Rusland stelt 1 miljoen dollar beschikbaar voor Auschwitz-herdenkingsmonument

Screenshot_14

Rusland wil tot 1 miljoen dollar beschikbaar stellen voor de Poolse Stichting Auschwitz-Birkenau, aldus een regeringsmededeling van afgelopen zaterdag. Daarmee wordt Rusland, naast Duitsland, de VS, Polen, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland en Israël een van de grootste donoren van het fonds.

De stichting, die zich ten doel had gesteld 120 miljoen euro in te zamelen, had al toezeggingen van meer dan 100 miljoen euro voor haar beginkapitaal gekregen. Het herdenkingsmonument dient uit de renteopbrengsten behouden te blijven voor toekomstige generaties. In 1979 had de UNESCO het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau op de lijst van Wereldcultuurerfgoed geplaatst.

De Stichting Auschwitz-Birkenau werd op initiatief van de Poolse staatssecretaris en overlevende van Auschwitz Waladyslaw Bartoszewski begin 2009 in Warschau opgericht.

Op 27 januari 2013, de 68e herdenkingsdag van de bevrijding van het nationaalsocialistische vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door het Rode Leger, werd in het museum Auschwitz-Birkenau, dat zich op het terrein van het voormalige vernietigingskamp bevindt, een nieuwe Russische tentoonstelling geopend.

Deze geeft inzicht in de tragedie van Sovjet-Russische krijgsgevangenen die hier vermoord werden. Van de 15.000 soldaten van het Rode Leger, die hier in 1941 naartoe werden gebracht, hebben minder dan honderd mensen dit overleefd.

In het in april 1940 gebouwde vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau hebben de nazi´s volgens verschillende schattingen tussen de 1,1 en 4 miljoen mensen vermoord. Op het moment van de bevrijding van het kamp door het Rode Leger op 27 januari 1945 bevonden zich daar 7000 gevangenen. Na de oorlog werd hier een museum ingericht. Nationale tentoonstellingen, die in verschillende barakken zijn ondergebracht, laten dossiers en persoonlijke eigendommen van gevangenen uit meer dan 30 landen zien.

Screenshot_15

Bron:
http://de.ria.ru/society/20131214/267477511.html
Auteur: Wladimir Fedorenko

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, nationaalsocialisme, nazisme, Rotzakken, Rusland. Bookmark de permalink .

6 reacties op Rusland stelt 1 miljoen dollar beschikbaar voor Auschwitz-herdenkingsmonument

 1. louis-portugal zegt:

  Goeie zaak.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Let maar op, voor het eind van deze eeuw is heel Europa een kamp en staat er boven de
  (Duitse) ingang te lezen: islam macht frei.

  Like

  • Jan zegt:

   Putin is absoluut niet te vertrouwen. Ziet dat in het Witte Huis gekken zitten en dus dringt hij zich overal op. Hij zal geen moment hebben nagedacht over het feit dat het Russische leger de Joden in Warschau in 1944 had kunnen redden van de nazi’s en nu geld schenkt als een soort ‘ereschuld.’ Hij blijft een KGB’er.

   Like

 3. luckybee zegt:

  Ik hoop van niet: Dan zal onze herder wel met ze afrekenen denk ik.

  Like

 4. Philippine zegt:

  Héél goed.
  Van 1791 – 1917 hadden de Russen een dwangwoongebied voor joden.
  In Polen.
  De Tsjerta osedlosti.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s