Belastingdruk tijdens het ancien regime te Frankrijk in 1775 en de parallel naar het heden

Screenshot_16

Het vergaren van belastingen liep ook in die tijd gesmeerd. Vrijwel alle regionen van de burgersamenleving hadden er mee te maken, uitgezonderd de geestelijkheid en de adel. De gewone burger werd het ergste belaagd door de seigneurs die namens de staat de belastingen inden. Zij werden door het gewone volk gehaat. De top van de samenleving. de “gens de finance” werd eveneens met dezelfde vijandigheid bejegend. Deze “riche egoistes” waren de bloedzuigers van de samenleving. De seigneurs moesten een deel van hun geïnde geld aan de staat afdragen, maar een nog groter deel was voor henzelf.

 De ergste hoon viel de belastingpachters ten deel. Zij vormden met hun macht de kern van het hele systeem en haalden voor de staat een derde van de totale belastingsom binnen. De kroon sloot met deze figuren een contract af, waarin ze zich verplichtten om een bepaalde som aan de schatkist voor te schieten in ruil voor de pacht op bepaalde indirecte belastingen. De beruchtste waren de belastingen op zout en tabak, leer, zeep en ijzerwaren. De belastingpachters waren genadeloos efficiënt. Het verschil tussen wat ze afdroegen en wat ze van de mensen inden, bleef geheim. Dit alles verminderde hun imago van roofzuchtige bandieten niet. Niet te verwonderen is het dat deze figuren een speciale behandeling ten deel viel tijdens de Revolutie in 1789. Zij waren niet alleen speculanten in schulden aan de kroon, maar ook de afpersers van het volk. Ze vormden een staat binnen de staat, met een paramilitaire macht die op elk ogenblik een huishouden konden binnenvallen. Zij bepaalden de prijzen van producten die vaak eerste levensbehoefte van de mensen waren. Genadeloze controle binnen het systeem zorgde ervoor dat mensen gingen smokkelen. Het gevolg waren draconische straffen. In de jaren 1780-1783 werden alleen al in de streek van Angers 2342 mannen, 896 vrouwen en 202 kinderen veroordeeld. Geselen, radbraken en de galeien waren als straf eerder regel dan uitzondering. De Franse revolutie, die uiteindelijk op gruwelijke wijze het ancien regime verdreef, maakte een einde aan deze praktijken. Ze ontaardde echter in een bloedbad, waarin Jan Gelijkheid evenzeer gevaar liep onder het mes van de democratie te komen als de hooghartige edelman.

Het gekke is, dat bijna 250 jaar later de verderfelijke trekken van het ancien regime weer terug zijn. De neoliberale krachten, gesteund door het linkse vrijkorps, belasten de burger weer in toenemende mate. Hun liberalisering van de arbeidsmarkt heeft tot de nieuwe pachters geleid. De uitzendmoguls, die mensen inhuren tegen veel te lage lonen en er zelf met hoge provisies vandoor gaan. De staat, die de belastingdruk onmenselijk hoog opdrijft en daarbij uit het oog verliest dat we in een balansrecessie zitten. Het gevolg is dat mensen nog minder kunnen besteden en nog hogere schulden opbouwen. Op die wijze onttrekt de staat nog meer geld aan de economie. Tegelijkertijd geeft hij ongebreideld aan zgn. goede doelen. Ze sturen vele honderden soldaten naar Mali onder het mom van het linkse maakbaarheidsprincipe. Ze hebben niets van Irak en Afghanistan geleerd. Ook in Mali zullen we niets kunnen veranderen. Ze sponsoren de Palestijnse staat, betalen salarissen van ambtenaren die daar niet bestaan. Ze laten continue slapend onbeperkt heel Oost-Europa toe. Ze doen niets voor de eigen mensen en laten hoogopgeleide jongeren in de kou staan. Daarbij hebben we zelf al 675.000 werkelozen, met maar 86.000 vacatures. De immigratieramp wordt geïllustreerd door het enorme hoge aantal allochtone werkelozen, 34% van het totale aantal is allochtoon. Die hadden we bij een restrictieve vorm van immigratie nooit gehad. Ook daar betaalt de staat via de burger weer de rekening en ook daar wordt de groei van ons welzijn op gigantische wijze afgeremd.

