Het ancien regime en de rijkdom voor enkelen

Screenshot_44

Madame Genlis wist in haar memoires uit de late 18e eeuw te vertellen hoe zij en haar schoonzusje zich verkleedden als boerenmeisjes. Aldus vermomd stroopten ze de hoeves op hun landgoed op het Franse platteland af voor melk. Deze vervoerden ze op ezels naar huis. Daar namen de jongedames in de met die melk gevulde badkuip een lang bad. Als toetje kwamen er nog rozenblaadjes bij. Achter dit haast arcadische Frankrijk verborg zich echter de echte wereld. Grote aantallen uitgemergelde bedelaars bevolkten de straten, die op hun beurt vol lagen met vuil en slachtafval. De feodale heren probeerden de arme boeren, die kastanjepap aten, van hun laatste sou te beroven. Het stelen van suiker of het smokkelen van zout werd beloond met een plek op de galeischepen. De paarden en de honden van de seigneurs vertrapten ongestraft  de gewassen op het land van de kleine boertjes, en dat enkel vanwege het “droit de chasse”.

Elke morgen werden in vodden gehulde pasgeboren baby’s op de trappen van kerken gelegd, in de hoop dat iemand ervoor zou zorgen. In de zgn. ziekenhuizen lagen de mensen te creperen met zijn vieren in een bed. De titel, die men verkreeg bij geboorte, verdween weliswaar door de revolutie in 1789, maar niet veel later konden allerlei voorrechten gewoon gekocht worden met geld.

Dat duurt voort tot op de dag van vandaag. In Engeland krijgen mensen die hun politieke partij gediend hebben nog steeds een titel, waardoor ze zich toch nog onderscheiden van het gewone volk. Zo is de huidige Europese commissaris Lady Ashton aan haar titel gekomen door haar verdachte miljonairsvriendje Tony B. Voorheen was ze een duffe secretaresse in de NHS. De hoge Europese post kreeg ze niet vanwege haar competenties, maar omdat de UK een post moest krijgen binnen het Euro systeem. De vrouw wist niet eens waar het om ging en werd in eigen land totaal afgebrand. Toch bleef ze op haar post, net zoals Kamervoorzitters als ze niet functioneren. De nieuwe rijken vind je tegenwoordig in de politiek, het bedrijfsleven en de vele management lagen. Ze houden angstvallig elke vacature vrij voor iemand uit het systeem, zodat dat voor de toekomst gewaarborgd blijft. Op die wijze kan de overheid de rovershoofdrol blijven waarmaken, de roverheid. Het is voor een normaal mens onbegrijpelijk dat frauderende gedeputeerden hun hoge salaris gewoon doorbetaald krijgen en dat falende banksters met miljoenen naar huis gaan.

Op dit ogenblik leven in Duitsland een op de zeven mensen tegen of op het bestaansminimum van € 870,- per maand. Dat declareren onze bestuurders in één dag, en ze liggen er niet wakker van. Willen we verandering, dan moeten we naar een ander politiek systeem, waarin enkel de burger die zich gedraagt en belasting betaalt nog geholpen wordt. De anderen volgen dan vanzelf, anders hebben ze pech. Op die wijze stoppen we ook de alles verzwelgende massa-immigratie. Corrupte Turkse en islamorganisaties mogen ongestraft hun werk doen, terwijl een gewone burger voor een euro een deurwaarder op zijn dak krijgt. De NS zet bejaarde mensen uit de trein, omdat ze niet juist ingecheckt hebben. Dat zullen ze niet doen bij een baardman of een boerkadraagster, dat is te gevaarlijk!

Door:
Jo
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Het ancien regime en de rijkdom voor enkelen

 1. Pieter Nokkio zegt:

  Triest maar waar Jo!

  Like

 2. greethajary zegt:

  Goed stuk Jo!
  Maar mensen kijken liever naar de tv, flauwekul en erger, lezen kunnen wij allemaal, of niet?
  Als je weinig kennis bezit kan je dat aanleren door veel te lezen, doet men dat?
  Ik denk van niet, op de tv hoor en zie je wat er op de blauwe planeet gebeurt, ons kent ons!
  Allemaal OPZOUTEN, baas in eigen buik en eigen land, hoop wel dat ik de kanjerprijs win!
  http://www.kennislink.nl/publicaties/terug-naar-het-thuisland

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Tja, Jo, dat is inderdaad de huidig situatie: De Allochtonen zijn de nieuwe bevoorrechten.
  Aan één kant is dat natuurlijk een vorm, waarvan men zich in de 18de Eeuw nog geen voorstelling kon màken. Daar zouden ZIJ raar van opkijken,als ze ooit eens per tijdmachine een kijkje in de 21ste Eeuw zouden mogen nemen.
  Toch zou één aspect ze meteen bekend voorkomen: Een zogeheten ‘Koninklijke Familie” met een fabelachtig privé-kapitaal, die het tot op heden verdómt om ook maar één cent belasting te betalen. En die desondanks, àls ze eens ergens haar gezicht laat zien, nog steeds redeloos wordt toegejuicht door hele massa’s arm sloebers die zelf misschien binnen afzienbare tijd naar de voedselbank kunnen. Sommige dingen zijn (helaas) tijdloos.
  Tijdloos maar schandalig…..!

  Like

  • fleckie zegt:

   Ja, mevrouw Theresa, :men heeft zich nooit verdiept in DE VADERLANDSE GESCHIEDENIS”, in de moord op de GEBR. de WIT,en JOHAN van OLDEBARNEVELD
   , wie tot die moorden “AANGEZET” had!

