9/11 2001 … 11/11 2013

Screenshot_24

Eergisteren was een dag die velen nog in het geheugen gegrift staat. Eigenlijk een beetje in stilte voorbij gegaan, echter niet voor de nabestaanden. Ook ik verloor twee correspondentie vrienden. Al deze mensen vielen ten offer aan de woorden, ooit geschreven door één man. De macht van het Geloof aan een Geloof is groot..! Christenen, ook politici zijn toch wel erg vergevingsgezind. Na het gruwen is ieder verder gegaan met leven  en worden de arme mensen, moslims genaamd, extra geknuffeld, want wat waren de tegenmaatregelen..? We omarmen ze met grote liefde… En zo hoort het ook…. Vandaag is het 11 november, de 11e van de 11e is Sint Maartens dag. Niet te verwarren met Sinterklaas, ook al zo een goed heilig man. Sint Maarten die zijn jas deelde met een bedelaar.

Als bedelfeest was Sint Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan mee doen. Pas rond de jaren ’20 en ’30 veranderde deze houding. Het Sint-Maarten werd nu juist gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden.

Omdat 11 november na de Eerste Wereldoorlog ook de dag werd waarop deze oorlog werd herdacht, is wel geprobeerd het feest een wereldlijke lading mee te geven. Het zou dan een vredesfeest moeten zijn. Dit heeft men uiteindelijk niet doorgezet. Het feest is, vooral in Nederland, juist vrij van enige religieuze of politieke lading, wat zeker bijdraagt aan de grote populariteit ervan.

In Vlaanderen is het vieren van Sint-Maarten beperkt tot de genoemde regio’s, en hierin lijkt geen verandering te komen. Het is eerder zo dat het feest steeds minder wordt gevierd, met name in Belgisch Limburg, waar vroeger veel meer Sint-Maartensvuren moeten hebben voorgekomen.

In Nederland is de situatie omgekeerd: in de 20e eeuw is het feest alleen maar populairder geworden, en steeds meer regio’s organiseren vieringen. Typisch is de geleidelijke opkomst van het gebruik in Amsterdam

Naast de alom bekende Sint Nicolaas is er nog een andere Sint op wiens kerkelijke feestdag het donkere herfstseizoen met een folkloristisch feest wordt opgeluisterd. Op 11 november wordt het feest van de heilige Martinus, bisschop van Tours gevierd, beter bekend als Sint Maarten.

In de avond van 11 november trekken groepjes kinderen langs de straten. Zij dragen lichtjes en zingen liedjes.

Martinus werd geboren in Sabria, Hongarije, in het jaar 316. Hij was de zoon van een aldaar gevestigde Romeinse magistraat. Op 15-jarige leeftijd nam hij dienst in het Romeinse leger en werd bij de ruiterij in Gallië (Frankrijk) geplaatst. In deze periode speelt het beroemde verhaal dat hij bij de stadspoort van Amiens een naakte bedelaar ontmoette die hem om Christus’ wil een aalmoes vroeg. Hij scheurde zijn mantel in tweeën en gaf de bedelaar de helft ervan. In de nacht daaropvolgend zou Martinus Christus zelf hebben gezien, bekleed met deze mantelhelft. Dit was een signaal voor Martinus om zijn leven anders te gaan inrichten.  Hij verliet het leger en koos de heilige Hilarius, bisschop van Poitiers, als leermeester. Op 18-jarige leeftijd werd hij gedoopt en later ook in de geestelijke stand opgenomen. Zijn eerste arbeid als priester verrichtte hij in zijn geboortestreek, waar hij het christelijke geloof verkondigde. Door tegenstand van heidenen en Arianen (een christelijke stroming, ook gezien als ketters, die de goddelijke afkomst van Christus niet accepteerden) moest hij daar weer snel vertrekken. Omstreeks 360 vestigde Martinus zich als kluizenaar ten zuiden van de stad Poitiers. Hij kreeg veel volgelingen, zodat hier in 361 het eerste klooster op Franse bodem ontstond. In 371 werd Martinus door het volk tot bisschop van Tours gekozen. Hij bleef zijn monnikenleven voortzetten, stichtte omstreeks 375 in Tours een klooster en werkte samen met zijn kloosterlingen aan de verkondiging van het christendom in Frankrijk. Op 11 november 398 stierf Martinus.

