Radicale islamieten van Hamas: In de Gazastrook regeert de angst

Screenshot_10

De terreurorganisatie Hamas in de Gazastrook komt steeds meer onder druk te staan. Haar beschermheilige, de Egyptische president Mohammed Morsi, werd van het politieke toneel geveegd. De smokkeltunnels in de Gazastrook worden door Egypte en Israël vernietigd. De moellahs in Teheran hebben de geldkraan dichtgedraaid. Hamas reageert op het dreigende verlies aan betekenis met een toenemende radicalisering: De radicale islamieten regeren met bruut geweld in de Gazastrook – een schrikbewind.

Ettelijke Palestijnen uit Jeruzalem en de regio rondom Hebron hebben aan IsraelHeute verteld hoe radicaal Hamas geworden is: “Hamas moet nu harder ingrijpen, omdat de ontevredenheid in de Palestijnse bevolking toeneemt”, verteld Adel uit Jeruzalem, wiens oom in Abasan al Kabir bij Khan Yunis woont: “Gaza is een hel geworden. Wie nu zijn mond tegen Hamas opendoet, wordt onmiddellijk opgepakt en gemarteld. Geloof me, de mensen zien dat Hamas geen oplossing voor een beter leven in de Gazastrook is.”

Een jaar geleden nog leek Hamas op het hoogtepunt van haar populariteit te zijn. Toen de Israëlische militaire operatie “Wolkenzuil” in de Gazastrook op 21 november was afgelopen, was het de internationale Hamas-chef Khaled Maschaal, die er in een persconferentie in Cairo over opschepte Israël op de knieën te hebben gedwongen. In de daaropvolgende weken werd Hamas er in de Arabische landen om geprezen het Israëlische leger tot capitulatie te hebben gedwongen. Hamas viert de verjaardag van haar zogenaamde “overwinning op Israël” met militaire parades (foto boven: 14 november 2013 in de Gazastrook).

In werkelijkheid heeft Hamas op dit moment weinig aanleiding om feest te vieren. Want de politieke situatie in het Midden-Oosten is enorm veranderd. De Syrische staatschef Assad houdt – ondanks alle voorspellingen – stand tegen de opstand in zijn land, die o.a. door Hamas gesteund wordt. De  rebellen in Syrië zijn soennieten, net zoals Hamas. Assad, een Alawiet, wordt echter door de sjiieten in Iran ondersteund, die zich in een godsdienstoorlog met de soennieten bevinden. Ook Hezbollah in Zuid-Libanon is samen met Iran achter Assad gaan staan. Vanwege het “niet loyale gedrag” van Hamas stopte Teheran de financiële ondersteuning aan de godstrijders in de Gazastrook. Bovendien bracht de Egyptische legerchef Abdel Fattah al Sisi de regering onder Morsi ten val en bevrijdde Egypte van de heerschappij van de Moslimbroederschap, die het radicale Hamas-regime in de Gazastrook had bevorderd. Sisi beschouwt Hamas als een nauwe bondgenoot van de Moslimbroederschap. Nu wil Sisi de orde en controle herstellen, vooral in de Sinaï. Hij bestrijdt keihard het binnendringen van Al Qaida terroristen en de rakettensmokkel in de Gazastrook.

“De raketbeschieting vanuit de Gazastrook is het afgelopen jaar met 98% gedaald en dit is te danken aan de operatie ´Wolkenzuil´”benadrukte de Israëlische regeringschef Benjamin Netanyahu. Hamas analyseert ondertussen de politieke situatie, gedraagt zich naar buiten toe rustig en bereidt zich voor op een nieuwe gewelddadige confrontatie met Israël.

Bron:
IsraelHeute.com
Auteur: Aviel Schneider

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Gazastrook, Hamas, Israël, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

8 reacties op Radicale islamieten van Hamas: In de Gazastrook regeert de angst

 1. fleckie zegt:

  een nieuwe zieligheidstruc? Palestijnen waren voorheen toch niet bang,voor hun eigen soort,maar stondenwel te springen op de daken van plezier als er weer iets, ín hun ogen een overwinning, gebeurd was

  Like

 2. maria zegt:

  En toch heb ik het gevoel dat de salafistische islam in kracht zal toenemen. Waar wij als westerlingen in onze stoutste dromen niet op hadden gerekend is dat soennitische salafisten (Al-Qaida) zo frontaal tegenover Sjiïeten (Iran, Hamas, Hezbollah) en de wahabitische vorsten van de Golfstaten en elkaar zouden komen te staan. Zelfs zover dat een pact tussen Israël en Saoedi-Arabië tegen Iran niet denkbeeldig is. Nee die islamitische “Oemmah” is niet zo eensgezind als wij zouden denken. En dat is maar goed ook, zodat ze niet hun krachten kunnen bundelen tegen Israël en tegen ons. (maar ons hadden ze al veroverd, dat was een makkie…)

  Like

 3. maria zegt:

  @ fleckie Weet je nog dat ze in 1991 bij de eerste Golfoorlog klaagden dat ze moesten betalen voor gasmaskers? Terwijl ze op hun daken stonden te joelen. Mag ik het jammer vinden dat niet een van die raketten van hun Grote Beschermer Saddam een palestijns dorp heeft geraakt? Ik was net na die oorlog als vrijwilliger op een school in Noord-Israël. De kinderen hadden bijna veertig keer de schuilkelders moeten opzoeken. Sommige kinderen probeerden om fatalistisch op hun bed te blijven liggen. “Als ze ons zo graag dood willen hebben, moet het maar gebeuren….”

  Like

 4. maria zegt:

  @ fleckie Kijk maar naar het fanatisme waarmee palestijnse mannen, vrouwen en kinderen Israël doodwensen en vervolgens het theatrale misbaar wat ze maken als er eens een bom terugkomt…

  Like

 5. maria zegt:

  Weet je wat we sturen gewoon Anja Meulenbelt. Die snapt het tenminste en lost het wel op.

  Like

 6. maria zegt:

  Oh nee, Anja Meulenbelt is helaas even bezig met Zwarte Piet en dat is effe belangrijker:
  http://www.doorbraak.eu/terrein-winnen-met-de-anti-racistische-strijd-tegen-zwarte-piet-een-tussenstand/
  En wat is ze toch een heldin he:
  http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2013/11/20/bang-maar-strijdbaar/
  Ja mensen Anja weet wel wat goed is voor de wereld, goed dat er een Anja is…..

  Like

 7. luckybee zegt:

  Hoogste tijd dat Hamas uit de internationale politiek verdwijnt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s