‘We moeten de islam de kans geven zich over te planten naar andere culturen’

Screenshot_25

Yamila Idrissi met Rachid Benzine in Parijs

‘De islam verkeert in crisis en moet opnieuw aansluiting vinden bij de eigen intellectuele traditie en bij modern wetenschappelijk onderzoek.’ Dat betoogt de Franse islamoloog Rachid Benzine.

Rachid Benzine is geen doorsnee intellectueel. Hij is een islamoloog met een grote liefde voor hiphop die ooit kickbokste op hoog niveau en die nu tegen de heilige huisjes van de traditionele islam aanschopt.

U haalt het bestaande beeld dat moslims van hun godsdienst hebben onderuit.

Rachid Benzine: Heel wat gelovigen denken dat ze een rechtstreekse verbinding hebben met de profeet, maar elke tijd brengt zijn eigen lezing van de Koran voort. In de negende eeuw werd de Koran anders begrepen dan in de vijftiende eeuw. Of neem de gelijkheid tussen man en vrouw. Je mag niet verlangen van een tekst uit de zevende eeuw om daar iets zinnigs over te zeggen. De gelijkheid tussen man en vrouw is een overwinning van de laatste vijftig jaar. Heel het leven zit niet in de Koran. Het is belangrijk om dat in te zien. Ik zeg ook vaak: god is geen stoplap, god moet een open vraag blijven. Ik wil moslims instrumenten aanreiken voor een levendig en kritisch geloof.

Lees verder>>>
(h/t Martien Pennings)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

22 reacties op ‘We moeten de islam de kans geven zich over te planten naar andere culturen’

 1. islamieten zijn niet gewend te denken……en ze hebben het al jaren kunnen oefenen in het westen….er verandert helemaal niets, ze nemen voetstoots aan wat de leiders zeggen. ijdele hoop dus (-:

  Like

 2. Republikein zegt:

  1001 nacht sprookjes zijn soms wel amusant, het sprookje van alla niet zo, dan maar dit sprookje!
  http://politiek.thepostonline.nl/2013/11/14/video-jezus-redt-politiek/

  Like

 3. Martien Pennings zegt:

  Wat ik ooit eerder aan filosofisch kletsmajoor Joël Vos mededeelde http://bit.ly/1bPKXz5, kan ik ook richting Rachid Benzine informativeren. (Wat een lekkere naam voor een aanhanger van die wereldbrandenstichtersreligie trouwens.):

  “Ik zal het nog veel sterker zeggen dan Ayaan: zelfs ‘radicale openheid’ als alternatief voor ‘dogmatische religie’ is nog te veel eer voor de islam. Daar is Ayaan nog véél te coulant in. Het enige alternatief voor de islam is: bij het grof vuil zetten en nóóit meer omkijken. Ayaan identificeert inderdaad de islam met overgave-aan-Allah’s-Wil. En terecht! Nee, zwatelkontje Vos, dat is niet ‘een minderheid’ die dat doet. Die overgave is dé oerkern der kernen van de hele islam en die kern-kern kan alleen gespleten worden ten koste van een hele erge grote boem. Een soort van sociaal Hirosjima maar dan op de schaal van de hele islamitische wereld. Die kern-kern is onveranderlijk omdat het Allah’s woord is, het ‘eeuwige en ongeschapen’ woord dat dateert van vóór de dinosaurussen en van vóór de oerknal. ‘Gezond verstand’, ventje Vos, komt er niet eens bij kijken. Ayaans terminologie is nog veel te braaf. ‘Gezond verstand’ staat even ver van de islam af als Jezus-Christus van Auschwitz. Allah’s wil is de eeuwige wet. En waaruit bestaat die wil van Allah? Uit een-maffia-van-kwaadaardige-debielen-aan-de-macht, uit massamoord, uit racisme, vrouwenonderdrukking en uit principieel parasitisme.”

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Jan Wandelaar: 14.49. uur. Maar beste Jan, de RODEN, de PROGRESSIEVEN en de GOEDMENSEN blijven zeggen en BLATEN: “Maar dat is niet de echte Islam”. Zum kotzen!

   Like

 4. Anneke zegt:

  NEE NEE NEE….NEE NEE NEE. De islam kan niet intergreren in andere culturen. Deze cultuur heeft d’r langste tijd gehad, hier in het westen. Wie zitten er zo achter de tralies??? Wie zijn over-vertegenwoordigd in de westerse bajes??? Antwoord: jongeren/volwassenen die de islam adoreren, likkebaardend de koranregels naleven!!!!! Degenen die met de letterlijke actieve vuist zich door het leven slaan. “Ruim 40-jrn. heeft deze stroming de kans gehad om te aarden in hun nwe. westerse wereld”. Wel van alle ‘gemakken’ MISBRUIK maken, maar de westerse autochtone mens letterlijk HATEN. Terwijl de islamstroming niet zonder de westerse mens kan leven!!!!! Wie zijn de harde werkers, de bouwvakkers, – timmerlieden van deze maatschappij???? De AUTOCHTOON nog immer in de meerderheid….Haleluyah!!! ! !!!

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Martien hou er eens een aansteker bij.