En voor U nu denkt, dat heeft ze van Internet…. dan zeg ik JA, het voorgaande stukje heb ik van Internet overgenomen. De geschiedenis van de H. Martinus van Tours is me echter niet vreemd, heb ik reeds jaren geleden over in mijn boek geschreven. Een boek dat hier niet ter zake doet, maar de geschiedenis van de H. Martinus leek me wel aardig in verband met de goedheid van ons Nederlanders om met mensen die anderen afmaken en willen afmaken te omarmen en onze mantel te delen… (geldmantel), ons brood, ons leven… enzovoort.

Zij slaan U dood, martelen, snijden de keel door en WIJ..? Wij delen onze mantel… zijn niet wij het, dan zijn het de politici, omdat zij ONZE mantel verdelen in ruil voor een dikke baan.

Denk maar niet dat zij hun eigen mantel delen..!

Door:
Martha N.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

31 reacties op 9/11 2001 … 11/11 2013

 1. Willie zegt:

  BRAVO Martha !!! Zo is het maar juist

  Like

 2. Republikein zegt:

  Dat heeft ze van internet…..
  Wat maakt dat uit, vroeger moest je naar de bieb, tegenwoordig kan je thuis alles opzoeken.
  Ik denk niet dat Einstein ging slapen met een boek onder zijn kussen opdat de inhoud de volgende dag in zijn hoofd zat. Hier nog wat meer kennis!
  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2013/11/11/de-misleidende-onzin-van-feestvieren/

  Like

  • Martha N zegt:

   Ja Republikein dat zei ik al, ik was lui, maar ik ken de geschiedenis ook uit mijn hoofd hoor. Heb het toen niet van internet geleerd, toen stond dat er nog niet eens op, heb je gelijk in. Het was naar de Bieb gaan of zelf de boeken kopen of bij elkaar scharrelen.
   We hebben er enkele duizenden, geloof me of geloof me niet… LOL.

   Like

 3. luckybee zegt:

  11-11- 1936 is mijn geboortsdag, aangezien het zamen valt met de innauguratie van de Carnaval princen,moet ik geen verjaarsdag meer vieren het wordt in Katholiek landen, Beyeren overal gevierd.Handig en goedkoop, ik was toen muzikant.

  Like

 4. Avidia zegt:

  Ik woon in Westernieland, bij ons werd afgelopen avond lekkers in de verlichte buidels van kinderen gegeven, ik moet jullie tot mijn schaam verklaren dat ik die dag voor het eerst vergeten was: 00000 erg, ik was echt de dag kwijt. Heel erg, al die kindjes wegsturen:, Ik ben het vergeten, want ik weet uit mijn kindertijd dat je flink wat binnen haalde, maar de vaders van de kindjes waren erg aardig :-}

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Je had in Alkmaar moeten wonen! Ik had dit jaar expres niets in huis gehaald omdat ik elk jaar weer met de helft blijf zitten en ben vanaf ca. 18.15u tot 20.15u met de laptop boven gaan zitten met beneden alle lichten uit, maar het was niet eens nodig, geloof ik; geen hond geweest! Mijn zoon was bij een vriend, een aantal straten verderop, maar volgens hem kwam daar óók al niemand.
   Het is wèl een echte Noord-Hollandse traditie, maar in de steden is het volgens mij aan het uitsterven; Die kinderen ZIJN al oververzadigd van alle snoep die ze krijgen, denk ik.

   Like

 5. Tom Hendrix. zegt:

  Mooi geschreven beste Martha N. Ik woon in het zuiden van Nederland, en ik weet nog goed, dat ik en mijn broertjes samen met vader naar het Sint Maartensvuur gingen kijken. Dat herinner ik mij als de dag van vandaag. Een heel mooi gebruik. Verder ben ik het er mee eens, dat juist de moslims gebruik maken van onze humaniteit en christenlijke naastenliefde. Dat is volstrekt waar.

  Like

 6. wilco zegt:

  9 11 duidt op de elfde dag van de maand september.
  En niet op de negende dag van de maand november.
  Als Martha dan schrijft op 11 november:” Eergisteren was een dag die velen nog in het geheugen gegrift staat. Eigenlijk een beetje in stilte voorbij gegaan, echter niet voor de nabestaanden. “,
  dan maakt ze dus een fout.
  Jammer

  Like

  • Martha N zegt:

   En Wilco ook jij:
   bedankt…hartstikke slim.
   Mag ik zeggen dat ik deze verbastering gebruikte om even op St. Maarten te wijzen.
   9-11, Ja hier schrijven we het anders. 11-9.
   St. Maarten was gewoon even een aardig verhaaltje.
   Het andere ernstig genoeg.
   St. Maarten was de afleiding…
   Maar ieder bedankt, snoepjes krijgen is best leuk.
   Nee, ik jok niet, waarom zou ik..?

