De verloren generatie van Italië: Vier miljoen jongeren zonder studie en werk

Screenshot_50

Vier miljoen jongeren die de hele dag nietsdoen: Dat moet wel tot sociale spanningen leiden. Afgelopen weekend vonden er overal in Italië heftige demonstraties plaats.

In Italië verkeert 27% van alle jongeren in een gedwongen toestand van nietsdoen: ze studeren niet, doen geen opleiding, hebben geen baan. Als deze verloren generatie geen geld van de staat meer krijgt, explodeert de situatie.

Het Italiaanse Bureau voor de Statistiek heeft onderzocht, dat in het derde kwartaal van 2013 3,77 miljoen Italiaanse jongeren tussen 15 en 34 jaar geen opleiding volgen, niet studeren en ook niet werken. In het zuiden is dat al meer dan een derde deel van alle jongeren, die vastzitten in zo´n uitzichtloze toestand. Over heel Italië gerekend is 27% van alle jongeren zonder perspectief voor de toekomst.

Dit alarmerende aantal betekent, dat in Italië van vandaag op morgen een sociale explosie mogelijk is. Want als deze jongeren geen uitkeringen van de staat meer krijgen, zullen ze de straat opgaan en ook niet terugdeinzen voor geweld.

De Italianen hopen nu om in ieder geval van een deel van deze jongeren d.m.v. EU-subsidies stagiaires te maken. Brussel stelt hiervoor in het kader van het jongste werkgelegenheidsprogramma 1,5 miljard euro ter beschikking.

In werkelijkheid is deze maatregel zinloos: via stageplaatsen komt geen jongere in het beroepsleven terecht. Hij zit zijn tijd uit, zet koffie voor de door de vakbond beschermde vaste medewerkers – maar met zulke subsidies wordt iemand niet geschikt gemaakt om te werken.

Zo bekeken raast Italië op topsnelheid af op een sociale crash. Het is alleen nog maar de vraag of de beslissende lucifer door de linksen of de rechtsen in de arena wordt gegooid.

Bron:
Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Italië. Bookmark de permalink .

2 reacties op De verloren generatie van Italië: Vier miljoen jongeren zonder studie en werk

  1. Pingback: De verloren generatie van Italië: Vier mil...

  2. Pingback: De verloren generatie van Italië: Vier miljoen jongeren zonder studie en werk | goodthingsfromitaly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s