Zuid-Afrika na Mandela: Een land aan de afgrond, volledig gedesillusioneerd

Screenshot_49The Mandela Capture Site bij Howick, KwaZulu-Natal

Nelson Mandela heeft, ondanks zijn status als vrijheidsheld, niet kunnen verhinderen dat zijn geboorteland na de bevrijding van het racisme verzinkt in corruptie en ellende. In Zuid-Afrika zijn geen nieuwe helden, die het land in een echte democratie zouden kunnen veranderen. De seinen staat eerder op een nieuwe burgeroorlog.

Nelson Mandela was een indrukwekkend figuur – vooral, omdat hij na tientallen jaren in de gevangenis het geweld afzweerde, dat hij daarvoor zelf toepaste, om het Apartheidsregime ten val te brengen.

Maar Mandela is als politieke leider geen geluk voor Zuid-Afrika geweest. Want alle statistieken spreken een duidelijke taal: Sinds het einde van de Apartheid in het begin van de jaren-90 zijn de levensomstandigheden, ook van de zwarte bevolking, veel en veel slechter geworden. Tussen 1995 en 2000 daalde het gemiddelde inkomen met 40%, aldus het National Bureau of Economic Research. Sindsdien is de situatie maar heel erg weinig verbeterd.

De armoede heeft vooral één oorzaak: de corruptie.

Zuid-Afrika is nu een van de meest corrupte landen ter wereld. Drie vierde deel van de Zuid-Afrikanen zegt dat de corruptie in de afgelopen twee jaar is toegenomen, aldus de Global Corruption Barometer 2013 van Transparency International. 65% zegt dat de corruptie in het land een “serieus probleem” is.

83% zegt dat de Zuid-Afrikaanse politie corrupt of extreem corrupt is. 77% zegt dat de politieke partijen corrupt of extreem corrupt zijn. Bijna de helft van de ondervraagden (47%) heeft de afgelopen 12 maanden smeergeld betaald.

Meer dan een derde deel van de mannen in Johannesburg zei in het jaar 2010 dat hij al eens een keer een vrouw had verkracht, bericht de Huffington Post. 7% van de mannen heeft al minstens één keer deelgenomen aan een groepsverkrachting.

De levensverwachting in Zuid-Afrika is tegenwoordig met minder dan 50 jaar de op één na laagste in de wereld, aldus de CIA. Ten tijde van de Apartheid was de levensverwachting gestegen naar 64 jaar.

De reden voor deze catastrofale balans zit in de ideologie, die Mandela en zijn kameraden aanhingen: Ze waren keiharde communisten, die privé-eigendom afwezen en probeerden hun eigen kliek van functionarissen in positie te brengen.

Bij zijn arrestatie in het jaar 1982 was Mandela lid van het Centrale Comité van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij (SACP), zei de huidige plaatsvervangende secretaris-generaal van de SCAP, Solly Mapailla: “Voor ons Zuid-Afrikaanse communisten zal kameraad Mandela voor eeuwig de monumentale bijdrage van de SCAP aan onze bevrijdingsstrijd symboliseren”, wordt hij door BusinessDay geciteerd.

Met de machtsovername door het African National Congress (ANC) werd de economische politiek van het land helemaal overhoop gehaald. De boeren en talrijke ondernemingen werden door de nieuwe leiding onteigend. Meer dan een miljoen blanken verlieten het land.

En er gebeurde, wat er altijd gebeurt wanneer aan mensen de hemel op aarde wordt beloofd.

De “Allgemeine Zeitung” uit Namibië analyseert nuchter:

Sneller dan verwacht verbleekt de euforie in het politieke dagelijks leven – om plaats te maken voor grote ontnuchtering. Hoewel Mandela´s ambtsperiode over het algemeen succesvol verloopt, verwaarloost zijn regering de strijd tegen de aidsepidemie, die destijds zijn hoogtepunt bereikte aan de Kaap. Ook economisch gezien kabbelt het land voort. Het zont zich te lang in de wereldwijde vreugde over de vreedzame overgang en de internationale waardering van zijn president – en vergeet daarbij de strijd tegen armoede en criminaliteit.

Screenshot_47

Een jaar geleden onthulde president Zuma een standbeeld van Nelson Mandela, waarbij Mandela de vuist balt voor de communistische groet. Het marxistische concept heeft in Zuid-Afrika geleid tot massale corruptie en vriendjespolitiek. Het erfgoed van de held is niet geluk voor iedereen, maar het gevaar van een nieuwe burgeroorlog

Mandela zelf bevordert de algehele Laissez fair door zich alleen te beperken tot ceremoniële taken en de dagelijkse politiek al snel aan zijn latere opvolger Thabo Mbeki over te laten. Al in 1999 wordt zijn verzoeningspolitiek door Mbeke aan de kant geschoven en wordt een begin gemaakt met de “Afrikanisering” van het land, dat veel van het door Mandela opgebouwde vertrouwen vernietigt. Mbeke zelf isoleert zich in toenemende mate van het volk en de partij. In 2008 wordt hij door het ANC in een paleisrevolutie ten val gebracht en vervangen door de Afrikaanse traditionalist Jacob Zuma.