   Like

 4. Dat zelfs de zich Christelijk noemende partijen hieraan meedoen is een teken aan de wand. (De Bijbel gruwt namelijk van ambtenaren).Misschien moeten we het eens over die boeg gooien.

  Like

 5. bigljohn zegt:

  Op dit ogenblik leven in Duitsland een op de zeven mensen tegen of op het bestaansminimum van € 870,- per maand. Een top advocaat snaait dat bij elkaar in anderhalf uur – werken -. Leen Jongewaard zong het al; Het is de schuld van het kapitaal. En vroeger wisten ze het al. De wereld draaide maar om twee dingen; van dattum en de ping ping. Men liet dat zien door de duim tussen de wijsvinger en middelvinger te steken, en vervolgens de ping ping uitbeelde door de duim over de wijsvinger te wrijven. Daar draait onze wereld dus om; naaien, snaaien, en genaaid worden door politici, Islam, Europa, allochtonen, en bepaalde rijken. Een mens zou van slechts EEN item al niet goed worden, reeds. Velen lopen daarom continu met stress rond, zijn genoodzaakt de voedselbank te bezoeken, de werkloosheid die steeds hoger gaat oplopen, mannen en vrouwen die uit elkaar gaan, een crisis die alleen maar erger en erger gaat worden.

  Like

 6. Joost Visser zegt:

  De laatste zin van het artikel geeft het probleem aan. Wie riskeert zijn leven voor een salaris van een 1.500 euro.

  Like

 7. Jade zegt:

  Scherpe weergave van de realiteit…
  Bedankt, en blijf schrijven Jo.

  Like

 8. treintrien zegt:

  Ik ben het eens met het stukje,
  maar ga vreselijk stuiteren op dat gezeur met die bejaarde en die conducteur. En de baardapen. Bedankt Jo: Ik zal nog eens tot midden in de nacht mijn best doen voor míjn reizigers.

  Jo: ik zal aan jou denken de volgende keer als er een bejaarde wordt lastig gevallen in mijn trein. Als ik wéér alleen met zo’n ransaap in de clinch mag terwijl de duurbetaalde kantoorflikkertjes allemaal achter hun krant weggedoken zitten bibberen van schrik. zeven kleuren stront dun door de broek. Om mij dan achteraf te vertellen dat ik het weer niet goed doe. Laten lopen? Te moeilijk zeker he? Laten aanhouden door de politie? Ja dan komen ze allemaal thuis aan de kouwe prak of de hond in de pot. Ik doe het toch nóóit goed.
  Hoe klinkt eens een keer met zijn allen achter de conducteur gaan staan? Dit zijn de regels en als het niet bevalt gaat u maar lopen. En zo denken wij betalende reizigers er óók over.
  Dát kunnen jullie ook eens doen he? Maar ja: achter die krant blijven zitten is véél gemakkelijker. Toch?

  GVD, Jo!
  Ik sta als wijffie van nog geen vijftig kilo élke dag tussen dat geteisem. Ik doe mijn stinkende bést! En natuurlijk ben ik geen 100% van de tijd aan het knippen. Ik moet ook wel eens een uitstelletje administreren. (Hoefde vroeger niet, maar nu is de administratie van de verkopen ook voor onze rekening.) Tellingen invoeren.
  En, wat iedereen vergeet: als er na 8 uur en tien minuten in mijn dienst iemand besluit om voor mijn trein te springen, dan word ik geacht daar te gaan kijken en snel beslissingen te nemen. Dienstje word dan zo nog ff 4 uur langer. Dat kan niet als je je al 8 uur het schompes hebt gelopen he? Om nog maar te zwijgen van de psychische gevolgen als je op dat moment niet meer helemaal fris en fruitig bent.
  En ook ik heb wel eens een rotdag. (Nét echte mensen, maar dat mag je niet verder vertellen 😉 , conducteurs zijn helemaal geen halfgoden die overal tegelijk kunnen zijn. Zijn gewoon ménsen met een jaar cursus – be-ediging – plop: ineens hc ; ) It’s a miracle ;))

  Als ik dit had gehad, had ik die mevrouw trouwens óók uit laten stappen.
  Of een kaartje met de 35 euro boete.
  Die keuze had ik haar ook voorgelegd.

  Was er geschreven, dan hadden ‘wij van de ns’ dat wijffie 35 euro boete aangesmeerd. Nazi’s !
  Had de hc haar laten zitten, dan waren de betalenden benadeeld: Nazi’s!
  En nou zijn we ook nazi’s want ze moet 100 meter lopen in utrecht om alsnog in te checken. Boehoe. En jawel: de conducteur is een nazi.
  Ook goed. Het zal wel.

  Komop nou jongens, zó moeilijk is het nou ook weer niet.

  Kaartje voor een paaltje -bliep-
  reizen
  kaartje bij een paaltje – bliepbliep-
  klaar.

  Of staat je verstand ook gelijk uit als je 65 wordt?
  Bij mijn beste weten niet: en als een bejaarde niet in staat is om deze eenvoudige handeling zelfstandig te doen, dan mag je je afvragen of dat vrouwtje uberhaupt nog wel alleen zo een end moet gaan reizen. Dan acht ik de zoon zwáár nalatig: hij had haar moeten begeleiden naar Zwolle, dan was dit ook niet gebeurd. Als een ziekenhuis dat vrouwke zo bij ons in de trein had gezet was de website hier weer te klein!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s