Imperialisme faalt uiteindelijk altijd

Screenshot_19

Het Luxemburgplein in de Europese wijk van Brussel

(Door: trias politica)

Eergisteren trok een artikel op Bloomberg van een zekere Peter Turchin, getiteld ‘Blame Rich, Overeducated Elites as Our Society Frays’ mijn aandacht.

Vrij vertaald: ‘het is de schuld van de rijke, hoogopgeleide elite dat onze samenleving uiteenvalt’;een intrigerende titel natuurlijk en daarom ben ik het gaat lezen. Van Peter Turchin had ik nog nooit gehoord. Het bleek een Russisch-Amerikaanse bioloog te zijn, van mijn eigen generatie. Turchin is één van de grondleggers van cliodynamics, een wetenschappelijke discipline die met behulp van wiskundige modellen sociaal-historische processen analyseert, probeert te verklaren en voorspellen. Hij toonde daarbij aan dat er een verband bestaat tussen bevolkingsdichtheid en oorlogvoering: hoe dichter de bevolkingsgraad, hoe groter de kans op oorlog.

In genoemd artikel stelt Turchin, dat grote Rijken gedoemd zijn uiteen te vallen. Hij verklaart dat uit interne conflicten als gevolg van een groeiende tegenstelling tussen een zeer kleine elite van‘have’s’ en een grote massa van have not’s. Die interne conflicten ondermijnen de sociale harmonie en leiden daardoor tot politieke instabiliteit en uiteindelijk tot het uiteenvallen van het geheel:

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Imperialisme faalt uiteindelijk altijd

 1. luckybee zegt:

  De laatste imperialisten zijn de Engelsen dat nu vechten moet om zijn bestaan. Toch ben ik bang voor hun ondergang.

  Like

 2. Wans Horst zegt:

  De mensen die zichzelf arm vinden geven naar mijn mening nogal snel de schuld aan mensen die meer geld hebben dan zij voor juist de problemen waarmee zij denken te kampen. Dankzij verschillende wereldbeelden denken veel mensen dat ze het slecht hebben, vooral in Nederland is men geneigd daarover te ‘zeuren’. Dat doen zij hoofdzakelijk omdat ze niet zo snel iemand anders kunnen vinden om de schuld te geven van hun armoede, want we zullen eens verantwoordelijkheid nemen en ons, altijd te langzaam, uit die beerput trekken. Maar als je er niet nu mee begint hebben je kleinkinderen nog niets bereikt.

  De EU? We zijn verkocht als een stel slaven die van eigenaar wisselden. Hoge belastingen? Had u maar niet moeten luisteren naar andere partijen dan de PVV. Uw eigen leven. Het kan! Niemand houdt u tegen om iets moois op te bouwen! Te weinig geld? Leer sparen, maar vooral leer de politiek kennen

  Zou de Nederlandse zeurderigheid los staan van de gigantische overbelasting van dit kleine polderlandschap met allochtone criminaliteit en het multiculturele keurslijf waarin de Nederlander zich dagelijks in Marokko waant?

  Wij zijn een erg klein land, hebben een kleine stem binnen de EU, iets wat niet gaat veranderen met Timmermans als chef Buitenlandse zaken van de EU, en grotere landen waar getalsmatig de problemen groter zijn dan hier hebben helemaal geen boodschap aan Nederland, ja als we weer geld mogen schieten (lees: de natte droom der Nederlandse ambtenaren mogen financieren).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s