Misbruik van de media door Palestijnse propaganda

Screenshot_27

Palestijnse kinderen als menselijk schild

Philippe Assouline Esq., advocaat en journalist. Vertaling en inkorting: Likoed Nederland. Klik hier voor de volledige, Engelse versie met voetnoten.

In de strijd om de harten en geesten winnen emoties het van de feiten. Medeleven is dwingender dan droge feiten ter verdediging. Dit wordt tegenwoordig bevestigd door de wetenschap, en het verklaart waarom de Palestijnen de media-oorlog hebben gewonnen.

Omdat “het ons een goed gevoel geeft als wij lijden kunnen verlichten” – door de kant van degene te kiezen die het slachtoffer lijkt – hecht een herhaalde ervaring van mededogen zich in onze gedachten.

De uitbeelding van de Palestijnen als onschuldige slachtoffers in nood is de rode draad door alle Palestijnse propaganda – en is de sleutel tot het enorme succes geweest. Maar liefst 40-60 procent van de Europeanen gelooft dat “Israël bezig is met een uitroeiingsoorlog tegen de Palestijnen.”

Verbijsterend, wanneer men bedenkt dat het Israël is dat juist regelmatig met uitroeiing bedreigd wordt. Israël, een liberale democratie ingesloten door tirannie en sektarisch geweld, wordt in toenemende mate gezien als het kwaad.

Kinderen

Sinds de eerste Intifada hebben Palestijnen doelbewust gebruikt van kinderen als voetvolk bij rellen voor de televisie, omdat beelden van kwetsbare kinderen het meest effectief en blijvend de Palestijnen neerzet als ongelukkige slachtoffers, ongeacht de feiten. Beelden wekken meer emoties op. In de sociale psychologie wordt dit de Fundamentele Attributie Vergissing genoemd.

Om deze beelden te veroorzaken hebben Palestijnse leiders systematisch hun jeugd geïndoctrineerd tot Jodenhaat en ‘martelaarschap’ en ze vooraan bij de camera’s geplaatst.

De effectiviteit van dode Palestijnse kinderen als propaganda-instrument werd onderstreept door Jasser Arafat:
“Het Palestijnse kind met een steen, kijkend naar een tank, is dat niet de beste boodschap aan de wereld, als die held een ‘ martelaar’ wordt?”

Hamas schept ook op dat het “vrouwen en kinderen als menselijk schild gebruikt”en traint kindsoldaten in zijn middelbare scholen.

Maar Westerse media stellen geen morele vragen. Palestijnse leiders hebben dus nooit hoeven uitleggen waarom ze zo veel van hun jongeren in gevaar brengen voor propaganda doeleinden, of waarom buitenlandse hulp besteed wordt aan de hersenspoeling van kinderen.

In scene gezet

Palestijnen hebben zo veel meelijwekkend ‘nieuws’ in scene gezet dat het een naam gekregen heeft: Pallywood. In de gelijknamige film zijn vele bewijzen te zien van het gespeelde verwondingen, nepbegrafenissen, geënsceneerde vuurgevechten, professioneel huilende grootmoeders en nagespeelde ambulance evacuaties.

Nooit iets misdaan

Ook werd een terminologie gekozen dat aansluit bij de westerse geschiedenis van onrecht, om het beeld van de Palestijnen vermengen met andere bekende slachtoffergroepen. De Palestijnse agressie die de oorzaak is, wordt weggepoetst.

Zo wordt zionisme – het recht op Joodse zelfbeschikking in het Joodse thuisland, als “kolonialisme” voorgesteld. Terreur wordt “verzet”. Palestijnen zijn “vluchtelingen”, die net als Jezus “worden vervolgd door de joden” en zijn slachtoffer van “apartheid”. De propaganda stelt de Palestijnen voor als volledig passieve en totaal onschuldige slachtoffers.

Journalisten

Dit beeld wordt strikt geregisseerd, mede door intimidatie van journalisten. Zo waarschuwde de minister van Informatie van de Palestijnse Autoriteit, Yasser Abed Rabbo, een journalistieke delegatie dat “de Palestijnse nationale belangen voor de vrijheid van de pers komen.” In de afgelopen jaren hebben Hamas en Fatah vaak met geweld opgetreden tegen journalisten die als bedreigend werden gezien voor “Palestijnse waarden”.

