Merkel wil cheffin van het IMF Christine Lagarde als presidente van de Europese Commissie

Screenshot_9

Schäuble, Juncker en Lagarde: Eigenlijk wil de CDU de Luxemburger, maar als het er om gaat de SPD-kandidaat Martin Schulz een hak te zetten, zou de Française de ideale Joker kunnen zijn 

IMF-cheffin Christine Lagarde wordt genoemd als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Duitsland moet een lans breken voor de Française – om de SPD-kandidaat Schulz te voorkomen. Met Lagarde zou een van de boegbeelden van de internationale financiële wereld aan de top van de EU komen.

In de strijd om de opvolging van José Manuel Barroso geraakt Christine Lagarde in het blikpunt van de beleidsbepalers. De normaal gesproken goed geïnformeerde correspondente van de “Rheinische Post” bericht uit Brussel dat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble haar al benaderd heeft.

De tactische afweging achter de overwegingen: wanneer in het voorjaar de sociaaldemocraten de verkiezingen voor het Europees Parlement winnen, wordt het voor Duitsland moeilijk de SPD-man Martin Schulz af te wijzen. De Oostenrijks “Standard” berichtte onlangs over interne peilingen van de EU, volgens welke zich een linkse meerderheid in het Europees Parlement aftekent.

In dat geval moeten de regeringschefs volgens de nieuwe EU-regels bij de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie rekening houden met de meerderheidsverhoudingen in het parlement. Dit is echter niet bindend. Maar Merkel heeft dan nauwelijks argumenten die ze kan gebruiken tegen haar landgenoot Schulz.

Het enige argument zou een betere kandidaat zijn – dus eentje die met een andere meerderheid benoemd kan worden.

Eigenlijk willen Merkel en Schäuble graag de voormalige Luxemburgse minister-president Jean-Claude Juncker als de opvolger van Barroso.

Maar bij een overwinning van de sociaaldemocraten maakt Juncker weinig kans. Met Lagarde zouden de Fransen echter gewonnen kunnen worden: François Hollande is weliswaar een socialist, maar hij zou aanzienlijke problemen kunnen krijgen om de voorkeur te geven aan een Duitser boven een Française.

Christine Lagarde heeft zich bij het IMF ontpopt tot een consequent voorvechtster van de oplossing van de schuldencrisis door bezuinigingsprogramma´s en gedwongen heffingen.

Dat bevalt Schäuble en Merkel.

Met de voormalige Franse minister van Financiën zou de financiële industrie een ideale voorzitter hebben.

De juriste moet echter nog een klein schandaal doorstaan in Frankrijk. Het gaat om de beschuldiging van bevoordeling in een deal met Adidas (hier). Nog onlangs hadden de onderzoekers Lagarde verhoord en een medewerker van de Française gearresteerd.

Angela Merkel, die bij de benoeming van de nieuwe voorzitter een belangrijk woordje heeft mee te spreken, heeft buitengewoon veel waardering voor Lagarde.

Als het Merkel lukt om Schulz, onder verwijzing naar de noodzaak van een goede Duits-Franse relatie, te voorkomen, zou Merkel als aangenaam neveneffect de coalitiepartner SPD een tik op de neus kunnen geven. Een kleine afstraffing voor SPD-chef Sigmar Gabriel past zeer zeker ion het beproefde concept van Merkel: zonder is nog niemand groot geworden.

De EU onder leiding van Christine Lagarde zal zich consequent in die richting verder ontwikkelen die al door de financiële elites werd voorgedaan aan de zwakke voorzitter Barroso: meer globalisering, meer vrijheid voor de banken en minder democratische controle.

Dat zou vanuit het oogpunt van alle Europese regeringschefs de beste mogelijkheid zijn om de status quo, en daarmee hun baantje, in stand te houden.

Met Lagarde weet iedereen wat hij krijgt.

Ook de burgers van de EU, die vermoedelijk echter niet zo blij zijn met deze ontwikkeling.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, Europese Commissie, EUSSR. Bookmark de permalink .

9 reacties op Merkel wil cheffin van het IMF Christine Lagarde als presidente van de Europese Commissie

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Ik breng deze joker nog even onder uw aandacht.
  https://ejbron.wordpress.com/2012/08/14/citaat-2/
  Maar in feite zijn ze allemaal met dat gore intrigantensop overgoten.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Wakkerschudder.

  Like

 3. Martha N zegt:

  Ach een klein schandaaltje meer of minder interesseert dit soort mensen niet.
  Hoe meer schandalen des te beter geschikt.

  Like

 4. luckybee zegt:

  De God van onze tijd heet Money Money Money! Keer teug tot Jezus Christus,en wij zullen het veel beter hebben.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  De EUSSR bonzen schuiven zich hun baantjes weer toe! KOTS!

  Like

 6. Joost Visser zegt:

  Zou mij niet eens verbazen dat zij het wordt. Frankrijk is de zieke hond en Europa en zou weer even gered zijn, overigens op onze kosten. Had daar niet aan gedacht en dat is zeldzaam.

  Like

 7. Pingback: Merkel vreest ondergang: Als we zo doorgaan, zijn we verloren! | E.J. Bron

 8. Pingback: Saxo-bank verwacht al in 2014 gedwongen heffing voor spaarders in Europa | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s