentoezicht in de eurozone zal overnemen.

“In de planningsfase van het nieuwe hoofdkwartier, die in 2001 begon, konden we niet voorzien dat de ECB een grote autoriteit met 1000 nieuwe werknemers vanaf de grond zal moeten opbouwen en deze nieuwe functie als bankentoezicht moet invullen”, zei een woordvoerster van de ECB.

De Centrale Bank onderzoekt nu waar de nieuwe autoriteit betreffende het bankentoezicht van de eurozone ondergebracht kan worden, aldus de woordvoerster. De ECB heeft op dit moment kantoren in het Japan Center in Frankfurt in het bankencentrum gehuurd.

Het nieuwe gebouw van de ECB bestaat uit twee spiraalvormige glazen torens, die met elkaar zijn verbonden door een hal. Het bevindt zich in Frankfurt Ostend, vier kilometer verwijderd van het bankencentrum. In de uitvoering is het meer dan een miljard kostende gebouw eigenlijk tegenstrijdig met het stadsontwikkelingsplan. Ook de richtlijnen voor monumentenzorg werden genegeerd (hier).

Op de bovenste etage van de ECB-wolkenkrabber kan men neerkijken op het Frankfurter bankencentrum, waar de grootste Duitse banken zitten. Hier zal de ECB-gouverneursraad tweemaal per maand bijeenkomen.

Tot nu toe was er in Duitsland nauwelijks kritiek op de kosten van het nieuwe ECB-gebouw. Daarbij is het ongeveer tweemaal zo duur als het Berliner Stadtschloss, dat op dit moment weer wordt opgebouwd in het centrum van Berlijn. (meer hier).

De denktank Open Europe wijst op de ironie van het verhaal: terwijl de ECB van de landen in het zuiden van Europa eist hun uitgaven onder controle te houden, exploderen de kosten bij het eigen hoofdkwartier.

Wie de kosten uiteindelijk zal dragen, hoeft hier niet apart vermeld te worden: de ECB is een open organisatie en betrekt financiële middelen van de belastingbetaler.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/11/05/kosten-fuer-neuen-ezb-hauptsitz-in-frankfurt-explodieren/

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Kosten voor nieuwe hoofdvestiging van de ECB in Frankfurt exploderen

 1. Rick zegt:

  Totaal Off Topic:
  Hoe een absurde discussie tot een belachelijk einde kan komen…
  http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/238510/conclusie-zwarte-piet-rel-piet-loopt-optocht-zonder-gouden-oorringen.html
  En nú is iedereen dus tevreden!? Wat een tranentrekker 😉

  Like

 2. bigljohn zegt:

  De toren van Babel is er nog niets bij vergeleken. Hopelijk komt ook hier een spraakverwarring zoals die in de bijbel beschreven wordt. Hoogmoed komt voor de val zullen we maar hopen.

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  Natuurlijk mogen WIJ de belastingbetaler, weer opdraaien voor de kosten, van dit prestige object, van de communistische EUSSR! En geloof maar dat Marx Rutte weer voorop loopt om nog gauw ons geld te brengen naar Brussel. Want deze “fijne meneer”, aast op een baantje bij de EU!

  Like

  • peterselie1 zegt:

   Hi Tom door het te tekenen van allerlei documenten die zijn EU-bazen hem onder zijn leugenachtige pinokkio-neus duwden en de gretigheid waarmee hij deed tekenen, was misschien wel dat er door zoveel aandacht aan zijn miezerige persoontje werd geschonken door de EU-bazen in de trant: teken maar hier onder de gestippelde lijn mein liebster und erster in der EU Klasse.

   Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Zal Jeroentje Dijsselbloem niet mee zitten, denk ik.

  Like

 5. Jean zegt:

  Dat hele EU gedrocht en alles wat daarmee te maken heeft is één maffiabende, het wordt hoogtijd daar een HALT aan te maken en die misdadigers voor een rechtbank te slepen voor gepleegde misdrijven tegenover de eigen bevolking.
  Als eerst uiteraard E.T. en zijn 2 meelopende misdadigers dadelijk gevolgd door aston, maalstroom, verafstoot & co.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Ik ben tegen het financieren van alle EU projecten, dat ons alleen maar veel geld gaat kosten.

  Like

 7. Avidia zegt:

  Ik ben overal op tegen wat de EU voortbrengt, dus ALLES!!!!

  Like

 8. fleckie zegt:

  men leze ook KOLEN en STAALGEMEENSCHAP,

  Like

 9. fleckie zegt:

  verdorie, ik wordt geregeld belemmerd, als ik een reactie wil geven, maar ook als ik een of ander wil opzoeken.

  Like

 10. Stephan0123 zegt:

  Dat ze dit ook gewoon kunnen doen in een Economische Crisis is rond uit belachelijk en misselijk makend.

  Ze spelen met geldt die beter het bedrijfsleven/onderwijs in had kunnen gaan.
  Ze snappen niet dat investeren in de economie de oplossing is voor de crisis.
  Afwachten tot de “kleine man” weer geldt gaat uitgeven heeft totaal geen nut, als de “kleine man” geen werk heeft, en de benzine en 10000 andere dingen maar duurder blijven worden.

  Vandaag overal te horen dat we uit de crisis zijn, de Nederlandse economie laat na vier kwartalen van krimp in het derde kwartaal een positief cijfer zien en is daarmee uit de recessie(nu.nl).
  Maar helaas blijft de werkeloosheid stijgen, dus wat nou uit de crisis?

  Like

 11. Pingback: Brusselse EU bureaucratie kost jaarlijks 10 miljard | Lang Leve Europa!

 12. Pingback: Gewelddadig protest tegen ECB bij opening nieuw kantoor van 1,5 miljard euro | Lang Leve Europa!

 13. Pingback: Gewelddadig protest tegen ECB bij opening nieuw kantoor van 1,5 miljard euro | JDreport.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s