  Like

 6. Theresa Geissler zegt:

  Leuke theorie van die Rachid Benzine. Maar ik heb er mijn twijfels over.
  Islam is Islam, dat hebben we hier inmiddels toch wel ondubbelzinnig vastgesteld.
  Nu is ze inderdaad vergroeid met de Arabische cultuur, waar ze uit voortkomt. En dat die cultuur haar nog een tikkeltje bloeddorstiger en heerszuchtiger heeft gemaakt dan een andere cultuur gedaan zou hebben wil ik eveneens geloven. Maar juist daarom geloof ik persoonlijk niet dat overplanten naar andere culturen goed mogelijk is.
  Islam is Islam en een Europese variant is gewoon niet mogelijk. Dat wordt toch weer……Islam.
  Erg, èrg leuke theorie, maar op de één of andere manier rammelt-ie….
  Kijk maar uit, dat deze jonge, bevlogen Islamoloog geen deel uitmaakt van ‘Het Project!’

  Like

 7. Trucker zegt:

  euh de islam in crisis, wat hebben ze geen slijpstenen meer?

  Like

 8. Jan zegt:

  Wat mij van die twee goed bevalt is dat zij al tegen de muur staan.

  Like

 9. Jan Wandelaar zegt:

  Niet dus, bye-bye

  Like

 10. luckybee zegt:

  Je bedoeld de hele wereld moet geislamiceerd worden?Tsia dan blijf er niets meer van de mensen over, wij zullen elkaar vermoorden zo als dat al gebeurd in de islamistische landen MO en Noord Afrika en Afrika.Nee dankje geen behoefte.

  Like

 11. Tom Hendrix. zegt:

  Islam is puur een CULTUUR DES DOODS, niet meer en ook niet minder.

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  Ongewenste planten in je tuin kun je alleen uitroeien door ze hun wortels te ontnemen.

  Like

 13. Maloch zegt:

  Ik vind dit soort gasten vaak nog gevaarlijker dan die haat-imams.
  Hier in Nederland flikken ze het ook telkens weer.
  Let er maar eens op (vooral bij TV programma’s). Of er zit een ‘radicale’ imam/moslim vs een onwetende of er zit een zogenaamde gematigde vs een persoon die denkt dat zij beiden op hetzelfde niveau kunnen babbelen/elkaars gelijken zijn.
  In beide gevallen komt er niks zinnigs uit. En telkens trappen velen weer in de misleiding.

  Waar het om gaat is dat er iets vaststaat. Het doel van de islam/wat mooh voor ogen had, staat vast; De wereld is van allah. Velen zijn afgedwaald van zijn wil en zij moeten weer teruggebracht worden bij hem. Desnoods (veelal) met geweld. Elke knie zal moeten buigen voor hem.

  Het maakt niet uit in welk (bijv. gematigd) jasje je de islam stopt. Dat is alleen voor de onwetende massa. Het doel van de islam blijft hetzelfde; de wereld overheersen waarin alla’s wetten gelden.

  Ik geloof er wel in dat er zogenaamde ‘moslims’ zijn die anders zouden willen of denken maar daar hebben ze zelf niks aan en de rest (de ongelovigen) ook niet. Hun profeet liet het al zien. Het botte mes in de keel is er net zo goed voor hun als voor ons als je de sharia niet houdt.

  Net als deze twee. Al zouden zij goede bedoelingen hebben. Zij kunnen, als zij moslim zijn, het ware doel van de islam niet verloochenen.

  Omdat zij zich vaak anders voordoen, vind ik hun vaak gevaarlijker.
  -Wie stelt hun nou eens de juiste vragen?-

  Like

 14. Joannes den Hollander zegt:

  De profeet heeft in zijn boek bevolen om nooit, maar dan ook nooit iets uit zijn schrijven te veranderen.
  Alles dient letterlijk genomen te worden zoals het er staat.
  Eenieder die er iets in veranderd wordt gedood.
  Zo simpel is het gewoon.

  Like

 15. maria zegt:

  Wat fijn dat “deskundige” Rachid dat zegt. Ik ben nu weer helemaal gerustgesteld over de islam. Wij als westerlingen stoppen ze natuurlijk ook te snel in een hokje en dat is natuurlijk heel fout van ons, sorry! Want het is natuurlijk helemaal niet zo dat de islam sinds vijftig jaar een extreme gewelddadige opleving kent, waarin moslim-immigranten hun identiteit hervinden. En als je daarover vragen stelt is het vanzelfsprekend dat je dan wordt verwezen naar vage islamgeleerden, waarvan je nooit een letter zult lezen, maar waarvan je moet aannemen dat JIJ het allemaal verkeerd begrepen hebt. Ja wij ook altijd met onze vooroordelen over gewelddadige moslims die onze cultuur verachten! Maar even serieus: Dit soort “Islam-geleerden” is gevaarlijker dan 10 kernbommen!

  Like

 16. delamontagne zegt:

  De kop van artikel hopen we natuurlijk dat dit niet gaat gebeuren.
  Die franse islamoloog ( typisch franse naam.! !) zou eens in debat kunnen gaan met zo,n islam-wetenschapper, zoals je ze wel ziet op Memri-T.V. Dan is ,t gauw gebeurd met zijn voortuitstrevende inzichten.
  De naam:”Rachid” heeft hier bij ons een bijzondere betekenis, negatief dus.

  Like

 17. lucky9 zegt:

  Het bedrog van deze Rachid Benzine is dat hij de (afschuwelijk abjecte) Koran relativeert maar bewust nalaat te vermelden dat de Koran maar 17 % uitmaakt van de islamitische doctrine.
  De overige 83 % zijn verdeeld over de biografie van Mohammed (24%) en 59% in de Hadith. (overleveringen over het doen en laten van). Rachid kan dus goed liegen (takiyya plegen).
  Zijn stelling dat de islam kansen moet krijgen is dan ook krankzinnig. De islam heeft nog nooit een kans verkeken om te onderwerpen en te moorden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s