   Like

 7. Martha N zegt:

  Ja jammer Avidia, hier wordt het ook gevierd.
  In ieder geval blijkt hieruit dat jij geen snoeper/ster bent.

  Like

 8. wil V. zegt:

  helaas 9-11 slaat op 11 september; is de amerikaanse connotatie

  Like

  • Martha N zegt:

   Wil V. bedankt…hartstikke slim.
   Mag ik zeggen dat ik deze verbastering gebruikte om even op St. Maarten te wijzen.
   9-11, Ja hier schrijven we het anders. 11-9.
   St. Maarten was gewoon even een aardig verhaaltje.
   Het andere ernstig genoeg.
   St. Maarten was de afleiding…
   Maar ieder bedankt, snoepjes krijgen is best leuk.
   Nee, ik jok niet, waarom zou ik..?

   Like

 9. peterselie1 zegt:

  Bedankt Martha N. voor het leuke stukje, herinner mij eigen, dat mijn moeder een witte kussensloop kruislings over mijn borst deed plaatsen en met een lampionnetje aan een houten latje de buurt af ging en deze liedjes deed zingen, en steevast boos werd wanneer wij niets in de kussensloop kregen door bepaalde mensen die er niet veel mee op hadden met dit kinderfeest, dan zongen wij: hier woont een kikkerbil die niets geven wil.

  Like

  • Martha N zegt:

   Peterselie1, haha een kikkerbil die niets geven wil…
   Leuk. Ik ging niet op st. Maarten’s dag met een lampionnetje, ik was enigst kind en woonde erg afgelegen, jammer… Het lijkt me best spannend zo in het donker en dan zingen… Ze komen hier ook voorbij

   Like

 10. Martha N zegt:

  Republikein: DE misleidende onzin van feestvieren… Ha jij zet dus geen schoentje (meer) dus, ook hang je met de Kerst geen sok aan de schoorsteen..? He, gelukkig, weer een zorg minder, het is maar lastig om iets te vinden… had ik net iets voor je willen kopen… een goed boek misschien..? U houdt van lezen dat voel ik. Nu dan niet, ander keertje maar weer en dit was niet hatelijk bedoelt, ik hou ook niet van cadeautjes kopen, maar kinderen vinden het wel leuk…
  Hoewel…Misschien de kinderen van tegenwoordig niet meer zo, ze willen wel hebben, maar hebben al zo veel, zo saai toch…
  Nu ik beken, dat ik vroeger echt uitkeek naar mijn jaarlijkse Sinterklaascadeau, een Sjors en Sjimmie boek. Helemaal verkeerd nu, want dat is een slaaf een zwarte piet een geknechte knecht.
  Ja en zo is het verkeerd met mij gegaan, door de cadeautjes, hoewel het er slechts een enkele was, ja want er was niet zo veel geld toen na de oorlog, maar ja dat was toen…
  Nu is er ook niet veel meer, maar dat hebben we graag weggegeven, nu ja graag… wij niet…

  Like

 11. Tiny zegt:

  Hier ook een horde zingende kinderen met hun mooie lantaarns aan de deur gehad. Wij wonen in het heel erg katholieke Emsland, en ja dit wordt dus echt gevierd, met optocht en al. Na de optoch, gaan de kinderen langs de deur en zingen voor wat lekkers.

  Like

  • Ik woon al negentien jaar in mijn (bunker) flat maar ik heb slechts één keer kinderen aan de deur gehad die wat zongen voor snoep. Als ze van de week waren gekomen hadden ze allemaal een zakje chips van me gekregen, maar helaas… er kwam geen hond aan de deur. Ik heb thuis wel een grote hond, een waakhond.

   Like

   • Anneke zegt:

    Ha, een waakhond…afschrikwekkend voor de kinderen. Geen gebedel aan deur; nou hier in Brabant gister geen kind gezien. Trouwens woon alweer ruim dertig-jr in Brabant, maar nooit iets van ’t St.Maartens-feest gezien/gehoord.

    Like

   • Tiny zegt:

    Dat is dan jammer Jack, Maar het wordt niet in iedere buurt, zelfs niet in iedere stad of dorp gevierd. Vroeger bij ons in Den Haag gebeurde er ook niets. Ik kende natuurlijk St, Maarten, maar de lampion optochten en de kinderen die aan de deur komen zingen heb ik pas hier in Dld. kennen geleerd.