Nog erger is, dat er zich maatschappelijk een samenleving aan het ontwikkelen is die wij nooit gewild hebben. De zo geroemde privatisering van de jaren-90 heeft geleid tot een ongekende prijsopdrijving. Het idee was dat de consument er beter van zou worden. Het tegendeel is waar, kwaliteit en dienstverlening zitten op een historisch laag peil en de besturende ratten, veelal uit de politiek, incasseren de vette bonussen. Alle diensten die voor het algemeen nut waren, zoals vervoer, energie enz. zijn geprivatiseerd, met een misdadige prijsopdrijving als gevolg. Zij zijn de pachters van de staat en worden evenzeer gehaat. De moloch Europa is het toetje op deze bizarre taart. Niets kan meer zonder de instemming van de fascistische hardliners uit Brussel. Eens zal dit alles leiden tot een imploderend Europa. Deze unie zal kapot gaan aan massa-immigratie, politieke correctheid en aan het onvermogen om de banksters ( lees, gangsters) aan te pakken. Hun eerzucht om nog meer roofstaten bij het speeltje Europa te halen, zal dit enkel versnellen. Zal mei 2014 dan toch de hoop versnellen dat we met deze figuren moeten afrekenen?

Door:
Jo
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Elite, EUSSR, Graaien, Nederland, nieuw fascisme, Overheid. Bookmark de permalink .

24 reacties op Belastingdruk tijdens het ancien regime te Frankrijk in 1775 en de parallel naar het heden

 1. sylvia Groot zegt:

  Bedankt Jo, voor dit duidelijke verhaal.
  Wat betreft uw onderstaande opmerking…..

  >>>>De zo geroemde privatisering van de jaren-90 heeft geleid tot een ongekende
  prijsopdrijving. Het idee was dat de consument er beter van zou worden. Het tegendeel is waar, kwaliteit en dienstverlening zitten op een historisch laag peil en de besturende ratten, veelal uit de politiek, incasseren de vette bonussen.<<<<

  …..heb ik niet de illusie dat de idee was om de consument van dienst te zijn.
  Het wordt altijd positief om het de naieve consument door de strot te duwen; "draagvlak creeren" heet dat toch? Is newspeak !
  Vraag u maar eens af wie in de politiek nieuwe plannen bedenkt? Dat zijn altijd politici en hun lobby-vrinden die van te voren kwijlend hun vette bonussen hebben berekend.
  Ook met het Vrijhandelsakkoord zou tegelijk worden afgesproken dat de burger hierover in geen geval negatieve berichten ter ore zou komen.
  Dat bedoel ik….

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Bijna helemaal mee eens JO.
  Een paar opmerkingen.
  Vooral in het zuiden maar ook in Brussel kent de hoogste klasse geen loonmatiging.
  De EU ambtenaren en bestuurders hebben loosnverhogingen gehad terwijl de burger moest inleveren.
  Dat gebeurt ook bij de bovengestelden in heel Europa terwijl het volk telkens meer moet inleveren of betalen.
  Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit systeem in elkaar gaat storten.
  Hopelijk al in 2014.

  Like

 3. Goed stuk heel confronterend dat er in eeuwen nog niks is verandert

  Like

 4. Tistochwat zegt:

  Mooi en helder geschreven artikel!

  “Zal mei 2014 dan toch de hoop versnellen dat we met deze figuren moeten afrekenen?”

  Het duurt nog zo lang tot het mei is en in het gunstigste geval zou er dan -als er eindelijk eens verstandig wordt gestemd- een allereerste begin kunnen worden gemaakt met de poging om van dit door en door verziekte land nog iets te redden.
  Hopelijk is het dan nog niet te laat voor onze toekomst.
  Die van onze bejaarden is niet meer te redden, voor zo ver die oude mensen nog een toekomst hebben…

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  En drie maal raden wat de meest frappante overeenkomst is met de tegenwoordige tijd, althans in Nederland:
  Betaalt de ‘koning’ één cent belasting…….? Juíst.

  Like

  • Tistochwat zegt:

   Praat me niet van die immer breed grijnzende uitvreter!
   Ik denk dat ik een nóg grotere hekel aan die ‘koninklijke’ familie heb, dan jij, beste Theresa.
   En die gevoelens van afschuw jegens die lui worden in deze tijd van steeds grotere druk op ons, steeds heviger.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    We ijn, wat dat betreft, aan elkaar gewaagd, denk ik, maar met twee hoogbejaarde ouders die op dit moment in het verzorgingshuis vegeteren heb jij inderdaad een tastbare reden om de race te winnen, dat geef ik grif toe.
    Ergens blij, dat de mijne het allemaal niet meer hoeven beleven, hoeveel ik ze ook verwijt.
    Dít lot gun je die ouderen ook weer niet.

