Burgers willen geen kwikzilverlicht: EU dient gloeilamp weer toe te staan

Screenshot_29

De aanhangers van de klassieke gloeilamp verhogen de druk op de EU: in meerdere landen konden met petities al versoepelingen van het absurde verbod worden bereikt. Het protest richt zich vooral tegen het uiterst giftige kwikzilver in de nieuwe EU-lampen.

Ulrich Lintl, de organisator van het initiatief “Pro-Gloeilamp” vecht voor de herinvoering van de klassieke gloeilamp. Tegelijkertijd met de laatste fase van het EU-verbod op gloeilampen in september 2012 startte hij de petitie in Oostenrijk. Tot eind november kan de petitie nog ondertekend worden. Ook in Duitsland organiseren tegenstanders petities voor de herinvoering van de gloeilamp.   

“Verlichting maakt 1,5% van het totale energieverbruik uit in huishoudingen. Met dit te verwaarlozen percentage kan men noch het klimaat redden noch het ruïneren”, zegt Lintl tegenover de Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Hij wil het verbod op gloeilampen niet gewoon accepteren. En daarmee staat hij niet alleen. Er worden petities gehouden in Groot-Brittannië, Canada tot aan Hong Kong toe, aldus de site gluehbirne.ist.org. enkele met succes: In IJsland mogen spaarlampen niet meer milieuvriendelijk genoemd worden, Canada heeft het verbod met twee jaar uitgesteld en Nieuw-Zeeland heeft het verbod op gloeilampen teruggedraaid.

Het aanzien van de spaarlamp is de afgelopen jaren gedaald. In Berlijn heeft Greenpeace nog in het jaar 2007 voor de Brandenburger Tor met een stoomwals nog 10.000 gloeilampen vernietigd. Destijds als reclame voor de spaarlamp. De actie zou met spaarlampen niet mogelijk zijn geweest, want het zich daarin bevindende kwikzilver zou 50 miljoen liter drinkwater besmet hebben, aldus de makers van de documentaire “bulb fiction”.

Behalve achtergronden van het verbod en interviews uit Brussel laat men in de film het geval van een 4-jarig meisje zien, dat een nacht lang de dampen van een gebroken spaarlamp heeft ingeademd. De gevolgen waren haaruitval, inclusief de wimpers, en koude rillingen. Bij het kind werd een kwikzilverbelasting gediagnosticeerd.

Dat het zware metaal giftig is, is geen geheim. Een gevaar is, dat kwikzilver bij kamertemperatuur verdampt. Koortsthermometers met kwikzilver zijn inmiddels verboden, bericht de “Standard”.

Om vanwege de energiebezuiniging van enkele tienden van procenten gevaren voor je gezondheid door spaarlampen te moeten accepteren, ergert Lintl. Hij hoopt dat de petitie tot 30 november vaak ondertekend wordt. Voor de Europese verkiezingen in 2014 wil hij met de handtekeningen de partijen confronteren. Dat heeft Lintl ook al voor de Oostenrijkse parlementsverkiezingen in september 2013 gedaan en de antwoorden van de betreffende partijen gepubliceerd.

Het volgende EU-verbod op verlichting is al in werking gesteld. Vanaf dit jaar tot 2016 worden halogeengloeilampen en halogeenlampen stapsgewijs verboden.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/11/26/buerger-wollen-kein-quecksilber-licht-eu-soll-gluehbirne-wieder-zulassen/

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, EUSSR, Groenen, Milieu, Socialisten. Bookmark de permalink .

36 reacties op Burgers willen geen kwikzilverlicht: EU dient gloeilamp weer toe te staan

 1. bobzelf zegt:

  nou hier heeft Philips nog niemand omgekocht hoor, Ukraine heeft er nog miljoenen liggen in de winkelschappen voor euro 0,25 , whahahaha

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @bigLjohn: 21.58. uur, op 26/11. Hé John, kun je er niet een deel van naar ons sturen! Dan hebben wij ook weer eens echt licht!

   Like

   • Cathja zegt:

    Beste Tom, volgens mij zijn er in Nederland ook nog volop gloeilampen te koop hoor! Dat scheelt dan weer in de verzendkosten!

