Alleen wie omkeert komt uit de doodlopende weg

Screenshot_11

Hans-Olaf Henkel

Met de zogenaamde euro reddingspolitiek zonder alternatief hebben politici, vooraanstaande economen en media ons Duitsers steeds verder de doodlopende weg in geleid. En hieruit bestaat maar één uitweg, door om te keren.

Na de FDP laat nu ook de CDU eurokritische geluiden horen. Ze willen de euro in ieder geval behouden, maar deze niet meer in ieder geval redden. Opdat de lezers deze misleiding beter doorzien, hier een samenvatting van de belangrijkste stellingen die de schrijver sinds 2010, het moment van het eerste reddingspakket voor Griekenland, steeds opnieuw heeft vededigd. Als ik u kan overtuigen, verwijst u dan naar deze argumenten als u zelf met uw kennissen over de euro discussieert!

1. De euro zal steeds opnieuw “gered” worden! Het vrijwillige of gedwongen opgeven van een land zou alleen mogelijk zijn onder de bekentenis van de politici daarvoor een grote fout begaan te hebben. Om dat te vermijden, maken ze steeds nieuwe fouten. Weliswaar gaf het gerenommeerde Kieler Instituut voor Wereldeconomie (IfW) aan de euro reddingspolitiek voor Griekenland zojuist een vernietigend getuigschrift; dat zal de Duitse regering er echter niet van weerhouden weldra een volgend reddingspakket richting Athene te sturen.

2. De beschadiging van het concurrentievermogen van de Duitse economie is voorwaarde voor de euroredding! Om de euro te redden, moeten de eclatante productiviteitsverschillen tussen het zuiden en het noorden enigszins gelijkgeschakeld worden. Omdat dit door de bezuinigingen in het zuiden slechts gedeeltelijk lukt, moet het noorden dus minder productief worden. Precies dat zal uiteindelijk het resultaat van de steeds luider wordende kritiek op de Duitse handelsbalansoverschotten, de oproepen tot de verhoging van de Duitse arbeidskosten en van voorstellen zijn om de werklozenverzekeringen in de eurozone samen te voegen of in heel Europa spaartegoeden veilig te stellen… Schijnbare paradox: de te verwachten meerkosten van de Duitse “Energiewende” treffen weliswaar het globale concurrentievermogen van onze energie-intensieve industrie, maar helpen om de onevenwichtigheden binnen de eurozone glad te strijken en daarmee de euro.

3. Om de euro te redden, is zowel “meer Europa” als “meer socialisme” nodig! De met de euroredding verbonden centralisering, harmonisering en socialisering van de staatsschulden leidt noodzakelijkerwijs tot meer staat en daarmee tot een verzwakking van het concurrentievermogen van de landen in de eurozone in vergelijking met die landen, die blijven inzetten op subsidiariteit, concurrentie en eigen verantwoordelijkheid.

4. De euro zaait tweedracht in de eurozone! Als gevolg van de eenheidsmunt moet de Duitse regering zich, als potentieel grootste kredietverlener, steeds opnieuw mengen in de binnenlandse aangelegenheden van de potentiële debiteuren. De politieke schade van dit niet democratisch gelegitimeerde gedrag is in de zuidelijke landen nu al te vernemen.

5. De euro vergroot de kloof tussen de EU-landen met en de landen zonder de eenheidsmunt! Van de niet eurolanden wil alleen de Roemeense bevolking de euro nog invoeren. Zonder de als nevenproduct van euro reddingspakketten noodzakelijke centralisering en harmonisering zou de Britse regering zich niet genoodzaakt hebben gezien om d.m.v. een aangekondigd referendum zelfs het risico van een uittreding van Groot-Brittannië uit de EU te nemen.

6. op voorwaarde dat de redding van de eenheidseuro het hoogste doel is, heeft de politiek vanaf mei 2010 (bijna) alles goed gedaan! Stel je eens voor dat het Duitse parlement destijds niet akkoord zou zijn gegaan met het ESM of het reddingspakket voor Spaanse banken. “De markten” zouden de euro onmiddellijk de volgende dag ten grave gedragen hebben. In zoverre zijn de oude eisen van bekende eurotegenstanders en de nieuwe tegenstanders in de CSU in de coalitieonderhandelingen (“Terug naar Maastricht”, “Mogelijkheid creëren schuldenzondaren buiten te sluiten uit de euro”, enz.) zinloos. Men kan niet tegelijkertijd voor de euro, maar tegen zijn redding zijn.

7. Er bestaat geen eenvoudige uitweg uit deze “Griekse tragedie” (professor Hans-Werner Sinn)! De toenemende bedreigende economische en politieke consequenties van de euro reddingspolitiek maken een nuchtere waarneming van alternatieven tegenover de eenheidseuro en tegenover het “gewoon zo doorgaan” steeds noodzakelijker.

Omdat politici, vooraanstaande economen en media vasthielden aan de zogenaamde koers van de reddingspolitiek zonder alternatief werden de Duitsers steeds verder de doodlopende weg in geleid. De terugweg wordt weliswaar steeds langer, de kritiek dat dit een “achterwaarts gericht alternatief” zou vormen echter niet plausibeler. Je komt alleen uit een doodlopende weg door om te keren. Hoe eerder dat gebeurt, des te korter zal de terugweg zijn.

Hans-Olaf Henkel, geboren in 1940 in Hamburg, is schrijver en titulair professor aan de universiteit Mannheim. De langjarige IBM-manager werd vooral bekend als president van het Bundesverband der Deutschen Indistrie (BDI).

Bron:
http://www.handelsblatt.com/meinung/kolumnen/kurz-und-schmerzhaft/henkel-trocken-nur-wer-umkehrt-kommt-aus-der-sackgasse/9089790.html
Auteur: Hans-Olaf Henkel

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Desinformatie, Elite, euro, Eurocrisis, EUSSR. Bookmark de permalink .

4 reacties op Alleen wie omkeert komt uit de doodlopende weg

 1. Ekster zegt:

  Uitstekend artikel. De met de dag steeds uitzichtlozer wordende situatie in Europa schreeuwt aan alle kanten om het afschaffen van die k*t euro maar “onze” politici zijn en blijven oostindisch doof. Vingers in de oren, oogjes dicht, hard schreeuwend dat de euro gered moet worden, zullen ze ons regelrecht naar de afgrond brengen. Europa staat aan de rand van een nieuwe oorlog als gevolg van de euro maar de politiek blijft maar volhouden dat we door moeten gaan op deze uitzichtloze weg.
  (wegens gegronde redenen verwijderd door de webmaster)

  Like

 2. luckybee zegt:

  En precies dat zelfde geldt ook voor Nederland.

  Like

 3. Pieter Nokkio zegt:

  Europa braucht den Euro nicht (vrij naar Thilo Sarrazin)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s