    Like

 12. Wachteres zegt:

  http://www.at5.nl/artikelen/115342/vrouw-west-weigert-marokkaanse-kinderen-snoep-te-geven

  Of dit nu nodig is?

  Bij ons wordt sint Maarten ook gevierd, maar onze buurt is zo langzamerhand uit de ‘kleine kinderen’ en er kwamen maar twee: twee broertjes.
  Trouwens, in het Noorden van Nederland wordt/werd het feest ook gevierd.

  Like

 13. Anneke zegt:

  9/11-’01 ….Niet gister-eergisteren, maar alweer twee maanden geleden. The Twinnie’s ‘zakten’ in-elkaar. Het bedrog werd ‘ze te zwaar’, de ‘fundamenten’ kraakten, scheurden en plof het wereld handels-centrum tuimelde zo naar het ravijn. Twaalf jaren zijn vervlogen…Nou wie weet; komend voorjaar (12½-jr.= jubileum) een groots herdenkings-festijn….”Pfff; wat gaan de jaren snel voorbij…Gelukkig maar, des ‘te eerder’ de wereld verlost is”.

  Like

  • Anneke zegt:

   Ach; Wilco had dit vanochtend al opgemerkt…. Het St.Maarten’s feest is mij geheel onbekend. Werd in het zuid-westelijke deel (Reformatorisch-NL) van dit kikkerlandje niet gevierd. Sinterklaas werd wel vereerd en de kerstdagen enigzins, maar zonder ‘pakjes-avond’ en zonder kerstman. Drie-koningen werd eveneens niet gevierd…of op een wat andere wijze. Wel de lampionnen-optocht, maar geen gebedel aan de deuren. Snoepjes zaten in de jaszakken van meelopende ouders/moeders merendeels. Zo had en heeft iedere provincie/-streek een eigen invulling; betr. de ‘heilige feesten’.

   Like

 14. Avidia zegt:

  Sint Martinus bisschop
  patroon van alle landen
  dat ik hier met een lichtje loop
  is voor mij geen schande
  geef een appel of een peer
  ik kom het hele jaar niet meer
  laat me nu niet langer staan, kan ik een huisje verder gaan

  Bleef de deur gesloten:
  Hier woon t een kikkerbil
  die niets geven wil
  God zal hem tarten
  met honderduizend ratten (verder weet ik het niet meer :-{

  Like

 15. Avidia zegt:

  Heb ik al een eerder verteld:
  Sint Martinus rijdt op zijn paard door onze stad, op de trap voor het stadhuis zit een halfnaakte bedelaar en vraagt aan Sint Martinus wat te eten, ik heb zo’n honger schreeuwt hij, Sint Martinus gooit hem een stuk brood toe, maar ik heb het ook zo koud, Sint Martinus pakt zijn zwaard en snijdt een stuk van zijn mantel af en gooit dit naar de bedelaar. Dan verzamelen de kinderen met lampions zich en gaan Sint Martinus voor naar een groot plein waar ze allemaal een zak snoep krijgen, vanaf daar gaan de kinderen verder de stad in om langs de huizen hun buit op te halen.

  Like

 16. Avidia zegt:

  Martha N zegt:
  12 november 2013 om 09:20

  Ja jammer Avidia, hier wordt het ook gevierd.
  In ieder geval blijkt hieruit dat jij geen snoeper/ster bent.

  Dat heb je goed begrepen Martha, ik heb nooit iets in huis, dus ben ik echt geen snoepster, wel vervelend af en toe, want ik kan het zomaar vergeten iets in huis te halen als ik visite krijg.

  Like

 17. Wachteres zegt:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22050087/__Zingende_kinderen_bestolen__.html

  Ben benieuwd wie dat zijn ……… uit de reacties is al een en ander op te maken ….

  Like

 18. Jan zegt:

  Weerzinwekkende nikker* (om zijn eigen worden te citeren) hetst (gestoorde) zwarten op tegen blanken en Joden en beschuldigt Joden van 9/11

  Liquidatie is te goed voor dit uitschot.

  * probeer het geheel te beluosteren al zal het zeer moeilijk zijn.
  Dat Amerika een volslagen kutland aan het worden is is duidelijk te wijten aan de zwarten en latino’s. Dat is inmiddels duidelijk. De KKK is niets vergeleken met deze kotskop + kutpubliek)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s