    Like

 2. bigljohn zegt:

  Die zogenaamde spaarlamp straalt en stoort anders ook behoorlijk veel op mijn transistorradio die naast mijn bed staat (middengolf). Deze radio was bijna niet meer te beluisteren door die storingen van die spaarlamp. Nu ik een normaal peertje van 40 Watt in de schemerlamp op mijn nachtkastje gedraaid heb zijn alle storingen op de radio als bij toverslag verdwenen. Hoe meer straling in huis, hoe ongezonder het is voor je gezondheid, en vooral in de nabijheid van je bed. Mijn GSM leg ik om die reden ook altijd een eind verder op het toilet kastje. En een gloeilamp bevat zo goed als geen giftige stoffen. Schandalig is het, dat wij als consument niet meer een normale gloeilamp mogen kopen van de E.U. Gelukkig heb ik nog een voorraadje van verschillende peertjes opgespaard die in de kelder liggen. Weg met die E.U. en de Euro !

  Like

 3. Cathja zegt:

  Ik heb verhalen gehoord bij bouwmarkten dat er mensen waren die kort voordat de gloeilamp niet meer verkocht mocht worden, voor soms wel 10 jaar aan gloeilampen hebben ingeslagen. Ja, waarom eigenlijk niet? Als ik ze tegen kom neem ik ze ook mee naar huis. Buitenshuis hebben we nog wel spaarlampen in gebruik, maar binnenshuis gaan we weer over op de gloeilamp.
  Onze gezondheid is ons te lief, en de gloeilamp is bovendien veel gezelliger en sfeervoller dan die spaarlampen!

  Like

  • dennishonshorst zegt:

   hallo ik vind gloeilampen ook veel gezellige licht geven,
   het moooie warme licht van de gloeilamp
   ik vind dat alle matte een softone gloeilampen weer gemaakt,
   moeten worden een dat suppermarkten die gloeilampen ook weer kunnen verkopen
   een dat bouwmarkten een de ikea de gloeilampen ook weer gaan verkoopen

   Like

 4. Avidia zegt:

  Ik heb ook een hele voorraad aangeschaft, kan jaren vooruit, weg met de regels uit de EU!!!!

  Like

 5. luckybee zegt:

  Heeft spaar lampen dan kwikzilver? Ik heb het al decenia’s gebruik en nog steeds geen last van gekregen.

  Like

 6. Het lijkt wel of de EU maffia ons bewust om zeep wil brengen!

  Like

  • peterselie1 zegt:

   Goed opgemerkt realpredictor! Het is een gewoon de drammerigheid van de EU-ambtenaren die deze onzin verordenen, want de EU de spaarlampen moeten uniform toegepast worden liefst in elk huishouden alle lichtbronnen met kwikhoudende spaarlampen uitgerust worden. Het gekke eigenlijk dat de EU beleid-regels op dit terrein de oude meestal kostbare open kwik barometers verboden werden door deze beleid-regels, zelfs een barometer-museum kon zijn deuren sluiten. Nog een beleid-regel die mijn wenkbrauwen deed fronsen al een lange tijd terug was dat de las-helmen die door het bedrijf waar ik werkte ter beschikking werden gesteld, over een elastisch manchet beschikten die in de las-helm werden geplaatst en het doel had om het gelaat te beschermen en de hals af te sluiten voor binnen dringende las-rook en een ventilatie systeem wat op de rug werd gedragen die voor een kleine overdruk in de las helm zorgde. Wat wil nu het geval door het CE keurmerk moest aan de onderzijde van dit manchet een stukje open blijven om goed adem te kunnen halen, wat natuurlijk complete onzin en een totaal gebrek aan enige vorm van techniek was door de betreffende EU-ambtenaar die dit bedacht had. Deze regel masochist had niet in de gaten dat men ook steeds de huid van de hals verbrande door dit open gelaten stukje. Bij het halen van een nieuw manchet werd dit steevast dicht geniet, leve de EU regels.

   Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  En maar eisen, eisen en nog eens eisen en de goegemeente blijft buigen als een knipmes.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22091881/__Asielzoekers_weigeren_opvang__.html

  Like

  • Cathja zegt:

   Ze hebben niks te eisen! Ze hebben het land te verlaten, en wel direct! Verwachten ze soms van ons dat we hen onderbrengen in het Amstelhotel, de komende maanden?
   Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd.
   Wegwezen dan!

   Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  Oops… verkeerde draad…

  Like

 9. Tistochwat zegt:

  En een stearinekaars, mag dat nog wél?