Daarnaast zijn een aantal prominente journalisten van internationale persbureaus gelijktijdig betaalde medewerkers van de Palestijnse overheid.

Bovendien voelen plaatselijke Arabische journalisten – ook van Westerse agentschappen – geen tegenstrijdigheid tussen het werken als journalist en het er op na houden van extreem anti-Israëlische standpunten. Zo vertelde een senior BBC-verslaggever – Fayad Abu Shamala – dat journalisten “de campagne [tegen Israël] schouder-aan-schouder voeren met het Palestijnse volk.”
Later werd hij ontmaskerd als Hamas lid. En ook toen handhaafde de BBC hem nog.

Conclusie

Mededogen is een krachtige emotie. Beelden van onnodig lijden belemmeren ons vermogen om rationele morele oordelen te maken. En net zoals seks verkoopt, verkoopt compassie ook. De ervaring van mededogen is een vorm van psychologische beloning en het dwingt ons om blijvend de kant te kiezen van vermeende slachtoffers, ongeacht context of feiten.

Door bovengenoemde methoden hebben Palestijnen zich vakkundig geherdefinieerd als onschuldige slachtoffers. Met dat imago kunnen zij nu Palestijnse misdaden voorstellen als slechts een reactie op Israëlische daden. De feitelijke verdedigingen door Israël versterken dan slechts de indruk dat de Palestijnen onrecht is aangedaan.

Israëli’s hebben lang geprobeerd om mensen te overtuigen met argumenten en juridische rechtvaardiging, en hebben verloren. Israël zal zich anders aan de wereld moeten presenteren, op een manier die minstens zo emotioneel aantrekkelijk is als het verhaal van slachtofferschap van de Palestijnen.

In de eerste plaats door het kinderlijke beeld van Palestijnen terug te draaien.

Nog belangrijker: Israël zal valse beschuldigingen niet meer moeten bestrijden met onpersoonlijke feiten, maar met ontroerende – en wel correcte – eigen verhalen.

Door:
Likoed Nederland
LIKOED

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Misbruik van de media door Palestijnse propaganda

 1. Martien Pennings zegt:

  Voortreffelijk stuk.

  Like

 2. bigljohn zegt:

  Een goede naam alsmede een slechte naam, daar kom je niet vlug meer vanaf volgens het gezegde. Dat geld dus ook voor de Palestijnen die ten onrechte door velen een goede naam toebedeeld krijgen, en vereerd worden als heiligen. Er zal dus nog heel wat water door de Rijn moeten stromen eer de massa in de gaten gaat krijgen dat de Palestijnen heus niet zo’n lieverdjes zijn als ze zich voor doen. Als ze het al ooit in de gaten gaan krijgen !

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Helder artikel met duidelijke conclusies.Ja, Israël zal zich op een andere manier moeten presenteren -ergens te gek voor woorden, maar wààr- en ja, compassie verkoopt. Heeft overigens bij mij altijd al een beetje anders gewerkt, moet ik zeggen: Té veel (massale) compassie veroorzaakt bij mij automatisch psychische brààkneigingen, zodat ik dan altijd wel naarstig op zoek ga naar de tegenargumenten. En als ik die vind en ze blijken logisch en realistisch klamp ik me er dankbaar aan vast, dolblij, dat ik niet in die massale compassie hoef mee te gaan. En zo gaat dat bij mij met àlles. Noem het dwarsliggerij, maar ook mijn manier van zelfbehoud.
  Alles waar té voor staat is al niet goed dus dat geldt ook voor een téveel aan compassie. Bovendien: Kijk vooral uit waarop of op wie je het richt: Palestijnen zijn MOSLIMS. Hebben die omgekeerd ook compassie voor ons? Dacht het niet! Ik snap trouwens ook al niet, dat het westen nog steeds in die meer dan belabberd gemaakte Pallywood- filmpjes trapt. Zal ook wel aan de ‘zoete smaak van het medeleven’ liggen………