    Like

   • Een grotere bloedhekel dan dat ik aan dat nutteloze zooitje heb , is niet denkbaar .

    Dus hahahaha ik heb de allergrootste hekel aan ze hoor !

    Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Theresa Geissler: 14.12. uur. Precies Theresa, dit prominent lid van het oranje cocktail trio, betaalt geen cent belasting. En deze familie bulkt van de miljarden, binnengehaald via de zgn. Koninklijke Shell. Het is zoals de Duitsers zouden zeggen: ” Ein grosses Affentheater”.

   Like

  • Tistochwat zegt:

   Beste Theresa, ik kwam nog een oudbakken stukje van Tistochwat B.V. tegen; let u vooral op het deskundige commentaar van De Paus:

   http://tistochwat.wordpress.com/2013/01/24/staatsbezoek-in-brunei-de-ware-toedracht-in-woord-en-beeld/

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Bijzonder geinig, Tistochwat! Overigens: wat staat de salsa-trut lèkker beroerd op die laatste foto: Verwrongen gelaat, waarschijnlijk doordat ze enige moeite had om de ‘conversatie’ van haar ‘ge-hijabte-‘ gastvrouw te volgen. Tja, de juiste momentopnamen tonen niet zelden de onversneden waarheid!
    En dan je opmerking op een zeker moment: Wat een vakvrouw! (Bea) Dat deed mij onmiddellijk denken aan een passage uit de autobiografie “Babyboomers” van wijlen Pim Fortuyn over hetzelfde object: “Wat een vakvrouw! Maar ook: Wat een nààr mens!”
    Ach ja, we weten intussen dat hij heel veel dingen haarscherp zag.

    Like

 6. De Paus zegt:

  Veelzeggend in dit verband is de toekenning van de Nobelprijs voor Economie 2013 aan onder meer de econoom Bob Shiller. Hij kwam een paar maanden geleden nog naar ons land om de Jan Tinbergenlezing te houden.
  http://biz.thepostonline.nl/2013/10/20/inkomstenbelasting-moet-90/
  Daarin bepleitte hij om de inkomstenbelasting te verhogen naar 90 procent. Dat is bij uitstek de geest van de nieuwe links-liberale ideologie. Het is veelzeggend dat het Nobelprijs Comité de laatste jaren Nobelprijzen heeft toegekend aan oplichters als Al Gore en het IPCC, aan Barack Obama (alias Barry Soetoro) en aan deze flapdrol, Bob Shiller, die met zijn wereldvreemde ideeën thuis hoort in een psychiatrische inrichting, maar die daar toch de Nobelprijs voor krijgt.

  Like

 7. koddebeier zegt:

  Misschien bied ook nu de guillotine weer uitkomst ??

  Like

 8. Vederso zegt:

  Een overweldigende stemmenwinst in de Europese verkiezingen.

  Like

 9. luckybee zegt:

  En tijdens dat Frankrijk onder dit juk moesten leven, hebben wij de demokratie ingevoerd, de adelstand afgeschaft en de Trias Politika van Montesquieux ingevoerd.De allereerste democratie ter wereld.dat ondanks alle aanfallen van aller zeide wij alle vijanden kunnen verslaan, zo te zien met wijnig verliezen aan onze zeide.Tot dat wij door de Katolieken worden verraden die de Bataafse republiek oprichten bet de hulp van de Fransen.De ADELSTAND WEER IN VOEREN,maar alle oorlogen verloren hebben.Treurig treurig.

  Like

 10. Jan zegt:

  Wordt men wakker ik Londen?

  Leaked document shows proposal for number of EU migrants allowed into the UK to be cut from 106,000 to 75,000
  Review of EU’s freedom of movement policy suggests British people be given ‘national preference’ for jobs and limiting labour movement
  Says there is ‘widespread public concern’ over policy, which has led to rise in homelessness, begging and people and drugs trafficking
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2524042/Home-Office-slash-number-EU-migrants-allowed-UK-limit-access-benefits.html

  De foto van Marble Arch liegt er niet om. Ik vrees dat de dictators in Brussel zullen beginnen te schuimbekken en zullen eisen dat parasieten toegelaten moeten worden.

  Like

 11. Fred zegt:

  Januari 2014. Noord Frankrijk.
  We zullen zien.

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  O ja, zonder het te vergeten, een goed artikel Jo! Ere die ere toekomt!

  Like

 13. Republikein zegt:

  It is a game!We are losing controll. Terug naar af en geen E200, laat staan E1000!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s