  Ik ben toch zó blij hè, met al die lieve wijze mensen in Brussel die zo goed voor ons zorgen en voor ons denken; dat hoeven we nu helemaal niet meer zelf te doen.
  Geen moeite is hen te veel om ons te beschermen!
  En dat alles doen ze volkomen belangeloos; is het niet geweldig? http://home.wanadoo.nl/dewilde-deligny/emoticons/duivel.gif

  Like

 10. baksteen zegt:

  De klepjes in de contactdozen van de verlengsnoeren, probeer daar maar eens een stekker in te krijgen, ze zijn gestoord daar.
  Zou dat de reden zijn dat de Zwitsers niet bij de EU willen…. bang dat ze hun bergen moeten afgraven van Brussel omdat er wel eens een bergbeklimmer is dood gevallen.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Kijk daar noemt U nu een “praktisch” probleem waar ik me hier ook vreselijk aan kan ergeren, de zogenaamde “veiligsheids-klepjes” in de contra-stekkers van elec. snoeren. Ambtelijk, theoretisch goed bedoelt, IN DE PRAKTIJK heb je special gereedschap nodig om de stekker ERIN te-slaan.
   Ik sloop ze er altijd meteen uit.

   Like

 11. baksteen zegt:

  Tistochwat: haha
  En een stearinekaars, mag dat nog wél?
  Ik ben bang dat je straks wel zal moeten met de windmolenplannen van deze gekken en de bijbehorende energieprijzen!

  Like

 12. baksteen zegt:

  tijd voor het oprichten van een meldpunt fysieke schade door spaarlampen?

  Like

 13. G.Deckzeijl zegt:

  Klepjes zijn bedoeld om te voorkomen dat kleine kinderen daar dingen in steken, baksteen,
  dat wist je toch allang, of niet?

  Like

 14. Omastar10 zegt:

  ik word ook gek van al die lichtjes in huis op verlengsnoeren zitten lichtjes op een telefoon zit een lichtje brand de hele nacht naast je bed waar is dat nodig voor stoort me vreselijk

  Like

 15. bobzelf zegt:

  leg je toch je onderbroek er over heen ???
  gr. bob x x

  Like

  • Tistochwat zegt:

   Dat kan natuurlijk alleen indien het een door de eu goedgekeurde onderbroek is, heer bobzelf.

   Like

   • bobzelf zegt:

    aha, U bedoelt een onderbroek zonder gaten ?? whahahaha ,
    dank voor af en toe wat onzin en humor , gr, bob x

    Like

   • Tistochwat zegt:

    Deze onderpantalons zijn in ieder geval toegestaan, heer bobzelf: 😛

    Like

   • bobzelf zegt:

    whahahahahaha, leuk hoor gna. gna, gna, gr. bob

    Like

   • Tistochwat zegt:

    Uw toetsenbord doet het overigens buitengewoon goed, heer bobzelf; mijn complimenten daarvoor! Het was toch u die regelmatig last had van uw hoofdletters? 😉
    Nou, dan heeft u het ding nu eindelijk bedwongen!

    Like

   • bobzelf zegt:

    heb een ander chinees dingetje, met nog steeds Ukrain/Russisch toetsenbord , maar hier werkt die knop wel goed ( voor hoe lang ??) whahahaha
    Heb de hoofdletter truc gisteren weer eens toegepast op de NRC site, als U even wilt grinneken ?????
    ga naar NRC !! ga naar “IN BEELD ” met foto’s over de stakingen in Ukrain !!
    Leuk hoor om het expres te doen , lees vooral het commentaar van HENK SMOUT
    en nog een malloot , die ligt nu nog te huilen in bed , whahahahaha
    En tot nu toe staat alles er nog steeds , whahahaha
    love you x x x gr. bob

    Like

   • Tistochwat zegt:

    http://www.nrc.nl/inbeeld/2013/11/25/de-oekraiense-bevolking-demonstreerde-gisteren-voor-europese-integratie/#reacties

    “BRAVO !!
    GROETEN UIT KIEV
    LOVE YOU ALL , als lemmingen het ravijn in !
    ohhhh , mijn hemel ik zag weer hoofdletters !
    mijn hemel wat erg”

    U was weer aardig op dreef, heer bobzelf! 🙂

    Like

   • bobzelf zegt:

    Nou af en toe effe op een site met haast !!! alleen D’666ers , is wel leuk ,
    Kijk de mening van de meerderheid , heeft nog steeds niets , maar dan ook niets te maken
    met de WAARHEID !!!.
    EN zo regelmatig die malloten daar opnaaien , met die hoofdletters en BOEM , whahaha
    nog geen 5 minuten , en ja hoor beet !!
    En zo’n omhoog gevallen droplul dan gelijk afzagen net boven zijn enkels !!
    HEERLIJK om te doen , want waar D’666 voor staat , ik zou het niet weten ,
    nou ja Nederland met een strik erom aan Brussel afgeven , en dan lekker in het pluche zitten !
    Nou ik doe effe niet mee !! ,nu niet , gisteren niet en morgen niet !!
    En het gaat goed komen , ik weet het zeker ,als je 10/8 / 6 haar geleden dit uithaalde
    werd je overvallen door negatieve reacties , en zie nu , wat een tegengas die imbicielen krijgen in alle kranten , ook o.a. in Elsevier , telegraaf , en a.d.
    dus kom op , laten we doorstoken en de waarheid blijven roepen !!
    Dank voor de steun , we hebben nog een hele weg te gaan !!!
    groeten bob x x x

