HISTORIE: Historici corrigeren Duitse oorlogsschuld van 1914

Screenshot_13

99 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog beginnen historici te twijfelen aan de tot nu toe duidelijk aan het Duitse Rijk en Oostenrijk-Hongarije toegewezen oorlogsschuld. Tot nu toe deden politiek correcte historici hun best om de enige schuld aan de Eerste Wereldoorlog aan de “Centrale mogendheden” te geven. Op deze these waren de verdragen van Versailles en St. Germain gebaseerd, die het Duitse Rijk en Oostenrijk-Hongarije onderwierpen en ook het zaad voor de Tweede Wereldoorlog zaaiden.

Duitsland moest nog tot en met 2010 herstelbetalingen aan de geallieerden betalen. De laatste termijn van deze “schadeloosstelling” bedroeg alleen al in 2010 69,9 miljoen euro en werd in de Duitse begroting afgeboekt onder “betaalde buitenlandse schulden”.

Een nieuwe generatie historici wil de these van de enige schuld corrigeren

Generaties scholieren en studenten geschiedenis moesten de these van de Duitse en Oostenrijks-Hongaarse oorlogsschuld over zich heen laten komen. Des te verbazingwekkender is het, dat een nieuwe generatie historici deze nu corrigeert. In de uitzending “Wie was schuldig? – de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog” op de publiekrechtelijke tv-zender Phoenix keerden de historici Christopher Clark (University of Cambridge) en Sönke Neitzel (London School of Economics and Political Science) zich tegen deze stelling van enige schuld.

Bron:
http://www.unzensuriert.at/content/0014340-Historiker-revidieren-deutsche-Kriegsschuld-von-1914

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Historie, Hongarije, Oostenrijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op HISTORIE: Historici corrigeren Duitse oorlogsschuld van 1914

  1. Marc Bouwman zegt:

    Niall Ferguson had in zijn boek over de De Grote Oorlogen een mooi stukje over de argumenten van de Engelse regering indertijd om mee te doen. Zo speelden de verkiezingen van 1914 een rol voor de zittende regering: door een ferm standpunt tegen de Duitsers in te nemen profileerden zij zich voor de kiezer. Na herverkiezing had deze regering nooit verwacht hun eigen toezeggingen tegen de Duitsers te moeten nakomen. Een fraai voorbeeld van hoe binnenlandse politieke motivatie een rol speelde bij het bij de oorlog betrekken van Groot-Brittannië.

    Like

  2. luckybee zegt:

    Wij waren neutraal en kunnen en willen geen antwoord hier op geven.Maar mij is wel opgevallen dat alle despoten dezer wereld na de eesrte wereld oorlog al hun machten hebben verloren, inclusief de Sultan van Istanbull.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s