Mandela volgt zwijgend hoe zijn opvolgers zijn erfgoed verspelen in een verbitterde machtsstrijd. Het lukt niemand om de corruptie en de criminaliteit effectief in te dammen – en de belofte van een “beter leven voor iedereen” te vervullen. Ook draait de hoop om door het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal in 2010 de economie aan te zwengelen op niets uit. Misschien is juist daarom de teleurstelling nu zo groot en ontlaadt deze zich ieder jaar opnieuw in steeds heftiger en gewelddadiger stakingen, die zware schade hebben toegebracht aan de economie van Zuid-Afrika.

Zuma moet tegenover een onderzoekscommissie verantwoordelijkheid afleggen wegens dubieuze wapendeals met Europese wapenfabrikanten tijdens de jaren-90. De beschuldigingen van corruptie gaan terug tot in de tijd van Mandela, zoals de NZZ schrijft:

Vertegenwoordigers van de fabrikanten hadden toegegeven geld te hebben betaald aan vooraanstaande politici. In het jaar 1996 had de toenmalige regering van Nelson Mandela besloten om de luchtmacht en de marine, ondanks een dalende internationale bedreiging, in grote stijl te voorzien van nieuwe wapens. De totale kosten bedroegen ongeveer 4 miljard euro. Door uitgeoefende politieke druk werd langjarig onderzoek betreffende corruptieschandalen in verband met de koop van wapens in het jaar 2010 gestaakt. President Zuma, tegen wie bijna 8 jaar lang onderzoek werd gedaan, zette de commissie echter aan het eind van 2011 weer in om een rechtstreeks bevel van het constitutionele hof voor te zijn.

Nu gaat de commissie door met haar werk.

Maar de situatie in Zuid-Afrika blijft een fiasco, omdat de vrijheidsheld door de realiteit van het socialistische dagelijks leven werd ingehaald.

Nelson Mandela is een symboolfiguur geworden voor hoe dramatisch onrechtvaardige systemen kunnen veranderen als een individu tegen hen vecht.

Mandela blijft er echter ook een symboolfiguur voor dat hebzucht, vriendjespolitiek en onderdrukking in onrechtvaardige systemen sterker zijn dan de goede bedoelingen van de enkeling.

Maar het individu kan gewoon niet alles doen: “De grootheid van Mandela was gelegen in zijn gave om de mensen in zijn racistisch gespleten vaderland ervan te overtuigen dat zijn weg van verzoening de enige juiste is”, schrijft Tom Lodge.

Mandela´s erfgenamen moeten de volgende stap doen en een rechtvaardig, eerlijk en democratisch Zuid-Afrika opbouwen.

Dan pas is ook de missie van Nelson Mandela werkelijk vervuld.

Screenshot_48

De secretaris-generaal van de VN, Ban-Ki-moon, de Amerikaanse president Barack Obama en de president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, huldigden Nelson Mandela op diens herdenkingsplechtigheid

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in corruptie, Criminaliteit, democratie, Racisme, Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

8 reacties op Zuid-Afrika na Mandela: Een land aan de afgrond, volledig gedesillusioneerd

 1. Theo Prinse zegt:

  Nelson Mandela sings about killing whites

  Nelson Mandela sings with his communist comrades about killing white people.

  For decades the ANC propagated this extreme hatred towards the white minority of South Africa. Has this contributed to the extreme violence being perpetrated against the white minority of South Africa today?

  FAQ:
  Q:What does “bhulu” really mean?
  A: Answer from answers.yahoo.com by: Porgie (abridged)
  It does in fact mean “white people”.
  Black South Africans used to and some still call “white South Africans” boer. It’s a word derived from the Afrikaans word for farmer.
  “Ama” is the Xhosa prefix that means “a lot of”
  “bhulu” is the Xhosa word for “boer”
  The Xhosa people have a difficult time pronouncing “R”, because the Xhosa pronounce this letter as the “ch” in Reich. They therefore substituted the “r” at the end of “boer” with the letter ”L”. Lastly the “oe” sound is in fact “oo” as in moo or goo. The Xhosa people substituted this sound with the letter “u”.
  So a direct translation should really be “boers”, the plural for “boer”
  Definition of “boer”: (NOUN: A Dutch colonist or descendant of a Dutch colonist in South Africa. ETYMOLOGY: Afrikaans, from Dutch, farmer, from Middle Dutch gheboer, peasant; see bheu- in Indo-European roots)
  And that’s the story of “amabhulu”. Some may find it offensive and some may translate it as negative.
  Source(s):
  I’m a language practitioner with majors in Afrikaans/Dutch and Xhosa. (by Porgie)

  Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  Even iets anders en of topic Yep Global warming kijk maar !

