“Antisemitisme vandaag – hoe Jodenvijandig is Duitsland?”

Screenshot_25

“Er bestaan weer No-Go-Areas voor Joden”, zegt een Berlijnse rabbi over zijn stad. Dat zijn bijvoorbeeld delen van Wedding en Neukölln met een hoog aandeel Arabische en Turkse migranten. Hijzelf werd een jaar geleden zomaar door Arabische jongeren op straat aangevallen, waarbij hij zwaargewond raakte.

Op 9 november 2013 werd voor de 75e keer de Reichspogromnacht Reichskristallnacht herdacht; het onheilspellende begin van de massamoord op Europese Joden, van een door Duitsers gepleegde beschavingsbreuk, die uniek is in de menselijke geschiedenis. Hoe staat het nu met de Jodenvijandigheid in Duitsland? Om deze vraag te beantwoorden, begeven drie schrijvers zich op een reis door Duitsland. Ze belichten de achtergronden en motiveringen van Jodenvijandige stemmingen in heel verschillende delen van de samenleving.

Ahmad Mansour onderzoekt de verbreiding van het islamitisch antisemitisme. Mansour, een Arabisch-Palestijnse Israëli, heeft aan de universiteit van Tel Aviv gestudeerd en woont nu negen jaar in Duitsland. In gesprekken met jongeren blijkt, dat in veel islamitische gezinnen tot op de dag van vandaag wordt voorgeleefd – vaak ondersteund door Arabische televisiezenders, die hun antisemitische campagnes wereldwijd verbreiden.

Jo Goll, tv-journalist en deskundige voor rechts-extremisten, neemt het rechts-extreme kamp in het vizier. “De Joden zijn gewoon de schuld van alles”, klinkt het uit hun kringen. Goll praat met drop-outs uit de rechtse scene en bezoekt een koosjer restaurant in Chemnitz, waarvan de eigenaar vertelt van hevige aanvallen.

Datzelfde geldt ook voor de joodse gemeente in Dessau, aldus de voorzitter Alexander Wassermann: “Ik durf al lange tijd niet meer met een keppeltje de straat op. Dat is in Dessau gewoon te gevaarlijk.”

Wetenschappers hebben meer dan 100.000 E-mails met antisemitische inhoud, die verzonden werden aan joodse instellingen, onderzocht en geanalyseerd – hun conclusie: Het antisemitisme is virulent – en ook al [probeert het zichzelf een nieuwe verschijningsvorm te geven, is het toch het genoegzaam bekende antisemitisme.

Antisemitisme in Duitsland is opnieuw en nog steeds een fenomeen vol verschillende facetten, zodat de film weliswaar een bezienswaardige en wakker schuddende documentaire is over het huidige antisemitisme – maar zelfs in 45 minuten gewoon niet iedere verschijningsvorm van antisemitisme in beeld kan brengen en kan ontmaskeren (zie volledige documentaire onderaan het artikel!). Denk bijvoorbeeld maar eens aan de antisemitische haatcampagne vorig jaar, toen mensen, die het helemaal niet leuk vinden antisemieten genoemd te worden en die liever optreden als kostuumhumanisten en hun mensonterende haat verbreiden, met “gedichten” en karikaturen in de stijl van “Der Stürmer” (Joden – zwarte hoed, lange baard, zwarte jas en enorme neus – en naar keuze of met een met bloed besmeurd mes, een zak geld op de rug of met een sigaret in de mond die ze aansteken aan de lont van een bom) blijkbaar het project van hun grootouders betreffende een “Judenrein Deutschland” willen voltooien. Natuurlijk verbeelden deze agitprop sektariërs zich “intellectueel” te zijn, ze beweren zelfs “ethisch” te zijn. Maar een volledig absurd en ver van de realiteit verwijderd zelfbeeld is bij antisemitisme niets bijzonders – de oude garde oreerde er immers ook steeds over tot een “Herrenrasse” te behoren. Dan klopt het alleen wanneer dezelfde personenkring ook het waanidee van een “eliteheerschappij” aanhangt en euthanasie, dus de moord op mensen met een handicap, geweldig vinden.

Maar hoe reageert het publiek wanneer zulke figuren weer uit hun holen kruipen en proberen hun primitieve gif te verspreiden? Kijkt het publiek opnieuw weg – of maakt het de mensenvijanden duidelijk dat er voor hen geen plaats, geen speelruimte, geen bewegingsvrijheid in een geciviliseerde samenleving is? En je mag ook niet buiten beschouwing laten dat, zoals vorig jaar werd aangetoond, dezelfde personenkring wel degelijk tot islamofoob en homofobie neigt – ook als men, om tactische redenen, zichzelf voordoet als “homovriendelijk” en probeert homo´s en lesbiennes als “nuttige idioten” in de eigen sektarische, fascistische gelederen te lokken.

Hier de volledige documentaire:

 

Bron:
http://haolam.de/artikel_15431.html
Auteur: Izi Aharon

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
(h/t G.Deckzeijl)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Duitsland, Joden, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

8 reacties op “Antisemitisme vandaag – hoe Jodenvijandig is Duitsland?”

 1. ben zegt:

  zo fijn om dit te lezen “Er bestaan weer No-Go-Areas voor Joden”, zegt een Berlijnse rabbi over zijn stad.

  Like

 2. Joost Visser zegt:

  Duitsland is schizofreen aan het worden. Intern t.o.v. de Joden is er blijkbaar geen oorloschuldgevoel, maar het binnen de EU steeds toegeven aan de Fransen weer wel.

  Like

 3. Cathja zegt:

  Duitsland moet zich schamen! Laten ze zich maar eens meer inzetten voor het welzijn van hun Joodse burgers, die geen vlieg kwaad doen, in plaats van zich druk te maken over of we geen aanstoot geven aan moslims! Moslims zijn van nature Jodenhaters; de Duitsers weten dit. Als ze de geschiedenis kennen, zouden ze behoren te weten dat we wel eens opnieuw met Jodenvervolging te maken kunnen krijgen, maar nu van de kant van de islam.
  Mevrouw Merkel zou openlijk moeten waarschuwen tegen discriminatie van Joden en tegen Jodenhaat. Als zij wegkijkt, is zij medeschuldig aan het geweld tegen Joden wat nu de kop weer opsteekt.

  Like

 4. Monalisa zegt:

  het is nog nooit weggeweest daar dat kan je alleen ontdekken als je met de oude garde praat,ze hebben nog steeds hun mond vol van.

  Like

 5. Joannes den Hollander zegt:

  Ik begrijp het gewoon niet.
  Die Joden in Duitsland en elders doen immers geen vlieg kwaad.
  Ik denk eerder dat de frustratie inzake de moslim problemen de onderliggende gedachte is.
  Als er niet drastisch en met veel geweld ingegrepen word, zal het verworden tot no go areas voor niet moslims.
  En dat is precies wat die smeerlappen willen.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Hoe joden vijandig is Duitsland? waren het niet arabieren en Turken die de joden belastigen?Wat hebben dan de Duitsers hiermee te maken?

  Like

 7. kjdw2222 zegt:

  ik was in een voor selectie bij het deutsche super talent ergens werd ik zeer goed behandeld ik ben zanger en ben diverse ronden voor gekomen. je proeft wel iets een kunstmatige vriendelijkheid. beleefd el afsandelijk ik heb een joodse moeder e had mijn keppel op.
  ja ik heb geen gevaar opgelopen.doch de geest hangt er hier en daar nog wel
  kjdw2222

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s