‘De euro is de kanker van de EU geworden’

Screenshot_25

In een artikel in de NRC van afgelopen zaterdag pleitte de gerenommeerde Franse buitenlandexpert François Heisbourg voor het afschaffen van de euro.

Net als Frits Bolkestein vind hij het ‘onzin’ om door te gaan met de euro als de volken van Europa geen federale unie willen. Want dat is volgens Heisbourg de enige mogelijkheid om de eenheidsmunt ‘te redden’. Heisbourg:

“Ik offer graag de euro op, als daarmee de EU gered kan worden.”

Dat is duidelijke taal van deze professor, die geen onbekende is voor DDS. Eergisteren, in de laatste zaterdagbijlagebesteedde DDS Finance al een artikel aan deze man, naar aanleiding van diens laatste boek ‘La Fin du Rêve Européen’.

Lees verder>>>
(Wachteres)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op ‘De euro is de kanker van de EU geworden’

 1. Door onze strot geduwd door onze Eurofiele regeringen!

  Like

 2. Harry zegt:

  Die laatste zin vind ik geweldig : EN WEER HAD WILDERS GELIJK !
  Typisch toch dat dergelijke knappe koppen toch ook aanvankelijk op het verkeerde paard gewed hebben .
  Ben helaas te stom om het hele Eu drama te overzien , maar gevoelsmatig zou ik zeggen laat die euro maar en hef de EU op , gewoon weer EEG , maar dan met één munt .
  Hoeveel is daar mis aan ?

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Op zichzelf niet veel, maar, zonder te pretenderen dat ik er kijk op heb; èrgens heb ik het gevoel, dat dat technisch-economisch niet goed mogelijk is.
   Ik kan niet uitleggen waaróm, maar ik vóel gewoon, dat dat binnen de kortste keren spaak zou lopen…..

   Like

   • Joost Visser zegt:

    Laat ik het eens proberen dan. Vroeger toen er nog een spaanse peseta was bent u wellicht wel eens een keer op vakantie geweest in Spanje. Goedkooooop! De spaanse peseta was t.o.v. onze gulden een veel mindere munt. Waarom? Onze economie draaide vaak als een tielerier en de spaanse economie dreef op een maand of vier toerisme. Internationaal was er vraag naar de gulden om de im- en exporten te financieren. De vraag naar spaanse pesetas was groot in het vakantieseizoen en daarna minder. De internatrionale activiteit was gewoon minder. Vanwege de lage gewaardeerde peseta was de export van bijvoorbeeld olijfolie goed concurrerend. Een flesje kostte een gulden. Als de economie wat minder liep werd de peseta afgewaardeerd t.o.v de gulden. Het flesje olijfolie kostte un slechts 0,9 gulden, dus we bleven flesjes olijfolie kopen.

    Nu met de euro kost een flesje olijfolie een euro. Men wil meer olijfolie exporteren, mar een euro is een euro. Je kunt het flesje wel goedkoper maken, maar dat gaat ten koste van de winst. De enige manier om het flesje goedkoper te maken is door bijvoorbeeld de lonen te reduceren, maar dat betekent minder koopkracht voor de massa, dus de spanjolen zelf gaan minder flesjes olijfolie kopen tot het moment dat de olijfolieflesjesfabrikant failliet is. Dit heet dan interne deflatie. Het goedkoper maken van de euro in een regio m.b.v. loonderving.

    Duitsland is goed voor de zware industrie en auto´s. Wereldwijde vraag. Spanje is goed voor de olijfolie. Minder winst per product. Dus per regio, land is uit historie, cultuur een geheel andere economie ontstaan. Je kunt Spanje niet een Duitsland maken in een aantal jaren, als dat ooit kan, met dezelfde arbeidsethos, dezelfde efficiciency en dezlefde producten.

    Vandaar dat Spanje verarmt. De lonen moeten omlaag om nog enige vorm van economie over te houden. Vroeger devalueerde de peseta en verkocht men weer meer flesjes olijfolie. Dat kan niet meer want ´we´ hebben een en dezelfde munt.

    Vandaar dar de rijke landen permanent de arme landen moeten gaan ondersteunen. Transferunie.

    Het is allemaal wat complexer en gedetailleerder dan ik hier schrijf, maar de kern van het probleem ligt hier.

    Complexer in een analyse maakt het lenen tegen een lagere rente van de euro dan de peseta waardoor vastgoedprojecten waar geen vraag naar is, bijvoorbeeld.

    Frankrijk is de grootste profiteur van de eu. Zonder de landbouwsubsidies, wijn bijvoorbeeld, was dit land allang naar de gallemiezen.

    En wij maar betalen tot onze achter-achterachter…..kleinkinderen.

    Dus vanzelf komt hier ook de armoede. Het maoistisch paradijs van Barosso. Allemaal even arm, behalve ik en mijn medeleidinggevende vriendje.

    Like

 3. Th.M. van Baarle zegt:

  De tendens moet zijn dat Wilders VER UIT de grootste partij aan gaat voeren. Hij is ook voorstander van het inruilen van de EURO voor de gulden. Dan moeten we niet afwachten maar er tegenaan om de aanhang van de PVV te binden en zoveel mogelijk nieuwe aanhang binnen te sluizen. Propaganda.

  Like

 4. lucky9 zegt:

  De euro is niet de kanker van de EU geworden. De euro is het product van de kanker EU. De EU moet helemaal niet gered worden maar afgebroken worden. Niet tot op de grond maar minstens terug geschroefd tot de EG die bestond voor de referenda.
  De ondemocratische fascisten moeten met de rug tegen de muur en met pek en veren bekleed worden door de kiezers die ze zelf zo minachten.!

  Like

 5. Republikein zegt:

  Zouden de Filipijnen ook genoegen nemen met guldens? Die heb ik nog, de euro”s zijn op!

  Like

 6. aquarius4422 zegt:

  Als een project mislukt is het verstandiger ermee te stoppen en je verlies te nemen dan door te blijven modderen. Dit weet elke ondernemer met gezond verstand, helaas ontbreekt dat bij de eurofielen.

  Like

 7. Tom Hendrix. zegt:

  De kanker, was en is het gedrocht EU. Daar had men nooit mee moeten beginnen. Dat was het kindje, van Bondskanselier Kohl, CDU, en van de Franse president Mitterand. En deze twee, hebben op de top van Maastricht in 1992, “groen licht”, gekregen van alle regeringsleiders, die daar aanwezig waren. En van partijen als vvd,cda,pvda,d66. Dat kan ik niet genoeg herhalen mensen. Deze politieke partijen en hun politici zijn volkomen schuldig aan het DRAMA EU en EURO!

  Like

 8. Tom Hendrix. zegt:

  ” Joost Visser± 07.20. uur. Prima uitleg van U, zeer begrijpelijk. Daarom is het waardeloos met de EU en Euro, en blijft het waardeloos met de Eu en de Euro. Behalve voor de PARTIJBONZEN der EUSSR te Brussel. Want verschil moet er zijn, volgens de RODE EUSSR LEIDING! Voor hun de hoofdprijs en voor ons de nieten.

  Like

 9. koddebeier zegt:

  Zou de titel niet moeten zijn.. “De Europese Unie is het kankergezwel van een Democratisch Europa” ??

  Like

 10. Jade zegt:

  Wat mij betreft gaan we ook terug naar Gulden en EEG.
  Geen zin om straks in de rij te staan bij de voedselbank…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s