  Like

 4. Pieter Nokkio zegt:

  Tenenkrommende waarheid, dit stuk van Likoed Nederland. Palestijnen knuffelen, oftewel de zieligheidsindustrie, draait om miljarden. Zo vertelde een succesvol zakenman in Israel mij vorige maand nog, verbijsterd te zijn over het feit dat Europa maar geld blijft pompen in de Palestijnse gebieden (kleine letter p accepteert mijn politiek-correcte spellingschecker helaas niet). “Jullie geld verdwijnt in de zakken van een paar vooraanstaande Arabische families, die het op Israëlische banken zetten. Daardoor is het leven in ons eigen land extra duur geworden”, aldus de zegsman.
  En verder: “Vrede willen die gasten helemaal niet, want anders zouden ze geen geld meer krijgen uit het westen. Onbegrijpelijk dat jullie niet eens controleren of en wat er met jullie giften gedaan wordt. Het komt heus niet bij het Palestijnse (-weer die onterechte hoofdletter, voor het verzonnen-) volk terecht.”
  Als de Israëli’s na honderden raketten te hebben ‘geslikt’ er een paar gaan terugschieten, wordt de bevolking van de Gazastrook door luchtmachthelikopters die pamfletten strooien, enkele uren van te voren gewaarschuwd waar de Israëlische bommen zullen vallen. In plaats van zich uit de voeten te maken, groeperen ze juist op die plekken kinderen en bejaarden. Opdat er maar ‘martelaars’ zullen vallen. En inderdaad, de films van de toekomstige slachtoffers die de westerse media maar al te gretig zullen afspelen op hun jodenhatende journaals, liggen al lang klaar. Wordt door speciale casts aan gewerkt, zoals Likoed terecht opmerkt.
  Overigens een verandering om in Israel gewone landkaarten te zien hangen, bij reisbureaus en dergelijke: niet van die rare inhammen om gebieden aan te geven waar andersoortige inwoners van dat land zich ophouden en terreur verzinnen.

  Like

  • fleckie zegt:

   via de UNRWA, is bekendgemaakt, maar ook betreffende de miljarden, die het PIF Palestijns Investeringsfonds ook IN BEHEER HEEFT! maar of het DE GROTE MASSA bereikt, is dus de vraag.

   Like

 5. koddebeier zegt:

  Weldenkende mensen hechten daarom ook geen enkele waarde aan de verhalen van journalisten,
  dat smerige zooitje die iedereen opzettelijk beliegen en bedriegen.
  Minderwaardige mensen net als de meeste politici.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Dat doet toch Dries van Agt en cornuiten al de hele tijd toch reklame maken voor de palestijnen?En nietvergeten alle marxisten doen het ook.

  Like

 7. baksteen zegt:

  Wat zouden de Palestijnen gedaan hebben als ze de dagelijkse beschietingen over zich heen hadden gekregen zoals Hamas dat heeft gedaan. Simpel, geen schuilkelders bouwen voor je scholen,geen luchtalarm, geen traing aan de kinderen maar zelf een raket afschieten op je eigen kleuters die aan het spelen zijn op het schoolplein, dramatische in scene gezette beelden gaan de wereld rond……maar Israeliers zijn geen beesten die hun eigen kinderen zonder moeite doden zoals de Palastijnse leiders dat doen.

  Like

 8. Republikein zegt:

  Ze liegen en bedriegen dat het gedrukt staat.
  Zelfs een colaatje is niet meer heilig!
  http://honestreporting.com/the-photo-that-started-it-all/

  Like

 9. Jan zegt:

  Dr.” Omar Ja’ara: Mozes was een moslim die Palestijnen uit Egypte leidde

  Hij kreeg voor deze revolutionaire opvatting de prestigieuze EFQM European Certificate of Excellence. (Kun je op de markt in Caïro kopen, dat is duidelijk)
  Hoe zou het toch komen dat die geitenneukers nooit de Nobelprijs krijgen?

  Like

 10. Jan zegt:

  Joden in Israël oorzaak van eermoorden begaan door Arabieren
  Palestinian Minister of Women’s Affairs Rabiha Diab saved much of her blame for violence toward women for Israel: “The Israeli occupation is the one practising the utmost violence … it’s the main thing keeping us from advancing.

  En typisch voor socialisten: niet weten waarover zij het hebben want Aqaba ligt in Jordanië en dus is het citaat van die ‘young man’ volslagen lachwekkend:
  “It feels like something that belongs to another time,” said one young man in Aqqaba who refused to give his name, the first hints of a beard on his chin. “But, it’s standard.”
  Maar het is typerend voor de Reuters-nazi’s.
  http://www.trust.org/item/20131211064513-hnmg0/?source=shtw

  Komt er van als je socialisten de portefeuille voor het onderwijs in handen geeft geeft.

  Like

 11. Jan zegt:

  PLO-propaganda

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s