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2523259/Historic-snow-fall-turns-Holy-Land-scenes-Christmas-cards.html

  En dan deze foto !

  Like

 3. JooJootje zegt:

  Het is zo opvallend en toch een groot taboe.
  In heel Afrika bestaat dit probleem van geweld en diefstal het lijkt er op dat dit een onderdeel is van de Afrikaanse autochtone cultuur.
  Dit is ook niet vreemd pas door westerse kolonisatie is de afrikaan uit de cultuur van jager verzamelaar gehaald nou ja er is een poging gedaan.
  Er is een kloof tussen de Afrikaanse en de Aziatische en westerse cultuur van duizenden jaren culturele evolutie.
  Helaas schrijft het marxistische taboe voor, Mag niet alles en iedereen moet gelijk zijn ook als dit niet zo is dan doen we net alsof met alle ellende op de koop toe.

  Like

 4. Trucker zegt:

  mandela als terrorist (moordenaar) of mandela in jail heeft geen jota verschil gemaakt in het VOORBEELDIGE appartheidsbeleid dat ervoor gezorgd heeft dat het land welvarend, veilig en een toekomst had.
  De heilige der heiligen mandela heeft steeds zijn invloed laten gelden, toen hij opgesloten was via zijn vrouwmens de moordenares (partners in crime heten ze dat).
  Het Zuid Afrika onder de appartheidspolitiek was een voorbeeld voor de hele wereld hoe een woest land met harde immigranten arbeid een toekomst kond opbouwen en het omvormen tot economisch welvarend voor iedereen (jawel veel zwarten waren blij om voor Boeren te mogen wezrekn (salaris en onderdak).
  Is geevenaard in Rhodesië met premier Ian Smith tot ook daar het wereldwijde linkse gehuil het einde betekende voor de graanschuur (was Rhodesië in mijn jeugd) van Afrika, de rest is geschiedenis want nu huist er mugabe een loepzuivere psychopaat en heten ze het zimbabwe

  Like

 5. bigljohn zegt:

  In zuid Afrika moest de blanke perse van de zwarte verdwijnen, ten koste van vele duizenden dode blanke boeren. Het vervolg is typisch Afrikaanse cultuur. Het zit ze in de genen. Corruptie, staatsgrepen, de infra structuur verwoesten, Islam, en het totale onvermogen om prestaties neer te zetten, en daardoor grote armoede. Na de wacht wisseling met de boeren, wisten ze geen raad met de boerderijen en smeekten het buitenland om hulp. Geschooi en misplaatse zieligheid op de TV; Help, help, help. Zwarte kinderen worden op TV daarvoor ingezet. Simpele Nederlandsen die op de TV verschijnen, die het een levenstaak vinden om Afrika te helpen, en die ons opdringen om Afrika ook te helpen, geld te doneren op bank rekeningen. En dan nu weer die afgoden verering met die smerige Mandela. Van ons krijgen die Afrikanen geen geld. Wel een harde trap onder hun kont, om eens zelf de handjes te laten wapperen, en hun harsens eens actief te laten worden. Welke buitenlands land hielp West Europa aan de welvaart en technische ontwikkeling in ? Een kwestie van de handjes laten wapperen, de hersens laten werken, en er voor gaan ! En intussen komen hele volksstammen Afrikaanse gelukszoekers Europa binnen geslopen. Zij die in eigen land tot helemaal niets in staat waren, komen hier onze cultuur van binnen uit verwoesten. Help, help, help, vind mij zielig ! Compleet met Islam en hulp van links Nederland !

  Like

 6. Joost Visser zegt:

  Helaas moet ik constateren dat daar waar een neger aan het hoofd staat het fout gaat, ondanks vaak welgemeende bedoelingen. In het bedrijfsleven, Afrikaanse landen en nu in Amerika. Ik ben absoluut geen rascist en de europese politici maken er ook een puinhoop van uit eigen belang. Afrika bewijst wel dat als de blanke weggestuurd wordt een land in chaos komt en de corrupte machtshebbers hun hand komen ophouden in het Westen.

  Nu Mandela niet meer onder de Zuidafrikanen is, kan het zo maar ontaarden in moord- en doodslag. Op het moment van overlijden van Mandela ben ik short Zuidafrikaanse mijnen en Rands. Zal mij geen windeieren leggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s