    Like

   • Tistochwat zegt:

    @ bobzelf om 22:13

    Kijkt u hier even naar het commentaar van De Paus, heer bobzelf:
    http://tistochwat.wordpress.com/2013/10/14/kereltje-pechtold-is-uiterst-tevreden/

    Like

   • bobzelf zegt:

    nou U bent ook goed bezig, om het effe simpel te zeggen ,whahahaha
    Ja inderdaad , D’666 , waar die voor staan ?
    Eigenlijk voor helemaal niks !
    Eigenlijk niet voor en eigenlijk niet tegen !
    IS ALTIJD LEKKER MAKKELIJK, zeer goed omschreven van De Paus !
    ZEG MAAR MET ALLE WINDEN MEEWAAIEN ,
    alles voor het pluche en de poen !
    Kijk ik weet dat Geert geen 76 zetels krijgt , maar staat voor wat hij zegt , en
    voor mijn part mag hij nog veel harder tekeer gaan , als hij zijn rug gewoon rechthoudt
    geweldig hoor, en in mijn gedachten moet hij gewoon volhouden.
    NET ALS WIJ !!!
    ER KOMT EEN OMSLAG AAN , ZEKER WETEN !
    iK LEES DUS VANDAAG , DAT OOK DUITSLAND , ETC, IN VILNIUS OOK TEGENGAS AAN HET GEVEN IS , OVER DIE OPEN GRENZEN EN 1 JANUARI ” DE ROEMENEN EN BULGAREN !
    .
    WAT IK NOU EIGENLIJK ECHT ZOU WILLEN WETEN ?????????
    NADAT BEA BILDERBERG DEZE 2 OPLICHTERS , DANWEL LEUGENAARS mee heeft
    genomen naar die laatste Bilderberg conferentie , zijn ze alletwee nog meer EUROFIEL
    geworden , dus dan denk ik :

    ZIJN ZE MET DE DOOD BEDREIGD ?
    ZIJN HET GEWOON 2 HOMOFIELEN ??
    EN DAAR ZIJN DAN WAT SCHITTERENDE FILMPJES VAN ?

    ZE hebben DUS GEWOON hun ziel aan de duivel verkocht !!
    en daar moeten ze dan levenslang voor worden afgestraft !

    Wat ik wel iedereen kan aanraden is :
    ga op een lekker ontspannen ochtend, middag of avond , ALS uw MEISSIE het goed vindt:

    EEN UURTJE OF ZO MET EEN BAKKIE PLEUR EN EEN SAFFIE , SJAGGIE NAAR NIGEL FARAGE KIJKEN ,KLIK MAAR TERUG NAAR 2005 TOT NU !!
    iK HEB DEZE KANJER NOG NOOIT OP EEN LEUGEN BETRAPT !!!
    EN alles wat deze man voorspelt , dan wel tegen Baroso roept klopt altijd , alleen
    NET ALS HIER , WORDT ER OOK IN BRUSSEL NIET GELUISTERD ,
    ALLES VOOR DE POEN , EN DE MACHT !

    dus ga a.u.b. allemaal stemmen in 2014 en maak het goeie hokje rood !!!!
    DAN KOMT ER EEN BERG TEGENGAS , EN BREEKT RAZENDSNEL DE PLEURIS UIT !
    LOVE YOU ALL . KUS GR BOB X X X X

    Like

  • Republikein zegt:

   Ik vind je geweldig, doorgaan zo aub.

   Like

 16. Gelukkig is er ook LED-verlichting en zijn er bovendien kaarsen te koop. De laatste konden we nog wel eens hard nodig gaan hebben.

  Like

 17. lucky9 zegt:

  Weg met de urinoirs! Leve de spoelbakken die urineren i.p.v. te spoelen.
  Weg met de stofzuigers! Leve de bezems die het stoffig vuil terug de lucht in zwiepen.
  Weg met ons! Minstens één in het zwart betaalde moslima bereid tot alle slavinnendiensten voor iedereen.
  Weg met de vrijheid! Leve de dictatuur van de onnozelaars die hun buitensporige maandweddes moeten verantwoorden door af en toe een vinger op te lichten tussen het ongemerkt naar buiten smokkelen van 2 hectoliters sterke drank en een kwart ton langoestenstaarten in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s